Jonathan Wilson - Gentle Spirit (2011)

Folk / Rock
Label: Bella Union

1. Gentle Spirit (6:27)
  2. Can We Really Party Today? (6:41)
  3. Desert Raven (7:58)
  4. Canyon in the Rain (6:27)
  5. Natural Rhapsody (8:21)
  6. Ballad of the Pines (4:00)
  7. The Way I Feel (4:07)
  8. Don't Give Your Heart to a Rambler (3:47)
  9. Woe Is Me (6:22)
  10. Waters Down (3:46)
  11. Rolling Universe (3:25)
  12. Magic Everywhere (6:26)
  13. Valley of the Silver Moon (10:32)
  14. Morning Tree * (6:20)
  15. Bohemia * (6:13)
avatar van Rogyros
Toen ik deze plaat voor het eerste hoorde, zuchtte ik vooral. Ik vond het wat saai, eentonig.
Maar het album vond ik kennelijk stiekem toch interessant, want ik heb het nu wat vaker beluisterd en de termen saai en eentonig laat ik bij deze maar vallen, want dat doet geen recht aan de plaat. Interessant is ie daarentegen nog steeds, of zelfs steeds meer.

avatar van dix
dix
Merkwaardig dat zulke oubollige muziek gestoken in een al even oubollige hoes op lange termijn zó pakkend kan blijken. Ik heb de plaat al diverse malen opgehad, maar 's nachts op de snelweg naar Parijs gaf ie al z'n schoonheden achter elkaar prijs. Pink Floyd ? CSN&Y ? Zeker ... ik hoor ook veel Daniël Lanois terug, Elliot Smith en zelfs bij momenten (slik) Chris Rea. Op naar de zitkuil

Vervelend hè, dat iedereen altijd zoekt naar referenties...
Mijn duit in het zakje: Patrick Watson.
Maar misschien wel mooier.

avatar van Don Cappuccino
Net voor de eerste keer gehoord en ik vond hem erg goed. Wel een lange zit, 78 minuten is toch een behoorlijke tijd. Voornamelijk veel invloeden uit de jaren ´60 en ´70. Veel Pink Floyd invloeden en in het gitaarwerk hoor ik veel invloeden van Neil Young en The Allman Brothers Band. Niet de minste namen dus.

Huygens schreef:

Enige minpuntjes zijn voor mij Natural Rhapsody (iets te lang)

Te lang? Van mij had dat nummer nog wel een tijdje kunnen doorgaan. Heerlijk gitaarwerk. Deze ga ik zeker vaker draaien. Ik wacht nog wel met een beoordeling.

avatar van heartofsoul
Verslavend album, waar ik in de stemming voor moet zijn, d.w.z. pas als ik zelf "onthaast" en "relaxt" ben, kan ik hier naar luisteren (hetzelfde geldt voor mij voor "If I Could Only Remember My Name" van David Crosby. Verhoogd van 4 naar 4,5 en naar mijn smaak één van de mooiste albums van 2011.

avatar van Bartjeking
Inderdaad Hemeltergend mooi. Tevens de eerste keer dat ik het woord Hemeltergend gebruik en weet zelfs niet waar ik het vandaan haal. Nog een keer dan: hemeltergend mooi. Dit album kan een sfeerloos grijs betonnen gebouw uit het Sovjettijdperk (liefst begin jaren '80) in een paar seconden hullen in een warme deken van sfeer en inspiratie. Jammer dat dit album er destijds niet was, had veel mensen hun lever bespaart.

avatar van Bartjeking
Het absolute hoogtepunt is voor mij overigens "Desert Raven". Een van de mooiste nummers die ik dit jaar (en de lat ligt in 2011 wederom gigantisch hoog!) heb mogen horen. Op jaarbasis luister ik rond de 200 nieuwe albums of meer, dus dat wil wel wat zeggen als ik naar mezelf kijk. Ik ben niet zó narcistisch dat ik denk dat dit voor de gemiddelde bezoeker een argument is om nu naar de winkel te rennen, maar wilde het toch met iemand delen. Mijn vriendin interesseert het namelijk nog minder. Die vindt het al erg genoeg dat ik constant met een koptelefoon op mijn hoofd door het leven ga.

Maar de buit is inmiddels binnen denk ik

avatar van muziekobsessie
heb deze al sinds juni en kan niet anders zeggen dat hij op den duur gewoon saai wordt. Gigantische afdeling "net niet goed genoeg" heeft er voor mij hiermee weer 1 bij

avatar van Rogyros
Dan is 3,5 ster best hoog, muziekobsessie.

avatar van BenZet
Moet de cd toch nog wat beter gaan draaien. Hij stond in het voorprogramma van Wilco, en ik moet zeggen dat ik het erg goed vond. Heel veel invloeden van oude grootheden, ik hoorde zoals Camel, Pink Floyd en Neil Young, maar hoorde mensen ook al zeggen dat ze wat van Grateful Dead erin herkende. Toch niet de minste inspiatiebronnen. Moet ik er wel bij zeggen dat het live wel meer 'spettert'

(verwijderd)
Een vergeten pareltje van 2011.. Stond al een ontzettende tijd klaar om geluisterd te worden maar niet aan toe gekomen.. Nu eindelijk gedaan en dit kan niet anders dan een heel fijne kennismaking genoemd worden!

(Grappig trouwens die opmerkingen over te lang, waar je bij bijna alle nieuwe albums geregeld leest dat het zo kort is, 45 min lijkt de nieuwe standaard, komt er eindelijk weer eens een echt album uit is het weer niet goed )

avatar van CDrek
Subtiel, maar toch spannend...ingetogen, en toch ook groots....juweeltje!!!

Mata
Een erg sterk album van Jonathan Wilson.
Het album heeft een rustige vibe, maar toch heeft het album aan de andere kant een iets ruigere kant.
Heerlijk om naar te luisteren, en vooral Desert Raven is ongelooflijk goed!
begin met 4* voor het geheel, maar kan eventueel nog door groeien.

avatar van handeman
ik was onder de indruk van deze man tijdens het voorprogramma van wilco. subtiel en bescheiden, me dunkt!

avatar van Madjack71
In huis nu op vinyl...en binnenkort eens kijken of ik een concertje van Wilson kan meepikken.

avatar van Gloeilamp
De eerste 6 nummers vind ik alvast erg goed, ben benieuwd hoe de rest is.

Ik ben alleen een beetje bang voor de speelduur van Gentle Spirit, ik weet niet of ik dit album in een keer uit zou kunnen luisteren.

avatar van Running On Empty
Verhoogd naar 4,5

Wat een geweldige plaat is dit.

Running On Empty schreef:
Verhoogd naar 4,5

Wat een geweldige plaat is dit.

Ja, een echt wonderkind. Er verscheen van hem een artikel in 'Uncut' magazine en kreeg er de nominatie van ' beste nieuwe artiest van 2011'. Welverdiende prijs.

Weet eigenlijk zeker dat ik al weken geleden gestemd had, maargoed. Zal wel te maken hebben met de recente problemen met de verbinding.

Op cd toch ietwat tegenvallend. Ik was eerst wat terughoudend om naar z'n concert in Doornroosje te gaan, maar ik ben toch gegaan en zag een fantastisch concert. Gisteren de cd nog twee keer beluisterd, maar ik blijf erbij dat dit een stuk minder is dan live.

Het gitaarwerk is op plaat veel zwakker en er zit minder dynamiek in de opnames. Zonde, want Wilson is echt een goede gitarist (en z'n toetsenist kan ook een aardig stukje spelen). De samenzang vind ik op cd tevens minder indrukwekkend. Ook is het album toch een tikkeltje wisselvallig en vrij lang. Een paar nummers schrappen had geen kwaad gekund.

Wat rest is een veelzijdige, eigenzinnige plaat met enkele hoogtepunten, maar ik kan niet wachten op z'n eerste live album.

Stijn_Slayer schreef:

Ik vind het een hele mooie plaat, maar ik ben het zeker met je eens dat het veel dynamischer klinkt live dan op de plaat. Ik heb hem in het voorprogramma van Wilco gezien en vele gitaarpartijen deden me aan de lange uitgesponnen nummers van Pink FLoyd denken. Dat gevoel krijg ik op het album niet.

Ik had Desert Raven gehoord na een tip van een vriend
Inderdaad een prachtig nummer.
Ben onlangs on Nijmegen naar de show gaan kijken. Erg mooi. Zwemen Pink Floyd, prachtige Crosby Stills &Nash harmonieën .
Heb ter plekke de LP aangeschaft . Ik had m graag nog laten signeren, maar ik was zo vreselijk moe dat ik tijdens de toegift naar huis ben gegaan. mede door het altijd enorm harde geluid in Doornroosje , wat mijn oren deed piepen. Toch maar eens van die speciale oordoppen kopen die het geluid goed doorlaten maar wel filteren. Een bezoekje aan de firma Schonenberg maar een keer

rrrick schreef:

Aan te raden heb ik ook laten doen, is perfect

Oei, een week voorbij en een halfje bij. Lang geleden dat ik zo iets goeds heb gehoord en ik beluister iedere week 4 nieuwe platen en ken mijn klassiekers en ik ben zuiver van geest en ik hoor de baslijntjes van Sgt Peppers en een orgeltje van Ray Manzarek en een beetje New Kid In Town en Nick Drake zijn invloed en toch... Neil Young speelt zelfs even mee op het laatste nummer. Samengevat: klassebak.

avatar van Ducoz
Wat ook nog even mag worden gezegd is dat Jonathan Wilson op zo goed als iedere track alle instrumenten zelf speelt, op een enkele na waarbij de drums door iemand anders worden bespeeld.

avatar van Madjack71
Dat had ik live wel eens mee willen maken.

avatar van devel-hunt
Staat in het voorprogramma van Tom Petty and the Heartbreakers.

avatar van devel-hunt
Deze CD bij toeval ontdekt, wat een parel. Nooit van gehoord, maar de muziek lijkt op het eerste gehoor wel lekker maar gaat op een gegeven moment op een pretige wijze onder je huid zitten.

avatar van the weaver
in het voorprogramma gezien van tom petty in cork, dynamisch concert , ook de lange stukken . echt zo cd die in de cd speler blijft hangen

avatar van Bakema NL
Ik kende de beste man niet. Maar ik had net wat beluisterd op youtube, Desert raven....verkocht! Wat een zalige "wegzakmuziek" (van Dale keurt dit vast niet goed).
Ik heb vrijkaarten gewonnen voor Tom Petty vanavond en Wilson staat in het voorprogramma....moest dus even luisteren wat het is. Ben dus ook zeer benieuwd vanavond naar hem ook.

avatar van dix
dix
Bakema NL schreef:

Het zal er niet druk zijn ... inmiddels heb ik van 3 mensen vernomen/gelezen dat ze vrijkaarten hebben gewonnen. Heb jij er ook 6 ?