Opeth - Morningrise (1996)

Zweden
Label: Candlelight

1. Advent (13:44)
  2. The Night and the Silent Water (10:59)
  3. Nectar (10:09)
  4. Black Rose Immortal (20:14)
  5. To Bid You Farewell (10:54)
  6. Eternal Soul Torture * (8:35)
Pim Latuny
Helemaal met je eens, enorm mooi en diep nummer. Vind dit album over het algemene al een heel jazzy feel hebben (komd volgens mij mede door de bas en de drums)

voltazy
inderdaad, martin mendez speelt ook op een jazz bas

avatar van THEMARSVOLTA
Deze staat terecht in mijn Top10, ik denk toch wel het beste Opeth album tot nu toe. Die sfeer, fantastisch mooi. Heeft iets Burtons achtig.

inmiddels bij mij ook op 6 in m'n top 10

schitterende sfeer en morningrise verveeld werkelijk nooit

avatar van Snappy
Ik moet deze maar eens aanschaffen!

clutch
Tot dusver was Ghost Reveries het enige album wat ik van Opeth kende. Een heel goed album, maar in vergelijking met deze toch een hele hap minder.

Grunten is iets waar ik niet echt een groot fan van ben, ook niet nadat ik het grunten op dit album heel goed kan hebben en zelfs prachtig ben gaan vinden. Het grunten hoort gewoon bij de rest van het album, de hele sfeer, die donkere, duistere en o zo mooie sfeer. Geweldig die (plotselinge) afwisseling tussen de hardere stukken met grunten en die diepgaande, prachtige rustige stukken, en de sfeer..

De spanning die er steeds in wordt gehouden; een nummer dat 20:14 duurt en toch boeiend blijft. Dat is toch ook een kunst. En ik maar denken dat alleen Dream Theater dat kon Geen nummer dat wordt geskipt bij het luisteren van Morningrise.

Dit album is verslavend, heerlijk om naar te luisteren. De eerste keer moest ik niks hebben van de grunts, maar de tweede keer dat ik het luisterde kon ik het al veel meer waarderen. het wordt gewoon steeds mooier. Ik zet hem nog een keertje op en ik ga voor de volle 5 sterren. En een plek in mijn top 10.

Bobiej
Had ik het niet gezegd ?

Opeth is hier op zijn creatieve hoogtepunt, met werkelijk elk nummer hier bewijzen ze meesterlijke songwriters te zijn..

clutch
Het is maar goed dat je me dit aangeraden hebt, anders had ik toch wel heel wat gemist in mijn leven 1 uur, 14 minuten en 35 seconden om precies te zijn

Bobiej
Nou, hup, op naar de 1 uur, 2 minuten en 45 seconden van de opvolger; My Arms, Your Hearse !

Advent geeft me nog steeds kippenvel op bepaalde stukken; de koude sfeer, de schreeuwerige grunts en de akoustische breaks, heerlijk sfeervol. Ook het artwork helpt hier mee aan de koude sfeer die de nummers uitstralen, puik werk!

clutch
Prachtige albumcover inderdaad. Zegt veel over de muziek zelf, beetje vreemd en grimmig.

En Advent is inderdaad een geweldig nummer. Maar de echte favoriet is toch wel Black Rose Immortal, de volle 20.14.

clutch schreef:

Is ook zo met My Arms, Your Hearse en Orchid, prachtige hoezen.

clutch
My Arms, Your Hearse komt ook zeker nog wel, maar ik ben toch eerst voor Blackwater Park gegaan, en die is me zeer goed bevallen, nog beter dan deze zelfs. Maar niet gevreesd, deze blijft op een hele mooie 5 sterren staan en nog altijd een mooie plek in mijn top 10.

avatar van The Scientist
Deze weer opstaan.. met afstand mijn favoriete Opeth-plaat.

Vooral de eerste twee nummers en Black Rose Immortal zijn echt prachtig

avatar van horned_reaper
Die schreeuw/grunt op het einde van Black Rose Immortal.... gewoonweg BRILJANT net als de rest van het album
4.5*

Mr Brown
Mij krijg je niet uitgelegd waarom Blackwater Park drie keer zo veel stemmen heeft dan dit album. BP is natuurlijk geweldig, maar dit album is minsten zo goed! Hier staan de drie beste Opeth nummer op: Advent, The Night And The Silent water en To Bid You Farewell.

Dit album is wel wat grimmiger en wat killer (op twee manieren ), maar voor de beste en meest creatieve composities moet je toch echt op dit album wezen. Luister maar eens naar een nummer als Black Rose Imortal. Wat ik op dit album ook wel cool vind is dat de nummers zonder een zekere geleidelijke overgang van bruut naar soft gaan, iets dat op latere albums wel het geval is.

lambf
Een mix van proggressieve metal en een beetje black metal. Dit is echt saai. Dat progresief niet saai en zelfs spannend kan te zijn, dat bewijst Dysrhythmia wel. Maar hier is het oersaai, die cleane gitaarstukken. Bij Black Rose Immortal komt er zelfs even folk om de hoek kijken. En het black metal gedeelte is ook niet om van daken te schreeuwen. Hier en daar een krijs, en alleen in Black Rose Immortal is er een sfeer te herkennen, maar dan niet langer dan 5 seconden. Niks voor mij dit.

Bobiej
Die keiharde grunt op 19:01 van Black Rose Immortal, die als keiharde climax van het acoustische en rustige gedeelte komen, is echt een geweldig 'hopeloos' moment, hoe dat klinkt met de gitaarriffs die komen inzetten, vind ik een van de meest sferische momenten op Morningrise.

lambf schreef:

Wat is dit eigenlijk voor gelul?

Gauw terug naar je metalcore/grindcore/baggercore en andere shit

Ik vind Ackerfeldt trouwens sowieso een geweldig gitarist. Die melancholieke sfeer die er in wordt gebracht, dat kan geen enkele andere band zoals Opeth het doet.

lambf
Niet iedereen heeft dit goed te vinden. Ga er anders eens inhoudelijk op in, dat zou veel interessanter zijn dan om het maar meteen af te schuiven dat ik normaal niet naar dit soort muziek zou luisteren omdat ik toevallig ook naar andere muziek luister waar jij niet de moeite voor neemt om te zien dat het inhoudelijk erg interessante muziek is.

Doe toch niet zo gemakzuchtig!

Mr Brown schreef:

Dat mag dan wel zijn, ik houd juist niet echt van accoustische muziek, al helemaal niet als het zo melancholiek klinkt. Dat komt me veel te glad over, ik mis de rauwheid.

Klopt niet helemaal wat ik zeg, want The Day of the Trumpet Call is ook accoustisch, ook melancholiek, maar dat vind ik juist weer geweldig

avatar van bennerd
Mr Brown schreef:
Wat is dit eigenlijk voor gelul?

Gauw terug naar je metalcore/grindcore/baggercore en andere shit

Mijn excuses voor deze hoogst onnodige tussenkomst, maar jouw bericht was meer gelul dan wat lambf daar neerpende. Dus voel je nu aub niet beledigd omdat iemand een van jouw favoriete albums slecht vindt, maar geef wat tegenargumenten, en discussieer dan wat.

Bobiej
Inderdaad, ik ben het met bennerd en lambf eens, 't is wel erg makkelijk om iemands argumenten neer te sabellen met het makkelijke "jouw muziek is kut dus je weet het niet". Je mening verdedigen kan ook met normale standpunten...

Ok

Zo had ik niet moeten reageren. Iemand zijn mening onderuit halen is hoe dan ook fout, al zeker met zo'n argument als ik deed. Je mening kan ik opzich nog wel inkomen, lambf, maar ik snap niet waarom je er 2 sterren tegen aan gooit. Zo'n lage score is te laag voor een briljant album als dit, en dat is niet omdat ik het zeg. Jij vind het gewoon niks, omdat je ding niet is. Dat kan, en je mag ook best je mening geven, dat doe ik ook over grindcore, mij te extreem, maar ik ga niet bij een willekeurig grindcore album een lage score uitdelen omdat het mijn ding gewoon niet is. Want dat zeg jezelf, het is je ding niet. En dat kan.

Mijn reactie was behoorlijk loos, dat weet ik, dus laten we het vanaf nu gewoon normaal houden hier.

lambf
Dus eigenlijk wil je weten waarom ik dit in godsnaam heb beluisterd? Nou, dat is niet zo moeilijk. Ik heb altijd altijd al eens iets willen proberen van Opeth en aangezien veel mensen dit hun beste album vinden dacht iik dus dat ik me hier geen buil aan kon vallen

AHWA
Had je toch beter Blackwater Park kunnen luisteren
Die heeft het hoogste gemiddelde hier.

lambf schreef:

Ik snap best dat je het eens een luisterbeurt hebt gegeven, ik vraag me meer af waarom je hier uberhaupt op gaat stemmen als het gewoon totaal je ding niet is. Maar ja, dat vind ik.

Overigens vind ik deze wel beter dan Blackwater park.

AHWA
Dus als je iets niet mooi vindt, moet je er niet op stemmen? Wat raar.

Mr Brown
Nee, als iets je ding totaal niet is. (vind Ik)

avatar van bennerd
Moest ik dat doen, dan zou ik nu niet naar mijn gekochte cd van Sum 41 zitten luisteren

Het lijkt me vrij normaal om nieuwe dingen te proberen, ook al weet je ongeveer op voorhand dat je het niet goed gaat vinden. Zelfs al weet ik van een genre op voorhand dat ik 95 procent van de bands niet goed gaat vinden, dan doe ik het nog voor die 5 procent.