devel-hunt schreef:
Je moet het absoluut niet met Let it Bleed vergelijken, maar deze plaat opzichzelf beoordelen. Mijn eerste indruk is een plaat waar je blij en positief van word, en dat is ook wat waard.
Toen ik over deze samenwerking hoorde, was ik zeer benieuwd. Werkt het ook echt en versterken de groepsleden elkaar ook nog eens? Het blijkt dat Superheavy een blije positieve zeer gevarieerde plaat is geworden vol met fraaie muziek met verschillende ritmes en geluiden uit verschillende werelddelen tot één mooi geheel gesmeed. Dat is Superheavy van de formatie SuperHeavy, bestaande uit Mick Jagger, Joss Stone, Damian Marley, Dave Stewart en A.R. Rahman. Deze groepsleden zorgen voor veel kwaliteit en ervaring en een eigen insteek, waarbij opvalt dat het geheel der delen inderdaad leidt tot een sterk eigen geluid van dit album.
Het knalt er gelijk heerlijk in met titelsong Superheavy, waarbij al die ritmes en stemmen een heerlijk nummer vormen. Unbelievable op Indische ritmes wordt gezongen door Mick Jagger. Mick Jagger is op dit album ouderwets in vorm. Het doet wat met songs als hij ze zingt. Hij wordt daarbij verdienstelijk gesteund door Joss Stone en Damian Marley.
Miracle Worker is de wat gladde wat zoete single, die stiekem toch best lekker smaakt als je 'm op de radio voorbij hoort komen. Met het reggae ritme waarop wordt gezongen, zou het zo een top 10 hit uit de jaren '80 kunnen zijn.
Energy daarentegen doet wat het zegt: een zeer energiek nummer met heerlijke gitaren en harmonica, één van de beste nummers van het album. Hier komt de band samen: het opent met de zangrap van Damian Marley gevolgd door het sterke refrein van Jagger en Stone samen. Die stemmen passen trouwens voortreffelijk bij elkaar, één van de pluspunten van dit album.
Satyameva jayathe is mierzoet: net als de hapjes en snoepjes die je in het Oosten kan krijgen. Gevaar is wel dat het glazuur van je tanden springt. Het past in de sfeer van Slumdog Millionaire, de Oscarwinnende film die in India speelt met muziek van A.R. Rahman.
One Day One Night neigt eerder wat naar the Stones met een zeurende Mick Jagger in de lead. Als Damian Marley meedoet moet ik ineens aan Jagger met Peter Tosh denken. Totdat de Indische violen van Rahman erin komen. Hé de Stones piano zet aan, net als de gitaren van Dave Stewart en Joss Stone doe mee aan een heerlijke climax van dit prachtnummer.
Dit wordt gevolgd door de countrypop van Never Gonna Change, weer met Mick Jagger in de lead. Het past in de sfeer van Jagger's geslaagde solo project van lang geleden: Wandering Spirit. Gezongen op een akoestische gitaar van Dave Stewart: mooi liedje.
Op het reggae achtige Beautiful People doet iedereen vrolijk mee. Jagger heeft de lead, gevolgd door Marley. Joss Stone vult hen mooi aan in het refrein. Echt zo'n heerlijk gitaartje vormt de bridge.
Rock Me Gently is een juweel van een nummer. Het opent met Marley begeleidt door sterke percussie en een subtiel orgeltje. De fraaie accenten zijn van Joss Stone. Dan gaat het nummer 'lopen' en kom ik dan toch met de naam van zijn vader: Bob Marley's ritmes vormen hier de basis. En wat een prachtige gitaarsolo van Stewart. Met z'n allen gaat het naar een mooie finale toe van deze song.
Bam: gitaargeweld volgt op I Can't Take It No More. What the f*** is going on? zingt Stone. En Jagger haalt ouderwets uit naar politici en ander tuig. Maar de hoofdrol is toch echt voor Dave Stewart hier op gitaar en synthesizer. Synthesizer? Verdomd, dit is een sort of Eurythmics nummer.
Dit was een schitterend slotnummer geweest, maar er volgen er nog twee. I Don't Mind is gebaseerd op toetsen en violen. Een rustig liedje gezongen door Jagger en Stone, met een stukje Damian. Nu ik het vaker hoor, vind ik het toch wel erg mooi.
World Keeps Turning lijkt erop gezet voor de Amerikaanse markt. Wat is dit nou voor een mierzoete tekst op het einde? Ik druk iets eerder op de stopknop.
Dit is één van de beste popalbums van 2011. De basis wordt gevormd door de prima ritmes van Damian Marley en de rijke aankleding van de nummers door A.R. Rahman. Mick Jagger is in topvorm, Joss Stone zingt uitstekend, met diepte en dynamiek. Dit miste je juist op haar eigen album van 2011 LP1. Dave Stewart kan je duidelijk nog steeds om een boodschap sturen: zijn uitstekende gitaarspel is vaak de basis van de songs. En ja, niet onbelangrijk, er staan heel wat prima nummers op. Creatief is er gebruik gemaakt van de verschillende insteken van de groepsleden uit de hele wereld. Zonder dat het een ratjetoe is geworden, integendeel: ze versterken elkaar juist. Tot slot valt op dat uitgezonderd het slotnummer en een beetje de single dit album heel wat minder commercieel is dan ik vantevoren verwachtte. Dat pleit ook nog eens voor het prima Superheavy.
DeLuxe editie:
Op de DeLuxe editie staan nog eens vier nummers. Mahiya heeft een originele Indische drumbasis, waarbij Joss Stone de uitstekende vocals verzorgt. Warring People heeft een echt mengsel van stijlen. Lekker lopende gitaren en Indische violen dragen de vocals, nu verzorgt door Mick Jagger. De bridge is Indische muziek van Rahman, gevolgd door Damian Marley. Een prima kookpotje van stijlen dit nummer!
Joss Stone goes Jamaica op Common Ground. Samen met Damian Marley en een oh zo fijn pianootje krijg je een erg prettig nummertje, zeker als ene Mick Jagger en een piepklein viooltje ook nog mee gaan doen. Tot slot volgt er een Indisch synthesizerbeatje, met een half rappende Jagger op Hey Captain. Marley rapt vrolijk verder en Joss Stone dikt het refrein nog even lekker aan.
Conclusie: ga voor deze DeLuxe versie, het is de moeite waard.