SuperHeavy - SuperHeavy (2011)

Verenigd Koninkrijk / Jamaica / India
Label: A&M

1. Superheavy (5:06)
  2. Unbelievable (3:51)
  3. Miracle Worker (4:07)
  4. Energy (3:42)
  5. Satyameva Jayathe (4:08)
  6. One Day One Night (4:37)
  7. Never Gonna Change (4:24)
  8. Beautiful People (5:00)
  9. Rock Me Gently (6:00)
  10. I Can't Take It No More (3:21)
  11. I Don't Mind (4:59)
  12. World Keeps Turning (3:43)
  13. Mahiya * (3:26)
  14. Warring People * (5:06)
  15. Common Ground * (3:43)
  16. Hey Captain * (3:33)
Het is een supergroep, een samenwerking tussen Mick Jagger, Joss Stone, Damian Marley, Dave Stewart en A.R. Rahman. Een verrassende combinatie, de schorgerockte stem van Mick met het soulgeluid van Stone en de reggae van Marley. Daarnaast ook nog een voor mij onbekende Indiër en nog Dave Stewart. Wat moet dit nou worden?

De artiesten die deze groep mogelijk maken zijn daarnaast ook niet bepaald mijn favoriete artiesten. Ik heb het nooit zo gehad met The Rolling Stones, niet zo met de soul van Joss Stone en ook niet zo met de reggae van Damian Marley. Toch hoor ik positieve reacties van alle kanten, onder andere van Leo Blokhuis, en maakt de combinatie me erg nieuwsgierig.

Het eerste nummer, tevens het titelnummer, klinkt veelbelovend. Het is duidelijk dat Damian Marley veel zeggenschap heeft gehad bij het schrijven van dit nummer. Dit blijft het gehele album ook het geval. Het doet me verder goed om de stem van Stone regelmatig te horen. De single Miracle Worker is catchy, fris en fijn.

Het album is door de diversiteit aan genres die vertegenwoordigd heel erg afwisselend. Hoewel de invloed van Marley wel heel sterk naar voren komt is iedere artiest goed vertegenwoordigd en al ben ik niet meer zo te spreken over de versleten stem van Mick Jagger, de energie die in het nummer Energy uit de speakers wordt gepompt door een samenzang van Jagger en Stone is tekenend voor het enthousiasme waarmee deze groep aan de slag is gegaan.

Ik kan concluderen dat dit een zeer geslaagd experiment is. Ik vind de artiesten afzonderlijk maar zo-zo, maar tezamen hebben ze een fantastisch album weten te produceren. Wat mij betreft gaan ze vaker dit soort grappen maken.

klik

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Zo overwegend positief de reacties hier zijn, zo negatief is deze recensent van de Volkskrant over deze plaat...

Rizz
En op Rollingstone krijgt deze plaat maar liefst 4 sterren..

Maartenn schreef:

Dat is ook geen recensie, dat is wat neerkrabbelen na 1 luisterbeurt met skipmomemten, niet serieus te nemen

Verder zou ik me als lid van dit leuke bandje geen enkel moment druk maken of eea wel of niet in goede aarde valt bij wie dan ook

Just for fun, en overall gezien klinkt het gewoon heel erg leuk en zomers en nog kwaliteit ook

avatar van devel-hunt
En nu wil ik ze in Paradiso zien, want het is muziek die volgens live helemaal te gek is.

Maartenn schreef:

Menno kan wat mij betreft weer eens de Pot op... het is tegenwoordig eerder zo dat je juist in een plaat geïnteresseerd kan raken, als Menno weer eens negatief loopt te neuzelen.
Ik probeer altijd zoveel mogelijk mensen serieus te nemen, ook als het op muziek aankomt, maar deze man is echt niet meer te volgen. Ik vind het een schande dat een zich als kwaliteitskrant verkopende Volkskrant deze mastodont zijn vernietigende werk maar laat doen.

Superheavy is leuk, lekker, fris, origineel en staat vol fijne nummers. Gemaakt door en voor jong en oud en is alleen niet geschikt voor zuurpruimen.

avatar van polrokenrol
Ik zeg het niet snel, maar wat klinkt deze plaat achterhaald en overbodig. Okay, de timing is ook allerberoerdst: een zomerplaat aan het eind van een zomer die geen zomer was. Aan de line up kan het niet liggen zou je zeggen, maar daar zit het hem uiteindelijk wel in. Alles klinkt geforceerd en gemaakt. Het enige pluspunt is Stone , die met haar fantastische stem op sommige momenten nog weet te boeien. Dit is nu typisch zo'n plaat die over enkele maanden voor 3,99 op play.com staat omdat er een hype van verwacht wordt maar met tegenvallende verkoop oftewel: typisch gevalletje van reeds voorziene overstock

ohmusica
Plat e weg: Klinkt heel leuk. Het lijkt me zo dat deze gasten hun sporen reeds elders verdiend hebben, althans zo komt het over. Zo doorheen zappend kom ik toch op minsitens 3 sterren, alleen al vanwege het plezier dat men heeft gehad (hoop ik) en ik meen te horen. Goed tegen de mistroostigheid vanwege het al tet serieus nemen van popmuziek en aanverwante schrijfsels, zoals dit.

avatar van IntoMusic
polrokenrol schreef:
...Okay, de timing is ook allerberoerdst: een zomerplaat aan het eind van een zomer die geen zomer was...

Jaja want wel raar waarom ze de release van dit album niet hebben afgestemd op het Nederlandse weer is toch onbegrijpelijk
Kan me dan ook totaal niet vinden in het zgn. geforceerde of gemaakte sound van deze samenstelling. Misschien een ander album geluisterd, maar hier hoor je rasechte artiesten die eens echt plezier hebben in muziek en diverse invloeden met elkaar laten versmelten. Geen 1 nummer is gelijk en voor mij verveelt het geen moment.
Ieder zijn smaak natuurlijk... En inderdaad devel-hunt: live is waarschijnlijk een nog groter feest

ohmusica schreef:
Plat e weg: Klinkt heel leuk. Het lijkt me zo dat deze gasten hun sporen reeds elders verdiend hebben, althans zo komt het over. Zo doorheen zappend kom ik toch op minsitens 3 sterren, alleen al vanwege het plezier dat men heeft gehad en erin doorklinkt. Goed tegen de mistroostigheid vanwege het al tet serieus nemen van popmuziek en aanverwante schrijfsels.

Heb je dit album nou alleen er doorheen zappend beoordeeld? Niet helemaal fair lijkt me..

polrokenrol schreef:

Ik heb eigenlijk een hekel aan mensen die een plaat, die toch minstens iets voorstelt, 1,0* geven. Dat betekent minste van het minste absolute bagger zijnde waardeloze walgelijke troep. Zelf schrijf je dat de stem van Joss Stone soms weet te te boeien. Dus.....?!?

avatar van blonde redhead
Je kan beterer zeggen dat je er een hekel aan hebt als mensen een plaat die niets voorstelt een 1geven. Nu lijkt het net alsof je gelijk aan hekel aan die persoon hebt. Maar ik neem aan dat je het anders bedoelt.

Inderdaad: ik bedoel een hekel aan het geven van 1,0* aan een album dat wel ergens nog iets voorstelt voor die persoon. Hier bijvoorbeeld de zang van Joss Stone, begreep ik. En als een plaat jou te gemaakt klinkt betekent dat toch niet gelijk 1,0*? Het is tegenwoordig wel heel snel zwart-wit: alles of niets. Een beetje nuance op zijn tijd zou mooi zijn. Daarom verlaag ik mijn score toch weer naar 4,0*: ik vind dit echt een goede originele plaat, met veel sterke nummers, maar geen klassieker.

avatar van Running On Empty
blonde redhead schreef:
Nu lijkt het net alsof je gelijk aan hekel aan die persoon hebt ....

Niet meteen maar je gaat toch twijfelen

avatar van Running On Empty
polrokenrol schreef:

Één keer beluisterd. Lekker feestelijk plaatje zo op het eerste gehoor. Klinkt in ieder geval zeer goed geproduceerd.

Hoeze achterhaald? Hoezo overbodig? Dat zou vooral De Volkskrant kunnen schrijven in haar overwegend azijnzure recensies. De echte muziekliefhebber weet gelukkig wel beter. Gewoon een leuk project hoor. Hulde.

avatar van GrafGantz
Rizz schreef:
En op Rollingstone krijgt deze plaat maar liefst 4 sterren..

Wat had je dan verwacht, met een Rolling Stone en een mevrouw Stone in de gelederen?

Heb het album nu 1 keer geluisterd en ben al helemaal verkocht. Echt geweldig.Hier hou ik nu van! En Stone is supergoed. Kunnen er niet meer "superformatie's" worden opgericht?

GrafGantz schreef:

avatar van Justinx
Ben ik dan de enige die Damian Marley de held achter dit project vind? Hij zorgt er tenminste voor dat een deel van de plaat niet commercieel en plat klinkt, wat absoluut wel gebeurt in nummers waar Marley minder zijn vinger in de pap heeft gehad. Satyameva Jayathe is hiervan een voorbeeld. Het klinkt zo alledaags, poppy en zo gelikt. Echt gemaakt voor de massa, niet rauw, etc. Jammer vind ik dat, want Marley op Unbelievable en de titelsong zorgt voor spanning op deze plaat. Niemand anders uit de groep die dat echt kan bewerkstelligen, spanning en onvoorspelbaarheid.

Het neemt niet weg dat Joss Stone en Mick Jagger vocaal gezien verder een prima bijdrage leveren.

Rizz
Mwah, ik vind dat juist door Marley de plaat een hele commerciële impuls heeft gekregen.

avatar van beezz
west schreef:

Wooow Angelo: ene Mick Jagger hoef je niet veel te leren op vocaal gebied.
Ik ben ook een fan van de stem van Joss, maar zeker ook van die van Mick Jagger. En die zingt ouderwets goed op dit album. En de stemmen versterken elkaar ook nog eens, wat juist één van de pluspunten van dit album is.

Wauw West!
En weer haal je me de woorden uit de mond.......

avatar van Thunderball
Hoe vaker ik deze plaat draai, hoe vervelender ik hem ga vinden...

Sluit me aan bij de review van West. Zonder alle afzonderlijke trackts door te lopen, kan ik zeggen dat ik het een zeer lekker album vindt. Ik wordt er vrolijk van en dat is een heel goed teken. Had een avond rit met de auto voor de boeg van 100 km en deze cd in de speler gestopt. Ik had nog een ander album mee genomen (Seeds we sow van Lindsy Buckingham) in de verwachting dat ik naar 5 tracks klaar zou zijn met Jagger en zijn projectje. Maar dat liep dus anders. Ik heb een aantal nummers 2 of 3 keer beluitserd, lekker hard en de rit was aan zijn eind voor ik er erg in had! Heerlijke plaat waar de politici eens naar zouden moeten luisteren voor ze elkaar weer de tent uitvegen. Kan zeker nog groeien naar 5 sterren als ik hem thuis kan beluitseren op een goede installatie.

avatar van domainator
rawshooter schreef:

Dit gaat op een goede thuisinstallatie zeker een 5 sterren worden voor jou
Nou moet ik zeggen dat het in mijn kleine Peugeotje met wel een dikke installatie ook geweldig klinkt. Superheavy is de eerste cd in lange tijd die de auto "haalt" want meestal draai ik daarin alleen (vocal)trance en house.

Thunderball schreef:
Hoe vaker ik deze plaat draai, hoe vervelender ik hem ga vinden...

Ik heb juist het tegenovergestelde!!!

avatar van NewYorkCityLight
Zag vandaag een nummer van ''Superheavy'' op de TV (geen idee welke het was) en ik vond het wel een goed nummer. Toch wel een aparte combi.. Jagger, Stone en Rahman.

avatar van Thuurke
Never Gonna Change en I Can't Take It No More hangen wel heel sterk naar de Stones, maar het beste nummer vind ik Rock Me Gently. De 4 bonus nummers zijn ook wel erg lekker. Afwisselende plaat, rock, reggae, india's invloeden, Jagger en Stone.

avatar van Murdoc023
Dat dit bestaat. Ik wist niet wat ik zag toen ik deze release ontdekte. Ga maar eens kijken wat dit inhoudt. Ik had een lachertje verwacht, maar de reacties zijn hier nog aardig positief. ???

avatar van VictorJan
Murdoc023 schreef:

Het is wel degelijk een lachterje. De kwaliteit van de songs is echt bijzonder laag.

avatar van okaysjon
Zit ik net I Don't Mind weer eens te luisteren hoor ik ineens een aantal zinnen uit Sweet Dreams voorbij komen.
Dave is zijn Eurythmics werk wel aan het recyclen zeg, op Celine Dions taking chances (wat Dave produceerde) kwamen ook al een aantal zinnen uit een Eurythmics song voorbij.
Niet dat ik het erg vind hoor, ik vind het wel stoer dat hij zijn eigen werk min of meer sampled.

En in tegenstelling tot VictorJan vind ik de kwaliteit van de songs verre van laag maar juist Superheavy