Meshuggah - Catch Thirtythree (2005)

Zweden
Label: Nuclear Blast

1. Autonomy Lost (1:41)
  2. Imprint of the Un-Saved (1:36)
  3. Disenchantment (1:44)
  4. The Paradoxical Spiral (3:12)
  5. Re-Inanimate (1:04)
  6. Entrapment (2:29)
  7. Mind's Mirrors (4:30)
  8. In Death - Is Life (2:02)
  9. In Death - Is Death (13:23)
  10. Shed (3:34)
  11. Personae Non Gratae (1:47)
  12. Dehumanization (2:56)
  13. Sum (7:18)
avatar van Paalhaas
Vette plaat, jammer van die vervelende robotpraat in Mind's mirrors. 3,5/5 en wie weet gaat dat nog omhoog.

jsn
dillingerescape schreef:
Ongeloofelijk strak album. Het enige nadeel is dat ze het grotendeels met electronische tools hebben gemaakt waardoor ze , naar eigen zeggen, het nauwelijks live kunnen reproduceren.

Leuk, maar dat kunnen ze wel degelijk.

ik heb ook het interview gelezen waarbij tomas zegt dat het live niet te doen is, maar...

Ik heb laatst videos gezien waarbij ze geen basist meer hebben ( fredrik speelt op de 8 string zo laag dat een basist niet meer nodig is), en geloof me maar ze spelen het live exact als op deze plaat.

Niets is wat het lijkt bij meshuggah.

Ongelofelijke plaat, al hou je er niet van met een open mind moet je erkennen dat dit een meesterwerk is

Geweldig is het nummer: "In death is life", hoor die geweldige arpeggios op die 8 string, die swing... to hell and back...

echt kippenvel!!!! door merg en been!

Ddk
Ik heb juist uit interviews begrepen dat ze eerst niet eens van plan waren te toeren voor dit album, omdat het een conceptalbum is en alleen degene die een bepaald stuk had geschreven snapte hoe het in elkaar stak. Na veel oefenen konden ze een aantal nummers maar zeker niet het hele album live spelen.

Ddk
Wel vet dat ze geen basist meer nodig hebben =D

avatar van Twilight
Alsof het zo'n ramp is om een bassist in de band te hebben.
"Dude, ik kan met m'n gitaar nu zo laag spelen. We hebben je niet meer nodig. Tot ziens!"

Nee, dan heb ik liever gewoon een goede bassist in de band.

avatar van Jochempie
Arme Bassist!

Ddk
Het gaat er niet om of ze nou wel of niet een basist hebben, maar hoe de muziek klinkt. En de bas staat bij metal toch altijd diep op de achtergrond.

avatar van Twilight
Het gaat inderdaad om hoe de muziek klinkt ja. Maar bas is absoluut wel te horen bij metal hoor.

avatar van Fianosther
Zo ook op deze plaat trouwens.

Ddk
De bas is wel te horen, maar verwacht bij metal geen bassolo's of zeer opvallende baspartijen. Meestal speelt de bas een beetje de tonen die de gitaren niet kunnen spelen..

avatar van bennerd

Luister dan even naar "Default Judgement" van Fear Factory

Ik zei ->"meestal"

avatar van HammerHead

Ddk
Ok mensen, wellicht begrijpen jullie me fout. Ik heb nooit gezegd dat je de bas niet hoort, en misschien was "opvallend" niet de juiste woordkeuze, maar laten we het in ieder geval eens zijn dat de bas bij metal meer dan bij andere muziekstijlen op de achtergrond staat.

avatar van bennerd
Ddk schreef:

Daar ben ik het ook niet echt mee eens
(maar laat ik maar even geen onzinnige discussies beginnen. )

avatar van Maximusic
Het blijft een erg sterk album, het gaat ook niet vervelen, integendeel. Hoe beter ik het ken hoe interessanter ik het ga vinden.
Alleen vind ik de meeste nummers los niet zo interessant te luisteren, ik luister er dan ook alleen naar als ik weet dat ik er de tijd voor kan nemen. Als een geheel nummer luisterd het namelijk heerlijk weg! Je hoort dan dat sommige nummers dienen als opbouw van het volgende nummer.

Ik ga geen favorite nummers aangeven, maar voor het geheel 5*

Op hun site zeggen ze dat ze met hun volgende album bezig zijn en hopen het in september af te hebben! Dus heel lang zal het niet meer duren, ik kan al niet wachten!

avatar van Jochempie
Ik ben net een maandje op vakantie geweest en dit is het eerste album wat ik weer opzet sindsdien. Mijn god wat een album eigenlijk. Toen ik dit voor de eerste keer hoorde kon mij het zeker niet bekoren maar na een luisterbeurt of 15 a 20 ging de wereld van CAtch 33 steeds meer voor mij open. Dit is nu denk ik mijn meest geluisterde Meshuggah album en strijdt samen met Nothing om favoriete album van ze. Prachtig en vooral extreem hypnotisch.

avatar van meyer
Dit moet wel een van de beste metal-albums zijn die ik ooit heb gehoord , wat een energie, wat een agressie, wat een kunst!

HammerHead schreef:
Bij een hoop thrashmetal is de bas ook duidelijk hoorbaar.

Je 'hoort' de bas niet bij metal... Je 'voelt' em!

max en joep
Ddk schreef:

Ik snap wel wat je bedoeld ja. Vaak volgt de bas gewoon de riffs en niet veel meer.

lambf
...VERBAZING...

Ik ging naar Utrecht om wat kleding te kopen. En, niet geheel ontoevallig kwam ik lang de cd winkel. Ik liep er een beetje rond te snuffelen en toen zag ik deze cd in de rekken staan. Ik had er al het een en ander over gelezen ('Wel goede muziek hoor, maar waarschijnlijk alleen door muzikanten te begrijpen', Nog nooit zoiets gehoord, waanzinnig' etc.) en dus had ik de neiging om hem te kopen, wat ik dus ook deed. Ik keerde huiswaarts en eenmaal thuisgekomen, vloog ik bijna naar mijn stereo toe. Ik twijfelde even welke cd ik erin zou doen, beluisteren we deze of de nieuwe van Machine Head?

Ik was eruit, deze gaat het worden. Ik leg open de cd case en doe mijn stereo aan. Daarna leg ik de cd in cd-insparring. Ik druk op het knopje play, en toen...VERBAZING... Ik had toen nog nooit zulke kille muziek gehoord. Nadat de verbazing over was nam de verwarring de overhand. Ik kon er niet zo veel mee, want ik vond het erg afstandelijk klinken. Ook vond ik de muziek te ingewikkeld, waardoor het mij destijds niet greep. Zodoende legde ik de cd opzij voor andere muziek.

Maar na een aantal weken begon het toch te kriebelen, want hoe kil en machinaal de riffs mogen klinken, ze blijven wel in je hoofd zitten. Ik stopte de cd erin en ik verbaasde me alweer. Dit keer niet alleen om het machinale geluid, maar ook om de horenschijnlijke perfectie en afwerking van de cd. Dit kan toch nauwelijks door mensen zijn gemaakt?

Nu heb ik de cd al een tweetal jaar en nog steeds verbaas ik mij over deze cd. Het album is stukken strakker, machinale en killer dan menig Idustrial-bandje zich mag dromen. Het is de perfecte soundtrack voor de hedendaagse techniek. Helaas is de cd al voorbij voordat je er erg in hebt. Alleen het laatste nummer bevat nog een spoor van melodie, de machine is aan het einde van zijn werk, slechts de laatste ritmes moeten nog worden uitgewerkt.

...INTENS....

Very intens inderdaad Best jammer dat ik 'm niet zo vaak draai (voornamelijk door de drang om dan de volumeknop keihard om te zetten), maar als deze opstaat dan knalt het altijd geweldig.
Het begin van de cd gaat soms enigzins vervelen.Dit komt doordat je weet dat de climax net voor het einde ligt maar desalniettemin een erg sterke cd dat als 1 nummer klinkt. Ook de intermissions maken het een erg sfeervolle cd zonder te overdrijven

hmm 5 sterren maar niet in m'n top 10...

Ach, dit is en blijft gewoon een meesterwerk. De productie is geweldig: Je voelt letterlijk de ultra-lage riffs door je maag bulderen. Het heeft misschien geen snelle stukken, maar door de logge ritmes gecombineerd met technische vernuftigheid mis je ze geen seconde. Fantastisch hoe de sfeer zich opbouwd: Het knalt er lekker in, daarna wordt er wat gas terug genomen om vervolgens dreigend te klinken en uiteindelijk wordt er langzaamaan naar een geweldig hoogtepunt toegewerkt.

HammerHead schreef:
Bij een hoop thrashmetal is de bas ook duidelijk hoorbaar.

Vaak wel, maar sommige trashmetal bassisten vinden het blijkbaar leuk om distorion te gebruiken waardoor hun geluid verandert in een hoop onverstaanbaar gebrom.

Ik gebruik zelf Guitar Pro 5 als progje om riffs te leren op gitaar. Dit programma simuleert vaak ook de bass partij en drums etc. Het valt me dan altijd op dat de bass gewoon in een eenvoudig ritme het riffje van de gitaar speelt alleen dan zonder chords en extra dingetjes die de riff mooi maken. Hierdoor is de bass een goede houvast voor de gitarist. Als je daarna de studio productie van het zelfde nummer hoort, dan hoor je dat het bass volume gewoon helemaal is weggedraait en alleen zachtjes te horen is achter al het gitaar lawaai.

Bassist of niet, deze plaat is gewoon geweldig.

De bas is zeer duidelijk hoorbaar. Als je 'em weg zou halen zou je het zeer zeker missen. En ze hebben gewoon nog steeds een bassist dus dat gelul over dat de gitarist zo laag speelt dat ze geen bassist meer nodig hebben is bullshit.
Het klopt dat de gitaristen net zo laag gestemd staan als de bassist maar het is en blijft een ander instrument. Zeker wel dat je het verschil hoort ondanks de dikke distortion die er overheen zit.

Maar goed. Dit is een meesterlijk album. Een van de beste albums die ik ooit heb gehoord. Met de hardste metal riff aller tijde(Dehuminization) en daarna het ware epic stuk van Sum!

Deef! schreef:
De bas is zeer duidelijk hoorbaar.

Dat vind ik knap, aangezien er geen bassist meedoet.

Deef! schreef:

De gitaren (gitaristen kun je niet stemmen) zijn niet hetzelfde gestemd als de bas. Als dit het geval was zou je het niet horen. Wat de gitaristen hebben gedaan is het volgende: De custom Ibanez gitaren zijn uitgebreid met een lage B en F snaar, die ook op een basgitaar wordt gebruikt. Als je goed luistert naar bijvoorbeeld het nummer Autonomy Lost kun je ergens halverwege het nummer horen dat de tweede gitaar (Marten Hagstrom) vervalt op snelle alt. picking op de 4de snaar (die overigens A is gestemd ipv D). Daarnaast hoor je gitaar 1(Fredrik) een soort variatie op de riff/bridge spelen.

Dus de volgende keer dat je claimed dat de bassist duidelijk hoorbaar is, eerst nog even het album goed doorluisteren

Meshuggah heeft gewoon een bas. Ook op dit abum.
En je kan hem nog horen ook!

Dus als jij nou is goed luistert naar Autonomy Lost dan hoor je dat de bas de riff meespeelt.
Als je luistert naar Disenchantment. Dan hoor je de bas onder het spoken word stukje.
Als je luistert naar Sum(De laatste epic riff) dan hoor je dat de bas alleen de lage noten/dreunen speelt.
En ik durf te wedden dat die rare dreunen bij Mind's Mirrors ook een bas is.
En zo kan je het hele album door! Leuk he!

Dus de volgende keer dat je nog wat op te merken hebt, eerst nog even het album goed luisteren wijsneus

De gitaren zijn uitgebreidt met bas-snaren, zegt Baardvis.

Deef! schreef:

En ik durf te wedden dat die rare dreunen bij Mind's Mirrors ook een bas is.

Weddenschap aangenomen.

Als je nou eerst eens mijn post door zou lezen, in plaats van een reactie posten die helemaal nergens op slaat.

edris.
Ik zet 50 euro in op geen bas.