Stephen Stills - Stephen Stills (1970)

Rock / Folk
Label: Atlantic

1. Love the One You're With (3:03)
  2. Do for the Others (2:52)
  3. Church (Part of Someone) (4:05)
  4. Old Times Good Times (3:38)

met Jimi Hendrix

5. Go Back Home (5:56)

met Eric Clapton

6. Sit Yourself Down (3:05)
  7. To a Flame (3:10)
  8. Black Queen (5:28)
  9. Cherokee (3:25)
  10. We Are Not Helpless (4:17)
avatar van WoNa
teus schreef:
Nooit meer beter geweest ??WoNa wat dacht je van Manassas ('72)....Stills op zijn Top

Zoals beloofd heb ik 'Manassas' uit de kast getrokken. Dat viel niet mee, want ik verwachtte de plaat onder de M de vinden, maar de cd uitgave die ik heb, betitelt de plaat als een solo album. Ook bleek dat cds mysterieus kapot kunnen gaan. Het derde nummer houdt er mysterieus mee op. Die zouden toch voor eeuwig meegaan!?

Dit gaat verder niet over 'Manassas', maar ik wil Teus toch even gelijk geven. Meesterwerk! Ik moest er gewoon wat ouder voor worden, net als voor 'Stephen Stills' zelf.

avatar van jorro
Hmmm. Ik begrijp nu waarom ik dit album nog nooit echt beluisterd heb. Na een paar nummers heb ik het wel gehad met dit album. Saai is het enige juiste woord. Zal me niet in dank worden afgenomen door de fans, maar ik kan er echt niet meer dan 2,5* voor geven.
Het was dus een hele opgaaf het album volledig uit te zitten.
51 in de 100 Greatest Albums of 1970 en 60 in de Best Ever Albums chart over 1970.

avatar van potjandosie
55 jaar na verschijnen ervaar ik dit solo debuut album nog steeds als zijn beste. het klein gehouden, ingetogen "Do For the Others", de door gospel beïnvloede nummers "Church" en "Sit Yourself Down", de blues rock van "Old Times Good Times" en "Go Back Home", het stuwende door orgelspel van Booker T. Jones gedragen "Cherokee" beklijven na al die jaren nog steeds, maar de hoogtepunten zijn (althans voor mij) het aanstekelijke "Love the One You're With" met een tekst die in het huidige tijdsbestek waarin we leven wat naïef en wereldvreemd overkomt, maar dergelijke nummers met een boodschap hebben we juist nu wellicht meer nodig dan ooit en de akoestische folk van "Black Queen".

jammer dat een aantal nummers, zoals de piano ballad "To a Flame" om zeep wordt geholpen door het strijkers arrangement van de destijds alom aanwezige Arif Mardin en de fraaie melodie van "We Are Not Helpless" op het eind verloren gaat in bombast.

grappig detail is dat behalve drummers John Barbata, Dallas Taylor die al eerder meespeelde op "Deja Vu" van CSN&Y en Conrad Isidore, Richie = Richard Starkey (Ringo Starr) op nummers 7 en 10 de drums beroerde. in de koortjes zijn behalve David Crosby en Graham Nash ook o.a. John Sebastian, Rita Coolidge, Cass Elliott en Claudia Lennaer te horen.

Graham Nash en David Crosby zouden beide een jaar later debuteren met hun solo albums "Songs For Beginners" respectievelijk "If I Could Only Remember My Name".

Album werd geproduceerd door Stephen Stills & Bill Halverson
Recorded at Island Studios, London, UK & Wally Heiders Studio & The Record Plant, Los Angeles, California
(All selections composed by Stephen Stills)

avatar van milesdavisjr
Het gelijknamige debuut van Stills is een goede plaat en bij veel liefhebbers zal deze plaat van Stephen bovenaan eindigen.
Er is ook weinig mis met deze eerste worp, hoewel er voor mij wel enkele songs opstaan die wat kleurloos overkomen.
Zijn samenwerking met Hendrix in Old Times Good Times roept hoge verwachtingen op, die voor mij nimmer worden waargemaakt.
Ook de afsluiter We Are Not Helpless maakt maar weinig indruk op mij.
Vreemd genoeg vind ik ''Stills'' nog steeds de beste plaat in het solo-oeuvre van de beste man, een schijf die is gaan groeien met de jaren en zijn geheimen niet direct prijs gaf.