Snow Patrol - Fallen Empires (2011)

Rock / Pop
Label: Fiction

1. I'll Never Let Go (4:44)
  2. Called Out in the Dark (4:01)
  3. The Weight of Love (4:17)
  4. This Isn't Everything You Are (4:58)
  5. The Garden Rules (4:29)
  6. Fallen Empires (5:20)
  7. Berlin (2:05)
  8. Lifening (3:53)
  9. New York (4:01)
  10. In the End (4:00)
  11. Those Distant Bells (3:17)
  12. The Symphony (6:07)
  13. The President (4:35)
  14. Broken Bottles Form a Star (Prelude) (1:30)
avatar van lauradance
Ik ben benieuwd naar dit album, eerste single klinkt vrolijk en blijft hangen.

avatar van stoepkrijt
De eerste single bevalt mij ook erg goed. Net als Fallen Empires, wat al verschenen is op de ep Called Out in the Dark. Dat nummer bevat lekker veel electronica en doet me zelfs een beetje aan Radiohead (ten tijde van Kid A) denken. Alleen de electronica dan, niet de rest van het nummer.

Ik heb zin in dit album!

avatar van Jizze
Ik heb net een stuk of 5 nummers van dit album beluisterd op Youtube (gespeeld tijdens hun concert in Shepherd's Bush Empire) en dat heeft ervoor gezorgd dat mijn verwachtingen voor dit album erg hoog zijn.

Ik had trouwens naar aanleiding van de single en het nummer Fallen Empires verwacht dat er een boel electronica invloeden zouden staan op het album, maar bij de nieuwe nummers die ze speelden tijdens dat concert in daarvan bijna niet terug te vinden.

This Isn't Everything You Are wordt de nieuwe single en die klink eigenljk als vanouds

avatar van Joy4ever
This Isn't Everything You Are klinkt erg lekker! Zojuist ook de titeltrack gehoord op joetoep. Waanzinnig nummer! Potdikkie, gaan de heren ons met dit album omverblazen? Ik zit dan absoluut vooraan!

avatar van Nicolage Rico
Was een beetje Snow Patrol moe, maar ze hebben het op zich wel in zich. Single klinkt vrij aardig, maar doet me eerlijk gezegd weinig. Een erg braaf bandje.

Nicolage Rico schreef:

Ik vind het wel mooi en knap. Het is toch een vrij unieke sound en daar blijven ze lekker aan vast houden. Never change a winning team

avatar van Jizze
Samples van 6 nieuwe nummers van het album zijn hier te horen!

JWB
Ik heb een beetje haat/liefde-verhouding met Snow Patrol. Destijds live gezien als support act bij U2 en dat was boeiend. Verder zijn de singles ook (meestal) dik in orde en heb ik bewondering hoe ze soms met een paar akkoorden iets ontzettend effectief neer kunnen zetten.

Maar....ik kom niet door de albums heen: vlak, veel van hetzelfde enz. Fallen Empires is niet anders. Niet slecht, maar toch.

Net helemaal gehoord en hij is Fantastisch, Magnifiek, hun allerbeste. Dat durf ik na één luisterbeurt al te stelllen en dat doe ik niet snel. Wat heeft die groep zich geweldig "doorontwikkeld"!!!!
Meer inhoudelijke argumenten volgen héél snel!

avatar van coldwarkids
Helaas kan hij niet tippen aan het geweldige Eyes Open en A Hundred Million Suns...
Dit pakt mij niet gelijk. Het zal wel een groeiplaat zijn. Hoop ik.

Ik had ook meer verwacht na een eerste luisterbeurt. Hopelijk gaat hij idd groeien.

Prachtig plaatje weer!
Je moet hem inderdaad wel een aantal keren goed luisteren..

Alleen irriteer ik me altijd aan het geluid van deze band!
Zoals bijvoorbeeld track 4 "This Isn't Everything You Are" dat refrein heel erg irritant!!
gewoon net iets te veel!! zonder van dat prachtig nummer..
Helaas hebben ze dat voor mij bij meer ''eerdere'' nummers..

Wie is trouwens die dame die regelmatig op deze plaat meezingt?

Eerste luisterbeurt was erg fijn draai hem nu al de hele dag nonstop in de zaak en hij wordt steeds mooier....

bossie20 schreef:

Wie is trouwens die dame die regelmatig op deze plaat meezingt?

Dat is de Amerikaanse folkzangeres Lissie,

MarcoB schreef:
Alle platen van Snow Patrol zijn "groeiplaten", vogens mij. Dus dat beloofd veel goeds. Ik vind 'm nou al steengoed.

Ad Brouwers schreef:

Hij is een paar uur gelekt en je hoopt dat ie nog gaat groeien, en meteen 5* neerknallen. Mooi man, zo'n soort stemmen zijn echt ongeloofwaardig voor mij. Volgens jouw dus nu al bijna een perfecte plaat? Dit zegt de man die pleit voor meer volwassenheid op Musicmeter(zie de laatste Coldplay), ik zou zeggen probeer zelf eens wat beter je best te doen want echt geloofwaardig vind ik dit stemgedrag niet. Ik heb daar door jou de term "Mume onwaardig" zien vallen, nou dit is nu een perfect voorbeeld van musicmeter onwaardig stemmen.

Ik besteed mijn tijd tenminste aan groepen en muziek waar ik van hou. En ja, je hebt een beetje gelijk, normaal ga ik niet strooien met punten en sterren. Maar na een keer in de kamer beluisteren op de boxen en nog een keer op de koptelefoon was ik er van bewust niet zomaar met een groeppie te maken hebben.
Mijn uitgebreide veklaring komt echt nog wel en ik denk heel snel. Met onderbouwing e.d., dus Timo-oTJE maak je geen zorgen. (Abbey Road vond ik na één keer luisteren ook al een juweeltje, dus het kán wel)

avatar van Timo-otje
Ik twijfel er niet aan dat je je goed gaat beargumenteren maar nu al meteen 5* stemmen is toch wel heel snel, wat mij betreft kan je pas een album na een tijdje en na meerdere luisterbeurten. Na een tijdje merk je pas of de muziek nog steeds die waarde heeft. Na een release ben je vaak euforisch als het bevalt en kan je dus de plaat een beetje overschatten.

avatar van Hedser
Timo-otje schreef:

Hij kan zijn stem na meerdere luisterbeurten toch nog wijzigen? Ik snap dit soort opmerkingen nooit zo. Als hij zo genoten heeft van de eerste luisterbeurt zie ik geen reden waarom hij geen 5* zou mogen geven.

avatar van Timo-otje
Met 5* geef je aan dat het een meesterwerk is en voor jouw een speciale plaat of persoonlijke favoriet. Beetje snel he om dat te beoordelen na enkele uren of niet dan? Ja hij kan het wijzigen maar dan zou hij ook juist zo goed af kunnen wachten tot hij het album beter leert kennen. Als ik na elke luisterbeurt mijn stem moet gaan wijzigen heb ik wat te doen.

avatar van Mctijn
Laat Adje toch
Zoveel zegt 5* niet van iemand met een gemiddelde van 4,35 uit ruim 800 stemmen

Mijn eerste luisterbeurt bevalt eigenlijk ook best aardig. Na Eyes Open was ik al afgehaakt, maar dit klinkt weer frisser dan de vorige 2 albums.... Geen 5* , maar het zal 3* ofzo worden...morgen nog een keer beluisteren.

De geforceerde drums in Called Out in the Dark, waren niet nodig geweest. Ook jammer dat This Isn't Everything You Are nu al doodgedraaid is, het is best een aardig nummer.

avatar van snarf349
Het nummer "Fallen Empires" klinkt ogenschijnlijk simpel van opbouw, maar van mij mogen ze zo meer nummers maken. Verder een prima album, alleen kan ik de zanger niet te veel nummers achter elkaar hebben.

Timo-otje schreef:
Dat klopt helemaal Timo. Het is óf een meesterwerk of heeft een emotionele waarde (ik ben immers wat ouder dan jij)
Misschien beluisteren wat jonge mensen muziek dan de oudere generatie.
Bovendien klopt het dat gemiddelde van mijn waarderingen hoog is. Dat heeft te maken met smaak, gevoelstoestand, kwaliteit (een beetje subjectief) en inlevingsvermogen van bepaalde muziek.
Sommige groepen, uit het verleden of uit het heden, spreken mij wel of niet aan. (Voor Lady Gaga en vroeger bijv. Frank Zappa of Beefheart) zou ik bijv. niet naar een winkel stormen.
Het feit is dat ik, ondanks dat velen van mijn leeftijdsgenoten zeggen dat vroeger alles beter was is m.i. pure onzin, Ik hou nog steeds ga van nieuwe frisse, vernieuwende hedendaagse muziek. Dat kan toch geen minpunt voor me zijn.
Ik vind wel als je met een muziekforum meedoet je mening ook een beetje onderbouwd moet zijn. Dat vind ik niet meer dan normaal.
Ken je het nummer van van John Miles: Music. "music was my first love and it will be my last"
Over dit album tenslotte. Fallen Empires. Het deugt en het deugt verdomd goed.
Binnenkort zal ik uitleggen waarom het zo goeg is, ondanks dat muziek meer een kwestie van gevoel is dan een ander ervan te overtuigen

avatar van coldwarkids
Alle platen van Snow Patrol zijn "groeiplaten",

Dat is absoluut niet waar!
Groeiplaten pakt je niet in 1 keer. Eyes Open, A Hundred Million Suns waren na 1 luisterbeurt al wonderschoon.
Gary Lightbody had een writer's block voordat Fallen Empires uit kwam. Dat is trouwens ook te horen op dit album. Inspiratieloos. Ik was blij om This Isn't Everything You Are te horen, en hoopte op meer nummers die daar op leek. Jammer maar helaas. Veels te geforceerd en te slapjes.

Ad Brouwers schreef:

Normaal heb ik altijd dat ik meteen 3 a 4 songs super vind en de rest gewoon. goed. Maar nu heb ik niet meteen het gevoel dat er echte (snow patrol) klassiekers opstaan.

coldwarkids schreef:

Die mening deel ik ook

Even voor de duidelijkheid. Bovenstaande quote was niet mijn quote, maar die van coldwarkids.

avatar van Joy4ever
Na mijn eerste luisterbeurt wasik best enthousiast maar datzelfde enthousiasme is nu aan het wegebben. Het is wel erg gezapig allemaal, veel niemanddalletjes. This isn't everything you are sluit ik in mijn armen maar dit is gelijk met gepaste afstand het hoogtepunt van dit album. Hoewel ik New York ook wel het vermelden waard vind, daar spreekt nog enige vorm van urgentie uit.

Ik vind hem weer geweldig! Nummers als the garden rules, fallen empires, new york en the president. Echt topklasse van deze band. Punt. Altijd dat geneuzel over de zanger en de vaak gedebiteerde saaiheid, ik zeg: bullshit.