Birdy - Birdy (2011)

Label: Atlantic

1. 1901 (5:11)
  2. Skinny Love (3:23)
  3. People Help the People (4:16)
  4. White Winter Hymnal (2:17)
  5. District Sleeps Alone Tonight (4:44)
  6. I'll Never Forget You (3:47)
  7. Young Blood (4:04)
  8. Shelter (3:44)
  9. Fire & Rain (3:07)
  10. Without a Word (4:46)
  11. Terrible Love (4:43)
  12. Comforting Sounds * (8:57)
  13. Farewell and Goodnight * (2:02)
  14. People Help the People [RAK Studios Session] * (4:17)
  15. Just a Game * (3:51)
  16. What You Want * (4:12)
magic spells
(maar ja, 'k ben pas 18)
klassiekers/pareltjes/toen-was-er-nog-echte-muziek-nummers komen!
oldies

Je doet precies alsof Skinny Love van Bon Iver al 50 jaar oud is
Het album met Skinny Love erop is van 2007, 5 jaar oud ongeveer dus.
Dat is nog vrij nieuw, maarja.

magic spells
Mitsiooh schreef:
(ik kende 'Skinny Love' voor Birdy het zong niet eens, maar ja, 'k ben pas 18)

Dat heeft er trouwens ook niet mee te maken, als ik naar jou muzieksmaak kijk denk ik niet dat jij rap een artiest als Bon Iver zal appreciëren laat staan ontdekken.

MrMusic
Die Giel Beelen bewijst me veels te vaak dat ie helemaal geen smaak heeft voor ECHT goeie muziek.Hoe kan je dit als Radio DJ aanbevelen? Datzelfde deed ie ook al bij Coldplay's nieuwe.
Elk weldenkend DJ vind dit een vlak geproduceerd plaatje zonder enige spanning,mooi meisje om te zien dat wel.Maar d'r stem zegt me echt totaal niks 1 van duizenden zoniet miljoenen.
Zonder enig emotie loopt ze die nummers te verkrachten.

herman schreef:
De bezem... ik weet het niet, het is wel on topic. Maar ik kan me de ergernis van de Birdy-liefhebbers ook wel voorstellen, het gaat hier eigenlijk alleen maar over de originelen. Anderszijds is dat ook niet zo vreemd als je een plaat met alleen maar covers uitbrengt.

Bon Iver is een Pitchfork-favoriet en geniet daardoor aardig wat bekendheid in het alternatieve circuit, maar ik denk dat je er wel op kan rekenen dat 95% van Bon Iver's inkomsten momenteel uit het Birdy-kamp komen. Dus hoe erg hij het zal vinden... Ben het wel weer met (willie) eens dat het origineel ook een fikse hit had mogen worden, maar zo werkt het helaas niet in deze wereld.

Zo werkt het inderdaad helaas niet, dat maakt mij verdrietig en soms ook boos, zeker als er allerlei mensen verontwaardigd zijn als iemand "hun" nummer niet mooi vindt.

Leuk zijn wel weer allerlei verwijten, vooral die over kuddegedrag en Pitchforkartiesten. Zelf kijk ik zelden op Pitchfork, daar kom ik eigenlijk alleen voor opnamen (zoals ik die bijvoorbeeld onder Atlas sound - Logos heb geplaatst, fantastisch mooie locatie) van Pitchfork tv. En zag zelfs NME, dat neemt toch niemand meer serieus? Die hebben elke week weer een nieuwe band van het jaar.

Mitsiooh schreef:
Weet je waar ik me echt dood aan kan ergeren...serieus telkens weer, telkens als er een cover wordt gemaakt van een bekend (ik kende 'Skinny Love' voor Birdy het zong niet eens, maar ja, 'k ben pas 18) nummer, dan valt heel de wereld erover. Iedereen begint te haten op het (in dit geval meisje) kind dat het gecoverd heeft. Vaak is er niks, compleet niks anders aan de gecoverde versie, alleen de zang, maar alsnog begint iedereen erover te zeuren: je mag niet aan deze zogenaamde klassiekers/pareltjes/toen-was-er-nog-echte-muziek-nummers komen! Ik begrijp best dat de oldies helemaal gechoqueerd raken als ze iemand anders dan hun grote held zijn/haar nummer zien zingen, maar kunnen mensen niet gewoon blij zijn dat er meerdere mensen zijn die deze nummers óók mooi vinden.

Mijn bericht over coveren toevallig gelezen? Dat is niet het probleem.

Als Pearl Jam met Qotsa Baba O Reilly covert op het podium dan knalt het als een malle en bekijk eens hoe Owen Pallett iets heel moois doet met Odessa (in mijn beleving een forse hit geweest, geen idee of dat ook zo is) YouTube - 'Odessa' by Owen Pallett (Caribou Cover) en Tame Impala brengt alle psychadelica die Remember me al in zich had tot volle wasdom.

FRNKY schreef:

Dat maakt jou dus geen haar beter dan de mensen waarop je in je betoog afgeeft en het maakt je verhaal in 1 klap totaal ongeloofwaardig. Voor zover er uberhaupt zinnigheden in stonden want je komt over als een gefrustreerde bejaarde die zich vanuit zijn stoel op de veranda uitkuurt op de verotte jeugd.

Alsof je een alternatieve meeloper moet zijn om dit album slecht te vinden. Hilarisch.

Ik ben allesbehalve bejaard, nog niet eens in m'n tweede jeugd

Ik zie tegenwoordig veel "alternatieve" meelopertjes. Dat de hele wereld alles van een site als Pitchfork voor waarheid aanneemt is echt ongelofelijk. Zelfs de lijst van Het Laatste Nieuws (de krant van Borsato en Idols fans) is gedeeltelijk op Pitchfork en NME gebaseerd.

Er zijn er tegenwoordig veel die denken dat ze het warm water uitgevonden hebben. Bon Iver is goede muziek, maar ook niet meer. Veel obscure en lang vergeten groepjes uit de 60's en 70's deden andere dingen hoor. Dat dergelijke artiesten nu zo gehyped worden heeft vooral te maken met een gebrek aan artiesten die echt het verschil kunnen maken ... Men is tegenwoordig snel zelfvoldaan.

avatar van FRNKY
0,5
Je klinkt zelf anders ook alsof je het zelf hebt uitgevonden met je arrogante vroeger-was-alles-beter toontje. De pot verwijt de ketel. Er is in dit hele topic niemand die beweert dat Bon Iver de heilige graal is of dat Pitchfork als enige toonaangevend zou zijn. Ik laat dit verder voor wat het is want ik hou niet van wedstrijdjes in obscuur zijn. Dat is voor mij geen doel op zich.

avatar van IntoMusic
MrMusic schreef:

Lees je zelf even terug en je kan die opmerking ook op jou betrekken. Jij hebt dus wél smaak en weet wat ECHTE goeie muziek is? Uhuh... Smaak mijn beste Mr. Music... Smaak.... en dat verschilt per persoon. Tevens zijn DJ's commercieel ingesteld, dus is het altijd een mix van de smaak van de DJ en wat simpelweg lekker draait.
Maar luister gerust naar echte muziek...

avatar van everto
Het is vooral vervelend als je op je werkplek een radiostation aan hebt staan, die je niet kunt wijzigen en die graag dit nummer afspeelt . Maakt je verplicht om naar haar versie van Skinny Love te moeten luisteren....

avatar van UK-Choonz
Mijn vriendin draait dit helemaal plat. Ik wordt er bepaald niet vrolijk van. Wat een saaie emotieloze muziek zeg. Dit mist echt alles dat ik in een lekker stukje muziek wil horen.

avatar van GijsV
Begin dit ook steeds minder te waarderen. Wel luister ik door dit album de originele versies van 1901, Skinny Love en Young Blood dus dat is in ieder geval positief.

avatar van Sfeermaker
IntoMusic schreef:

Maar luister gerust naar echte muziek...

Nog nooit een DJ horen zeggen dat 'ie de muziek die 'ie moet draaien maar saai vind, zouden ze dat wél doen kunnen ze vertrekken bij dat betreffende radiostation . Maar dit gaat een beetje offtopic. Van mij mag Beelen het album dus best aanraden, hij wordt er toe gedwongen als het ware. Zou leuk zijn als de luisteraar dan later de originelen terugvindt en zich op den duur ook in die albums gaat verdiepen.

avatar van WesleyX16
Ik vind een prettig in het gehoor liggend album. Mooie stem. Alleen jammer dat de muziek een beetje eenvormig is. Maar zeker een ruime voldoende.

avatar van wexxel99
0,5
Wat een walgelijke cover van een instant klassieker. Geen enkele moeite gedaan om Skinny love van een nieuw jasje te voorzien. Volledige verkrachting v/e prachtig nummer. Normaal reageer ik niet op dit soort non-artiesten, maar als er meerdere indies om zeep worden geholpen, moet ik wel.
Natuurlijk wordt zoiets in Nederland een hit! Kan wel janken..

avatar van Arrie
Het is toch een nieuw jasje? Volgens mij was het origineel geen pianoballad namelijk.

avatar van Papartis
Zegt genoeg over de onzin die hier is geschreven...

Prachtig gezongen!
Leuke ontdekking! 4,0 wat mij betreft!

avatar van Joy4ever
Terrible Love, wow! Het origineel, van The National, vind ik niet veel aan maar de versie van Birdy is echt erg mooi. Hetzelfde geldt voor Comforting Sounds. Imho beter dan die van Mew (ja, ik ben niet bang ). Beide schitterende songs + arrangementen. Ik begrijp al dat "gehaat" hier niet zo. Zal wel stoerdoenerij zijn.

avatar van Nicolage Rico
Ze heeft een mooie stem, maar de originele versies zijn (vooral instrumentaal) toch wel een tikkie beter.

Heb over het algemeen een hekel aan covers (uitzonderingen daargelaten).

avatar van wexxel99
0,5
Een nummer met zoveel emotionele zeggingskracht, verprutsen tot een bakvissen, makkelijk in het gehoor liggende, radiovriendelijke pianoballad noem jij een nieuw jasje. Ok

wexxel99 schreef:

Je snapt hopelijk dat je jezelf hier tegenspreekt? Eerst geef je aan hoe Birdy het nummer heeft veranderd in een vreselijk nummer, om vervolgens te zeggen dat het niet in een nieuwe jasje is gestoken? Of het een goede cover is kan je over discussiëren, maar ze heeft het nummer (zoals jij al aangaf) duidelijk veranderd en dat kan je een nieuw jasje noemen. Een lelijk nieuw jasje volgens jou dus.

avatar van Jurr_on
Ondanks dat ik Bon Iver zeer kan waarderen (op 3 geëindigd in mijn persoonlijke 2011 eindejaarlijst) vind ik toch dat Birdy hier een versie neerzet die me meer weet te raken dan het origineel. Dat vind ik knap! Als je dan toch negatieve kritiek wilt leveren wat betreft deze dame, dan kun je beter andere nummers van het album aanhalen.
Breekbaar stemmetje, fijne piano, nog wat eigen nummers en wie weet wat er gebeurt. Als ze de muziekkeuze van haar covers doorzet naar eigen songs dan geef ik haar een goede kans!

avatar van max95
Ik had dit album gekocht nadat ik "Shelter" en "Skinny Love" had gehoord, verwachtte er niet zoveel van na de reacties hier te hebben gelezen, maar het tegendeel bewees. Ik was gelijk verkocht door dit album. Brr, kippenvel gewoon.
Ben het grotendeels niet eens met de reacties hier. Want wat een mooie stem heeft Birdy toch. Alle nummers op dit album hebben een uniek karakter. Elk nummer is geweldig. Het enige wat ik persoonlijk wat minder vind, is het zelfgeschreven "Without A Word". Het is een ietwat onsamenhangend nummer, maar toch nog steeds te pruimen.
Dit is echt één van de weinige albums die ik zo vaak mogelijk wil horen en me niet kunnen irriteren. Heb er totaal geen spijt van dat ik hier 17 euro aan heb uitgegeven. Voel me wel een beetje schuldig dat ik niet de luxe editie heb, die zag ik een dag later bij de MediaMarkt liggen. Jammer, maar het is niet anders. Had hem anders wel gekocht.
Birdy zelf ziet er trouwens ook niet slecht uit... Respect voor haar, weg met justinbieber!
Volle *5

max95 schreef:
Respect voor haar, weg met justinbieber!

Wat heeft Bieber hiermee te maken? Laten we ons niet verlagen tot het niveau van de reacties op Youtube...

avatar van Gloeilamp
Inderdaad een beetje raar om dit met Bieber te gaan vergelijken. Allebei jonge artiesten misschien, maar dat is dan ook weer de enige overeenkomst

avatar van max95
Ey, jongens, komop nou, neem het nou niet te serieus. Het was maar als grapje bedoeld

avatar van sierrra
max95 schreef:
Birdy zelf ziet er trouwens ook niet slecht uit

Stiekem een beetje verliefd op Birdy Max.

max95 schreef:

Voor deze ene keer dan. Maar laat het niet vaker gebeuren
Maar even serieus: ik word echt moe van mensen die elk moment aangrijpen om over Bieber te beginnen. Laat hem lekker zingen, ik heb er geen last van. Negatieve aandacht is ook aandacht.

0,5
echt als ergens mijn ergernis ligt is als een over andere depressief meisje dat nooit lacht en er ook niet uit ziet achter een piano gaat zitten en een van de mooiste liedjes ooit gemaakt gaat coveren waardoor ineens iedereen van de hele wereld fan ervan is en helemaal vergeten van wie het nummer echt is alsjeblieft laat dit wijf stikken en laten we allemaal niet vergeten wie bon iver is.

Jocharo-T
slash39 schreef:
Niet vergeten wie Bon Iver is.
Wie