Metallica - Garage Inc. (1998)

Label: Elektra

1. Free Speech for the Dumb (2:35)
  2. It's Electric (3:33)
  3. Sabbra Cadabra (6:20)
  4. Turn the Page (6:06)
  5. Die, Die My Darling (2:26)
  6. Loverman (7:52)
  7. Mercyful Fate (11:10)
  8. Astronomy (6:37)
  9. Whiskey in the Jar (5:04)
  10. Tuesday's Gone [Live] (9:03)

met Gary Rossington, Pepper Keenan, Jerry Cantrell, Sean Kinney, Les Claypool, Jim Martin en John Popper

11. The More I See / Bridge of Sighs (4:48)
  12. Helpless (6:36)
  13. The Small Hours (6:40)
  14. The Wait (4:52)
  15. Crash Course in Brain Surgery (3:08)
  16. Last Caress / Green Hell (3:29)
  17. Am I Evil? (7:50)
  18. Blitzkrieg (3:36)
  19. Breadfan (5:41)
  20. The Prince (4:24)
  21. Stone Cold Crazy (2:17)
  22. So What (3:08)
  23. Killing Time (3:03)
  24. Overkill (4:05)
  25. Damage Case (3:40)
  26. Stone Dead Forever (4:51)
  27. Too Late Too Late (3:12)
aERodynamIC schreef:

Ehm..... wat een irritante cover zul je bedoelen. Het origineel is om je vingers bij af te likken: dat hele Cave-sfeertje weet Metallica totaal om zeep te helpen

Er is eigenlijk maar 1 nummer van disc 1 dat ik in het origineel ken (staat ook niet veel metal op): de Mercyful Fate medley.
Moet zeggen, op bepaalde momenten moet ik zelf goed luister om te weten welk deel men aansnijdt. Oa de intro van Curse of the pharaohs is helemaal om zeep. Ook daar is de evil sfeer verneukt (bekijk maar video enkele posts hierboven).

En de 3de plaat is dan weer stukken beter. Metallica zoals het bedoeld is. AM I Evil? en andere oudere B-sides. En de Motörheadeache-covers

avatar van AGE-411
Ik heb de originele versie van het nummer mercyful Fate geüpload.

Dit was niet simpel: veel plak en knipwerk.

enjoy it!

Empyrium
Vanaf nummer 12 wordt deze cd pas echt interessant. Toch weer de b-kantjes uit de periode dat Metallica nog echt goed was, en natuurlijk de ep uit 1987. Blijft een klassieker (de ep uiteraard!).

avatar van James Douglas
Vermakelijke coverplaat. CD1 heeft zo zijn skipmomenten maar laatst kwam ik er achter dat 'Whiskey in the Jar' gewoon lekker rockt en 'Turn the Page' goed gedaan is. CD2 is wellicht wat interresanter omdat je Metallica hoort tijdens hun muzikale hoogtepunt. Men gaat dan ook formidabel met de covers om waar 'The Small Hours' en 'Am I Evil?' de persoonlijke hoogtepunten zijn.

Ligt het aan mij of klinkt Metallica altijd beter als ze zo op de band geknalt worden ipv een productie?

avatar van Axl_Rose
Disc 1: Discharge, Sabbath, Diamond Head, misfits,... heerlijke covers. Zelfs Turn The Page en Astronomy zijn heel goed te doen.

MAAR: Lynyrd Skynyrd coveren gaat wat te ver... hun versie is echt niet goed... idem voor Loverman... dat gaat hen echt niet af.

Disc 2: de ware reden om dit album te kopen... uitstekende covers met als uitblinkers: Blitzkrieg, Am I Evil; Last Caress/Green Hell, Stone cold crazy en Killing Time!

avatar van Pater-jan
Er staan zowel goeie als slechte covers op deze plaat.. maar ik vind het origineel naar voren gebracht
't Is gecoverd op zijn Metallica's

de enige reden om te kopen was voor mij het garage days verhaal

als bonus enkele nummers die ik ook kon waarderen, zoals bijv een stone gold crazy

de rest van de cd kan als onderzetter

Joy schreef:
de enige reden om te kopen was voor mij het garage days verhaal

de rest van de cd kan als onderzetter

Stone Cold Crazy

Queen cover

avatar van Nicholas123
kaztor schreef:

Vind ik ook. Die power die ze live hebben komt op die manier heel goed naar voren.

@Nicholas123:

Inderdaad.

Van mij mogen al hun albums wel zo klinken!

De 'nieuwe' cd vind ik hierdoor ook de moeite waard, hoezeer je die ook niet cool mag vinden omdat het recent is...

avatar van Nicholas123
Met die nieuwe cd vind ik ook helemaal niks mis. Staan een paar geslaagde en een paar minder geslaagde covers op. Klinkt allemaal wel lekker enthousiast en gedreven zoals het hoort.

avatar van rusty nail
De moeite waard zijn:

Mercyful Fate medley, The Small Hours, The Wait, Crash Course In Brain Surgery, Am I Evil, Blitzkrieg, Breadfan en Killing Time

Motorhead covers gaan ook nog wel alleen jammer dat Hetfield, Lemmy teveel nadoet met z,n stem

avatar van CTK
CTK
Turn The Page is geweldig. Voor de rest zijn er nog wel enkele aardige versies te horen.

Maar ik vind dit eigenlijk geen regulier Metallica-album.

avatar van LucM
Normaal heb ik een broertje dood aan cover-albums, zeker nu het de laatste tijd wemelt van zulke albums, maar deze heb ik toch beluisterd omdat het Metallica is, hoewel 2 CD's toch wat teveel van het goede (?) is.

Er staan zowel uitstekende als minder geslaagde songs (ik ken niet allemaal de originele uitvoerders). "Turn the Page" (Bob Seger) heeft hier een geweldig metaljasje gekregen, zo ook "Loverman" (Nick Cave) en "Astronomy". "Die, Die My Darling" vind ik ook sterk, "Whiskey in the Jar" is niet slecht maar kan toch niet tippen aan de versies van Dubliners en Thin Lizzy. Het bluezy "Tuesday's Gone" is een aangename verassing, James Hetfield heeft daar nog nooit zo mooi gezongen. Op CD2 vind ik vooral "Last Caress/ Green Hell", "Am I Evil?" en "Blitzkrieg" de hoogtepunten.

De 4 Motorhead-covers voegen weinig toe aan het origineel. De eerste 3 nummers van CD1 en songs als "The More I See" en "The Wait " vind ik matig maar dat ligt niet aan Metallica maar aan de songschrijvers ervan.

Net zoals de betere nummers van "Load" en "Reload" een meesterwerk zou hebben opgeleverd had Metallica ook hier beter de mindere nummers weggelaten en één monumentale schijf uitgebracht.

Hé, eindelijk iemand die Loverman en Tuesday's Gone wel goede covers vindt, dacht al dat ik de enige was
Overigens doen Les Claypool, Jerry Cantrell, John Popper, Pepper Keenan en Gary Rossington mee op Tuesday's Gone.

Joy
tusdays gone, dast meen je niet
dat nummer is slaaaaaaaaaaaaaaapverwekkend in deze versie

het houdt maar nie op

loverman en bob segers turn the page vind ik wel ok, de rest kan me ook niet zo bekoren van cd 1

LucM schreef:

Toch niet mee eens.

Als je cd 1 ziet als bonus-cd (zoals ik dat dus zie) dan zie je zeker het belang van het gebodene.
Ik blijf erbij dat dit de laatste echt interessante release van deze band is.

Enkele zeer geslaagde covers (Astronomy blijft voor mij toch de beste), maar verder niets speciaals. De plaat is dan nog wat opgevuld met een oude CD van de heren en tot slot ook nog wat zwakke motorhead covers er boven op.

Leuke coverplaat, maar het had op 1 CD gemogen.

avatar van Ampivinni
het enige interessante aan de cover van tuesday's gone vind ik is dat gary rossington van lynyrd skynyrd er op mee speelt

nanneb
Turn the Page is echt 6* waard! wat een nummer!

avatar van Thomzic
De tekst in het boekje slaat de spijker op de kop:

'like the first "Garage Days Revisited", these are cover tunes en you shouldn't take all this too seriously, cause we don't!! Enjoy!'

Zo is het maar net. Neem alles met een korrel zout. Door het verhaal in het boekje (opgeschreven door David Fricke) krijg je een aardig beeld waarom ze bepaalde songs hebben gekozen en waarom ze dit album hebben uitgebracht.

Disk 2 beland nog regelmatig in de CD-speler, waar enkele uitstekende covers op staan, zoals Stond Cold Crazy en Am I Evil. En op de een of andere manier heb ik een zwak voor Crash Course in Brain Surgery..

The Oath
Thomzic schreef:

Dat slaat dan vooral op het 5,98$ EP. Diezelfde tekst staat daar op de achterkant in het handschrift van Lars.

Joy
stone cold crazy is wel erg vet gedaan

de live versie speelde men voordat de plaat uitkwam geloof ik, op live aid of iets dergelijks, hetfield int kwadraat opt podium, ja , spelen konden ze wel bij metallica

avatar van Thomzic
Was dat niet tijdens een tribute aan Queen?

Edit: Beter gezegd: tribute aan Freddy Mercury.

Linkje

Joy
das idd de link maar metallica speelde het ook ene keer in eigen set, daar kende ik het iig eerst van

avatar van Thomzic
Dan moet het van de Live Sh*t opname San Diego zijn. Daar werd in januari '92 Stone Cold Crazy gespeeld. Het Tribute concert was enkele maanden later.

The Oath
Metallica coverde het nummer in 1990 voor een compilatiealbum ter ere van 40 jaar Elektra.
En begin 1991 stond het op de B-side van de single Enter Sandman.
Kreeg tevens in 1991 ook de Grammy voor 'Best Metal performance'