Iron Maiden - Somewhere in Time (1986)

Label: EMI

1. Caught Somewhere in Time (7:26)
  2. Wasted Years (5:07)
  3. Sea of Madness (5:42)
  4. Heaven Can Wait (7:22)
  5. The Loneliness of the Long Distance Runner (6:31)
  6. Stranger in a Strange Land (5:45)
  7. Déjà Vu (4:56)
  8. Alexander the Great (356-323 B.C) (8:37)
  9. Reach Out * (3:30)
  10. Sheriff of Huddersfield * (3:34)
  11. That Girl * (5:04)
  12. Juanita * (3:45)
avatar van exodus
Geweldige plaat! Alles = oké! Mooie hoes, ijzersterke nummers waar ik na 24 jaar nog steeds een goed humeur van krijg! Maar ik had hier op deze plaat al een tijd geleden eerder vet gereageerd.

avatar van Tijmennn309
Alexander The Great! Great indeed! Wat een tof blues achtige middenstuk heeft dat!

avatar van Metal-D78
Begin jaren 90 was dit mijn eerste officiele Maiden aanschaf (ik had Number of the beast al in gekopieerde vorm). Machtig mooi vond ik het, de muziek, de hoes waar je allerlei verschillende details in aantrof. Heeft de tand des tijds prima volstaan. Wat nog steeds mindere nummers zijn: Heaven can Wait en Stranger in a strange land. De rest is top! Jammer dat ze hier dus eigenlijk niets meer live van spelen.

avatar van eddiemaiden
somewhere in time is voor mij de beste maiden album
alleen de hoes al
zoveel op te zien uit het verleden van maiden

avatar van jellecomicgek72
Vind dit ook het beste Maiden album.

exodus schreef:

Ik kan je alleen maar bijtreden, exodus. De hoes blijft één van de mooiste uit het hele Maiden-oeuvre, zoveel details waar telkens weer wat nieuws op te ontdekken valt. En dan heb ik het niet eens over de muziek: allemaal ijzersterke songs!

uffing schreef:
Jeugdsentiment! Met een hoofdletter J dan hè.

Kan niet anders dan 5 sterren geven, ondanks dat het onstellend zwakke Heaven Can Wait hier op staat. De rest is zo verdomd goed met als overtreffende trap de ode aan Alexander de Grote. Het doet me ook goed dat mijn favoriete Maiden-lid Smith hier zo'n grote vinger in de pap heeft.

Ik moet hier tocht even wat rechtzetten. Heaven Can Wait is helemaal niet zo slecht eigenlijk. Uiteindelijk komt het inzicht dan toch Heb de plaat de afgelopen dagen weer een aantal malen beluisterd en ik kan nu echt van alle 8 nummers genieten. Pure klasse.

uffing schreef:

Beter laat dan nooit.
Dit album is echt een knaller van begin tot einde zonder zwakke(re) momenten.

avatar van Sinnerman
Stem net verhoogd naar 5. Snap niet waarom ik dit niet eerder heb gedaan, dit album is misschien wel het beste, meest volledige en consistente Maidenalbum. Alle nummers zijn piekfijn in orde en de produktie hemels..!

Dit is idd een hele beste plaat

Weet nog dat ik even moest wennen aan de synths, maar al vrij snel bleek dat een hele welkome toevoeging (overigens imo weer net ff te aanwezig op het vervolg)

hoedanook een favoriete maiden

MindRuler
Malle en Sinnerman: welkom in de Somewhere In Time Club, drink gezellig een biertje mee
zoals in dat gezellige alien-cafeetje waar Eddie in Stranger In A Strange Land binnenwandelt...

avatar van Kronos
Waarom geen 5 sterren? Wasted Years is toch wat al te melig.

En Heaven Can Wait, dat is waar. Maar dat heb ik na één keer ook al begrepen.

Ik vind dat wohoho tussenstuk in heaven can wait echt geweldig

en de solo in sea of madness 1 van de beste van de plaat (en let eens op het sublieme bijna funky basswerk)

Wasted years, ach men had voor het eerst ene top40 hit, vond het wel aardig

Malle schreef:
Ik vind dat wohoho tussenstuk in heaven can wait echt geweldig

Ja leuk is dat. Maar de zinsnede heaven can wai-ai-ait, komt mij na de tigste keer in het nummer de oren uit.

Malle schreef:

Wasted years, ach men had voor het eerst ene top40 hit, vond het wel aardig

Ik vind de solo's in Wasted Years, en vooral die in Stranger in a Strange Land (Adrian Smith ) de mooisten op dit album. Echter het hoogtepunt is de middensectie van Alexander The Great (let eens op het sublieme drumwerk van Nicko!) en als Bruce uiteindelijk in het laatste refrein werkelijk op de toppen van zijn kunnen zingt, krijg ik echt rillingen van genot.

Wat een kanjer van een plaat (verzuchte hij voldaan )

avatar van uffing
Ik heb plannen om deze trouwens op elpee aanschaffen (heb hem op cd), met name vanwege de schitterende hoes. Ik wil hem alleen wel in een uitklapbare hoes hebben. Weet iemand of die te krijgen is?

avatar van Edwynn
Die zijn er wel. Maar daar zijn er niet veel van.

avatar van vielip
Huh, uitklaphoes? Heb ik iets gemist??

@uffing; natuurlijk moet je deze op lp in huis halen!!
Ik heb ze vanaf het debuut t/m No prayer op vinyl.
Die hoezen kan ik uren naar kijken, prachtig!
Het mooie aan de lp's van Maiden vond ik vroeger altijd dat ze zelfs op het label (in het midden van de lp) afbeeldingen en tekeningen hadden staan. Dat had ik destijds nog nooit eerder gezien bij andere bands.

avatar van Metal-D78
Ik heb deze op originele casette gehad. Ik was een jaar of 12, 13 denk ik. Dat hoesje was dan ook een stuk kleiner dan het huidige cd hoesje. En toch kon ik er uren naar kijken. Heeftt voor mij zeker bijgedragen aan de magie rond Maiden. Heb alleen het debuut op LP (die hoes is niet heel bijzonder als in: weinig details), maar deze op LP of Powerslave is natuurlijk erg ok.

vielip schreef:
Huh, uitklaphoes? Heb ik iets gemist??

Deze Peruviaanse persing bijvoorbeeld. Misschien wel de enige gatefold uitgave. Maar daar ben ik niet zeker van.

Somewhere In Time is natuurlijk de ultieme Maidenhoes. Hoewel elke 80's Maidenhoes wel iets magisch heeft. Zelfs de singlecovers uit de goede oude tijd zijn prachtig.
Maar de zoveel-en-dertig verwijzingen naar Maiden trivia geven wat mij betreft de doorslag. Uren kijkplezier gegarandeerd.
Als je een beetje into Maiden bent, natuurlijk.

avatar van uffing
Peruviaans? Het moet niet gekker worden.

Maar goed, zo eentje wil ik dus ook nog zien te krijgen.

Mijn idee Uffing! Ziet er prachtig uit

En inderdaad Edwynn; ook mij heeft de hoes van Somewhere in time uren kijkplezier bezorgd destijds. Ik kan me nog herinneren dat ik met een kameraadje zat te turen naar verwijzingen op de hoes en ineens zei die; 2 minutes to midnight op de digitale klok!! We waren helemaal euforisch. Dat gevoel man....prachtig!!e

Weer een meesterlijke plaat. Weer stuk voor stuk juweeltjes. En Iron Maiden bewijst dat je ook met een iets meer commerciele plaat, niet perse je ziel hoeft te verkopen. Caught Somewhere in Time en The loneliness of the Longdistant... zijn ijzersterke tracks. 5,0. Dik.

MindRuler
Er hangt ook zo'n mytisch sfeertje rond dit album vind ik.
Hoewel het geen écht concept album is, hebben alle nrs. met tijd te maken.
Ik zie er zelf het volgende verhaal in:

Caught Somewhere in Time - Een ruimtereiziger op de dool, zwervend tussen de planeten en door een speling van het lot weggekaatst naar de verre toekomst (stripreeks Storm anyone?)
Wasted Years - Ver weg van zijn eigen tijd, realiseert hij zich dat er geen weg terug is en komen herinneringen van vroeger in hem op. Al zijn gemiste kansen die nu voorgoed verloren zijn...
Sea of Madness - Het zwerven door de ruimte is zoals een boot op zee...hij wordt langzaam gek.
Heaven Can Wait - Als gevolg van de tijdreis heeft onze held een bijna-dood-ervaring...
The Loneliness of the Long Distance Runner - Gek geworden van deze ervaring, zet hij het op een lopen op de dorre woestijnvlakten...Zoals een marathon loper tikken de seconden voor hem weg.
Stranger in a Strange Land - Als mens uit het verleden is hij hier een vreemdeling in een voor hem vreemde wereld...
Déjà Vu - Plots komt hij tot het besef dat hij dit reeds heeft meegemaakt in het verleden. Hij vindt een manier om terug te keren naar het verleden...
...echter niet zijn eigen verleden. Hij komt veel verder in het verleden terecht ten tijde van...
Alexander The Great

avatar van Kronos
Ik let meestal niet erg op de teksten, maar interessant wat je er over hebt te vertellen MindRuler. Bij de volgende beluistering neem ik het tekstvel er eens bij.

MindRuler
Oh maar ik heb me niet gebaseerd op de teksten hoor.
Ik liet mijn fantasie de vrije loop dmv de muziek en songtitels.

Aha.

Maar toch ben ik nu nieuwsgierig geworden naar de teksten.

Mooi stukje, MindRuler

Zeker een mooi stukje!

avatar van Edwynn
Een leuke nieuwe invalshoek, inderdaad.

Somewhere In Time doet inderdaad aan als een conceptalbum . De hoes, de nummers, het geluid. Alles valt perfect met elkaar samen. De coherentie van het album is nagenoeg perfect.

Iron Maiden is daar goed in. Op zowel Killers als A Matter Of Life And Death wordt die truc ook toegepast. Eigenlijk is het bijna apart te noemen dat Maiden in al die jaren maar één echte conceptplaat heeft afgeleverd.