Iron Maiden - Somewhere in Time (1986)

Label: EMI

1. Caught Somewhere in Time (7:26)
  2. Wasted Years (5:07)
  3. Sea of Madness (5:42)
  4. Heaven Can Wait (7:22)
  5. The Loneliness of the Long Distance Runner (6:31)
  6. Stranger in a Strange Land (5:45)
  7. Déjà Vu (4:56)
  8. Alexander the Great (356-323 B.C) (8:37)
  9. Reach Out * (3:30)
  10. Sheriff of Huddersfield * (3:34)
  11. That Girl * (5:04)
  12. Juanita * (3:45)
avatar van Heer Hendrik
Jongens kom op zeg. De ene geeft een 4,5 en de ander een 5. Dus vinden jullie het beide een goede plaat. Moet dan echt elk woord onder een vergrootglas gelegd worden.

avatar van Kronos
Het gaat ook niet over wat ik van de plaat vind H. Hendrik.

Het gebruik van synths paste wel in deze tijd.
Eerst in de New Wave, en vervolgens ook in de wat commerciele metalbands (Europe, Bon Jovi).
Jammer dat Iron Maiden nooit een geheel conceptalbum heeft gemaakt, net als een Queensryche.
De bijdrage van Bruce bij Ayreon is meer dan geslaagd te noemen, en een nummer als Alexander The Great zou een prima uitgangspunt zijn geweest.
Past ook wel op dit album, als we Eddie in de rol van tijdsreiziger zouden zien.
Ook een grote kracht van Iron Maiden blijft het artwork, je hebt gelijk een beeld waar het album over gaat,
The Final Frontier zou je dan als vervolg op Somewhere in Time kunnen zien, al komt hij bij mij niet zo binnen.

Conceptalbum...*kuch*...... Seventh Son.....*kuch*

En de synths op Somewhere In Time zijn slechts gitaarsynths. Pas op de opvolger kwamen er echte toetsen bij aan te pas.

Wel passend in het tijdsbeeld dus die toetsen.
Seventh Son komt bij mij niet over als een conceptalbum, maar dat kan ik mis hebben.

avatar van Edwynn
Zeker. Andere metalbands deden het ook. Judas Priest ook. En Queensrÿche ook. En Seventh Son is een volbloed conceptplaat. Ik vind wel dat veel Maidenalbums de sfeer van een conceptalbum hebben.

avatar van Tony
Ik denk ook dat Maiden met de introductie van de synth niet bezig was de eigen sound verder te ontwikkelen, veranderen, verbeteren of vooruitgang te boeken, maar gewoon lekker mee ging in wat andere bands deden. Maiden maakte heel goede albums, maar het waren geen pioneers, meer volgers. En dat deden ze goed.

Voor mij pakte de toevoeging van de synth in ieder geval heel goed uit, ik vind Somewhere in Time en Seventh Son denk ik wel de beste Maiden albums. Snap alleen niet goed waarom dit niet en Seventh Son wel een conceptalbum zou zijn, Edwynn. Waar zit voor jou het verschil dan?

avatar van Edwynn
concept als in: één verhaal uitgesmeerd over één album. Deze niet. Seventh Son wel. En ik hoop dat je bedoelt dat Maiden geen synthpionier was.

avatar van Kronos
Ook geen NWoBHM pionier hoor Edwynn. Iron Maiden ging gewoon lekker mee met de anderen.

avatar van Edwynn
Wel heel lekker mee dan.

avatar van vielip
Kronos schreef:
Nope. Een andere smaak dan de jouwe impliceert volgens mij geen kortzichtigheid. Dat mag je dus zelf eens uitleggen.

Anders dan mijn smaak? Daar ging het niet om volgens mij...
Als je albums minder vind alleen al omdat er toetsen gebruikt worden dan vind ik dat vrij kortzichtig. Kan toch? Die indruk kreeg ik tenminste toen ik het stukje van Neal Peart las...zo niet, ook best.

Tony schreef:

Seventh Son is wel een echt verhaal. Het gaat over een persoon met paranormale gaven en de strijd tussen goed en kwaad die hij aan moet gaan. Uiteindelijk wint het kwade van het goede.

Al vind ik hun oudere werk beter. Dit album kan er (nog) zeker mee door. Daarna heb ik ze losgelaten.

avatar van Tony
Okee, ik ben niet duidelijk genoeg geweest in mijn vraagstelling. Het conceptuele verhaal is duidelijker op Seventh Son aanwezig, maar diezelfde conceptgedachte zit ook in deze Somewhere in Time, dat thematisch allemaal over (tijd)reizen gaat, wat weer te vertalen is naar de band on tour, zoals deric raven volgens mij eerder ook al heeft gepost. Zo heb ik het ook altijd geinterpreteerd, hoewel het inderdaad wel een minder duidelijk verhaal is dan Seventh Son.

Edwynn schreef:

Inderdaad, dat was Kraftwerk.

Maar zoals Kronos ook al aangeeft, in de metal waren ze nou ook niet echt pioniers. Hoeft ook niet, ze waren gewoon heel goed in wat ze deden en zijn niet voor niks uitgegroeid tot een van de absolute vaandeldragers van het genre, nog steeds.

Tony schreef:

Ahum, dat was eigenlijk ironisch bedoeld Tony. Iron Maiden moet toch echt wel als pionier in het genre gezien worden. Samen met ook Judas Priest en Motörhead hebben zij de grote lijnen uitgezet voor heavy metal in de jaren 80. Zoals je zelf al schrijft trouwens, vaandeldragers. En die lopen niet lekker mee maar vooraan, terwijl de rest achteraan lekker meeloopt.

Tony schreef:

Dat was een heel vrije interpretatie van deric. Maar ik zie niet hoe je daar een nummer als bijvoorbeeld Stranger in a Strange Land in past. Dan is Killers nog meer een conceptalbum.

Kronos schreef:

Ik begeef me hier op glad ijs, want ken niet alle ins en outs van NWoBHM, maar het was toch gewoon de voortzetting van waar Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath het lieten liggen? Met een iets hoger tempo en wat meer punk? Dat is geen pionieren in mijn woordenboek, maar het doorontwikkelen van een genre. Priest en Motorhead kwamen overigens al veel eerder met metalalbums dan Maiden.

Kronos schreef:

Zoals ik al zei, de onderlinge samenhang van Somewhere in Time, (tijd)reizen, is minder duidelijk dan bij Seventh Son, dus logisch dat de meningen daarover (wel of geen concept) meer verdeeld zijn. Stranger is een onderzoeker/ontdekkingsreiziger die als 'n soort tijdreiziger na 100 jaar bevroren onder het ijs gelegen te hebben volledig gepreserveerd teruggevonden wordt. Als daar geen tijd (100 years ago) en reizen (Lost and far from home, no brave new world) in zit... Het gevoel ergens niet horen te passen, je niet op je gemak voelen waar je op dat moment bent, omdat het teveel verschilt van thuis, dat gevoel zal de band op tournee ook vaak genoeg hebben.

Ik wil Maiden verder niet al teveel credits geven voor diepgaand conceptueel denken of hoogstaande tekstuele vondsten, maar toch, voor mij zit er dus een lijn in het verhaal op Somewhere in Time.

Tony schreef:

Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath bouwden ook maar weer verder op wat Cream, Jimi Hendrix, Blue Cheer en The Doors hadden gedaan. Zo bekeken is er in de muziek niemand die het verdient pionier genoemd te worden.

Tony schreef:
Priest en Motorhead kwamen overigens al veel eerder met metalalbums dan Maiden.

Het vuur van de NWoBHM is bij Priest pas echt aanwezig op Unleashed in the East (1979). Toen had Iron Maiden toch ook al The Soundhouse Tapes uit. Motörhead kwam terzelfdertijd op gang met Overkill.

Tony schreef:

Oops, ik bedoelde eigenlijk Alexander the Great. Al speelt zich dat ook af in de tijd uiteraard. Zoals alles. Niet dat ik wil betwisten dat tijd een centraal thema is op dit album. Maar als concept is dat toch wat vaag om van een conceptalbum te spreken.

avatar van Edwynn
Somewhere In Time heeft geen conceptueel plan. Prima als je het er zelf in ziet, maar dat komt niet uit de pen van Steve Harris.

Klopt.

Dan niet...

Nieuwstad
Stort nu je hele wereld in elkaar Tony?

avatar van Heer Hendrik
Inderdaad geen conceptalbum........ Maar.. "Tijd" is wel het thema van de plaat, dat kan niemand ontkennen.

Trouwens de hoes heeft alleen maar verwijzing naar het verleden van Iron Maiden

Somewhere in Time - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Nieuwstad schreef:
Stort nu je hele wereld in elkaar Tony?

Nee hoor, maar ik heb geen belang bij het bewijzen van mijn gelijk. Te weinig geldingsdrang, wordt me wel vaker verweten.

avatar van Edwynn
Hoezo kan ik niet ontkennen dat het thema 'tijd' de rode draad is?

avatar van Tony
Gaan we recalcitrant doen, Edwynn?

Je ontkent het toch ook niet? Je vindt 't alleen te mager om van een concept te willen spreken. En dat is ook wat ik meer lees, dat Seventh Son het 1e conceptalbum is van Maiden. En dat houdt automatisch in dat Somewhere in Time dus niet als conceptalbum is bedoeld en wordt gezien. Daarin sta ik dan (bijna) alleen, of we moeten eens deftig gaan discussiëren wat eigenlijk de definitie van een conceptalbum is...

avatar van Kronos
Stopt die rode draad dan even bij Sea of Madness?

avatar van Tony
Nee, Sea of Madness gaat over het niet kunnen ontkomen aan de gekte van de wereld, hoe ver je ook reist. Het verhaalt over de gekte om ons heen (oh, my eyes they see but I can't believe) en hoe graag we daaraan zouden willen ontsnappen naar betere oorden (on towards the sea we go), maar wat natuurlijk niet lukt (there ain't no wind to fill your sails) omdat we allemaal deel uitmaken van de gekte, die overal is.

En nou kappen met die onzin, mijn fantasie begint echt aardig uitput te raken hier. Ik had jullie punt eerder ook al begrepen hoor!! Dit Somewhere in Time is geen conceptalbum, alleen is (tijd)reizen een terugkerend thema in ieder nummer, meer niet!!

avatar van Edwynn
Ik reageerde eigenlijk op Heer Hendrik maar omdat je zelf het punt ook maakt: tidreizen is geen thema op het album. Met een beetje fantasie kun je sommige nummers er wel aan liëren maar feitelijk is er geen sprake van een terugkerend thema. Prachtig dat sommigen hier hun eigen gedactes op de vrije loop laten, ik lees dat erg graag, maar presenteer ze niet als feiten.

sugartummy
dit is geen maidenklassieker volgens mij, terwijl er toch goede nummeres op staan, met alexander the great als uitschieter. loneliness behandelt hetzelfde saaie thema als rush's marathon. is ook het minste nummer hier. gewoon een goede maidenplaat!