Pantera - Far Beyond Driven (1994)

Label: East West

1. Strength Beyond Strength (3:39)
  2. Becoming (3:05)
  3. 5 Minutes Alone (5:50)
  4. I'm Broken (4:25)
  5. Good Friends and a Bottle of Pills (2:54)
  6. Hard Lines, Sunken Cheeks (7:01)
  7. Slaughtered (3:57)
  8. 25 Years (6:06)
  9. Shedding Skin (5:37)
  10. Use My Third Arm (4:52)
  11. Throes of Rejection (5:01)
  12. Planet Caravan (4:04)
  13. The Badge * (3:55)
avatar van Agony
I'm Broken en Planet Caravan zijn heerlijke uitschieters op dit album! Goede plaat.... alleen Cowboys en Vulgar waren beter.

avatar van HammerHead
Dijk van een plaat, lekkere zware riffs.

pabostudent
Lekkere metalplaat, alleen begon ik hier al te merken dat ze wat uitgeblust raakten. (weet het goede woord niet echt, kan m'n vinger er niet op leggen)
Dit album heeft een aantal zeer goede tracks, maar ook een aantal zeer slechte tracks, en veelal klinken nummers op deze plaat in mijn oren ongeinspireerd.

Beste nummer van deze cd is imo "Strength beyond strength".

slaemperayreon
Ik vind dit echt een heerlijke en waarschijnlijk wel de beste plaat van Pantera. Liefhebbers van Pantera raad ik ook aan om naar "New Found Power', (het debuut van Damageplan, bestaande uit Dimebag en Vinnie Paul) te luisteren.

avatar van Eddie
Heel langzaam begind op deze plaat het Pantera imperium in te zakken, Dit is nog steeds een geniale plaat, maar het word al iets minder als Vulgar... en dat zou alleen maar erger worden.

avatar van Marb

Helemaal met je eens. Deze plaat schopte nog steeds veel aars, maar langzaam zakte de hele zooi in elkaar.
Great southern trendkill is te pruimen, Reinventing the steel is in feite een aanfluiting [nummers als Hellbound en Revolution is my name daar gelaten]

bro
Dit is de enige cd die ik heb van Pantera.
Ik heb deze cd gekocht enkel en alleen omdat hij maar 5.5 € koste en ging naar huis zonder te beseffen dat ik een pracht van een plaat voor een prijs had gekocht die voor mijn part 3 keer zo duur mocht zijn.

er zitten soms wel wat mindere momenten in maar gecompenseerd met de rest vind ik dit zeker hun beste die ik ken. (ik heb coboys en vulgair ondertussen al legaal gedownload, ook toppers trouwens)

songs zoals slaughtered zijn niet te onderschatten.
lekker gitaarwerk die als muziek in de oren klinkt ( )
ik denk wel dat het ene musthave is voor pantera- en damageplan-fans

Ik vind dat Pantera hier echt nog wel een vet geluid opzet, hoor. En ik vind het zeker niet minder dan Vulgar Display Of Power. Okee, Good Friends & A Bottle Of Pills is vreselijk met ook een erg domme tekst, maar de andere nummers staan allemaal als een huis.

Charles Manson
1 grote ass ikckende beukende les in hogeschool METAL.
Platen zoals deze zetten de standaard.
Ik luister hem al vanaf moment van uitkomen en anno nu is hij nog steeds een TIEN.

Pantera was samen met Slayer METAL ipv metal

5 sterren omdat meer niet mogelijk is.

avatar van Pantaviar
Moeilijk om een mening te geven over deze cd:
Voornamelijk omdat de kwaliteit voor mij zo verschillend is:

Pantera op hun best:

6. Hard Lines, Sunken Cheeks
8. 25 Years
10. Use My Third Arm
11. Throes of Rejection

Daarom kom ik op 3 sterren. Ik heb alle reguliere cd's van Pantera en dit is de enige cd die ik bijna nooit helemaal afluister.

Maar vanwege die bikkelnummers toch kopen....

Mvg
Pantaviar

avatar van Eddie
Pantaviar schreef:
dit is de enige cd die ik bijna nooit helemaal afluister.

Same here ik luister eigenlijk altijd alleen de nummers Strength Beyond Strength, Becoming, 5 Minutes Alone, I'm Broken & Shedding Skin de rest skip ik.

avatar van bennerd
Eddie schreef:

Inderdaad, ik vind dat "Vulgar Display ..." toch veel vlotter luistert.

Charles Manson
Pantaviar schreef:

Middelmaat
7. Slaughtered

bro

Met Phils brute piggy-grunt, WAANZINNIG gewoon!!!

far beyond driven beukt er inderdaad op sommige momenten harder tegen aan dan op hun andere platen. prachtig gewoon!!! straks nog maar es uit mn cd-rek halen denkik

avatar van bennerd

Met Phils brute piggy-grunt, WAANZINNIG gewoon!!!

Ik vind Slaughtered ook het beste nummer op deze plaat!
Die waanzinnige riff!!! En dan ergens in het midden zit dan die geniale tempowisseling

avatar van james_cameron
Meest experimentele Pantera-plaat, die zich inderdaad niet zo makkelijk in zijn geheel laat beluisteren. Hierdoor is het album wel erg afwisselend, wat ook wel weer prettig is. Net na een jaar of tien weer eens beluisterd, maar mijn mening is nog niet erg veranderd. Niet hun beste album, maar zeker boven de maat. Produktie had iets beter gekund, die galm en dat klinische geluid zijn soms wat storend. Niettemin een brute plaat, met heel veel goede songs.

max en joep
Ik lees hier (en elders) regelmatig zoveel (relatief) negatiefs over deze CD.
Ieder zijn smaak maar het doet mij als heel erge Pantera liefhebber bijna pijn, temeer ook omdat uitgerekend Pantera ineens heel snel vergeten lijkt te worden.

Ik lees dingen als:
-aardige plaat maar hier ging het al berg afwaarts
-het imperium begon hier barsten te vertonen
-enkele aardige nummers maar ook enkele mindere
-geen goeie productie
-beetje hardcore achtig, niet metal genoeg

Hier dan mijn visie:
Pantera is allereerst NOOIT ook maar ietsje minder geworden.
Ze hebben zichzelf constant overtroffen.
Tot en met The Great Southern Trendkill zijn ze alleen maar vooruit gegaan in bruutheid, meesterlijke productie, intensiteit, songwriting, solo's, soul, oprechtheid.

Ok, de laatste cd was minder "hard" dan Trendkill, maar die had weer ander charmes.

Elke cd, zeker juist vanaf Far Beyond is zo ongelooflijk intens en oprecht, kippevel.
Ik hoor ook wel dat op Cowboys bijv. de riffs weer wat technischer waren en dat Phil daar wat meer "zong" maar ze zijn gewoon voor steeds bruter gegaan, gelukkig.

Dat is geen slechte ontwikkeling maar juist een goede.
Waar een Sepultura voor alleen nog maar groove en hippe adidas kleertjes ging en bijna iedere band sowieso meeging in de nu-metal hipheid (2e helft jaren 90), deed Pantera juist heel duidelijk een stap daar vanaf.
Trendkill kwamen ze mee, NIKS hippe shit.
Juist in die tijd met zo'n brute niet commerciele plaat komen, met ook die briljante titel, daarvoor kun je alleen maar buigen en respect hebben. Trendkill is dan ook mijn favoriete ultieme helden plaat)

En een ultieme botte klap op je bek als Drag The Waters is qua soul, qua compositie, qua echtheid veel beter dan een nummer van Cowboys bijv.
Niet dat ouder werk minder was, maar ze zijn gewoon ook nog vooruit gegaan.
Dimebag leerde bijv. ook hoe hij steeds mooiere solo's met veel meer soul kon spelen.

en dan nog wat:
Pantera heeft sowieso nog nooit een zwak nummer of een filler gemaakt.
Ook minder bekendere nummers zoals bijv. een Rejection, is gewoon heel erg strak en goed.

Voorts is Pantera altijd de vaandel drager van de metal geweest, samen met Slayer.

Toen Pantera met deze cd in 1994 kwam, waren ze een geoliede metalmachine en ze werden er alleen maar groter mee.
"Metaller" dan Pantera kan bijna niet en ga nu niet op basis van een kaal koppie de term hardcore erbij slepen.

Bruter en intenser en gemeender dan Pantera kan niet.
Pantera was, is en zal (helaas in herinnering) altijd de keizer blijven.

Amen

avatar van HammerHead
Toch maar weer eens draaien n.a.v. van je stukje max en joep. Al ben ik het lang niet met alles eens wat je daar neerpent, het blijft een brute plaat natuurlijk.

avatar van orbit
Deze heb ik juist altijd een beetje lachwekkend over-the-top gevonden, amper een plaat die nu het luisteren waard is. De plaat hiervoor vind ik een stuk beter. En Burn My Eyes van Machinehead veel meer de blueprint voor dit soort metal met kloten.

avatar van Yak
Yak
Zooi gezwets verwijderd.

Bobiej
Far Beyond Driven ragt lekker...maar beukt lang niet zo hard als Vulgair display of power!

avatar van ofzo
hard beukende plaat.
De cover van Planet Caravan is uitzonderlijk goed.
Deze werd opgenomen voor de compi NIB maar door problemen met de platenmaatschappij kwam deze er niet op. Vandaar dit buitenbeentje.
Black Sabbath heeft trouwens een grote indruk achtergelaten op PanterA, net zoals bij vele topmetalbands.
Deze plaat kwam rechtreeks uit op Nr 1 in de Billboard top 100. Ongezien voor een metalband.

Mr Brown
Ik zal maar zeggen: ik vind deze plaat nog net een stukje beter dan Vulgar Display of Power. Het enige nummer wat écht ruk (mar dan ook echt ruk) is Good Friends en A Bottle of Pills, ik zie Phill die tekst anno 1994 zo even uit z'n mouw schudden. Maar voor de rest beukt dit echt ongelooflijk HARD. Met name de eerste 4 tracks, Slaughtered en Use My Third Arm zijn ongelooflijke beukertjes.
Op Vulgar heb je ook dat de eerste 4 tracks de uitschieters zijn, maar daarna vind ik er hier en daar wat minder boeiende dingen tussen zitten, bij deze plaat is enkel Good Friends niet boeiend.

Vind dit ook nipt beter dan Vulgar. Productie klinkt een tikkie lekkerder.
Meer in-yo-face. Good Friends weerhoudt me van een 5.

max en joep
orbit schreef:

Joy
hahahah

wat een nonsens

avatar van winterstorm
max en joep schreef:

Dat kan. Pantera is dan ook voor MANNEN.

Deze zit nog eens in mijn cd-speler. Het is me nog niet eerder zo fel opgevallen wat een lekker nummer 'Becoming' is.

Grindpad
max en joep schreef:

en zo is dat.

Grindpad
GODDAMN!!!!!!!!!!!!!

ik ben hem nu weer eens aan het luisteren, goed hard en oh oh oh jongens...