The Stone Roses - The Stone Roses (1989)

Label: Silvertone

1. I Wanna Be Adored (4:52)
  2. She Bangs the Drums (3:42)
  3. Waterfall (4:37)
  4. Don't Stop (5:17)
  5. Bye Bye Badman (4:00)
  6. Elizabeth My Dear (0:59)
  7. (Song for My) Sugar Spun Sister (3:25)
  8. Made of Stone (4:10)
  9. Shoot You Down (4:10)
  10. This Is the One (4:58)
  11. I Am the Resurrection (8:12)
  12. Fools Gold * (9:55)
  13. What the World Is Waiting For * (3:55)
  14. Elephant Stone * (4:48)
  15. Where Angels Play * (4:15)
avatar van titan
titan (crew)
Zondermeer het hoogtepunt van de Madchesterscene. 4,5*

avatar van Zachary Glass
Dankzij dit album heb ik twee maanden huisarrest gekregen - desondanks: prachtig werk!

avatar van Kos
Kos
Ik dacht altijd dat Fool's Gold 1 van hun eerste nummers was..

Geniaal nummer overigens, helemaal grijsgedraaid.

avatar van Zachary Glass
[betwetermode aan] Neen - da's pas achter dit album gekomen als losse single - er zijn ook persingen van dit album met Fool's gold, maar dat zijn er latere. [/betwetermode uit]

avatar van Kos
Kos
Aha

avatar van rzasa
Zachary Glass schreef:

Dan zetten we die er even met een sterretje bij!
(De drums van Fools Gold waren zo ongeveer de hele basis van Madchester)

Kijk trouwens eens op http://www.stoneroses.nl/ en zie hoeveel versies er wel niet verschenen zijn van dit album!

Iedereen tevreden nu?

avatar van rzasa

Iedereen tevreden nu?

Kommaatje na de s mag weg.

Potverrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

avatar van gemaster
Hulde aan de grondleggers van de britpop. 4,5 ster, al was het alleen maar voor 'I Am The Ressurection'.

avatar van andré
een van de weinige albums die ik ken die van A t/m Z briljant is, daarom: EEN VAN DE BESTE ALBUMS ALLER TIJDEN!!!

Eens in de zoveel tijd komt deze cd weer boven drijven, en dan blijkt hoe lekker hij is (en hoe dom ik ben, want heb hem hier op MuM gewoon over het hoofd gezien al die tijd).

He, dit is toch niet hun debuut album geweest he?
Ik heb namelijk The Best of van hen en daar staan twee geniale nummers op die niet op dit album hierboven staan...
Toch vermelden dat I wanna be adored een monument van een song is!

Zachary Glass schreef:

Omdat je voor dit album geld jatte uit mamma's portomonnee?

JonnieBrasco schreef:

Omdat je voor dit album geld jatte uit mamma's portomonnee?

Neenee - het zal gebeurd zijn in de zomer van '95 (toen was ik een échte Britpop-idioot), toen luisterden we naar dit album, keken naar die hoes:

Peter: "Sjjjjjjjee - ziet er prachtig uit!"

Ik: "Ja - is dat geen action painting? Beetje in de school van Jackson Pollock (had de dag ervoor een reportage gezien over Pollock op den BBC)"

Peter: "Zouden we dat zelf niet kunnen?"

Ik: "Laten we 't effe proberen - heb jij soms geen blikken verf en een paar borstels in huis?"

Die had hij En zo hebben we met z'n tweeën Peter's kamer opnieuw "ingericht" (eufemistische bijbetekenis ). Onze ouders konden er minder met lachen ... elk van ons twee maanden huisarrest (tot in september - viel wel mee: ik had namelijk cd's van Oasis in huis )

Zachary Glass schreef:
het zal gebeurd zijn in de zomer van '95 (toen was ik een échte Britpop-idioot)
ik had namelijk cd's van Oasis in huis )

Blur had toen niet je voorkeur? Spijtig

avatar van Zachary Glass
Oh - laten we zeggen dat het bijna een ex-aequo was tussen die twee groepen

JonnieBrasco
I Wanna Be Adored en Fools Gold kende ik al lang, en vooral dat eerste nummer was aanleiding om dit album eens te gaan luisteren. En binnen twee dagen heb ik hem meteen vijf keer geluisterd. Favorieten na deze kennismaking zijn het prikkelende Bye Bye Badman, het zeer vrije, blauwe, zomerse, zwevende Shoot You Down en natuurlijk I Am the Resurrection met zijn gewéldige instrumentale outro. (Die bonustrack moet daar niet achter!)

Dit album klinkt in mijn oren als een soort Kanaaltunnel waardoor je van de tachtiger jaren naar de negentiger jaren kan rijden: lekker veel 80's in deze plaat (Chameleons, Smiths, R.E.M.), en het is duidelijk te horen dat veel latere Britpopbands veel naar dit album geluisterd hebben. Van dit soort 'overgangsalbums' ken ik er eigenlijk te weinig!

Hoewel een luistertrip ietwat wisselvallig in kwaliteit is, evenals het vergelijkbare album van The La's, blijf ik nog even op 4,0* hangen.

avatar van gemaster
Hoezo vind je dat die bonustrack er niet achtermoet? Ik ben van mening: hoe meer briljante tracks, hoe beter.

JonnieBrasco
Niet dat ik Fools Gold een slechte track vind hoor, maar het nummer vind ik zo anders dan de rest dat het het album opeens een heel andere nasmaak geeft. Fools Gold klinkt hier echt "er later aan vast geplakt". Maar goed, waar zeuren we over, het was maar een detail.

avatar van gemaster
Zeuren doe ik nooit. Je hebt wel gelijk dat het ietsje meer dance is dan de andere nummers, maar dat is misschien ook wel het mooie. Het is een overgangsalbum en op het einde van het album krijg je dan de track die het dichtst tegen dance aan zit.

tondeman
een van de beste albums ooit door een van de beste bands ooit

avatar van prca
Misschien wel het beste debuut-album ooit, zelfs zonder Fool's Gold, op plaat is de A-kant kortweg subliem, en de B-kant een geweldige trip. Helaas was hun vervolg stukken minder.

tondeman
hij staat in de top 100!

Jeej!

Kos schreef:
Ik dacht altijd dat Fool's Gold 1 van hun eerste nummers was..

Geniaal nummer overigens, helemaal grijsgedraaid.

Voor mij Fools Gold 1 van de beste nummers ever!!

fastpulseboy
al vaker gezegt waarschijnlijk...een van de meest mooie platen ooit gemaakt...

avatar van Paalhaas
fastpulseboy schreef:
een van de meest mooie platen ooit gemaakt...

Het liefst lees ik Nederlands.

Toine Rorije
De enige fout die boy maakt is 'gezegt'. De rest is gewoon goed.

avatar van Paalhaas
Ik had eerst 'gezegt' ook willen noemen, maar toen dacht ik: niet muggenziften, Teun, die fout wordt toch iedere 10 berichten een keer door iemand gemaakt, daar verander je niks aan.
Meest mooi vind ik echt 10x erger. De superlatief wordt in het Nederlands nog steeds gevormd door -st toe te voegen. En zeker bij bijvoeglijke naamwoorden van 1 lettergreep. Dus niet zo bijdehand, Toine!