Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

Ideale muziek om na het luisteren ervan je vriendin eens flink in elkaar te rammen of om -wat verder weg- de kloten uit zo'n Afghaanse Talibanstrijders-jurk te schieten. Aan adrenaline geen gebrek. Maar enig (positief) gevoel is deze cd vreemd. Trieste bedoening.

hanzie28 schreef:

Try to read between the lines, zou ik zo zeggen.

De teksten maken de muziek beter? Wat een zwaktebod.

voltazy
hanzie28 schreef:

dit zegt meer over jou dan over tool

avatar van KampF
hanzie28 schreef:

Ideale muziek om voor je vriendin een Talibanstrijders-jurk te kopen of om -wat verder weg- de kloten uit zo'n bal te schieten tijdens een gezellig potje klootschieten met wat oudjes. Aan adrenaline geen gebrek. Maar enig (positief) zelfbeeld is deze persoon vreemd. Maar toch, goede bedoening.

hanzie28 schreef:
De teksten maken de muziek beter? Wat een zwaktebod.

Nouja, smaken verschillen zeker. Cynisme is zeker een thema in de muziek, maar dat heb je wel vaker bij metal. Maar het is zeker toegestaan gewoon uit de bol te gaan op de muziek zonder daarbij andere mensen te kwetsen.

Een inhoudelijke reactie is te veel gevraagd?

Gajarigon schreef:
Ik heb echt geen idee waarover het hier gaat. Een goed excuus om nog eens te luisteren .

pushit ,vanaf, 4.40 hoor je adam dat geluid maken

Sietse
de afgelopen paar berichten zijn bijna net zo grappig als de humor die tool op dit album heeft.

Die Eier von Satan iemand?

Misschien een prijsje eraan koppelen voor de onbemiddelden?

Joy schreef:

pushit ,vanaf, 4.40 hoor je adam dat geluid maken

Nu je het zegt!

Zoals mijn gebruikersnaam al doet vermoeden vind ik dit uiteraard een klassieker!
Alles klopt op deze plaat, ook de zogenaamde fillers passen hier perfect op.
Voor mij is dit Tool op hun artistieke hoogtepunt, ook al moet lateralus niet veel onderdoen. Ik vind dit album nog net iets beklijvender, met als (ongekende) hoogtepunten stinkfist, pushit en third eye.
Een 'must have' voor iedere rock en metal fan.

avatar van Sebashuis
Prachtig!

mooi album tool is zeker weten 1 van de betere bands.

mijn favoriet H. en stinkfist.

en dit is zeker een goede 5.0 waard!

avatar van Lamontagne
Stinkfist, Eulogy, H. en het titelnummer zijn voor mij de absolute hoogtepunten van dit album

Wat een sound!!

Verhoogd naar een 4,5. Wat een geweldige plaat!

D-ark schreef:
Verhoogd naar een 4,5. Wat een geweldige plaat!

Ah die D-ark, dat komt nog helemaal goed.

Gajarigon schreef:

Ah die D-ark, dat komt nog helemaal goed.

, deze week maar Undertow checken

Altijd vreemd gevonden dat dit mijn kennismaking is geweest met de metal 5 jaar geleden. Natuurlijk niet de meest gemakkelijke cd om mee te beginnen, maar ja, schoonheid is geduld. Heb het nummer Aenima eerst tig keer gedraaid en daarna maar meteen de cd aangeschaft, samen met Undertow en Lateralus. En dat voor iemand die ervóór niet verder kwam dan RHCP en Coldplay.

Baltasound
Ik kan het niet aan. Gezien op LL 2007, was geweldig, maar op CD...niet voor mij

Alhoewel Vicarious en The Pot van 10.000 Days geweldig zijn

hanzie28 schreef:

Dat is dan omdat het uw ding niet is, omdat ge de muziek blijkbaar niet vat. Ik denk niet dat ik me snel een CD voor de geest kan halen die bij mij nog sterker op de gevoelens inspeelt dan deze, of het moest iets van 'Godspeed You! Black Emperor' zijn.

Alleen Thrid Eye al, wat een nummer, wat een energie en wat een emotie er in dat nummer zit! Ik zou veel over hebben om ze dat nummer nog eens live te zien spelen.

avatar van Nicholas123
Ik weet het nog goed. Zat een paar jaar geleden 's avonds laat tv te kijken. MTV stond er op: rockzone. Het kleine uurtje na middernacht waar tegenwoordig alle metal en veel rockmuziek naar verbannen wordt, zeg maar.

Hoewel ik walg van deze ontwikkeling kwam ik eigenlijk geen videoclips tegen die het verdienden overdag afgespeeld te worden. Bijna alle bands die langskwamen voldeden volledig aan het slechte clichébeeld dat er bij de grote massa over metalbands bestond. Inspiratieloze gitaarriffs, zangers die onverstaanbare zooi staan te brullen en ga zo maar door. Dit alles natuurlijk vergezeld van een gigantische bult distortion, verontrustende beelden en een intens trillende camera om dit gebrek aan echte kwaliteit te verhullen.

Al met al werd dan ook niet erg blij van wat ik zag. Totdat...... er een clip verscheen van een of andere band genaamd Tool. Alle ergernis over de voorgaande muziek verdween als sneeuw voor de zon toen ik de videoclip van Stinkfist zag. Ik was onder de indruk van de prachtig opgebouwde en sfeervolle muziek, de prachtige stem van Maynard en de heerlijke videoclip. Nog meer indrukwekkend was echter iets onbeschrijfbaars dat in de muziek schuil ging, de manier waarop alle muzikale elementen samensmolten om iets werkelijk unieks te creëren.

De verveling en ergernis maakten plaats voor een brede glimlach van oor tot oor. Hier moest ik meer van horen. Vanaf dat moment was mijn beleving van muziek nooit meer hetzelfde.

avatar van Pinsnider
Ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar na een aantal jaren heb ik deze plaat nog eens een kans gegeven, maar ik denk er nog steeds hetzelfde over als pakweg 10 jaar geleden: kabbel kabbel. Het zeurt allemaal maar door met als lachwekkend dieptepunt de eier von satan... Het zal wel aan mij liggen... Toch vreemd voor iemand die Oceansize op 2 in zijn top 10 heeft

Nicholas123 schreef:

Mooi is dat hè...

avatar van roelenbastiaan
Dit was mijn eerste Tool ervaring, en meteen goed. Echt een voorbeeld van een album dat van het begin tot het eind helemaal geweldig is. wat ik bij heel wat albums heb is dat de muziek me op een gegeven moment gaat tegen staan. dan denk ik "nou weet ik het wel" steeds maar weer de zelfde soort riffs, en dezelfde style zang, dat gaat op een moment echt tegen staan.
bij dit album heb ik dat dus juist niet. Tool is echt geweldig, en voor degene die Tool, of dit album nog niet kennen, Dit is echt een aanrader.

Tool is the best!!!!!!!!!

avatar van Blue88
Gezien ik nu ziek mijn nest terug in duik neem ik deze cd maar even mee. Ik ben zeer benieuwd! Ik ken alleen stinkfist namelijk, die mij zéér goed beviel. Ik houd u op den hoogte ^

Zou het kunnen dat dit album er vooral één is van nummer tot nummer? Ik bedoel: de tracks zijn bijna allemaal goed tot heel goed.

Terwijl Lateralus dan weer meer een geheel is. De tracks zijn ook allemaal heel goed, maar ze passen veel beter in mekaar. Geen Parabol-parabola op Aenima. Ook geen Disposition-Reflection-Triad.

De nummers op Lateralus vind ik ook nog wat genialer. Het donderende einde van The Grugde kent hier geen vergelijk. Of de agressie van Ticks & Leeches, of de mathematische perfectie van Lateralus. Dat mis ik een beetje op Aenima, dat voor mij voornamelijk een schitterend headbang album is, terwijl ik bij Lateralus doodstil zit met mijn nekharen rechtop.

Sammael
Ik vind Lateralus ook een wat meer overkoepelende sfeer hebben dan dit album. Van deze plaat kan ik makkelijker losse nummers draaien (wat ik bij Lateralus vrijwel nooit doe). Is denk ik ook een van de redenen dat ik Lateralus nog net wat beter vind dan dit album.

Joy
Aenema is nog net geen geheel , maar je voelde hem al wel aankomen, want op Lateralus viel alles perfect op zijn plek

Lateralus is wat mij betrefd 1 nummer

avatar van Facedown
Maar bij dit album is er dan meer emotie dan op Lateralus, zoals je goed kan horen in Pushit, Stinkfist en Aenema...
Daarom is Aenima nummer 1 wat mij betreft

Joy
lateralus doet idd wat vlakker aan maar mede daarom denk ik dat het zon geheel is