Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van Gajarigon
De uitzondering die de regel bevestigd

Bardt1980 schreef:
Bovendien klink je als een oude man die de jeugd van tegenwoordig niet begrijpt.

Haha, Tool bestaat inmiddels ook uit 4 ouwe mannen.

Uiteindelijk is het allemaal perceptie. In je favoriete serie of films worden er ook mensen overhoop geknald. En het lijkt mij dat Tool allerminst wilde shockeren. Ik vind het eerder een soort van meelijwekkend voorbeeld dat ze zelf nooit in praktijk gedaan zouden hebben. Het heeft een bedoeling en wat mij betreft een goede. Ze zeggen 'en dit soort stakkerds zijn er ook in deze wereld' en relativeren het tot een vorm van zelfspot. De beste vorm van terug reageren als iemand het op je heeft voorzien is het onverwachts meespelen met een lach op het gezicht.

Ok kaztor, dat vind ik een hele aardige andere kijk erop die jij formuleert. Toch denk ik dat het voor hun iets meer was dan zelfspot en meespelen. Ik kan me voorstellen dat ze zich toch rot schrikken van zo'n gestoorde idioot en zich vervolgens zo afreageren op het album.

avatar van Gajarigon
Zie ook Eulogy, waar Maynard J Keenan zicht afreageert op scientology-bedenker L Ron Hubbard. Dat vond je een goed nummer, maar eigenlijk is dat evengoed een agressief nummer.

Lukk0
Ook aan de tekst al aardig te zien hoor, kijk de laatste paar regels maar:

Come down.
Get off your fuckin cross.
We need the fuckin space to nail the next fool martyr.

To ascend you must die.
You must be crucified
For our sins and our lies.
Goodbye

avatar van Gajarigon
Meteen even luisteren, krijg er spontaan zin in

avatar van Edwynn
Het is dat het hier ter sprake komt, maar ik had nooit iets controversieels in de teksten en muziek van Tool gezien.
Kan ook aan mijn geperverteerde geest liggen..

Joy
nah, is normaal, zie ut probleem ook nie

avatar van Sandokan-veld
Vergeet ook niet Hooker With A Penis, waarin Keenan afrekent met fans die de band niet meer underground genoeg vinden. Het einde van dat nummer blijft een lust om te citeren:

All you
Send more money

Fuck you, buddy
Fuck you, buddy

Edwynn schreef:

Even voor de duidelijkheid: ik had het hier niet over hun teksten en muziek, maar over de teksten van de zwaar gestoorde Italiaan op Message to Harry Manback die ze een podium verschaffen. Dat vind ik niet kunnen.

Ik vind bijvoorbeeld "Shut up and buy my new record.. Fuck you, buddy" over sommige fans nou niet bepaald schokkend.

avatar van Edwynn
Het stukje waar jij aan refereert is in mijn beleving gewoon onderdeel van dit album van Tool.
Daarachter zie ik echt niets controversieels. Voor het eerst dat ik zoiets hoor over dat stukje.

podium verschaffen?

hiermee zetten ze die eikel regelrecht voor lul

"The song "Message To Harry Manback" on Tool's Ænima album is an actual message left on Gary Helsinger's (Hotsy Menshot) answering machine by a former friend from Italy, who Gary had just kicked out of his apartment for stealing his roommate's belongings. "Harry Manback" is a reference to routine from the late comedian Bill Hicks. Maynard James Keenan and Danny Carey were both roommates of Bill Manspeaker during Green Jello, and Gary was later roommates with Maynard as well as Billy Howerdel of A Perfect Circle. "

voor de liefhebbers:

Figlio di puttana, sai che tu sei un pezzo di merda? [1]

Hm? You think you're cool, right? Hm? Hm?
When you kicked out people [out of] your house

I tell you this, one of three Americans die of cancer,
you know? Asshole.
You're gonna be one of those.

I [don't have the] courage
to kick your ass directly.
Don't have enough courage for that,
I could, you know.

You know you're gonna have another accident?
You know I'm involved with black magic?
Fuck you. Die. Bastard.
You think you're so cool, hm? Asshole.

And if I ever see your fucking face around,
In Europe or Italy,
Well I'll -- That time I'm gonna kick your ass.
Fuck you. Fucking Americans, Yankee.
You're gonna die outta cancer, I promise.

[Bang bang / Deep pain]

No one does what you did to me.
You wanna know something? Fuck you.
I want your balls smashed, eat shit. Bastard.

Pezzo di merda, figlio di puttana. [2]
I hope somebody in your family dies soon.

Crepa, pezzo di merda, e vai
a sucare cazzi su un aereo! [3]

[1] Son of a bitch, do you know you are a piece of shit?
[2] Piece of shit, son of a bitch.
[3] Die, piece of shit, and go suck dicks on a plane!

Joy schreef:

podium verschaffen?

Bedankt voor het weergeven van de hele tekst Joy! Dat heb jij klasse gedaan joh! De mensen met kanker in de familie zullen er ook heel blij mee zijn. Iedereen die Italiaans spreekt vindt dit ook fantastisch. En ja natuurlijk: ook het publiceren van letterlijke bedreigingen die vallen onder het strafrecht moet kunnen toch? De vrijheid van meningsuiting in Nederland in 2010 houdt namelijk in, dat je echt letterlijk alles moet kunnen zeggen of weergeven. Daar moeten alle gevoeligheden maar voor wijken: met de bulldozer door de porselijnkast. Ach mooi, fijn dat dit nu zo is......... nogmaals bedankt!

avatar van Edwynn
Nogmaals: welkom in de wereld van Tool.

avatar van andnino
west schreef:

De mensen met kanker in de familie zullen er blij mee zijn? De mensen met kanker in de familie die niet in staat zijn geweest het zijn te verwerken en nog steeds een kort lontje hebben bedoel je?
Zo enorm schokkend is deze tekst, al helemaal in zijn context, toch niet? De band richt deze tekst totaal niet op haar luisteraars.
Het kan in ieder geval geen kwaad om wat weerstand op te bouwen tegen dit soort uitingen, want je komt ze genoeg tegen in heel andere context, en Tool is het waarschijnlijk grondig met je eens dat dit soort uitingen nergens op slaan. Lijkt me dus vrij zinloos om erover te gaan zeiken, want het lijkt me dat het dusdanig verwerken van de tekst niet echt stimulerend voor scheldgedrag werkt. Integendeel juist.

andnino schreef:

Ik vind deze groffe bedreiging wel degelijk schokkend. Deze Italiaan had ook juridisch vervolgd kunnen worden hiervoor en ik betreur het dat Tool deze man een podium heeft verschaft. Ik 'zeik' dus gewoon door hierover, nadat ik ongevraagd dankzij Tool deze hele tekst op mijn koptelefoon moest aanhoren.

avatar van Dudeness
west schreef:

Met andere woorden: indien ik hier doodleuk ga stellen dat je beter ophoudt met kankeren (wat ik bij deze ook doe) over iets dat in wezen bijzonder futiel is.... ga je hier dan ook al aanstoot aan nemen?

*Diepe Zucht* Sijpelt dat nietsontziende 'politieke correcte denken' nu ook al door in de wereld der kunsten? Tijd voor een heuse boekverbranding, binnenkort?

En dit voor iemand die ontsproten is aan een cultuur van vrijheid en het vrije denken, en o.a. Spinoza heeft voortgebracht. 't Is intriest...

Of gaat hier gewoon over een banaal potje 'aandacht trekken'?

(PS: je hebt er wél om gevraagd, want je hebt geluisterd, je hebt op de play knop gedrukt of whatever....)

avatar van andnino
Als de belediging geheel ongegrond is, en nergens op slaat... Waarom zou je je deze dan aantrekken? Laat het langs je heen gaan...

graag gedaan

had je zelf ook gekund, ff googlen

maare,verder alles wel goed? want je komt wat overspannen over

btw, dit dan ook maar nie lezen, je zou er aanstoot aan kunnen nemen

avatar van ricardo
Ik vraag me af of deze heren de texten wel heel erg belangrijk vinden. Ze hebben er namelijk niet eens een text boekje bij gedaan en die moet je zelf van internet halen. Volgens mij ging deze band ervan uit dat een luisterervaring in eerste instantie belangrijker is dan de texten. Muziek is daarom ook een kunstuiting, waar texten weliswaar erg belangrijk zijn, maar de muziek en het gevoel dat je erbij hebt gewoon belangrijker zijn.

Joy Division is ook zo'n band die geen textboekje bij hun albums heeft. Misschien is het voor sommigen ook wel te zware kost dat ze daarom geen textboekje erbij gedaan hebben hoor, maar dat blijft gewoon gissen natuurlijk.

Dit album is op veel gebieden een waar meesterwerk, vooral omdat je hem eigenlijk nooit echt goed leert kennen. Je blijft nieuwschierig naar dit album en hoort steeds weer nieuwe dingen erin. Ik moest in het begin even wennen maar vind het nu echt geweldig. Dit album draai ik het meeste af van alle Tool albums, vooral omdat het iets minder zware kost is dan de opvolger, en wat completer en virtuozer klinkt dan de voorganger.

Dudeness schreef:

De enige die hier politiek correct is dat ben jijzelf Dudeness (al heb je dat niet door). Politiek correct anno 2010 is: echt alles moet kunnen, toch? Als je daar tegenin gaat, dan ben je gelijk een boekverbrander: thanks!

Overigens, futiel is het niet: het gaat over track 6 van dit album.

avatar van Nicholas123
ricardo schreef:

Keenan heeft zelf al eens aangegeven dat Tool voornamelijk om de luisterervaring draait. De muziek klinkt weliswaar beter met zang en Keenan steekt wel degelijk werk in de teksten, uiteindelijk zijn ze wel van secundair belang.

En het getier van zo'n sneue Italiaan is gewoon lachwekkend. Iemand kanker verwensen is zielig en niveauloos. Hem vervolgens te kakken zetten voor een gigantisch publiek is stiekem best wel een vorm van gerechtigheid.

avatar van Edwynn
Uhmm de plaat stamt al uit 1996 ...

avatar van Musico Pinjo
Edwynn schreef:
Uhmm de plaat stamt al uit 1996 ...

Nou, ik ben toch blij dat deze eindeloze discussie nog even wordt aangeslingerd 14 jaar na dato....................

Muzikaal blijft het gewoon een lekkere plaat. "Die eier von Satan" beledigt niemand maar is ook een beetje flauw. Misschien heel wat voor een Amerikaan maar in Nederland bakte je ze toen al bruin. De muziek is hier in ieder geval dik in orde, is van tekst èn muziek niet echt te zeggen van Keenan's projectje Puscifer.

avatar van Dudeness
west schreef:

Er kan alvast niet gesteld worden dat je niet bij de les bent. Best gevat, qua repliek.

Desondanks mag het je toch niet ontgaan zijn dat er zich de laatste paar jaar in onze lage landen een soort van 'misplaatst ethisch reveil' (de slinger beweegt zich heen en terug) aan het manifesteren is (het is best wel bon ton tegenwoordig om te zeggen dat de vrijheid zijn ethische grenzen kent), waar ik jou 'misnoegdheid om zoveel gratuit verbaal geweld' ook tot reken.

De ruk naar rechts, zoals soms met een metafoor wordt gezegd. En ik zie het ook als een "ruk", want doorgaans een vorm van zelfbevrediging voor een paar zelfverklaarde opperpriesters of cultuurpausen die menen te weten wat goede en slechte smaak is, en dit ook willen opleggen aan anderen, onder het mom van 'ik vertegenwoordig de goede smaak'. Plato en zijn wereldbeeld revisited...

Wat er ook van zij: u goed recht natuurlijk om te poneren wat je ook maar wil. Maar het blijft mijn eigen overtuiging dat er in de wereld van de kunsten, wat die kunstvorm ook mag zijn, geen plaats is voor morele oordelen....net omwille van het feit dat kunst de 'zeden' overstijgt en zich afspeelt in een ander soort van 'universum'. Goed of fout, het zijn predicaten die niet toepasbaar zijn op kunst.

Edoch dit alles terzijde...

west schreef:

Overigens, futiel is het niet: het gaat over track 6 van dit album.

U vat het klaarblijkelijk echt niet. Op zich is dit een niemendalletje van een stelletje adolescenten die een of andere eikel, die destijds dreigementen insprak op een antwoordapparaat van een gemeenschappelijk vriend van hen, te kakken zet door zijn ronduit ridicule en iinderdaad misschien smakeloze berichtjes 'publiek' te maken....

Indien u meent dat het hen te doen was om te choqueren, volg je gewoon niet. Het is humor voor sommigen (count me in). Flauw, voor anderen. Maar al bij al totaal betekenisloos. En wil je hier echt iets achter zoeken, dan zoek je spijkers op laag water.....

EDIT: Trouwens, alles wat onmiddellijk na een track als Forty Six & 2 komt, kán niets anders dan futiel zijn. Voor mijn part ontkenden ze op track 6 de ganse holocaust, dan nóg zou dit gegeven me als futiel toeschijnen als je net daarvoor de hemel hebt mogen aanschouwen. Maar voordat je me verkeerd begrijpt toch nog even beklemtonen dat ik hier niet stel dat de Holocaust futiel is, verre van.

Sandokan-veld schreef:

Hooker With A Penis...

Zo heerlijk en zo de spijker op z'n kop, dat einde!

Sarcasm never gets any better!

Maarre....

Waar hebben we het hier nog over?

Omhooggevallen Italianen strafrechtelijk laten vervolgen voor het uiten van gebakken lucht? Een gek die dreigt met zwarte magie? Power to Tool om daar gezonde schijt aan te hebben!
Had ik ook graag in dat geval gedaan!

En nu als de sodemieter de cd weer opzetten, want het is een meesterwerk, verdomme!!

Dudeness schreef:

Dank u. Jouw uitgebreide reactie mag er ook wezen.
Mijn misnoegdheid heeft niets van doen met een recent maatschappelijk ethisch reveil. Het was niets meer en minder dan een persoonlijke irritatie over de teksten die tot mij kwamen via de koptelefoon. Meer van: moet dit nou echt? Ik zit hier niet op te wachten. Ook dat hoort bij kunst. Het is puur een negatief waardeoordeel van mij. That's it.

avatar van kaztor
Vandaag weer eens mee in de auto. Wat een heerlijke, agressieve muziek is dit toch!
Dat einde van Forty Six & 2 hakt er toch altijd zo heerlijk onbeschoft in.
En dan dat industriële beukwerk van Die Eier Von Satan...

avatar van jellecomicgek72
Zo zo, dit klinkt wel eruuugg goed tot nu toe. Gewoon snoeiharde metal dat ik niet te hard moet opzetten in huis anders wordt iedereen gek haha Ik luister AEnima en Lateralus nu door elkaar heen en ik weet nog niet welke ik nou beter vind. Nog even 6x beluisteren deze plaat en dan stemmen maar heb zo'n gevoel dat het wel eens een héél hoog cijfer kan gaan worden, hetzelfde geld voor Lateralus.

avatar van THEMARSVOLTA
Snoeiharde metal?...