Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van Bardt1980
Ik wil Tool niet eens ons het kopje metal scharen... laat staan snoeiharde metal. Geloof me, er is veeeeel hardere 'metal' dan dit.

avatar van Kill_illuminati
Tool is Tool.

Bardt1980 schreef:
Geloof me, er is veeeeel hardere 'metal' dan dit.

Ik vind dit vele malen vetter dan de gemiddelde 'snoeiharde metal' van deathmetal-idioten. (Tenminste, als daarop wordt gedoeld...)

Tool is eigenlijk gewoon harde rockmuziek met vette riffs en een dynamiek om 'U' tegen te zeggen.

avatar van jellecomicgek72
Wat een plaat is dit zeg! De eerste 3 nummers zijn gelijk het best. Stinkfist is nu al een van m'n favoriete songs ooit. 5 sterren, jammer dat ik geen 6* kan geven. Deze plaat is een meesterwerk!

jellecomicgek72 schreef:
De eerste 3 nummers zijn gelijk het best.

De rest komt ook nog wel, trust me.

avatar van Stalin
kaztor schreef:

De rest komt ook nog wel, trust me.

En dan heeft Jelle het epische Pushit nog niet eens gehoord...

Alhoewel, onze Jelle heeft Aenima wel in zijn Top 10 staan, dus ik neem aan dat deze ere-plaats niet alleen is bereikt door het luisteren van de eerste 3 nummers.

Toch Jelle ?

avatar van jellecomicgek72
Inderdaad, hele plaat is gewoon goed. Staan geen slechte nummers op. Ik vind Lateralus toch een iets zwaardere plaat om te beluisteren, ik moet me aandacht er echt goed bij houden. Iets wat ik bij Aenima minder heb. Dit is ook echt weer zo'n plaat die je in z'n geheel moet draaien en geen losse nummers want anders klopt het geheel niet.

avatar van Ducoz
Toch een heel lekker album!

avatar van Kill_illuminati
Als je last heb van claustrofobie dan is Third Eye echt uit den boze. Dat nummer is zo dens. De angst voor het onbekende kan hier zomaar naar boven drijven.

Third Eye is heftig als de pest.

avatar van vantagepoint
Aenima van Tool is een van de beste albums die er bestaan. Staat hoog in mijn persoonlijke voorkeur. En mijn persoonlijke voorkeur gaat uit van alles wat met hiphop te maken heeft tot pop en alles wat maar iets in de buurt komt van hardcore/punk. Ik ben dus een duizendpoot in de muziek, weinig dingen die ik niet kan beluisteren.

Maar Aenima van Tool is elke keer weer een openbaring, met Stinkfist als openingsnummer kan je niet veel fout doen, met de catchy gitaar rif die blijft hangen in je hoofd als duizend wasknijpers samen. Dan krijgen we Eulogy op ons bord, met de prachtige stem die lijkt alsof hij door een megafoon is gesproken, en dan de dubbele basdrum die invalt en waar het nummer al half ontploft en je weer iets hebt van ja dit is het wel. De titels van de nummers alleen al zijn het waard om het album eens goed te bekijken, dan word ons ook nog eens H. aangereikt, een 6 minuten durend nummer dat zelfs niet het langste is van het hele album. Third Eye staat er zelfs boven met 14 minuten. Met de stem en de gitaren die samenpassen, is dit toch echt wel een van de beste albums die er zijn gemaakt in de 90's. En het is toch het zwaardere gitaarwerk, maar toch zullen er veel mensen te vinden zijn die nooit in aanraking zijn geweest met metal of andere aanverwanten maar toch dit album als een van hun favorieten zullen zien.

avatar van Eveningguard
Mijn eerste kennismaking met Tool net. De clip van Stinkfist leek me wel wat. Echt gigantisch knap werkje en de muziek is ook retegaaf. Maar is wat meer opzoeken van deze band.

avatar van Stalin
Eveningguard schreef:

Lateralus is zo nodig nog beter

avatar van Don Cappuccino
Daar ben ik het helemaal mee eens, maar dat kun je wel zien aan mijn top 10.

avatar van jellecomicgek72
Lateralus is idd nog net iets beter ja. Staat ook in mijn top 10 ipv Aenima.

avatar van Korreltje Zout
Ik heb Tool voor het eerst leren kennen dankzij een clip van Sober tijdens Beavis and Butthead. Ik blijf die infantiele gastjes daar dankbaar voor. Hoe lang had het anders geduurd voordat ik Tool had leren kennen? Het is dus best aannemelijk dat er vele potentiele Tool-fans rondlopen die nog nooit kennis hebben gemaakt met hun muziek. Je zal maar zo iemand zijn.

Aenima blijft voor mij het beste album ooit gemaakt. Als ik slechts 1 CD mocht meenemen naar een onbewoond eiland, en de rest van mijn leven naar die CD 'moest' luisteren, dan is het deze.

avatar van musicboy2602
Geniale moeilijke knallende raggende brute krijsende schreeuwende agressieve metalen met geweldige komische "intermissies" (de term "fillers" gebruik ik per definitie niet; veel te negatief, zeker voor zo'n plaat), één en al genieten, de hele 80 (!) minuten lang. Heerlijke vintage fuzzjes en distortions op de gitaren en vooral het brute zompige drumwerk blijven deze heerlijke muziek interessant houden en de prachtige melodieën laten je deze cd telkens weer uit de kast halen.

avatar van Eveningguard
Zalige eerste luisterbeurt. Ik werd echt in de muziek gezogen! Wat ik een beetje vreemd vind is het feit dat ik van Tool alles kan hebben, en van andere metalbands bijna niets.

Eveningguard schreef:

Metal is ook wel een heeeeel breed begrip. Als je dit onder het kopje metal wilt scharen tenminste. Ik vind het net op het randje.

avatar van rock-rick
Ik moet nog zo ontzettend veel albums kopen en dan word ik ook nog eens verliefd op Tool. Geweldig duister album, maar het is (nu nog) net aan geen vijf sterren. Het had nog iets duisterder en met minder harde gitaaruitbarstingen gemogen. Juist de kalme stem van Maynard James Keenan en de duistere baslijnen en gitaarriffs vind ik prachtig. Die hoor je het best bij de wat rustigere stukken in de muziek.
Ook de hele korte nummers zijn erg mooi en vormen perfecte bruggetjes tussen de nummers. Vooral Intermission draagt perfect bij aan de duistere sfeer van het album en Message to Harry Manback is ook goed uit de verf gekomen.

Probeer Lateralus anders eens
Ik denk dat dat nog meer je ding is... en stiekem vind ik die nog net iets beter dan Aenima

avatar van rock-rick
Ik wilde ze sowieso allemaal nog uitproberen, maar dan begin ik daar wel mee.

avatar van jori stes
Na herbeluistering halfje omlaag. Jammer dat het nergens zo mooi wordt als bij het openingsnummer en Aenema.

avatar van Eveningguard
Hoho, Third Eye en Pushit komen zeker in de buurt.

Eveningguard schreef:
Hoho, Third Eye en Pushit komen zeker in de buurt.

In de buurt? Laat me niet lachen .

Die zijn gewoon even goed . Al is Aenima wel de beste.

avatar van freitzen
Gisteren maar weer eens beluisterd en de plaat begint behoorlijk sterk met twee prima nummers. Na een tijdje gaat er toch iets mis... de intermezzo's zijn wel onderhoudend, maar Jimmy, Pushit en Aenema vind ik bij vlagen echt saai. Wel wakker blijven voor Third Eye, wat een beest van een nummer is dat. Toegegeven, je moet je hoofd er wel dertien minuten bijhebben, maar dan krijg je ook wat.

Bij Lateralus gebeurt het overigens helemaal niet dat ik, naarmate de plaat vordert, moeite heb om te blijven luisteren. Daar vind ik het instrumentale werk juist het sterkst, terwijl ik hier meer van de zang kan genieten. Beiden staan overigens op 3.5* en ik denk niet dat dat snel zal veranderen.

avatar van Dudeness
freitzen schreef:
(...) Aenema vind ik bij vlagen echt saai (...)

Uw stijl van humor is bij tijd en wijlen onverbeterlijk

Ænema saai. Je moet er maar opkomen ...

avatar van oceanvolta
Inderdaad een van de saaiste nummers die ik ken.

avatar van Eveningguard
Die opbouw is magisch man! Wat is er saai aan?