Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

Stijn_Slayer
'Dergelijke zanger' betekent niet 'betere zanger'. Keenan heeft best beheersing over zijn stem, maar hij heeft niet echt een uniek timbre en zijn stijl van zingen kom je heel vaak tegen.

avatar van Don Cappuccino
Ik kan eerlijk gezegd geen zangers noemen die hetzelfde timbre hebben als deze man. Hij heeft echt een hele herkenbare stem. Op het nummer Passenger van Deftones heeft hij een gastbijdrage. Ik wist dat niet maar toch wist ik gelijk dat het Maynard James Keenan was.

avatar van kaztor
Gajarigon schreef:
+er komt een nieuwe puscifer.

Maynard is een uitstekende zanger, laat dat wel duidelijk zijn, maar een flauwere artiest kan ik bijna niet verzinnen...

Stijn_Slayer schreef:

Doe eens wat voorbeelden?

Stijn_Slayer
De zangstijl vanaf rond de minuut A Perfect Circle - Judith - YouTube heeft er ook wel wat van weg (al klinkt zijn timbre anders). Of Earshot - Get Away (Video) - YouTube

Of de zangers van Breaking Benjamin en Katatonia. Die van Acroma komt soms ook dichtbij als hij een wat rauwe stem opzet.

Timbres verschillen soms wat, maar helemaal identiek klinken zangers (bijna) nooit. Ik zit verder niet echt in die hoek, dus ik heb geen idee hoe veel bands (laat staan zangers) heten.

avatar van Stalin
Stijn_Slayer schreef:

Euhhhhhhhhhhh, ik mag toch bijna aannemen dat je weet dat Tool en A Perfect Circle dezelfde zanger hebben ?

Oh, vandaar.

Nee, wist ik niet. Hij zingt daar wel ietsjes anders.

avatar van freakey
Don Cappuccino schreef:

Onder andere op dit nummer (en A Perfect Circle natuurlijk) doelde ik ook ja....

freakey schreef:
Ik begrijp dat dus niet, in het rijtje wat je hier noemt vind ik Keenan juist uitermate tussenpassen, als keenan op een cd of song meezingt klinkt het meteen als Keenan, niet alleen zijn stem herken je uit duizenden maar hij weet zelfs meteen zijn stempel op de muziek te drukken (indien niet vervormd als in Puscifer)

Ik vind Breaking Benjamin en Katatonia aardige Tool cloons iig

avatar van Bardt1980
Malle schreef:
Ik vind Breaking Benjamin en Katatonia aardige Tool cloons iig

...en laten we Karnivool vooral niet vergeten

avatar van Don Cappuccino
Karnivool is zeker geen Tool-kloon, een band met een eigen geluid. Wel een beetje invloeden van de oudere Incubus.

avatar van Bardt1980
Nou, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik vind juist dat je meer de tool invloeden hoort dan dat ze een eigen geluid hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een te gekke band, maar origineel zijn ze allerminst.

avatar van Don Cappuccino
De band heeft Tool-trekjes maar om het nou een kloon te noemen vind ik wel heel overdreven.

avatar van ricardo
Don Cappuccino schreef:
De zanger van Tool tilt de nummers naar een hoger plan.
Als je zanger omwisselt met drummer, ben ik het met je eens.

Niet dat ik de zanger niet goed vind, maar vind hem er niet echt bovenuit springen. Hij maakt gewoon goed deel uit van het geheel. De drummer vind ik juist degene die deze muziek naar een echt hoger plan brengt.

avatar van Don Cappuccino
De drummer van Tool is natuurlijk ook meesterlijk, vooral het eind van Forty Six & 2!

Zit zo eens te denken wat voor zanger er anders bij Tool gepast zou hebben

Geen id

Los daarvan is Keenan uiteraard veel meer dan slechts de zanger van de band

avatar van Rodajc
Maar het draait natuurlijk om Adam Jones, een van de betere gitaristen aller tijden.

Onderbouw u nader want dat zie ik niet 1 2 3

avatar van oceanvolta
Ik zie dat ook niet echt. Ik vind Tool juist een goed voorbeeld van een band waarbij ieder lid iets toevoegt. Haal een van de vier weg en het wordt een minder geheel.

avatar van Don Cappuccino
Ik denk dat juist de kracht van Tool hem in het geheel zit. Drums en bas zitten zo geweldig in elkaar bij Tool en zijn echt een eenheid. Adam Jones legt daar zijn geweldige gitaarlijnen over heen en dan komt Maynard James Keenan met zijn prachtige zang.

ja,maar die/dat conclusie/visie/inzicht hebben we pas 3 miljoen keer getrokken

avatar van Edwynn
oceanvolta schreef:

Bij Tool zonder zang kan ik me nog best iets voorstellen. Tool zonder gitaar of drums zal denk ik inderdaad wat minder worden.

avatar van Zuurmatje
ricardo schreef:
Ik snap wat je bedoelt Stijn, Maynard zijn stem komt meestal erg mainstream over en valt niet echt op met een bepaald kenmerkend geluid waardoor je hem gelijk herkend. Freddy Mercury, of Bob Dylan, of Geoff Tate van Queensryche, of Dickinson van Maiden, of Bon Scott van AC/DC(zo kan ik nog ff doorgaan) herken je uit duizenden.

Deze zanger valt niet gelijk op door een kenmerkend stem geluid, al zijn de uithalen wel magistraal dat beslist. En vind de stem ook wel bij de muziek passen ook. Blijft een pracht album, hun beste ook vind ik. Deze gaat er altijd wel in bij mij.

Ik denk dat het ermee te maken heeft uit welke ´hoek´ je komt, Als je nooit r en b-soul luistert klinkt het allemaal bijna hetzelfde, als je nooit deatmetal luistert klinkt alle gegrunt bijna hetzelfde.

Binnen de alternative rock/metal heeft de zanger van tool een volstrekt unieke stem vind ik, hij heeft echter wel dat zeurderige wat veel bands uit dit genre hebben. Kom je uit de wat meer traditionele hoek van de rock /metal is dat misschien het eerste wat opvalt. Zo zal iemand uit de alternative hoek weer weining verschil horen tussen de zangers van iron maiden/queensryche en helloween, allemaal sirenes.....Als je in de loop van de tijd dan wat dieper in de muziek komt te zitten, hoor je niet meer het algemene clichebeeld, maar de prachtige nuances.

oceanvolta schreef:
Edwynn schreef:
Lol? Er (Rodajc) werd vast gedoeld op de relatieve inwisselbaarheid van de drum-, zang- en baspartijen(?). En voordat u gezamenlijk over mij heen valt: ik ben het daar niet mee eens - wél vind ik de gitaarpartijen van Adam Jones relatief de mooiste bijdrage vormen qua individuele instrumenten, helemaal als we het over debuut Undertow gaan hebben (maar dat gaan we niet, want dat is offtopic).

Overigens is mijn huidige avatar te herleiden tot deze plaat.

avatar van oceanvolta
Dat vraag ik me af maar dat moet Rodajc maar zelf aangeven. Ik vind in ieder geval de zang en zéker de drums niet inwisselbaar.

Meneer Bungel
Relatief inwisselbaar, en wat moet je anders uit zijn opmerking destilleren?

avatar van Edwynn
Dat Tool niets is zonder de gitaarpartijen van Adam Jones. Hij is het blakende middelpunt van Tool. Dát haal ik er uit. Over de andere partijen schrijft hij helegaar niets.Nada.
Wat een oude discussie wordt hier trouwens als een soort Lazarus even uit de tombe gehaald. Maar dat terzijde.

Ik ook, onder andere.
Edwynn schreef:
Over de andere partijen schrijft hij helegaar niets.Nada.
Omdat hij die niet noemt en de git.part. AJ het middelpunt, zegt dat veel over wat hij van de andere partijen vindt = nog niet eens het vermelden waard.
Edwynn schreef:
Dat staat me vrij natuurlijk, dus inderdaad: terzijde.