The Kyteman Orchestra - The Kyteman Orchestra (2012)

Hip-Hop / Pop
Label: Kytopia

1. Intro (2:53)
  2. While I Was Away (8:44)
  3. Truth or Dare (2:54)
  4. Angry at the World (5:53)
  5. Long Lost Friend (7:10)
  6. Preaching to the Choir (5:40)
  7. 7/8 (3:00)
  8. The Void (6:56)
  9. The Mushroom Cloud (3:15)
  10. The Ballad (3:38)
  11. On S'en Fout (4:25)
  12. Day One (7:22)
ben benieuwd wat hij ervan gemaaktt heeft. Ik vind de single erg goed!

avatar van Slowgaze
Ik weet het niet helemaal met 'The Mushroom Cloud'. Al verschenen recensies zijn overigens allemaal erg tegensprekend: volgens de enige is er nauwelijks hiphop terug te vinden, volgens anderen juist wel weer, maar volgens hen ontbreekt de jazz, etc. Afijn, reacties zijn overwegend positief, dus hier ga ik nog wel even achteraan.

avatar van Rottingdale
Nu te luisteren op Spotify.
Ben heel benieuwd, bombastische intro.

avatar van Norrage
Album mij een beetje teveel van het goede. Een wat te ambitieus project, met teveel een mengelmoes van stijlen. Maar wel zeer bijzonder. Nog wat meer luisteren voordat ik er een rating aan kan geven though. Zal ook pas echt boeiend worden live, denk ik zo...

avatar van Don Cappuccino
Ik ga hem dadelijk op Spotify beluisteren. De recensies die ik heb gelezen waren allemaal positief en de albums die Kyteman tot nu toe heeft uitgebracht (The Hermit Sessions, Kytecrash) vond ik erg goed. Ik laat me verrassen want het moet schijnbaar echt iets anders zijn...

avatar van Don Cappuccino
Ik denk ik dat ik morgen even een belletje doe naar de lokale platenboer want bij de eerste luisterbeurt van The Kyteman Orchestra ben ik zeer onder de indruk.

Het is echt compleet anders dan de eerste 2 albums van Colin Benders. De raps zijn bijna volledig weg en zijn vervangen door normale zang, koor of zelfs opera! De jazz en funkinvloeden zijn wel goed te horen maar het belangrijkste op dit album is klassieke muziek op een moderne manier, er is sprake van een crossover. Het kan soms zeer bombastisch zijn of echt minimalistisch zoals het prachtige The Void en The Ballad. Het album in zijn geheel is dynamisch, avontuurlijk, bombastisch en spannend. Ik wacht nog even met een beoordeling maar die wordt denk ik wel hoog. Colin Benders bewijst weer dat hij een muzikaal talent is!

Hip-Hop/Pop is niet echt een goede omschrijving. Het is echt geen popalbum, al zal de naam Kyteman al gelijk veel verkopen. Er zullen veel mensen teleurgesteld zijn en veel mensen zeer blij zijn met dit album. Ik sta aan de tweede kant.

Don Cappuccino schreef:

Het is een album dat heel moeilijk in een hokje te plaatsen is. Ik ben verder niet zo bekend met Kyteman dus toen ik The Mushroom Cloud voor het eerst hoorde wist ik niet wat me overkwam.
Hier hoorde ik nergens ook maar één vleugje hip-hop in terug. Wel een hoop kitscherige pop van het soort waar ik wel van hou en waar anderen ongetwijfeld van gruwen. Een soort mini pop-opera en dan gaat al snel de naam Queen naar voren komen (let op: lijkt er verder niet op). Vloeken in de Kyteman-kerk misschien maar het beeld verdwijnt maar niet van mijn netvlies.

En dan het hele album dat al van start gaat met een spannend Intro waar aardig wat sferen samen komen (hoor ik daar nu iets oostblok-achtigs? Hongaars? En dat vermengd met Ennio Morricone-achtige geluiden?
Op dat moment wist ik dat dit album ongetwijfeld wat voor mij zou gaan worden! En dat bleek dus ook. Klassiek, operazang, hip-hop (inderdaad minimaal), funk, ik weet niet wat er allemaal voorbijkomt maar wel dat het perfect mengt. Het haast onmogelijke blijkt gewoon mogelijk op The Kyteman Orchestra.

Is het mijn liefde voor bombast in muziek? Mijn liefde voor klassieke instrumenten? Eigenlijk doet dat er niet toe. Deze op het eerste gehoor chaos aan muziek pakt mij, tilt me op en zet me na meters in de lucht te hebben gezweefd weer rustig neer op aarde. Met beide voeten terug op de grond. Een beetje dronken nog van het avontuur dat dit album biedt.
Niet voor iedereen weggelegd vrees ik. Er zullen er genoeg zijn die dit bestempelen als een draak van een plaat. Ik hoor daar niet bij. Dit is wel mijn ding!

The Mushroom Cloud is wel weer verrassend.
Hij mag van mij wel de productie doen bij een volgend Within Temptation album.
Ik verwacht dat Colin Benders in de toekomst zich hoe dan ook gaat ontwikkelen tot een groot producent.
Hij is iemand die de kwaliteiten van anderen aanvoelt, en daar creatief mee te werk gaat.

avatar van Harderwiek
Heb hem besteld bij de plaatselijke platenzaak, morgen gelijk ophalen. Wacht nu nog even met luisteren, dat doe ik morgen als ik hem binnen heb. Ben hier echt heel benieuwd naar. Veel wisselende recensies tot nu toe!

avatar van Don Cappuccino
Ik ga morgen even een belletje doen naar de lokale platenboer om een exemplaar apart te leggen want deze wil ik wel hebben. Ik luister liever voor de zekerheid een album voordat ik het koop en vooral deze want er werd al medegedeeld dat het heel anders zou worden. Vandaag al 2 keer beluisterd en het is het meest ambitieuze en avontuurlijke project van Colin tot nu toe! Aan zijn gesprek bij de DWDD te horen is dat de grenzen nog lang niet zijn gevonden, het wordt dus nog heel interessant!

7/8 viel me meer op bij de tweede luisterbeurt, heeft een beetje iets Steve Reich-achtigs. Erg gaaf!

Door zijn gesprek bij DWDD legt hij de lat wel weer erg hoog voor zijn volgende projecten.
Al komt hij erg ontspannen en nuchter over, en heeft hij blijkbaar veel vertrouwen in zijn kunnen en de mensen om hem heen.

avatar van Harderwiek
Oplage, vooral van de special edition, schijnt heel exclusief te zijn. Iemand enig idee hoeveel ervan zijn? Hij kwam bij DWDD inderdaad erg ontspannen en zelfverzekerd over. Apart mannetje blijft het

avatar van Don Cappuccino
Die special edition is volgens mij uitverkocht want ik kan hem nergens meer vinden. Stonden er bonusnummers op of heeft het speciaal artwork?

Wat betreft die speciale editie.
Hier het verhaal wat platenzaak Kroese erover vermeld.

Kyteman | Kyteman Orchestra | Kroese Online - kroese-online.nl

avatar van Don Cappuccino
Ah, echt een geval van Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

avatar van Harderwiek
Ik heb hem gelukkig wel kunnen reserveren bij mijn plaatselijke platenzaak Jongens van Hemmes, die hebben ook nog exemplaren zeiden ze zonet op Facebook

Op zich wel leuk.
Tegenwoordig wordt er vooral via internet besteld.
Vroeger regelmatig gespijbelt van school om al vroeg een nieuw album te bemachtigen.
Ouderwets voor de gesloten deur van een platenzaak wachten tot de verkoop begint.

Wat meer stukken gehoord, en de eerste indruk is dat dit gewoon hedendaagse wereldmuziek is.
Alsof je ergens in een flatgebouw in de Bijlmer je raam opent op een mooie zomerdag en verschillende culturen muzikaal de revue passeren.
Kyteman wil duidelijk mensen met verschillende achtergronden samen brengen, waarbij dit album een geslaagde methode is.
Moderne hippies.

avatar van woutorrmusic
Long Lost Friend is het eerste nummer dat fijn in het gehoor ligt. Is wel pas mijn eerste luisterbeurt.

avatar van ijsduivel
aERodynamIC schreef:

Hier hoorde ik nergens ook maar één vleugje hip-hop in terug.

Ook niet in het nummer Truth or Dare? Daar hoor ik toch wel duidelijk Hip Hop in.

UnknownPleasure
oeh oeh. zie het net bij dwdd. klonk beter dan eerder: waanzinnig goed.

avatar van Bardt1980
Vandaag blindelings aangeschaft en ik moet eerlijheidshalve bekennen dat ik er nog wel effe aan moet wennen. Op het eerste gehoor vind ik niet alle nummers even sterk uit de verf komen. Dit kan liggen aan variëteit op het album of het feit dat we hier met een groeiplaat te maken hebben. Het album heeft voor mij iets soundtrack -achtigs, iets wat ik wel kan waarderen. Wellicht dat vanavond, eenmaal onderuitgezakt in mijn fauteuil, het kwartje valt. Respect in ieder geval voor het experiment!

ijsduivel schreef:

Ik had het dan ook niet over dat nummer (ik had het namelijk over The Mushroom Cloud). Even verder meld ik dat er maar een heel klein beetje hip-hop aan bod komt en dat is inderdaad in o.a. dat nummer.

Ik heb de CD gekocht en dit zegt Colin Benders er zelf over:

The result is what you hold in your hands right now: a merge of sound, somewhere between Opera, Hiphop, Drum & Bass, Electro and Minimalism.

Dit dekt de lading het beste. Op de stereo knalt het album er echt uit en zijn alle kleine geluidjes ook geweldig te horen. Ik moet af en toe denken aan Tubular Bells van Mike Oldfield als ik dit album beluister en dat is zeker een compliment. Later komt er nog een grotere review van mij.

Ik vind het wel een groeiplaat, ik moest de eerste keer ook even enorm wennen. Het is echt anders geworden.

avatar van IntoMusic
Don Cappuccino schreef:

Volgens mij was dat die witte box die Matthijs in DWDD omhoog hield bij de afkondiging van zijn programma. Op Kroese.nl staat namelijk een '25 x 25cm box'.
Heb dit album nog niet beluisterd, dus moet ik maar snel eens gaan doen aan de reacties te lezen.

avatar van Harderwiek
Ja klopt dat die dezelfde die Matthijs vast had, ik heb hem nu voor mij liggen. Mijn plaatselijke platenboer zei dat elke platenzaak er ongeveer 10 van heeft gekregen, vrij exclusief dus.

avatar van P.O.W.
deric raven schreef:
Wat betreft die speciale editie.
Hier het verhaal wat platenzaak Kroese erover vermeld.

Kyteman | Kyteman Orchestra | Kroese Online - kroese-online.nl

Bedankt voor de heads up. Heb er nog 1 weten te bemachtigen.

Geen dank; ik ben zelf voor de gewone uitgave gegaan.

avatar van Harderwiek
Deze tracklist klopt trouwens niet....

Maar wat een prachtige plaat is dit, na hem vandaag een aantal keer beluisterd te hebben, weet ik nu eigenlijk al dat dit hoger dan mijn voorlopige 4* gaat uitvallen. Muzikale genialiteit noem ik dit maar, een album vol met prachtige composities die, in 1 opnamen (zo staat vermeld in het boekje), allemaal voortreffelijk zijn uitgevoerd. Een favoriet kiezen uit de nummers is dan ook bijna onmogelijk voor mij.

ijsduivel schreef:

Angry at the World en On S'en Fout bestaan ook duidelijk uit hiphop toch?

Harderwiek schreef:
Deze tracklist klopt trouwens niet....

Lijkt me toch wel: de cd ligt hier voor mijn neus. Of heb jij het gecorrigeerd in de tussentijd? Als dat zo is had je de tracktijden er ook wel bij kunnen zetten Ik heb deze gelijk maar even toegevoegd.