Eels - Beautiful Freak (1996)

Label: DreamWorks

1. Novocaine for the Soul (3:09)
  2. Susan's House (3:54)
  3. Rags to Rags (3:49)
  4. Beautiful Freak (3:32)
  5. Not Ready Yet (4:45)
  6. My Beloved Monster (2:10)
  7. Flower (3:35)
  8. Guest List (3:12)
  9. Mental (4:00)
  10. Spunky (3:09)
  11. Your Lucky Day in Hell (4:25)
  12. Manchild (4:02)
  13. Novocaine for the Soul [Live] * (3:22)
  14. Manchester Girl [Live] * (3:21)
  15. My Beloved Mad Monster Party [Live] * (2:34)
  16. Flower [Live] * (3:17)
avatar van thtboz
dilluhn schreef:

OK dan zal ik het binnenkort wel proberen. Hij is maar €7,99

Ik zou voor de zekerheid een mailtje sturen naar iemand van bol.com. Het zou jammer zijn als niet alle nummers erop staan, ook al lijkt me dat onwaarschijnlijk.

avatar van dilluhn
Ja het klopt allemaal. Ik keek net even bij de reviews op bol en daar staat: "Overigens: bij de geluidsfragmenten staan 8 nummers, maar op de CD staan er 12."
Dus binnenkort maar even bestellen dan.

avatar van Rhythm & Poetry
Dit is toch ook een parel van formaat zeg. Laatst ontdekt, weet eigenlijk niet eens meer precies hoe (blijkbaar opzoek naar nog meer goede muziek) en eigenlijk was ik al meteen verkocht. Zo is er het sublieme Susan's House, waar Love Finds Its Own Way (Gladys Knight & The Pips) gesampled in zit. In 2008 is deze zelfde sample gebruikt voor het geweldige Yesterday van Atmosphere. Maar eigenlijk is dit album een en al hoogtepunt, met voornamelijk sterke lyrics, maar ook nog eens de juiste instrumentale begeleiding. Beautiful Freak zou zo maar eens kunnen groeien tot een plaat die wel akelig dicht in de buurt van mijn top 10 zou kunnen komen (en misschien zelfs er ooit in komt te staan).

Deze plaat komt sowieso wel eens dicht in de buurt van hiphop, ook de productie op Flower had prima op een sfeervolle hiphoptrack gepast.

Rhythm & Poetry schreef:

Een leuk weetje dit. Zal deze Eels nog es bovenhalen en zeer zeker Flower aandachtig beluisteren.

Was al eens gepost Leeds, dus je had het al kunnen weten.

Het tweede nummer van de CD, Susan's House, is ook gebouwd op een sample en wel eentje van Gladys Night and the Pips. Toch knap hoe Eels hier met een hiphopbeat, de staande bas en een akelige tekst een heel eigen nummer van heeft weten te maken.

Flower is wat mij betreft een beetje saai nummer trouwens.

avatar van Leeds
Waarschijnlijk wel beste herman. Maar om bij ieder album alle pagina's aandachtig te gaan lezen, no way!

avatar van Rhythm & Poetry
herman schreef:
Was al eens gepost Leeds, dus je had het al kunnen weten.

Flower is wat mij betreft een beetje saai nummer trouwens.

Van Atmosphere ook? Ik zag inderdaad dat jij ook over de sample had geplaatst. Dacht ik eens uniek te zijn.

avatar van Rogyros
Eels heeft prachtige albums gemaakt. Blinking Lights is een echt meesterwerk. Maar wat mij betreft heeft Eels zijn debuutalbum nooit meer overtroffen. Dit album heeft in mijn ogen alles. Heerlijk in het gehoor liggende muziek, met (toen ik het net hoorde tenminste) verrassende muzikale wendingen. Daarbij de soms schrijnende teksten. Dit album is een geheel. Eels' beste en een van de allerbeste albums ooit gemaakt als je het mij vraagt. Anders trouwens ook!

avatar van VictorJan
Wat een pareltje. In het begin lijkt hij erg vreemd, maar na enkele keren luisteren krijg je er waarachtig kippenvel van. Totnogtoe zijn beste.

avatar van Thuurke
Verreweg de beste van Eels.

verruit het beste dat de jaren '90 heeft voortgebracht.

Helaas hebben ze aan dit pareltje nooit een evenwaardig gevolg kunnen breien. de klasse is er zeker.

Social_Mask
Your Lucky Day in Hell ook nog gesampled in een nummer van Huckleyberry Vinn!

is het niet Finn?

avatar van Ducoz
Eigenlijk verdient dit album de volle hap, maar ik hou het voorlopig op 4,5, misschien stijgt hij nog of daalt hij.

Raymond.
Hij verdiend de volle mep, maar krijgt het niet?

Of is het een beetje volgens het principe, ik verdien wel een Ferari maar krijg hem niet?

avatar van Ducoz
Op het eerste gehoor zou ik hem 5 sterren willen geven, maar ik vind dat ik hem eerst nog een keer aandachtig moet beluisteren, of moest.

Nou ik dat heb gedaan kan ik concluderen dat hij inderdaad de volle 5 sterren verdient!

Prachtig album van Eels. Ik waardeer niet elk nummer bij tijd en wijlen, maar dat veranderd keer op keer.

avatar van joko16
Wat een gave cd, groeit naarmate je hem vaker draait.

Beautiful Freak
Laten we beginnen met, Wauw!
Wat een album!
Wat een teksten!
Laten we nu maar stoppen.

Novocaine for the Soul
Een grote mislukking zijn in vergelijking met je voorouders. E zoekt iets in zijn leven om hem weer te laten geloven, dat hij toch een betekenis heeft. Zoekend naar iets dat een gat in zijn leven vult.

Susan’s House
De meest heftige dingen op je pand tegen komen en daar niet eens bij stil blijven staan, omdat je naar het huis van een bijzonder meisje loopt. Wat een angstaanjagende manier om verliefdheid te beschrijven.

Rags To Rags
Het achterna gaan van een droom, dan moeten concluderen dat hij nooit zal uitkomen. Je bent een levende leugen, altijd denkend dat jij degene bent die het zal gaan maken, helaas.

Beautiful Freak
Niet geaccepteerd worden door de maatschappij. Ze is zo anders als de rest, ze kan het niet meer hebben en denkt zelfs over zelfmoord. ‘I bet you are flying inside, duck down and then go for cover’. Ze ziet zichzelf eigenlijk al als een engel vliegend naar de hemel. Hij geeft haar het advies de kogel te missen en daarna help te zoeken. Elizabeth.

Not Ready Yet
Je afsluiten van de rest van de wereld, niet betrokken zijn bij de massa. Het niet durven de problemen die het leven je biedt onder ogen te komen en ook de gelukkige momenten te missen in je eigen perspectief van leven.

My Beloved Monster
Elizabeth, de zus van E die een depressie moet meemaken. Niet meer durven de wereld in te stappen. Geef haar liefde en ze zal haar vrouwelijke kant voor jou onthullen.

Flower
Elizabeth de bloem die nooit echt haar schoonheid kon laten zien aan de wereld altijd was er wel regen of hagel om haar schoonheid te bedekken. Ze weet, dat ze uiteindelijk zal winnen, maar speelt het spelletje niet mee.

Guest List
Afvragend of iemand je ooit zal missen, maar jij staat niet op de lijst van de mensen die liefde zullen vinden. Elizabeth weet dat ze nooit liefde zal vinden, ze zal nooit op het lijstje staan.

Mental
Elizabeth was schizofreen ze weet niet wie ze is. Ze is in verwarring, ze is gebruikt, ze mist het geluk dat leven biedt. Ze wordt gek van de mensen die haar veroordelen tot een mens die het leven niet kent.

Spunky
Niemand ziet hoe mooi ze eigenlijk is, niet zoals E het zag. Hij beschrijft hoe mensen die blind zijn niet kunnen zien wie zij is en wat zij te bieden heeft.

Your Lucky Day in Hell
Het wordt de mensen pas duidelijk als jij je naam op een steen zet. Een wens voor zelfmoord, misschien staat de man met de bijl nu wel voor de deur, laten we het samen hopen.

Manchild
Nooit echt een kind zijn geweest, al snel moeten leren wat het leven nou eigenlijk inhield. Nooit echt gelukkig zijn geweest, nooit echt iets mogen ervaren waar je mooie herinneringen aan kunt overhouden.

Ik weet het, niet alle teksten gaan over zijn zus. Toch ervaar ik het zo. Ik las namelijk, dat zijn zus, in het jaar dat dit album werd uitgeberacht, zelfmoord pleegde en ik neem aan, dat E daar wel iets van heeft gemerkt. Wat een album, nu het vervolg maar eens gaan luisteren, die moet nog zwaarder zijn.

avatar van Bardt1980
Mooi beschreven. Nooit gedacht dat dit ook een concept album kon zijn. Ik zag de nummers vaak als losse elementen.

Een goede reden om het album weer eens uit de kast te halen

avatar van Daan0
Ik ben er nu ook achterkomen, dat E een speciale relatie had met zijn vader! Ik denk dat het goed mogelijk is, dat ook een aantal nummers daarover gaan. Toch ervraarde ik het zo als of het over zijn zus ging. Ik kende de Eels nog niet goed en het enige wat ik wist over E is dat zijn zus zelfmoord heeft gepleegd in 1996, waarschijnlijk na dit album. Ik had dus de veronderstelling, dat de nummers over de depressie van zijn zus gingen.

avatar van Bardt1980
Dat verklaart dus ook de titel van het openingsnummer Elizabeth on the Bathroom Floor van Electro-Shock Blues, het album dat hierna volgde.

avatar van Daan0
Daar was ik inderdaad ook achter, moet alleen de tekst nog lezen.
Going to your Funeral zal er weldegelijk ook iets mee te maken hebben en Cancer for the Cure, zal ook wel iets met zijn moeder te maken hebben.

avatar van Raoul
Daan0 schreef:
Daar was ik inderdaad ook achter, moet alleen de tekst nog lezen.

Ik zou zeggen, lees het boek 'Things the grandchildren should Know' van de beste man. Hierin worden bijna alle persoonlijke relaties met de nummers van Everett belicht. Prachtig boek, en veel te onbekend.

"Elizabeth on the Bathroomfloor" gaat trouwens over een zelfmoordpoging van zijn zus. Eén die niet gelukt is. De hele cd 'Electroshock-Blues' is ontzettend persoonlijk. Er staat geen één nummer dat niet iets ontzettend persoonlijks belicht.

avatar van xrockerx
mooie plaat en gelukkig de bonus cd versie destijds gekocht die ZEER de moeite waard is!

Welke extra tracks zijn erg dan op die versie te vinden?

avatar van Thuurke
BBC live versies van :

1. Novocaine for the Soul – 3:22
2. Manchester Girl – 3:21
3. My Beloved Mad Monster Party – 2:34
4. Flower – 3:17

Berichten verplaatst naar Eels

avatar van Pink
Deze bevalt bij de eerste beluistering al goed, mooie sfeervolle nummers. Om te beginnen 3,5 *.

avatar van Co Jackso
Wat een geweldig debuut van Eels. Wat vooral opvalt is dat het album geen zwakke nummers bevat. Zelfs de mindere nummers zijn nog steeds goed. Tot deze categorie behoren wat mij betreft Metal en Manchild. Dan zijn er nog de zeer goede nummers en de klassiekers zoals Novocaine for the Soul en Susan’s House.

In eerste instantie moest ik wel wennen aan de donkere teksten en het cynisme. Maar uiteindelijk is het wat mij betreft vooral een album dat hoop uitstraalt. Met name een nummer als Spunky is daar een voorbeeld van. Eels heeft met dit album duidelijk zijn visitekaartje afgegeven, mede doordat de ijzersterke teksten op het album voor iedereen wel een beetje herkenbaar zijn.