Grappig eigenlijk dat ik nog nooit een fatsoenlijke stukje heb geschreven over Eels op deze site, want ten tijde van dit en het hierop volgende album was de band rondom toen nog E, Butch en Tommy Walter eigenlijk wel één van mijn favoriete bands, tesamen met Radiohead en de Smashing Pumpkins. Ik zat bij een internationale mailinglist, waarvan ik een aantal mensen ook bij concerten ed. heb ontmoet. Daar werden alle teksten van eels tot in het kleinste detail uitgepluist, evenals het wel en wee rondom de band. Het was de tijd waarin E niet altijd even aardig was voor zijn mede-bandleden. Ik herinner me nog een concert op Lowlands waarin hij gitarist Tommy (die vervolgens en public zijn beklag deed en niet lang daarna uit de band stapte) compleet negeerde. In een tijd waarin algemene muziekfora als Musicmeter ueberhaupt nog niet bestonden, was het leuk zo nauwgezet één van mijn favoriete bands te volgen. Maar dat was toen. Inmiddels neemt dit album (en deze band) toch een heel wat minder centrale plaats in in mijn muzikale universum.
Ik kan me nog wel herinneren dat dit album in '96 behoorlijk flopte. Enkel Kink FM draaide het titelnummer en een enkele keer
Novocaine for the Soul. Ik vond dat wel leuke nummers en kocht het album in de uitverkoop. Pas in 1997 begon het te lopen voor Eels: in het voorjaar werd Novocaine opeens een flinke radiohit en wat maanden later gaf Eels een geweldig concert op Pinkpop, waarmee het een hoop fans won. Ik heb het toendertijd opgenomen en vaak teruggekeken; de video moet ik nog steeds ergens hebben. Ook een cassettebandje van een optreden dat ik eens opnam van
Leidsekade Live (vaste prik op zondagavond destijds) maakte veel draaiuren in mijn walkman: met name de scheurende cover van Prince' I Was Your Girlfriend was erg goed.
Dit album heb ik de laatste jaren niet zoveel meer beluisterd en sowieso ben ik geen grote Eels-fan meer. Na het wat minder boeiende Daisies for the Galaxy en het ronduit teleurstellende Souljacker was ik wel fan-af, al heb ik de albums daarna nog wel beluisterd. Maar veel doet dat me niet meer. Nu ik dit album weer 'ns beluister, valt me opeens op hoe 'oud' het intro van Novocaine eigenlijk wel niet klinkt. Een blik op
Wikipedia (dat hadden we destijds nog niet) leert me dat hier een
nummer van Fats Domino gesampled wordt. Grappig.
Het tweede nummer van de CD,
Susan's House, is ook gebouwd op een sample en wel eentje van
Gladys Night and the Pips. Toch knap hoe Eels hier met een hiphopbeat, de staande bas en een akelige tekst een heel eigen nummer van heeft weten te maken.
Rags to Rags is een van de wat stevigere nummers van de plaat. Evenals
Not Ready Yet, dat live vaak werd uitgebouwd met een flinke jamsessie. De laatste van de twee vind ik nog steeds één van hun beste nummers. Mooie teksten ("there's a world outside...") en een mooie afwisseling tussen hard en zacht, zowel in de muziek als de vocalen. Het is o.a. geschreven door Jon Brion, een bevriende muzikant waarmee E vaak optrad in
Largo, een clubje in Los Angeles waar o.a. ook Elliott Smith, Fiona Apple en diens eega en filmregisseur Paul Thomas Anderson vaste bezoekers waren. Tussen deze twee nummers in treffend we nog een ander kroonjuweel, het bloedmooie titelnummer waarmee het hele Eels-circus voor mij begon. Ik hoor Kink FM DJ Arjen Grolleman nog zeggen dat dat Eels wel een heel bijzondere band was en dat voordat ze ueberhaupt op enige schaal waren doorgebroken.
My Beloved Monster en
Flower zijn wat mindere nummers. Destijds vond ik ze wel goed, maar nu doen ze me niet veel meer. Anders is dat met
Guest List, wat ook weer gebouwd is op een heerlijk basloopje en een subtiele beat. Hier is E op zijn best: ingetogen en met subtiele intonatie al het onrecht van zich af zingend.
Mental rockt er dan weer op los, zoals Rags to Rags en Not Ready Yet. Goed nummer waar verder weinig over valt te melden.
Spunky is nooit een echte favoriet geweest, alhoewel de regels
"One day the world will be ready for you and wonder how they didn't see" wel een mooie E-tegeltjeswijsheid zijn.
Your Lucky Day in Hell was wel een grote favoriet en ik was er altijd van overtuigd dat hier ook een sample in zat, omdat het destijds direct zo vertrouwd klonk, maar daar kan ik nu niets over terug vinden.
Manchild is het mierzoete slotnummer, dat net als het slotnummer van Electro-Shock Blues met een positieve noot eindigt:
"tell me somehow i'm gonna be alright "
Beautiful Freak vond ik indertijd een prachtige plaat, maar ruim 10 jaar later heeft 'ie toch wel flink aan impact ingeboet. Ben benieuwd hoe dat is met Electro-Shock Blues, dat ik binnenkort eens ga beluisteren. Destijds was dat een top 10-plaat, maar nu...?