The Beach Boys - That's Why God Made The Radio (2012)

Label: Capitol

1. Think About the Days (1:27)
  2. That's Why God Made the Radio (3:19)
  3. Isn't It Time (3:45)
  4. Spring Vacation (3:07)
  5. The Private Life of Bill and Sue (4:17)
  6. Shelter (3:02)
  7. Daybreak Over the Ocean (4:20)
  8. Beaches in Mind (2:38)
  9. Strange World (3:03)
  10. From There to Back Again (3:23)
  11. Pacific Coast Highway (1:52)
  12. Summer's Gone (4:40)
  13. Do It Again [2012 Version] * (2:57)
avatar van vigil

avatar van Poles Apart
De titeltrack is al uit als eerste single.

De overleden broers Dennis en Carl Wilson zijn er uiteraard niet meer bij. De overige drie oerleden Brian Wilson, Mike Love en Al Jardine, plus de sinds 1965 dienende Bruce Johnston hebben echter wel weer gezelschap gekregen van de teruggekeerde gitarist David Marks (die in de beginjaren ook deeluitmaakte van de band).

Hendrik68
Nou, die titeltrack is in ieder geval alvast prima, vind ik. Lekker nostalgisch plaatje. Zijn de rest van de nummers net zo goed dan moet ik toch echt weer in de buidel tasten.

avatar van devel-hunt
Is dit een echte nieuwe plaat of een verzameling met left-overs? Ik dacht namelijk dat alle Beach boys dood waren met uitzondering van Brain Wilson natuurlijk.

Hendrik68
Nee, zoals Poles Apart al schrijft zijn Carl en Dennis Wilson overleden, de rest leeft nog. Ik weet echter niet of dit left-overs betreft, of dat het echt nieuw materiaal is. Zoals de single klinkt had hij ook in pakweg 1968 gemaakt kunnen zijn.

avatar van Gloeilamp
Fijne single, ben benieuwd naar dit album!

avatar van Poles Apart
Deze nummers zijn (voor zover ik op dit moment weet) allemaal gloednieuwe songs, m.u.v. "Daybreak Over the Ocean", wat een nummer is dat Mike Love al in 1978 opnam (getiteld "Daybreak") voor een solo-plaat, maar nooit officieel uitbracht.

De titeltrack is al in de jaren '80 geschreven en aangeboden (als demo) aan de band door Jim Peterik (van de band Survivor) en Joe Thomas (die als producer voor dit nieuwe Beach Boys album fungeert en eerder al samenwerkte met Brian Wilson op diens solo-album "Imagination" uit 1998, Peterik op zijn beurt schreef mee aan "Your Imagination" en "Dream Angel" op die plaat).

Uitgaande van recente interviews komt het leeuwendeel van het nieuwe werk van Brian Wilson, met Mike Love die (als vanouds) tekstueel z'n steentjes bijdraagt, er is dus geen sprake van left-overs of restmateriaal o.i.d.

avatar van heartofsoul
De single houdt naar mijn smaak niet over, en ik houd mijn hart vast voor het album, maar misschien valt het mee. De heren (inclusief Brian Wilson) gaan ook op een internationale tournee, wat mij bevreemdde, want ik dacht dat Brian niets meer met zijn oude kompanen te maken wilde hebben, maar blijkbaar loop ik een beetje achter. De beelden van Brian in de video op de AD-site stelden mij overigens niet erg gerust. Ik vond dat hij er niet echt goed uitzag, of is-ie gewoon oud geworden?

De titels beloven niet veel goeds. Ze gaan toch niet van die flauwe surfdeuntjes opnemen?

Ben niet echt te spreken over de Brian Wilson van de laatste jaren. Hij ziet er inderdaad slecht en traag uit (in recensies wordt dat ook vaak opgemerkt). Z'n stem heeft z'n beste jaren ook wel gehad. Heb de bootlegs van de tour tot nu toe ook maar laten schieten (setlist is ook niet zo denderend).

avatar van devel-hunt
Het leuke van de nieuwe beach boys single vind ik dat ze gelijk weer als the beach boys klinken. Zelfde sfeer, zelfde thema's en die stemmen. Alleen de hoofden zijn verandert in die van Beach Boys naar Beach granpa's.
Geen hoogvlieger, maar dat waren heel veel beach boys nummers niet. Toch wordt ik er niet chagrijnig van. In 1966 was het zeker wel een top 10 hit geworden, dat zit er in 2012 niet meer in.

Hendrik68
Ik denk dat we in dit geval niet te veel moeten verwachten qua vernieuwing en dat moeten we ook helemaal niet willen denk ik. Ik denk inderdaad dat het surfdeuntjes worden. Maar of dat perse flauwe deuntjes zijn hoeft helemaal niet. Kan ook gewoon een terugblik op die goede oude tijd zijn. Zoiets verwacht ik eigenlijk, als ik de titel From there to back again zoe eens bestudeer. We zullen zien. Ik blijf tot nader order optimistisch.

avatar van Wallie1985
Op de site van amazon.com kun je stukjes van de nieuwe songs horen:
Amazon.com: That's Why God Made the Radio: The Beach Boys: Music

Leuk zomerplaatje maar meer ook niet denk ik zo op het eerste gehoor.

avatar van musician
Dat is bij de Beach Boys natuurlijk net de bedoeling, hooggekwalificeerde zomerpop!

vigil schreef:
Een nieuw album van deze oude surfers, ik ben benieuwd!

Ik ook en ik heb hem daarom ook maar besteld, dat ga je krijgen met dit weer. Ik verwacht er ook veel van, vind het ook leuk dat die Brian Wilson weer zo fanatiek aan de weg probeert te timmeren.

avatar van heartofsoul
Wat ik ervan gehoord heb op de Amazon-site klonk gelukkig niet zo geforceerd hedendaags als ik had gevreesd, maar de songs klonken wel een beetje eenvormig. Maar dat ligt misschien aan de warmte in huis, waardoor mijn concentratie bij het luisteren vermindert. Over een week kunnen we het hele album integraal horen...

avatar van Dungeon
Hier kijk ik naar uit. Dat wil je niet weten. Het is een droom die uitkomt. Het is crisis maar voor de rest wordt dit een topjaar. Na 8 jaar komt the Goodie Mob met een nieuwe plaat en nu ook nog eens na decennia een nieuwe Beach Boys. Het kan niet op voor mij. 2 wonders die uitkomen. Hallelujah. Hier dank ik God voor. Van de zomer ga ik ze ook nog eens live zien en wat ik begrepen heb gaan Ricky Fataar en Blondie Chaplin ook gewoon mee net als in de jaren 70 dus dat wordt gewoon erg fijn allemaal. Ik popel.
Ik heb ook gewoon het gevoel dat ze geen rommel af gaan leveren zoals eind jaren 70 en vooral in de jaren 80 het geval was. Hier nog even een voorproefje. Wat klinkt dat fijn zeg.

RollingStone Flash Music Player - www1.rollingstone.com

avatar van Ducoz
Ik zag hem vandaag al bij de Plato liggen, iemand die hem al gehoord heeft?

avatar van Marco van Lochem
Vandaag de nieuwe Beach Boys beluisterd en ik vond het wat gezapig. Niet echt boeiende liedjes, wel mooie samenzang en enkele aardige nummers. Het geheel klinkt heel zomers en daarom ook heel loom. Ik vind het een tegenvaller....jammer!

Dungeon schreef:

Helaas zijn Ricky en Blondie niet van de partij, niet op het album en ze touren ook niet met de band. Wel her en der van de partij (tijdens optredens), de onvermijdelijke John Stamos...

avatar van Dungeon
Okee. Jammer. Ik kan er nu ook alleen maar discussies over vinden op het net. Was er toch van overtuigd dat ik het ergens gelezen had. Ach. Ik kijk er nog steeds naar uit. Het zal wel niet zo knallen als in 1973 The Beach Boys - The Beach Boys in Concert (1973). Maar toch lijkt het me fantastisch. En de setlist is ook prima al zal die op de Lokerse feesten misschien wat ingekort zijn.

Maarruh bevalt het album je niet Poles? Ik heb wat stukjes geluisterd. Het ene vond ik erg goed het andere niet zo spannend. From There To Back Again en The Private Life of Bill and Sue vind erg aangenaam.

avatar van bawimeko
Een voorzichtige 3,5 ster; soms ineens prachtig, soms weer dat "Kokomo"-gevoel. Even nog wat meer luisterbeurten...
Een nieuw album van deze oude surfers, ik ben benieuwd!

...terwijl de Beach Boys sinds 1965 al niet meer zingen over surfen!

avatar van Ducoz
Die clip bij "That's Why God Made the Radio" is trouwens wel extreem lelijk zeg..

avatar van Dungeon
Is er een off[iciele video dan?

YouTube - The Beach Boys - That's Why God Made The Radio (Fan Video) Dit is een video van een fan die erg mooi is.

Gisteren kwam mijn vrouw er mee thuis terwijl ik 'm vrijdag nog had laten liggen.....
Inmiddels al 3 keer gedraaid en eigenlijk wordt de CD steeds beter.
Alsof je in de sixties leeft met 2012 geluidskwaliteit.
Top, en ik ga een 5 uitdelen

avatar van bawimeko
Juist die 2012-geluidskwaliteit doet het voor mij de das om af en toe.
Bij vlagen zijn de stemmen wel héél erg kunstmatig opgepept met autotune en de instrumentatie is een beetje 'plastic'....

avatar van Ducoz
Ik sluit mij aan bij Bawimeko, je was me voor

avatar van Dungeon
Op weg naar mn werk is altijd het ideale moment om een plaat voor het eerst echt goed te beluisteren. Kippenvel bij That's Why God Made The Radio. Zo vroeg in de auto op maandag ochtend in de drukte snapte ik dat nummer ook echt. Verder wat momenten van meer van hetzelfde. Ook vind ik het jammer dat sommige liedjes eindigen doordat het geluid weggedraaid wordt. Verder wel mooie composities varierend van 3,5 sterren tot 4,5 sterren. En ook wel weer een dikke traan over mn wangen bij Pacific Coast Highway. Ik wil dit graag 5 sterren geven omdat ik fan ben maar ik moet eerlijk zijn he...

avatar van Marco van Lochem
Al een keer vaker geluisterd en een aantal songs klinken (naar mate ik ze vaker luister) beter. Het laatste kwartet gaat overigens nog wel steeds ongemerkt aan mij voorbij.

Iedereen beleeft deze cd natuurlijk op zijn of haar eigen wijze. De een duikt ver terug in het verleden, terwijl de ander de technische aspecten tegen het licht houdt. Dat mag. Natuurlijk. Maar zet alle kennis eens opzij en beluister deze plaat eens vrij van vooroordelen. Is het dan niet gewoon wonderschone muziek?
Jatwerk, puberale teksten, opgepepte zang, plastic geluid... so what? Enjoy the music without prejudice!
Hoe vaak komt er nu zo'n beauty voorbij in de wereld van de muziek?

Hendrik68
Vandaag geeft het Dagblad van het Noorden 4 sterren aan dit album. Dus ook journalisten lijken dit te kunnen waarderen. Ik ben er nog niet aan toe gekomen. Zal ook nog wel even duren.

avatar van musician
Dat is toch ook nog een gave op zich. Het 50-jarig bestaan van de Beach Boys wordt gevierd met een comeback album waarbij de (overgebleven) heren angstvallig nauwkeurig haast nog klinken als 50 jaar geleden.

Meerstemmig is het allemaal nog dik in orde, alleen het tempo is wat omlaag gegaan. Daardoor luistert That's Why God Made The Radio weliswaar nog steeds als een prachtig zomeralbum, alleen is het "strandmoment" verandert van surfers die met hun plank naar de oceaan rennen naar een prachtige zonsondergang en dansende lichtjes op de golven.

Ik had niet gedacht dat, met alle onderlinge vetes en de persoonlijke omstandigheden van Brian Wilson nog in het geheugen, een dergelijk album als dit ooit nog tot stand zou kunnen worden gebracht.

Ik heb verder weinig verstand van The Beach Boys maar met wat ik er van ken, en de kritieken die zijn gegeven op hun werk op alle albums die zijn verschenen sinds 1974, kan ik haast niet anders dan concluderen dat dit zo'n beetje het beste Beach Boys album vanaf het begin van de jaren '70 moet zijn.

Een dergelijk voorrecht van muzikaal talent, met zo'n staat van dienst, is maar voor heel weinigen in de muziek weggelegd.
That's Why God Made The Radio is daarom een belangrijke aanvulling op het oeuvre van de band.

Nu 4**** maar ik sluit niet uit dat het nog verder omhoog gaat.