IAM - L'École du Micro d'Argent (1997)

Frankrijk
Label: Virgin

1. L'École du Micro d'Argent (3:52)
  2. Dangereux (3:45)
  3. Nés Sous La Même Étoile (3:46)
  4. La Saga (4:02)

met Royal Fam en Sunz of Man

5. Petit Frère (4:44)
  6. Elle Donne Son Corps Avant Son Nom (4:11)
  7. L'Empire du Côté Obscur (4:21)
  8. Regarde (3:55)
  9. L'Enfer (4:51)
  10. Quand Tu Allais, on Revenait (4:47)
  11. Chez le Mac (4:42)
  12. Un Bon Son Brut Pour les Truands (3:49)
  13. Bouger La Tête (4:43)
  14. Un Cri Court Dans La Nuit (3:54)
  15. Independenza (3:58)
  16. Demain C'Est Loin (9:00)
brechtn schreef:
@Cortez: "(""Als iemand de titel van de film kent, let me know"")

Ik denk de film "La Haine" van Mathieu Kassovitz.

Neeje, vind ik ook een superfilm, en ademt dezelfde sfeer uit, maar het
was die niet ... La Haine is overigens met muziek van DJ Cutkiller
(gebaseerd op KRS One's fuck the police) en, ik denk ook Supreme NTM.

Die film die ik zoek is over gastjes van 12-15 jaar en hun gestolen vechthond.

Relax
op La Saga hoor je ook GZA toch ? waarom staat dat er niet bij?

cortez
'bout to take it to another chamber
from Medina to Marseille...Marseille Marseille ... '

Niet GZA, wel Timbo King, Dreddy Krueger en Prodigal Sun.
Dreddy Krueger maakt wel een verwijzing naar GZA:

I step the gates and troop to see my nigga
The GZA, who had my bulletproof [my bulletproof]
vest for my chest to relieve some of my stress [stress]
And I'm safe from my neck to my waist

Relax
Dreddy Krueger heeft bijna dezelfde stem als GZA als je het aan mij vraagd

brechtn schreef:
@Cortez: "(""Als iemand de titel van de film kent, let me know"")

Ik denk de film "La Haine" van Mathieu Kassovitz.

Voila si, gevonden, dit is 'm: Petits Freres (1999) van ene Doillion

Relax schreef:
Dreddy Krueger heeft bijna dezelfde stem als GZA als je het aan mij vraagd

maar veeeel minder intelligente lyrics

avatar van bver
Machtige cd. De Franse taal vloeit ook lekker als het op rap aankomt. Heb deze echt grijs gedraaid en speel hem nog steeds. Een dikke 5!

jaaaaren geleden gekocht deze... sowieso te zieke beats, producties als dangereux en petit frere zijn imho classics. 4,5*!

avatar van Rhythm & Poetry
Wat jammer dat ik hier zo weinig van versta. De producties zijn echt geweldig. En de raps klinken gewoon erg lekker.

avatar van Antie
Dit was ook mijn allereerste favoriete "Rap francais" groep.
Samen met "Fonky Family"
En voor mij ook hen beste album.
Daarmee ook 5 sterren.

avatar van MurryMusic
Ik wou dat ik ze kon verstaan moest beter opletten bij Frans

avatar van ramesh
een 3.5 omdat ik geen frans versta

Een dikke 5. Tien jaar geleden gekocht en nog steeds vaak in de cd-speler te vinden. Briljante producties, goede stemmen en goede teksten. De heren hebben mijn kennis van het Marseillaise Frans danig vergroot. Helaas heb ik de 2e uitgave, waar 'Libère mon imagination' is vervangen door het iets mindere 'Independenza'.

Toppers: Un Cri Court dans la Nuit, Nés sous la même Étoile. De Édition Limitée met 10 extra tracks is ook erg goed, voornamelijk door 'Il Faut Taper' en het prachtig ingetogen 'Sans Issue'.

avatar van Dielie
wow, wat een zalige plaat, ik ben keer op keer weer versteld, dit is pure hiphop, rauw en warm tegelijk, één van de beste hiphop platen die ik al heb gehoord en zeker één van de beste die ooit zullen gemaakt worden, dit is gewoon te perfect, nog even fris als tien jaar geleden, damn

JET_JAGUAR
Beste hiphop plaat uit Europa.

avatar van Antie
Als je deze goed vind, kan ik je nog wel enkele aanraden:

* Booba - Temps mort (2002)
* Fonky Family - Si dieu veut ... (1997)
* Fonky Family - Art de rue (2001)
* Freeman - Le palais de justice (1999)
* Le rat Luciano - Mode de vie - Béton style (2000)
* Lunatic - Mauvais oeil (2000)
* Shurik'n - Ou je vis (1998)
*......

Ik kan nog wel even zo verder gaan

Harco
Khéops - Sad Hill (1997).

Khéops zit zelf ook in IAM.

avatar van misja82
Dit is inderdaad een geweldige hiphop plaat. Nadat ik zo'n 10 jaar geleden La Haine had gezien ben ik me eens gaan verdiepen in Franse hiphop. Na een zoektocht in wat platenzaakjes uiteindelijk bij deze uitgekomen. Was destijds echt helemaal weg van deze plaat. Vond (en vind) de vormgeving ook erg mooi gedaan. Leuk dat mensen hier de lyrics plaatsen met Nederlandse vertaling, want ik kan een aardappel van een ei onderscheidden in het Frans, maar daar houdt het zo'n beetje mee op. De teksten staan wel in het boekje overigens.
Enfin, een puike plaat van deze gasten.

En ga toch ook eens iets van Fonky Family halen, want het nummertje op de Taxi soundtrack is eveneens een klassieker.

misja82 schreef:
Enfin, een puike plaat van deze gasten.

De soundtrack van de film "ma 6-T va crack-er" is ook de moeite waard.
Daar staat "IAM - C'est doc ca nos vies" prachtig liedje.
Ook artiesten zoals "Assassin", "Stomy Bugsy" en "Passi"( die ook wel gekend is van samen te zingen met "Fonky Family" ) op

Zojuist overigens de DVD '20' besteld, een videoregistratie van een live-concert voor de piramides van Gizeh, waarin ook enkele van de nummers van deze CD voorbij komen. Ook live is het erg strak, ik blijf erg onder de indruk van de raps van de heren.

avatar van misja82
Antie schreef:

De soundtrack van de film "ma 6-T va crack-er" is ook de moeite waard.
Daar staat "IAM - C'est doc ca nos vies" prachtig liedje.

"passi" van het liedje il fait chaud?
Heb je de film gezien? Lijkt me ook wel de moeite waard. Ik ga er in ieder geval eens naar op zoek.

avatar van Santo09
Classic!

Pimpant, j'injecte un funky clap dans vos tympans...

TheEntity
Ce cd est supèr!!! Je l'ai ecouté quand j'avais dix sept est je l'ecouté encore tous les jours!!!!
Le vrai Hip-Hop de La france....

Dit is die echte Hip-Hop van frankreik, ik luister deze al heel lang maar nog nooit fatigué geluistert.

4,5 etoiles ou 4 et un demi mic comme La Source....

TheEntity schreef:
Le vrai Hip-Hop de La france....

Hoe oud ben je nu dan? Alle dagen is wel heel veel als je nu in de twintig bent ofzo...

TheEntity
Ik ben nu bijna 29 en ik woon één jaar in Nederland.
Het is gemakkelijker met een woordenboek erbij. Sorry als ik soms onduidelijk ben. Ik probeer te oefenen.

avatar van kemm
Je doet dat heel goed, maar ik was curieus. Heb je dan van je 17 tot 29 alle dagen naar IAM geluisterd? Of begrijp ik jou verkeerd?

TheEntity
Ja, deze cd is een soort anthem voor Franse Rap fans.

ja, mais tous les jours, 10 jaar lang? Trop est trop, non

kemm schreef:
ja, mais tous les jours, 10 jaar lang? Trop est trop, non

Ouais mais tu dois comprendre que ce cd est un monument dans Rap Francophone, ce cd est le illmatic ou Enter The Wu-Tang pour le Rap Francophone. Comme j'ai dit cd est un anthem pour nous.

avatar van kemm
Je comprends et j'aime Illmatic et Wu-Tang beaucoup, ce sont des anthems ca c'est vrai, comme beaucoup des autres. Mais je ne les écoute pas tous les jours, peut-être 3 fois chaque année. Il reste des anthems si tu l'écoute chaque année ou chaque jour.

(Damn, le français, il y a longtemps pour moi)