menu

Katatonia - Dead End Kings (2012)

mijn stem
3,92 (116)
116 stemmen

Zweden
Metal / Rock
Label: Peaceville

 1. The Parting (4:52)
 2. The One You Are Looking for Is Not Here (3:52)
 3. Hypnone (4:07)
 4. The Racing Heart (4:06)
 5. Buildings (3:28)
 6. Leech (4:23)
 7. Ambitions (5:07)
 8. Undo You (4:56)
 9. Lethean (4:39)
 10. First Prayer (4:28)
 11. Dead Letters (4:49)
 12. Second *
 13. The Act of Darkening *
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 48:47
zoeken in:
avatar van ozwald
4,5
lijn van vorige (super) cd wordt dus voortgezet. Errug benieuwd!

News » Peaceville

avatar van Dieter
4,5
Kijk dat zijn goeie berichten: Een nieuwe Katatonia!

avatar van strebge
4,0
En een eerste nummer:
KATATONIA - Dead End Kings - deadendkings.com

EDIT: En wat voor één! wat een geweldige plaat zeg.

avatar van AOVV
Sterk nieuw nummer, inderdaad. Katatonia dit jaar helemaal ontdekt, en als je dan leest dat er een nieuwe plaat aan zit te komen, en je schuift zo'n goed nummer als 'Dead Letters' naar voren, dan zijn de verwachtingen hooggespannen.

Yann Samsa
Vorige plaat was erg sterk! Hoge verwachtingen dus...

avatar van Rinus
4,0
He, he, eindelijk !! Verwachtingen zijn hier ook hoog.


avatar van AOVV
Erg goede songs alweer. Vooral 'Lethean' vind ik meteen fantastisch!

avatar van Metalhead99
3,5
Heb hem vanmiddag voor het eerst beluisterd en ik begin voorzichtig met 3.5*. Ik heb het idee dat dit een groeier is. Binnenkort meer als ik hem wat vaker beluisterd heb.

avatar van james_cameron
4,5
Prima negende album van deze altijd betrouwbare zweedse band. De plaat is nog wat beter dan voorganger Night Is The New Day, die soms wel wat erg ingetogen was. Dit keer worden de registers wat verder opengetrokken. Hier en daar een lekker zware riff om het algehele gevoel van melancholie wat kracht bij te zetten. Het resulteert in ieder geval in unaniem sterke songs. Favoriete tracks zijn Hypnone en Lethean. Het album eindigt ook prima met een reeks stevige krakers. Het afsluitende Dead Letters is tevens de meest heavy song. Fijn album van een fijne band.

Zo'n 5x beluisterd, maar er blijft nog niet veel hangen. Inderdaad, zal wel een groeier zijn

avatar van Edwynn
Niet veel hangen? Drie nummers gehoord en ik vind ze alle drie best catchy. Lethean is Katatonia in haar puurste vorm. Zoals de band haar nieuwe leven startte op Discouraged Önes maar dan met gitaarsolo.
Buildings is bij vlagen erg hard. En die stevige passages komen de dynamiek wel iets ten goede. Dead Letters is een nummer met een interessante opbouw. De stem van Renkse is sfeerbepalend. Eigenlijk is de algehele neerslachtige sfeer alles bepalend.
Ik ben erg benieuwd naar de rest van de plaat.

avatar van strebge
4,0
Ik vind het tot dusver een erg geslaagde plaat. Met als hoogtepunten Dead letters, The Racing heart, Buildings en First prayer. Maar echte toppers als Departer en Liberation zoals op NitND, staan hier niet op.

avatar van Scython
4,5
'Dead End Kings' is zeker een album om even rustig de tijd voor te nemen. Tijdens de eerste luisterbeurt vond ik 't nogal matig overkomen, een album vol met nummers die gemaakt bleken te zijn op de automatische piloot en daarom niet memorabel waren. Maar niets is minder waar, het is weer 'n zeer kwalitatieve Katatonia plaat geworden dat ditmaal niet alles vanaf het begin prijs zal geven, en daaruit blijkt dan ook dat de band het ditmaal 'n tikkeltje complexer speelt dan normaal. Vanuit een atmosferisch standpunt vond ik 'Night is the New Day' net wat prettiger omdat daar echt 'n mentaal beeld werd geschetst van 'n depressieve stad tijdens de nacht, iets wat hier meer aan de verbeelding is overgelaten. Daarintegen is op dit album meer gaande, het komt allemaal 'n stuk dynamischer over, maar het blijft de Katatonia zoals we ze gewend zijn.

Enkele uitschieters zijn Hypnone, The Racing Heart en Ambitions.

avatar van JSPR_G
3,5
Night is the New Day beoordeelde ik na 3 luisterbeurten als saai, eentonig, gebrek aan spanning, enz. Enkele luisterbeurten later moest ik deze mening volledig herzien en groeide het album uit tot een van de meest beluisterde albums uit mijn cd-kast.

Dit album is, hopelijk, hetzelfde lot beschoren: voorlopig lijkt het allemaal nog erg veel op elkaar. Ik ben benieuwd of ik bij dit album dezelfde evolutie ga doormaken als bij Night is the New Day.
Al moet ik wel zeggen dat ik het slot, met name First Prayer en Dead Letter al van de eerste luisterbeurt érg goed vind.

Yann Samsa
dreamkiss schreef:
Zo'n 5x beluisterd, maar er blijft nog niet veel hangen. Inderdaad, zal wel een groeier zijn


Wel, ik weet niet in hoeverre dat opgaat voor dit album, maar het zou wel 'es kunnen kloppen; ik heb namelijk dat gevoel bij het vorige album.

Opgelet, ik vond dat een zeer sterke plaat, geniet van iedere luisterbeurt. Maar er is werkelijk geen één album die zo weinig blijft hangen bij mij. Zo weinig in de zin van: na al die luisterbeurten kan ik me, bij het aflopen van de tracklist, nog steeds geen beeld vormen van de nummers (hoe klinkt dat nummer ook alweer? oh, juist!).

avatar van Joy4ever
3,5
Lethean en Dead Letters vind ik erg goed moet ik zeggen. Maar over het album in het geheel ben ik niet heel enthousiast. Veel Porcupine Tree en Bush(!) invloeden zijn te horen op deze Dead End Kings. Een paar nummers zijn mij te braaf. Niet spannend genoeg. Neigend naar het zeurderige. Jammer. Want het is een prima band verder.

avatar van Rinus
4,0
De band is tesamen met o.a. Alcest op 9 december a.s. in Bibelot in Dordrecht. Ik ben daar zeker bij aanwezig.

avatar van Rinus
4,0
Viel van het weekend op de deurmat, maar ik geef nog geen beoordeling. Eerste indruk is wel al goed.

avatar van Devoo
3,0
Voorlopig vind ik het een ietwat eentonig album. De songs lijken nogal veel op elkaar. Ik hoop dat de nummers na meerdere luisterbeurten een eigen identiteit krijgen. Want op deze manier vind ik het nogal een lange zit.

avatar van Rinus
4,0
Duurde even voordat het kwartje weer viel, maar na een x-aantal luisterbeurten constateer ik, dat het een prima album is geworden. In het begin lijkt het inderdaad een beetje eentonig, maar dat is het niet. Hoogtepunt is voor mij toch wel "Lethean", dat een onderhuids mooie melodie heeft, en een prima keyboardondersteuning kent, die een tweede thema speelt. Dit nummer beklijft mij echt. Daarnaast is afsluiter "Dead letters" ook een erg goed nummer. Vette productie weer en ook de coverart is erg mooi en apart. .

avatar van Devoo
3,0
Rinus, dat is een mooie motivatie om het album wat meer kansen te geven!

avatar van notsub
3,0
Katatonia is voor mij een onbekende. Ik meed de band min of meer omdat ik het associeerde met death metal. Maar zie hier, net als bij Therion, de band heeft zich ontwikkeld naar een minder bruut geluid. Ik hoor een mooie bandsound, maar mis nog pakkende songs hier. Toch valt het niet tegen.

avatar van Rinus
4,0
Luister eens naar het album uit 2001 Last Fair Deal Gone Down. Erg goed album van deze band.

avatar van stoepkrijt
4,5
Van Katatonia ken ik pas 1 album (The Great Cold Distance) en daar heb ik een tijd lang weinig aan gevonden: het leek allemaal veel te veel op elkaar en er bleef maar weinig hangen. Bij dit album heb ik al een hoop vergelijkbare reacties gelezen en dat verbaast me eigenlijk niet.

Tóch blijft er bij mij voorlopig al aardig wat hangen van Dead End Kings, omdat ik dit album een aantal keren met volle overgave heb kunnen luisteren. The Racing Heart en Lethean zijn voorlopig favoriet, maar aan een definitieve beoordeling ben ik voorlopig nog niet toe. Sommige nummers zijn te complex om na twee of drie keer luisteren al goed tot hun recht te komen. Ik ben geduldig.

avatar van andnino
3,0
Nou, toch maar eindelijk eens aan Katatonia begonnen, die band waar ik nooit serieus naar geluisterd had. Waarom niet? Geen idee. Na tweemaal Dead End Kings luisteren moet ik zeggen dat ik nog niet echt het gevoel heb dat ik heel erg veel gemist heb, zo'n enorm goede plaat is het namelijk niet, maar het recept is wel bijzonder fijn en ik denk dan ook dat er in die flinke Katatonia-discografie wel ergens een plaat te vinden is die ik wel erg goed ga vinden.

avatar van JSPR_G
3,5
Probeer zeker ook Katatonia - Discouraged Ones (1998) eens, vind ik persoonlijk een pak beter. Deze Dead End Kings 'voel' ik niet echt. Discouraged Ones (en vermoedelijk nog ander ouder materiaal, maar ik ken maar 3 albums van de band) daarentegen vind ik echt een prachtig, aangrijpend album.

avatar van andnino
3,0
Ik ga gewoon de Katatonia-albums langs in volgorde van hoogste stemgemiddelde op musicmeter denk ik.

avatar van Mindscapes
andnino schreef:
Ik ga gewoon de Katatonia-albums langs in volgorde van hoogste stemgemiddelde op musicmeter denk ik.

Zo ben ik ook begonnen. Night is the New Day vind ik bij vlagen super, maar je moet er wel vaak naar luisteren om onderscheid te horen; het helpt ook niet echt dat zowat al hun songs 4:25 lang zijn Dat is intussen gebeurd hier. De nieuwe heb ik een drietal beluisterd, maar het klikt nog niet (was bij NitND ook niet meteen het geval, maar later dus wel).

Night is the New Day kan ik dus wel aanraden

avatar van JSPR_G
3,5
Mindscapes schreef:
(quote)

Zo ben ik ook begonnen. Night is the New Day vind ik bij vlagen super, maar je moet er wel vaak naar luisteren om onderscheid te horen; het helpt ook niet echt dat zowat al hun songs 4:25 lang zijn Dat is intussen gebeurd hier. De nieuwe heb ik een drietal beluisterd, maar het klikt nog niet (was bij NitND ook niet meteen het geval, maar later dus wel).

Night is the New Day kan ik dus wel aanraden


Maar deze Dead End Kings is wel redelijk in de lijn van Night is the New Day, terwijl Discouraged Ones heel anders klinkt (vind ik toch). Dus zou het jammer zijn moest andnino na het horen van dit en het hoogst scorende (Night is the New Day) afhaken..

Gast
geplaatst: vandaag om 22:22 uur

geplaatst: vandaag om 22:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.