dEUS - Following Sea (2012)

Belgiƫ
Label: [PIAS]

1. Quatre Mains (4:55)
  2. Sirens (4:12)
  3. Hidden Wounds (6:15)
  4. Girls Keep Drinking (3:48)
  5. Nothings (2:29)
  6. The Soft Fall (4:05)
  7. Crazy About You (3:45)
  8. The Give Up Gene (4:57)
  9. Fire Up the Google Beast Algorithm (2:04)
  10. One Thing About Waves (6:23)
avatar van Woutout
Klinkt ook veel spontaner als KYC en VP. Laatste drie tracks vind ik geniaal overigens! Juist heerlijk die diversiteit en spanning naar het einde. Crazy About You had er wat mij betreft niet op gehoeven. Ik wacht nog met mn stem. Volgend jaar weer?;)

avatar van Don Cappuccino
Mijn eerste indruk is zeer positief en ik vind hem beter dan zijn voorganger. Hij is inderdaad een stuk spontaner, Keep You Close is meer een sfeerplaat. De Franstalige opener is echt verrassend, vooral de grooves zijn weer heerlijk! Voor de rest zit er veel variatie in de plaat. Ik denk dat ik hem volgende week wel ga kopen.

Ik kwam er net achter dat ik de afsluiter nog niet geluisterd had, je moet op de link van de site wel helemaal naar beneden scrollen.

avatar van The Eraser
De Standaard heeft nu al recensie klaarliggen. Na nog niet eens 24 uur. Waar gaan we in godsnaam naar toe?
Nieuwe dEUS: Veel ideeën, weinig samenhang - De Standaard
Ben wel benieuwd overigens naar deze plaat, leuk thuiskomen zo

Kan me totaal niet vinden in de recensie van De Standaard.
De nummers die ze daar goed vinden, vind ik die vergelijkingen hebben met het album Pocket Revolution, wat in mijn ogen hun minste album is.
Waarschijnlijk kan Peter Vantyghem zich weer niet in mijn mening vinden.
Ik vind het wel een geslaagd resultaat, waarbij de variatie als pluspunt gezien kan worden.

avatar van WJW
WJW
The Eraser schreef:
Nieuwe dEUS: Veel ideeën, weinig samenhang - De Standaard
Ben wel benieuwd overigens naar deze plaat, leuk thuiskomen zo

Ach, dat is net als de snelle recensies van gebruiker 'midnight boom', een premature mening is tegenwoordig belangrijker dan de inhoud van die mening.

Het is prima om een eerste indruk op te schrijven, maar het stukje in De Standaard komt over als een negatief vooroordeel.

Ik begreep dat volgende week vrijdag de cd-versie al te koop is. Dat wil ik dan toch het liefst

avatar van kobe bryant fan
Dan dacht ik dat ze met Keep You Close al weer goed op weg waren, komen ze met het fantastische Following Sea. Experimenteren zit er jammer genoeg niet meer in, maar het is toch een pak beter dan Keep You Close en Vantage Point -al zijn dat beiden ook zeker geen slechte platen- toen ik het goede nieuws las heb ik hem direct opgezet en ja zelfs na de eerste luisterbeurt lukt het hen me omver te blazen.
Leuk dat ze weer spoken word stukken gebruiken, en het klinkt erg sfeervol.
De afwisseling van wat langere en indrukwekkende nummers en korte "tussendoortjes" zorgt ervoor dat de plaat voorbijvliegt. De afsluiter is nu al een dEUS klassieker in wording.

avatar van Slowgaze
WJW schreef:
[...]een premature mening is tegenwoordig belangrijker dan de inhoud van die mening.

En dan is het een weekje later opeens een groeiplaat.

avatar van Boris1
Stiekem vind ik kliekjes altijd het lekkerst... Dit heeft dezelfde potentie.

avatar van Boris1
Vergeet de potentie, kliekjes zijn gewoon lekker. Om met Tofik Dibi te spreken: BAM!, 4,5*

Een band die eigenlijk nooit heeft teleurgesteld (3x 5*, 2x 4,5* en 1x 4*) en die ik al zo lang volg (sinds dat ik ze zag als voorprogramma van Magnapop in 1994) en dan toch weer verrassen maar nu met een album dat er opeens is. Pats, boem!
Natuurlijk wisten we wel dat ze snel met een nieuwe zouden komen na Keep You Close maar wat zijn de woorden waard van wispelturige artiesten en van het geruchtencircuit?!

Een verrassing dus. Maar dan komt al snel de vraag opzetten of de muziek op dit album dat ook is en misschien wel een beetje de angst dat het een soort left-over is, een tussendoortje een leuke snack.

Wat mij betreft laat het Franstalige Quatre Mains niet heel veel nieuws horen. Het sluit naadloos aan bij de laatste albums. Grillig als de eerste albums? Niet in mijn oren. Maar het duistere, dreigende sfeertje doet het hem wel en daarmee is dit gewoon weer een fantastische opener. Niks tussendoortje. Niks left-over. Gewoon goed.
Sirens komt wat luchtiger over. Het ademt meer en mist de dreiging van de opener. Daardoor doet het mij denken aan de sfeer op het derde album The Ideal Crash. Er zijn mindere albums om als vergelijkingmateriaal te dienen..... ook dit soort nummers blijken ze dus nog te kunnen schrijven. Absoluut een mooi stuk muziek.
Hidden Wounds klinkt rauwer wat nog eens extra aangedikt wordt door het spoken word. Vervreemdend en afstandelijk. Het stoot af en trekt aan en dat deden nummers op Pocket Revolution ook. Typisch zo'n nummer waar je nog in kunt groeien of dat nooit echt volledig zal pakken. Wel een lekker afwisselend nummer.
Girls Keep Drinking heeft een lichte disco/funky vibe en klinkt door de synths toch net weer even anders lijkt het wel. Het komt wat chaotisch over en blijft toch binnen de dEUS-lijnen. Dansbaar als op Vantage Point maar wat is dansbaar bij deze band?! Een beetje vreemd maar wel lekker. Die categorie is het dan meer voor mij.
Nothings klinkt vertrouwd, zo vertrouwd dat ik dit een beetje kan plaatsen op het debuutalbum. Daarmee toont Following Sea al aan dat dit album alle kanten opstuitert en graaft in de gehele eigen discografie. Dit soort dwarrelende gitaarpartijen zijn aan mij wel besteed. Het dromerige in dit soort nummers heb ik altijd weten te waarderen. De Smashing Pumpkins waren er op hun debuut ook zo goed in. Heerlijk dat dit nog steeds kan. Het enige nadeel is de veel te korte duur en daardoor lijkt het niet helemaal af.
The Soft Fall past dan weer goed op latere albums als Pocket Revolution of Vantage Point: typisch dEUS, herkenbaar en vertrouwd maar daardoor inmiddels misschien ook wel wat minder spannend en zelfs ietwat te veel 'been there, done that'.
Crazy About You heeft ook wel wat dromerigs maar dan op geheel andere wijze. Melancholiek wellicht. Ik zag dat deric raven The Cure aanhaalde en daar kan ik me ook wel in vinden. Dit nummer ademt wel een Cure-sfeertje. Lekker gitaargeluid ook (en juist dat doet me extra aan The Cure denken op dit nummer).
Ook bij The Give Up Gene wil ik graag aansluiten bij deric raven die er een U2-geluid in hoort maar dan wel een U2 geluid uit de jaren '80. Het is net even een richting die dEUS volgens mij niet eerder is ingegaan. De bas en gitaarriffs houden elkaar prima in balans en geven het nummer iets dwingends. Een opvallend nummer in elk geval.
Op Fire Up the Google Beast Algorithm krijgen we weer spoken word en een hoop voortjakkeren: door, door, door lijkt het wel. Kort maar krachtig maar vooralsnog weinig imponerend.
One Thing About Waves vind ik ook weer zo'n kenmerkend dEUS nummer zoals we ze op hun laatste tegenkwamen. Een mooi geluid, de bekende Barman manier van zingen en daarmee weer eens een geschikte afsluiter. Gewoon dEUS zoals we ze kennen. Ik mis de verrassing of de ontroering maar ik hoor wel degelijk kwaliteit.

Bij dEUS is het maar zelden voorgekomen dat ik mijn aanvankelijke enthousiasme later moest temperen dus ik ga er vooralsnog van uit dat dat nu ook niet gaat gebeuren. Alleen bij Vantage Point ben ik later een halfje lager gaan zitten.
Als ik dit album naast Keep You Close leg denk ik toch dat ik dat album ietsje meer de voorkeur geef maar dat verschil is minimaal en niet echt uit te drukken in een cijfer (wat altijd weer lastig is om te doen vind ik). Het is ook wel zo dat dEUS niet meer datgene teweeg brengt bij mij wat het vroeger deed. En 'vroeger' is de genialiteit van de eerste drie albums. Ja, ik mis Stef Kamil Carlens nog steeds in dit gezelschap maar daar zeur ik allang niet meer over. Die heeft zijn eigen ding. De dEUS van dit nieuwe Following Sea is de dEUS van Pocket Revolution, de dEUS van Vantage Point en de dEUS van Keep You Close. Het is fijn dat er hier en daar nog een echootje naar een verder verleden te horen is maar ondertussen weten we wel wat we kunnen verwachten van Barman en de zijnen.

Nogmaals: dit voelt niet als left-overs of als een tussendoortje. Dit voelt als een logisch vervolg op Keep You Close. Liever twee keer drie kwartier in nog geen jaar tijd als in 1 keer ruim 80 minuten die we dan allemaal weer veel te lang vinden.
Het is goed zo zoals Following Sea ook gewoon goed is.

avatar van jellecomicgek72
dEUS kan ook bij mij niks verkeerd doen, één van de weinige bands waarvan ik echt álles goed vind. Zal deze er vanavond ook eens in knallen denk ik.

avatar van Bruno_6
Een leuke verrassing.

avatar van Vince vega
Zeer leuke verrassing, dit album gaat nog veel vaker gedraaid worden komende tijd!

avatar van kobe bryant fan
Following Sea is nu bezig aan een tweede luisterbeurt en ik merk dat ik hem nog beter vind.
Hidden Wounds, gaat nu al van een mooi nummer naar een van de hoogtepunten.
De Franse opener is sfeervol, dreigend, warm, donker en vooral geniaal!
De teksten heb ik nog niet aandachtig begestudeerd, maar wat ik al af en toe meepik klinkt toch wel erg goed. Met Following Sea vinden ze een mooie mix tussen de voorgaande platen, en toch klinkt hij als een geheel. Hij heeft af en toe de electronica invloeden en de rustige momenten van The Ideal Crash, de modernere sound van Pocket Revolution en de spoken words gedeeltes en frisse ideën van In a Bar Under The Sea en WCS.

avatar van Arrie
Het was al een grote verrassing, maar nu ik hem helemaal heb gehoord, ben ik al helemaal verrast! IJzersterke plaat, ik vind hem op het eerste gehoord zelfs de beste sinds The Ideal Crash. Dat kan natuurlijk nog makkelijk veranderen, maar hij bevalt me al een stuk beter dan Keep You Close dus ik ben hier erg blij mee.

avatar van Kronos
Als ik deze ook beter ga vinden dan Keep You Close wordt het een 5 sterren album.

Maar ik denk dat veel van het verschil in de waarderingen te maken heeft met enerzijds hooggespannen verwachtingen (Keep You Close) en anderzijds verrassingseffect (Following Sea).

avatar van Arrie
Het is ook maar een mening natuurlijk. Bij Vantage Point waren mijn verwachtingen nog veel hoger dan bij Keep You Close, maar Vantage Point vond ik ook een stuk beter (meteen al). Natuurlijk moet ik deze eerst nog maar een hoop aantal keren draaien voor ik er echt over kan oordelen maar het is een eerste impressie. Zelf heb ik Keep You Close "maar" op 4* staan, wat in mijn geval vrij laag is voor een dEUS-album. Dit album ligt qua geluid, qua sfeer, wel vrij dicht bij Keep You Close, vind ik, maar hij doet me gewoon meer.

Maar ik ben benieuwd wat je ervan vindt, Kronos.

avatar van Kronos
Ik ook.

Nog een weekje geduld. Ik wacht tot de cd er is. Snel nog wat hooggespannen verwachtingen cultiveren. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik tegen dan niet vergeten ben dat er een nieuwe van dEUS is: klik.

@aERo: Grappig dat we grotendeels het album hetzelfde ervaren; kortom, ik kan me prima vinden in jouw mening.

Het viel mij ook op ja

Het beoordelen van de laatste dEUS albums blijf ik moeilijk vinden. Leg ik ze naast de eerste 3 dan zit er toch wel een aardig verschil in dat zich niet uit in beoordeling maar die probeer ik dan toch weer te geven los van die oudere albums en dan moet ik toch zeggen dat ze wel degelijk sterk zijn alleen op een heel andere manier en ik beleef ze erg verschillend.
De laatste tijd denk ik er meer en meer over om de cijfertjes maar achterwege te laten want ik vind het steeds moeilijker worden.

avatar van AOVV
Ik ga er gewoon mee wachten tot het album te koop is. Dan koop ik het, en ik zal het dan wel ervaren, wat ik er van vind. dEUS is namelijk altijd een aanschaf waard!

avatar van Kaaasgaaf
Echt een bijzondere plaat is dit, en niet alleen omdat-ie als een volslagen verrassing kwam (al speelt dat natuurlijk zeker mee). Ik vond Keep You Close al een enorme opleving in urgentie, sfeer en avontuurlijkheid na twee wat mindere platen (de lat ligt natuurlijk hoog bij deze band). Maar deze lijkt nóg weer een stuk beter te zijn en vooral meer op zichzelf staand. Het is ergens helemaal dEUS (wat dat ook moge zijn), maar er wordt echt weer iets nieuws gemaakt ipv knap teruggegrepen op waar ze goed in zijn (zoals bv op Ghosts, het prijsnummer van de vorige plaat, het geval was). Je hoort dat Barman de neurotische perfectionist in zichzelf wat heeft weten te temperen en voor elkaar heeft gekregen wat hij al zo lang wilde, een organische en losse, lichamelijke, plaat maken. Ik krijg er een vakantiegevoel van! Prachtige lichte momenten worden afgewisseld met broeierige dreiging, maar nergens komen de elementen te makkelijk tot explosie, alles blijft bewegen in een aanstekelijke sfeervolle groove, van een cinematografische allure. Echt zo'n plaat om je in onder te graven, wat ik nu dus ook ga doen voordat ik verstrikt raak in mijn voorzichtige eerste, maar feitelijk kansloze, poging de schoonheid van dit album in woorden recht te doen.

Kaaasgaaf schreef:

Zoals wel vaker het geval weet je dit weer kort, krachtig en vooral treffend te verwoorden

Ik denk dat jouw ervaring hiervan mijn gevoel weergeeft alleen weet jij het beter onder woorden te brengen

avatar van jassn
AOVV schreef:
vandaag trekt dEUS door Vlaanderen met deze bus. Wil je ze zien, de nieuwe plaat kopen of een handtekening vangen, ga dan naar:
11:00-12:00 BILBO, LEUVEN
13:00-14:00 FNAC CITY 2, BRUSSEL
15:00-16:00 FNAC, GENT
17:30-18:30 FNAC, ANTWERP

ge kunt hem dus vandaag al kopen als je wilt

avatar van Kaaasgaaf
Dankje aERo, dat vind ik leuk om te horen!

En mán, dat nummer Nothings, ik had niet verwacht dat ze ooit nog zo'n liedje zouden kunnen maken. Doet me wel denken aan Right As Rain, zoals het door mijn maag snijdt.

Ja Nothings is zo'n nummer waar ik dat ook bij heb. Ik vind het dan ook jammer dat het maar zo kort duurt want man man wat is dat mooi zeg.

avatar van AOVV
jassn schreef:
11:00-12:00 BILBO, LEUVEN
13:00-14:00 FNAC CITY 2, BRUSSEL
15:00-16:00 FNAC, GENT
17:30-18:30 FNAC, ANTWERP

ge kunt hem dus vandaag al kopen als je wilt

Jammer genoeg heb ik deze namiddag geen tijd.