Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van Jordy
Eén van de beste debuutplaten ooit gemaakt. Alles klopt, perfecte productie en teksten van een genialiteit waarbij je alleen maar met open mond naar de speakers kunt staren

Helaas als je naar de achtergrond van onze vriend NAS gaan kijken, vind je één grote fake show. Hij jat teksten van 2pac, gebruikt zijn naam in zijn nieuwe clipjes om het 'toch nog ff de top40 in te schoppen' enz. De muziek kan dan wel goed zijn, maar de persoon is een wnb.

avatar van Kos
Kos
Niet ten tijde van dit album hoor...

mes-one
Ten tijde van it album was Nas de man. Het hele concept, donkere beats (premier, pete rock, large professor) , reflecterende lyrics...(geen romantiserende lyrics zoals destijds bekend van met name west-coast rap)

het was nieuw, zelfs jongeman 2pac kwam niet met zo'n toonaangevend meesterwerk op de proppen destijds...

en die stem/flow, meesterlijk...

Het is dat biggie later een nog grotere entree maakte...

avatar van BoordAppel
Mijn vloek is opgeheven! Om de een of andere duistere reden kon ik dit album nergens vinden, maar eindelijk is het me gelukt!
Tsja wat kan je er verder nog over zeggen, geniaal debuut met als enige minpunt de lengte. Heerlijk geproduceerd en Nas rapt echt geweldig. Hoogtepunten zijn N.Y. State of Mind en Represent. 4,5*

BoordAppel schreef:

met als enige minpunt de lengte

Een groot misverstand

avatar van BoordAppel
Vind je? Ik had nog wel meer van dit soort tracks op het album willen zien verschijnen. Of was het overgebleven materiaal bagger?

avatar van Jordy
De lengte vind ik juist de kracht van dit album. Als dit 70 minuten had geduurd hadden er vast weer minder boeiende skits of tracks opgestaan.

avatar van BoordAppel
Maar stel je voor: 60 minuten van deze kwaliteit!

avatar van Word_Play
mes-one schreef:

*ahum*Me Against The World*

avatar van Jordy
Een jaar later, geen debuut en aanzienlijk minder.

avatar van T.O.
Zullen we die extra tracks van de 10th Anniversary Edition er bij zetten?

Goed plan

Music
whahha dan ken je beter zeggen nas jat style van RAKIM . ipv 2pac

Klassiekertje dit! Erg goede raps, gave beats en lekkere droge refreins!

4.5 ster.

avatar van T.O.
Jordy schreef:

Goed plan

Nu pas gedaan, ik moet die updates iets beter doorlezen

avatar van Psychol_Mikol
Sorry jongens maar ik moet toch ff kwijt dat dit echt niet het beste album is van nas ik vind het juist 1 van de mindere ..ik heb geen zin om mee gaan omdat iedereen zegt dat dit het beste album is en dat het een klassieker enz. ik vind dat als ik van illmatic tot streets disciple kijk er echt wel albums tussen zitten die bij mij veel hoger scoren

avatar van BoordAppel
Waarom vind je dit album dan minder?

avatar van Psychol_Mikol
ik weet het niet, misschien te old school beats, de beats op "it was written" vond ik al veel beter. . ik vind dat nas ook veel meer gegroeid is zowel de lyrics als de beats.alhoewel zijn laatste album ook weer niet alles is.

avatar van Word_Play
Rappers I monkey flip 'em with the funky rhythm I be kickin
Musician, inflictin composition
of pain I'm like Scarface sniffin cocaine
Holdin a M-16, see with the pen I'm extreme

Deze 4 bars zorgen bij mij ervoor dat ik spontaan de hele track uit mn kop dreun. Dit is gewoon een van de beste hiphop tracks ooit gemaakt.

Nas Illmatic *** 1/2

Ongetwijfeld erg sterk debuut. Nas z'n lyrics zijn real , hij is zeker geen misse rapper. Maar ik ben vrees ik wat nas - moe geworden , de man levert dan ook weinig veelzijdigs af. Ironisch dat ik deze moeheid krijg bij waarschijnlijk z'n beste werk. De producties en beats deden me niet zoveel als ik verwacht had ( al zijn ze nog steeds erg degelijk ). Een uur nas horen is dan ook al ietsje te veel van het goede. Toch zijn de snoeiharde realistische lyrics , soms geniaal, en nas z'n raptalenten genoeg om het op een 3,5 sterren te houden. Qua debuutalbums was Biggie duidelijk sterker.

avatar van Kos
Kos
sn@ke schreef:
Ironisch dat ik deze moeheid krijg bij waarschijnlijk z'n beste werk. .
Inderdaad pijnlijk .

sn@ke schreef:

Qua debuutalbums was Biggie duidelijk sterker.

Dan bedoel je debuutalbum, want je kan maar 1 debuut maken

Een uur nas horen

Luister dan ook gewoon de 40 minuten versie, zoals ie bedoeld is

Jordy schreef:

Luister dan ook gewoon de 40 minuten versie, zoals ie bedoeld is

Daar ben ik het mee eens, ook al bedoel jij het niet al te serieus met die knipoog volgens mij. Ik heb ook de 40-minuten versie en dat is gewoon precies goed. Korter had erg kort geweest voor een album en langer had te veel van het goede geworden.

Van die 5 extra nummers zijn er 3 remixen van nummers die sowieso al op het album staan, dus het is dan niet zo gek dat je er dan een beetje moe van wordt.

avatar van Jordy
Knipoog staat er om het niet zo streng te laten klinken, eigenlijk ben ik bloedserieus. Naast de Mona Lisa hang je ook niet nog wat willekeurige familikiekjes.

Vooral NY state of mind ( lyrics , beat , even donker als indrukwekkend ) , life's a bitch ( wat gaat die AZ daar lekker te keer zeg .. ), halftime( love that beat ...),it ain't hard to tell ... zijn mijn favorieten. Dat is al bijna de helft van het album . Die moeheid van mij mag eigenlijk hoe dan ook niet meespelen bij m'n beoordeling. Nu ik ongeveer 3/5 van nas z'n werk heb gehoord , kan ik idd wel bevestigen dat hij met latere albums ( nastradamus was mijn eerste aanraking met hem en hemelde ik ook op) vercommercieelde ... Dit blijft denk ik hoe dan ook z'n meest authentieke werk ... Aangezien ik latere albums ongeveer 3.5 sterren gaf , staan 4 sterren beter op dit album. Ben het trouwens ook wel eens dat een pluspunt van het album z'n korte lengte is , die remixes moesten echt niet ... een 10th anniversary versie van een album is dan ook wat ego - tripperij , naar mijn mening.

vercommercieelde

Zeg gewoon verslechterde. Dat gedoe over vercommercialisering is voor alternatievelingen

Vond albums zoals Nastradamus en I am toch echt niet slecht .... vandaar gebruik ik liever de andere term . Vercommercieren is voor mij helemaal niet altijd verslechteren ..

sn@ke schreef:

Vercommercieren is voor mij helemaal niet altijd verslechteren ..

Kijk! Dan is het goed!

Je hebt ook van die mensen die vercommercialiseren altijd gepaard zien gaan met verslechteren. Dat hoeft bij lange na niet altijd zo te zijn natuurlijk.