Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van Jordy
Vercommercialiseren = concessies doen aan de commercie. Als een artiest een bepaalde ontwikkeling ondergaat en daardoor populairder wordt (Outkast) heb ik daar geen problemen mee. Als ik een artiest moeite hoor doen om de muziek "simpel" en toegankelijk te houden, om maar zoveel mogelijk bij het grote publiek in de smaak te vallen (Nas rond z'n 3e/4e album) wel.

Mee eens maar wat Nas betreft : je kan idd zeggen dat hij het wat simpeler en aangenamer hield voor het grote publiek .. maar z'n rapkwaliteiten blijven, en z'n producties klonken , naar mijn mening, allemaal erg goed in albums zoals I am en Nastradamus. Maar dat is geen verdienste om kwaliteitsvol te zijn en bij Nas is het idd wel degelijk zo , besef ik nu met dit album , dat Illmatic (waarschijnlijk ) z'n krachtigste , authentiekste en naar hiphop - staven ( lyrics , diepgang ..) z'n beste werk is. Die confessies die hij deed kan je spijtig noemen maar in het genre " commerciele hiphop" klonk het aanstekelijk ... daarom brand ik die albums niet af.

P.S : in I am had nas trouwens qua lyrics toch een paar echte treffers .... ( laatste song o.a. ), m'n bericht gaat meer op voor Nastradamus , me dunkt ...

avatar van Psychol_Mikol
Jordy schreef:

nou daar ben ik het dus echt niet mee eens
je geeft een voorbeeld als outkast, dat die gasten hun eigen weg gaan...ok .maar omdat nas het bij rap en vette beats houd is hij dan iemand die alleen maar bij het grote publiek wil horen,hij doet gewoon wat hij wil doen?

zie je hem vaak op mtv of tmf nee niet echt, ik denk dat als nas hits wil maken dat hij dat ook kan maar of hij het doet is ten tweede

en dat album "From Illmatic To Stillmatic" is natuurlijk wel voor de verkoop, maar hij heeft natuurlijk ook een platencontract bij columbia records (daar heeft hij zijn verplichtingen aan) en dit album komt ook meer vanuit columbia dan vanuit nas zelf...

NAS-Heaven
"It's becoming unbearable
Making hits is easy
Put a famous bitch on the hook there you go with a platinum CD"

avatar van Jordy
Psychol_Mikol schreef:

Het lijkt er op dat je m'n bericht niet hebt gelezen. Ik heb het over de periode dat hij samen met Puff Daddy over Oh Fortuna heen liep te bleren, Nas is juist weer erg goed bezig de laatste tijd.

Music
er staan maar 10 nummers op het album jammer zeg 10 nummers maar en dat noem je klassieker beter pak je dan Reasonable Doubt op van Jay

Music schreef:

Beter 10 nummers van superkwaliteit, dan een cd met heel veel nummers van mindere kwaliteit

Idd , lengte is hier zeker geen minpunt.

Gewoon een van de beste hiphop albums allertijden.

Hmm maar JIGGA blijft de beste

Kos
Jigga = Jay-Z .

Kos schreef:

Jigga = Jay-Z .

Ja en dan heb je nog Hova:)

REPRESENT!!

Tec
Dit album heeft hiphop naar een hoger niveau getild. Verveeld nooit, kan em altijd opzetten. Classic beats van Premier, Large Pro en Pete Rock.

Favoriete nummer: One Love (geproduceerd door Q-Tip)

5 sterren.

Improvision
Na al die interscope-gangsta-rap de laatste jaren is het wel plezant om eindelijk nog eens rap te horen die volledig aanvult bij het gevoel dat je had bij je eerste rapplaat.

3.5* en NY state of mind 5* omdat het zo'n juweeltje is

Dit album begin ik toch meer en meer te waarderen , toch erg goede primo - tracks. Nas is lyricaal hier ontzettend fris en scherp. Waarschijnlijk toch echt de man z'n beste cd. Al zijn het latere God's son en street's disciple ook erg goed.

En Stillmatic niet te vergeten!

Street's Disciple heeft me tot nu toe nog niet helemaal kunnen overtuigen. Misschien toch te veel nummers?

avatar van BoordAppel
Zeker weten. Kan er gemakkelijk 1 cd van maken. Die zou dan toch zeker wat hoger uitvallen.

beste hiphop album ooit.. nas heeft dit niveau bij lange na niet meer kunnen halen naar mijn mening

premo.. large pro en pete rock hebben echt hun allerbeste werk ingeleverd voor deze cd.. maar ook de producties van l.e.s. en q-tip mogen we niet vergeten.. tja wat kan ik hier over zeggen.. de lyrics van nas zijn echt ongelofelijk scherp.. geweldige feature van az op life is a bitch trouwens.. ik heb geen tracks die ik skip op dit album.

5 mics

avatar van VeX-
Tja, wat valt er nog meer over te zeggen. Simpelweg een van de best rapalbums ooit. Het is lastig een beste nummer te kiezen, maar Memory Lane is toch wel het hoogtepunt van deze cd en zelfs van Nas' gehele oeuvre.

avatar van Gyzzz
Ik vind Represent een pracht-track, en verder is alles goed, maar niet uitzonderlijk. Dit album wordt flink overschat, maar is alsnog wel erg goed en 4 sterren waard.

Dit album blijft super! Stuk voor stuk hele lekkere tracks. Geen skip-nummers.

Schelpvandezee
Dit album is zeker weten dope..
de sfeer is gewoon weer te voelen
de beats zijn ook hartstikke rauw
wat een tijd zeg zou je denken he ?!
ik wou dit album op 1 zetten maar ..ik ga toch voor wu-tang forever..

avatar van thomzi50
Een echte klassieker, die ik minder waardeer dan de rest, maar nog steeds een erg lekker album met strakke beats en nas als rapper op zijn best. Vier sterren

Deze moet je gewoon in je album collectie hebben, vooral als je van hip-hop houdt.

Jammer dat hij dit album nooit heeft kunnen ervaren.

avatar van psychonaatje
lee-john schreef:

Jammer dat hij dit album nooit heeft kunnen ervaren.

Evenaren. Ervaren heeft 'ie het wel, denk ik.

avatar van andré
Ik heb dit album een uur geleden voor EUR 3,50 uit de uitverkoopbakken gevist; Het zal mij benieuwen, ik lees en hoor hier goeie berichten.

avatar van MJ_DA_MAN
die 3,50 zal goud waard worden

Relax
Vet Album, Kort maar Krachtig zegt men altijd.
En dat is vooral voor mij voor dit album gericht nu.
Lekkere beats en teksten.
Verslavend en vooral perfect omdat dit niet commercieel gericht is.
5.0

avatar van MJ_DA_MAN
absolute uitschieters vind ik Lifes a bitch en It aint hard to tell, 2 van mijn absolute klasiekers allertijden, zowel beat als tekst zijn briljant en dat maakt dit album zo goed. Ook NY stade of mind is zeer aardig, de rest vind ik zo ongeveer op hetzelfde (hoge) niveau zitten