Earth & Fire - In a State of Flux (1982)

Label: Dureco

1. Twentyfour Hours (3:10)
  2. Jack Is Back (3:10)
  3. The Two of Us (3:30)
  4. Wish You Were Here (3:15)
  5. Strange Town (3:10)
  6. Love Is to Give Away (3:10)
  7. I Don't Know Why (6:30)
  8. Hide Away (3:30)
  9. In a State of Flux (3:50)
  10. Dona Nobis Pacem (3:50)
avatar van lebowski
Ik heb het idee dat ze de nummers met een stopwatch ernaast hebben geschreven...

avatar van Jean Rene
Ja, dit is toch wel bedroevend slecht. De meest onbenullige nummers krijgen we hier te horen. Helemaal vergeten dus dit album

Ja, het is niet de must have nummer 1 die je in huis moet halen als je Earth and Fire aan het ontdekken bent. Earth and Fire was hier (in 1982) al niet echt 'hip' meer en echte hits scoorde ze niet meer zoals vroeger. Het waren, op 24 hours na, nummers die met geluk net in de Top 40 kwamen en er vrij snel weer uitvlogen.

Commerciele pop maar dat wil niet zeggen dat alles slecht is op dit album. Luister naar 'The two of us', het keiharde rocknummer 'I dont know why' van bijna 7 minuten en de geweldige (/semi)instrumentale finales 'In a state of flux' en 'Dona Nobis Pacem' waarin het oude Earth and Fire-geluid weer wel heel duidelijk naar voren komt.

avatar van musician
Ach, het idee is sypathiek hoor. De mogelijkheid om via Fonos.nl alsnog werk van Nederlandse bodem te kunnen bestellen op cd.

Je vraagt je bij Earth & fire wel af: de rest was in z'n algemeenheid vrij gemakkelijk te vinden. Is het niet wat vreemd, dat In a state of flux niet normaal te krijgen was?

Na het afluisteren heb ik wel zo mijn vermoedens, waarom de oude platenmaatschappij weinig moeite heeft gedaan de cd (nogmaals) aan de man/vrouw te brengen.

Het is echt slecht wat Earth & fire hier brengt. Niets herinnert nog aan de fameuze glorietijd van symfo en mystieke thema's.......... En in tijd bekeken, was dat nog maar 10 jaar geleden. Zelfs voorganger Andromeda girl van een jaar eerder is nog heilig bij dit.

De composities zijn de slechtste die Earth & fire ooit heeft geschreven.
De zang van Jerney Kaagman is eveneens al afgezakt naar een bedenkelijk niveau.

Het is zoetbollige pop, geen enkel spoor dat de kreet rock nog enigszins zou rechtvaardigen.

Nee, mijn enthousiasme voor al het werk van Earth & fire tussen 69-77 blijft onverminderd overeind. Dat is ons ook niet meer af te nemen. In a state of flux had beter niet uitgebracht kunnen worden. Nog positieve uitzonderingen? Neen..................., The two of us haalt nog net 2,5*.

avatar van bikkel2
Earth & Fire in haar nadagen . Chris Koerts , 1 van de belangrijkste songwriters is dan al enige jaren uit de band . Ook tweeling broer Gerard Koerts scheen het behoorlijk gehad te hebben .
Het is er vanaf te horen . Geen themastukken meer maar gezichtloze pop met een opzichtige drang naar hits .
Meer dan ooit is alles afgestemt op Jerney Kaagman . En zij is nu eenmaal geen vocaliste die een heel album op deze manier boeit .
In de concepttijden van de band viel dit niet zo op , omdat er veel instrumentale stukken verwerkt werden .
Afgezien daarvan zijn de songs nauwelijks interessant . Alles wat de groep zo boeiend maakte is hier niet of nauwelijks meer aan de orde .
Een verkapte soloplaat van Jerney eigenlijk en met het naderdende vertrek van de andere Koerts hield de band het (gelukkig) voor gezien .

avatar van The_CrY
Als Esoteric van plan is de hele discografie langs te gaan, zal deze dan ook eindelijk eens op CD te verkrijgen zijn? Zo te zien is het de moeite misschien niet waard, maar een complete verzameling staat ook wel zo netjes.

avatar van musician
Mijn versie van In a state of Flux heb ik ooit geïmporteerd via Fonos. Dat is overigens niet de goedkoopste oplossing, wel handig inzake moeilijk te verkrijgen albums van Nederlandse bands.

avatar van Jean Rene
Inderdaad nooit officieel op CD verschenen, en terecht.
Deze onnozele LP uit het oeuvre van Earth & Fire kunnen we maar beter vergeten.
Alleen al de teksten zijn ongelooflijk stompzinnig.

avatar van edje1969
Dit album via Fonos destijds moeten bestellen. Oke, het is niet te vergelijken met topalbums uit de jaren 70. Toch is het een album die ik graag opzet en van voor naar achter en terug mee kan zingen. Lievelingsnummer op dit album is The Two Of Us. Bevooroordeels over dit album als ik ben, vind ik geen enkel zwak nummer op dit album. Lekkere uitsmijter is Dona Nobis Pacem...

avatar van Bluebird
Dit is toch wel erg hoor...........

Earth & Fire - Jack is back - YouTube

Bent u ook een popster?

avatar van bikkel2
Bluebird schreef:
Dit is toch wel erg hoor...........

Earth & Fire - Jack is back - YouTube

Bent u ook een popster?

Dag Jerney

avatar van Bluebird
En wie is dat daar???? Gerard Joling??? Donder op!! Of kom er gezellig bijzitten!!

O.T.: Onbenulligste E&F baksel uit de discohoekgrafie. Het enige plezier dat je er aan beleeft is dat Jerney er plezier aan beleeft. Prachtig gewoon!!

avatar van teus
The Decayed Earth & Dying Fire

Fedde
Het instrumentale titelnummer rockt toch nog wel een beetje in de gitaarsolo in het middenstuk.Verder droevig album natuurlijk, maar zeer herkenbaar als Onvervalst Nederlands Popproduct. Met lichte heimwee voeg ik daar aan toe: dat geluid bestaat niet meer.

avatar van Bluebird
Gelukkig maar. Nu Geer nog.

Fedde
En nu we dan toch de diepte in gaan: Verwijst Jack is Back niet naar producer Jaap Eggermont?

Fedde
Dat bedoel ik: de diepte in. Het is niet zomaar een fluxverhaaltje.

avatar van Bluebird
Inderdaad. Het is een flutverhaaltje.

Als Jerney nog was vervangen door Bonnie St. Claire had het misschien hoger kunnen scoren gezien het nivoverschil tussen beiden. Deed er overigens nog een Koerts mee op dit baksel?

Bluebird schreef:
.....Deed er overigens nog een Koerts mee op dit baksel?
Jazeker! Gerard, op keyboards en als componist op 5 'songs'.
Trouwens, Eggermont deed al niet meer mee, die had het te druk met zijn Stars On 45.
En Bonnie was even buiten spelen, vrees ik.

avatar van Bluebird
Het is werkelijk bedroevend. Zelfs de instrumentals stellen amper wat voor. De afsluiter is nog enigszins de moeite waard al moet je daar wel de hele plaat voor uitzitten. Na ja, genoeg azijn verknoeid, wat men in de 70's heeft gepresteerd verdient eeuwige roem.

Overigens is de zwanezang van E&F met het album Phoenix nog redelijk te pruimen met dank aan Scherpenzeel en Linders.

Fedde
Zeker, dat was een herrijzenis, uit de as.
Toch schrijven we hier nog heel wat over dit zwakste album, waarschijnlijk omdat er zoveel warm bloed stroomt als het om de historie van deze band gaat. Wie hoog klimt, kan diep vallen.

avatar van Bluebird
Absoluut. Het is dan ook opmerkelijk dat een band als Kayak zich wijselijk ophief in de tijd dat met symfo geen droog brood meer te verdienen viel en de artistieke eer en identiteit geheel aan zichzelf hield. Daar spreekt dan toch de werkelijke liefde voor het eigen produkt uit. Diezelfde Kayak heeft E&F dan tenminste ook nog een waardig afscheid kunnen bezorgen....... en gingen een decennium later door alsof er niks gebeurd was.

Fedde
Kayak stopte na Merlin op het juiste moment. Maar ook hier voelen we dat de jaren '80 zijn aangebroken en durfde men slechts een halve symfoplaat uit te brengen. Earth&Fire is altijd sterker afhankelijk geweest van hitsingles, vanwege de podiumverschijning van Jerney. Dat maakt kwetsbaar en bereid tot compromissen. Nooit zag ik meisjes flauwvallen bij de verschijning van Ton Scherpenzeel op het podium. DIe had en heeft andere kwaliteiten, die meer met muziek te maken hebben.

avatar van Bluebird
Die muzikale kwaliteiten had ik op z'n minst dan ook van tweeling Koerts verwacht. Helaas bracht de knieval voor de commercie de band in deze jammerlijke State of Flut. Ik vraag me af wat er nog had kunnen verschijnen als ze de teugels niet door Klaagmans wederhelft Bert Ruiter hadden laten afpakken. De band draaide duidelijk en veel te veel om de zangeres.

avatar van Droombolus
State of Flut

Ennuh, een van de betekenissen van "Flux": {bargoensch} - de schijterij hebben ........

avatar van Bluebird
Ook dat nog. Ze hebben zichzelf duidelijk niet al te serieus genomen.

Bert en (J)Ernie..........

Earth & Fire The Two of Us - YouTube

Ach ja........ BZN was ook ''hot'' in die tijd.

Saillant detail: Bert playbackt de stem van Max Werner.

Toch best wel een heerlijk zwoel zomernummertje als je even uit je hoofd zet waar E&F ooit toe in staat waren geweest.