Led Zeppelin - Led Zeppelin (1969)

Label: Atlantic

1. Good Times Bad Times (2:46)
  2. Babe I'm Gonna Leave You (6:42)
  3. You Shook Me (6:28)
  4. Dazed and Confused (6:28)
  5. Your Time Is Gonna Come (4:34)
  6. Black Mountain Side (2:12)
  7. Communication Breakdown (2:30)
  8. I Can't Quit You Baby (4:42)
  9. How Many More Times (8:27)
  10. Good Times Bad Times / Communication Breakdown [Live in Paris, 1969] * (3:52)
  11. I Can't Quit You Baby [Live in Paris, 1969] * (6:41)
  12. Heartbreaker [Live in Paris, 1969] * (3:49)
  13. Dazed and Confused [Live in Paris, 1969] * (15:01)
  14. White Summer / Black Mountain Side [Live in Paris, 1969] * (9:19)
  15. You Shook Me [Live in Paris, 1969] * (11:55)
  16. Moby Dick [Live in Paris, 1969] * (9:21)
  17. How Many More Times [Live in Paris, 1969] * (11:14)
PriestMaiden
Erg goede cd. Good times Bad times en Communication Breakdown

avatar van PinkEclipse
Erg goed??!!
Man,
Niet zo bescheiden.... je geeft 5 sterren. (!!!!)
Dits is een groots album, geweldige muziek en een voorbeeld voor heel veel groepen/artiesten daarna.
Zelf net nog weer opgezet. Verhoogd naar 5 sterren. ('k was zelf te bescheiden)

avatar van Leeds
Led Zep's eerste

prachtige opener en hier en daar een sterk staaltje muziek. Toch vind ik dat ze het allerbeste van I en II moesten samen gooien.

avatar van James Douglas
Dan ben ik toch erg benieuwd welke songs jij achterwege had willen laten.

avatar van Leeds

Whole Lotta Love
Thank You
Ramble On
Heartbreaker

natuurlijk kunnen smaken verschillen naar songkeuze maar deze zal ik zeker meer waarderen.

er wel nog bij zeggen dat de songs die er niet opstaan GEEN slechte nummers zijn hé

avatar van jurado
De enige echte zep plaat .
Hierna ging het alleen maar bergafwaarts wat mij betreft.

avatar van CTK
CTK
Al bijft deze plaat nog steeds zo indrukwekken goed, hij zakt toch een plaats in mijn top 10. Is mijn 2de favo voortaan.

stuart
Oh CTK, wat doe je nou.....

avatar van CTK
CTK
stuart schreef:
Oh CTK, wat doe je nou.....
Staat nog altijd hoger dan bij uw top 10 hoor

stuart
Ja, maar ik had veel begrepen, maar niet die plaat met dat 'gegrom'.... ....(buiten dat een goed album verder, maar het is jouw beslissing/smaak )

avatar van musician
Ik ben het in dit geval wel een beetje eens met Leeds.

Kijk, in principe is het meeste werk van Led zeppelin de maximale score waard. De derde cd is de nummer 1 van mijn top 10. Anno 2009 blijft mijn waardering voor m.n. Robert Plant (beste zanger aller tijden) onverminderd hoog, even afgezien van die laatste cd met haar van Krauss.

Maar de eerste cd van Led zeppelin, hoewel onmiskenbaar en een ware revolutie op zichzelf, heeft een aantal mindere momenten. Die op deel II, III en IV nagenoeg niet voorkomen.

Overmoedig beginners-enthousiasme wellicht.

De 'vette blues' van You shook me bijvoorbeeld, na de verpletterende opening met Good times bad times en Baby I'm gonna leave you, haalt bij mij niet de maximale score.

Dazed and confused dan weer wel, maar ook Your time is gonna come is geen vijf sterren.

Communication breakdown is natuurlijk prachtig, maar de terugkeer van de blues in I can't quit you baby brengt opnieuw niet de volledige score.

Helemaal niet erg hoor, menigeen kan jaloers zijn op een dergelijk debuut. Led zeppelin zou nog heel erg veel heel erg goede muziek aan de rock afdragen.

1. Good times bad times 5,0
7. Communication breakdown 5,0
8. I can't quit you baby 4,0
9. How many more times 5,0

stuart
Ieder zijn voorkeur, maar ik moet bekennen dat ik er hier één skip en dat is I Can' t Quit You Baby; ik ben dol op 'vette' blues (You Shook Me), maar weer niet zo op het 'cleane'/kale I Can't..... Ik wil graag in de flow blijven en daarom skip ik 'm, niet omdat het nu dermate slecht is.

avatar van musician
Maar dat is natuurlijk met alle muziekbesprekingen zo! Maar een terecht skipje.

avatar van muismat
Dit is toch wel een van de albums die elke muziekliefhebber in huis dient te hebben, de eerste van een legendarische band.

De eerste en zeker niet de laatste want hierna volgde meer van dit goede experimentele bluesgeluid.
Dit is de eerste Zeppelin plaat die mij ten gehore kwam, en ik herrinerde nog dat Dazed and Confused mij compleet overweldigde, conclusie, als er iets beter is dan Pink Floyd, dan is het dit wel.
Inmiddels wisselt mijn mening vanzelfsprekend nogal eens over welke bands of artiesten de beste zijn, maar Zeppelin zal altijd bij de top van de top blijven horen, dit is Rock 'n Roll zoals het is bedoeld, en beter.

avatar van schaper
Mag niet gemist worden in de kast van elke rockliefhebber!

avatar van Madjack71
40 jaar na dato, nog steeds fier overeind, wat een sound!!
Sterke hoes, krachtige nummers, Led Zeppelin heeft het gelijk.
De leden zijn afzonderlijk misschien niet in datgeen wat ze doen het grootst....alhoewel...je daarover van mening kunt verschillen. Maar zet deze 4 heren bij elkaar...de madman drumwerk van Jason Bonham, de pakkende riffs en hoekige solo's van Jimmy Page, de sensualiteit van ene Robert Plant, samen met de stuwende bas van John Paul Jones en je hebt een wereldbezetting, die door weinigen wordt geevenaard...nou ja..vooruit die van The Who mag er ook wezen.
Vet vet vet om naar te luisteren. Neem deze mee naar de verjaardag van mijn nichtje, zodat ze die kan rippen.
Ze was nogal onder de indruk van Wolfmother. Niet slecht voor een 15 jarige, maar ze moet wel even weten waar de mosterd gehaald wordt heh.
Dit is een sterk uitgebalanceerd album, met verschillende rustpunten, die je niet achterover doen leunen overigens, afgewisseld met muziek met een sound, waardoor dit debuut tot de sterkste behoorde uit 1969 en misschien wel een van de sterkste debuuts ooit!

avatar van Droombolus
Madjack71 schreef:
Jason Bonham

Zullen we daar John van maken ?

avatar van Madjack71
Ik had hem per ongeluk verwisseld met Jason Donavan

avatar van Leander1991
Babe I'm Gonna Leave You WOOW!

avatar van Cor
Cor
Het beroemde debuut van Led Zeppelin. Geworteld in de blues werd de wereld overrompeld in een nieuwe sound. Het blijft een heerlijk album of er nou veel covers op staan of niet. En ik houd van de folky kant van Led Zeppelin, zoals in 'Black Mountain Side'. Led Zeppelin III is stiekem één van mijn favoriete albums van deze band, doordat er daar volop geexperimenteerd wordt met folkbewerkingen. Deze plaat staat en ze zouden zich nog verder ontwikkelen.

avatar van Hendrix4live
Your Time is Gonna Come vind ik het mooiste nummer van de plaat. Het refrein geeft zo veel kracht af. Verder ook natuurlijk Babe, I'm Gonna Leave You, wat het mooiste nummer van Zeppelin is.

Nieuwstad
Ontzettend goed coveralbum, de versies van LZ overtreffen stuk voor stuk de originelen. Alleen "vergaten" ze destijds wel de echte songschrijvers te vermelden... en dat is niet zo netjes.

Willie Dixon spande later met succes een rechtszaak aan en zijn naam kwam alsnog op de hoes te staan. En bij Babe I'm Gonna Leave you gebeurde later hetzelfde, de echte schrijver Anne Bredon kreeg een co-credit.

Dit had eigenlijk ook moeten gebeuren met Jake Holmes' Dazed And Confused. Jimmy Page ontkent echter ooit van het origineel gehoord te hebben. In een interview met Musician Magazine zei hierover het volgende:

MUSICIAN: I understand "Dazed and Confused" was originally a song by Jake Holmes. Is that true?
PAGE: [Sourly] I don't know. I don't know. [Inhaling] I don't know about all that.
MUSICIAN: Do you remember the process of writing that song?
PAGE: Well, I did that with the Yardbirds originally.... The Yardbirds were such a good band for a guitarist to play in that I came up with a lot of riffs and ideas out of that, and I employed quite a lot of those in the early Zeppelin stuff.
MUSICIAN: But Jake Holmes, a successful jingle writer in New York, claims on his 1967 record that he wrote the original song.
PAGE: Hmm. Well, I don't know. I don't know about that. I'd rather not get into it because I don't know all the circumstances. What's he got, The riff or whatever? Because Robert wrote some of the lyrics for that on the album. But he was only listening to...we extended it from the one that we were playing with the Yardbirds.
MUSICIAN: Did you bring it into the Yardbirds?
PAGE: No, I think we played it 'round a sort of melody line or something that Keith [Relf] had. So I don't know. I haven't heard Jake Holmes so I don't know what it's all about anyway. Usually my riffs are pretty damn original [laughs] What can I say?

Tja zowel muzikaal als tekstueel zijn de overeenkomsten te toevallig. Ik heb hieronder de songs die als "inspiratie" dienden even op een rijtje gezet:

Joan Baez - Babe I'm Gonna Leave You (1962)
YouTube - Joan Baez - Babe I'm Gonna Leave You

Jeff Beck Group - You Shook Me (1968)
YouTube - Jeff Beck Group - You Shook Me
(tja Jimmy Page was niet de eerste die dit nummer een heavy arrangement gaf)

Bert Jansch - Black Waterside (1965)
YouTube - Bert Jansch - Blackwater Side

Jake Holmes - Dazed and Confused (1967)
YouTube - Jake Holmes - Dazed and Confused

Eddie Cochran - Nervous Breakdown (1957)
YouTube - eddie cochran - nervous breakdown

Otis Rush - I Can't Quit You Baby (1956)
YouTube - Otis Rush I Can't Quit You Baby

Yardbirds - Smokestack Lightning (1964)
YouTube - Smokestack Lightning

Joy
de overeenkomsten zijn duidelijk, al vind ik nervous breakdown wat twijfelachtig

blijft toch en andere kijk op zeps muziek geven, de waardering wordt lager

avatar van Kronos
Tenzij je al een beetje van de muziekgeschiedenis op de hoogte was.

Joy schreef:

Mee eens, ik twijfelde nog even of ik die er tussen zou zetten. Maar het schijnt toch dat het wel gebaseerd is op dat nummer, vandaar.

Joy schreef:
blijft toch en andere kijk op zeps muziek geven, de waardering wordt lager

Vooral mijn waardering voor Jimmy Page is minder geworden, voornamelijk door het feit dat hij beweert Dazed and Confused van Jake Holmes nooit te hebben gekend. Dan heb je toch wel erg veel boter op je hoofd.

Sheplays
Nieuwstad schreef:

Dat van Jake Holmes was al bekend en hier uitgebreid gemeld. Wat vind je eigenlijk zelf van dit album? Dat vind ik interessant! Geef eens een review en stem!

Nieuwstad
Ondanks het plagiaat is het natuurlijk een klassieker. Ze weten elk nummer naar een hoger niveau te tillen. In tegenstelling tot latere albums, die ik overigens ook erg goed vind, klinken ze hier nog lekker rauw en onbevangen. Blues zo hard dat er een geheel nieuw genre ontstond. Een belangrijke schakel in de muzikale evolutie. 5*

avatar van wouter8
Een van de mooiste debuten in de muziekgeschiedenis vind ik toch wel. Led Zeppelin is een prachtig afwisselend album waarop de kwaliteit van de band al volledig tot uiting komt.
Het openingsnummer is een heerlijke bluesy nummer, dat een mooie sfeer neer weet te zetten. Sommigen zullen het ‘gedateerd’ noemen, ik noem het authentiek. Niet dat dit qua betekenis ook maar iets verschilt. Het is heerlijk opgetogen, en staat in een heerlijk contrast met het volgende nummer ‘Babe, I’m gonna leave you’.
Of het opzettelijk is gedaan, weet ik niet, maar ik vind het in ieder geval erg grappig, dat de laatste zin van ‘Good Times, Bad Times’
“Realize, sweet babe, we ain't ever gonna part.”
is, om vervolgens ‘Babe, I’m gonna leave you’ te beginnen met:
“Babe, baby, baby, I’m Gonna Leave You.”
Het nummer zelf is overigens iets neerslachtiger dan de opener. Verwonderlijk is dit echter niet, gezien de tekst van het nummer. Het nummer lijkt door een zelfverzekerde man te worden gezongen, waarvan langzaam maar zeker duidelijk wordt, dat hij zelf enorm veel pijn heeft van breuk. De twee nummers vormen mijns inziens een mooi tweeluik en een perfecte opening van de plaat. Contrasterend, humoristisch en toch kwalitatief erg goed.

De gitaarsolo van ‘You Shook Me’, is echt geniaal. Het heerlijke bluesy geluid dat Jimmy Page uit zijn gitaar weet te toveren is ongehoord. Het kenmerkende element is bas, die het hele nummer door dezelfde solide basis blijft spelen. Daarop bouwend lijkt er voor iedereen ruimte om te soleren om zo tot een prachtig eindresultaat te komen. Het nummer lijkt een grote improvisatie, maar kent tegelijkertijd een prachtig samenspel en versmelting van de verschillende instrumenten.
Waar de Jimmy Page You Shook Me geweldig inluidt, doet Robert Plant dat bij ‘Dazed And Confused’. Het nummer is redelijk te vergelijken met You Shook Me, hoewel hier de zang centraal staat in plaats van de gitaar. Bovendien kent het nummer iets minder blues-elementen en is het iets experimenteler. Welke van de twee mijn favoriet zou moeten zijn, zou ik niet kunnen zeggen. Dan is de reactie ‘Ik wil ze allemaal!’ van de multivlaai-reclame wel toepasselijk denk ik…
‘Your Time Is Gonna Come’ is mijns inziens het zwakste nummer op de plaat. De synthesizers mogen deze keer de opening verzorgen en kunnen dat niet zo overtuigend als de vorige twee. Bovendien raakt Led Zeppelin hier een verkeerde snaar met een enorm cheesy refrein tot gevolg. Verder is het geen slecht nummer. Uitblinken zal het echter nooit doen, en dan kun je een dergelijk refrein zeker niet gebruiken.
Verrassender is het instrumentale ‘Black Mountain Side’, waarin de eerste tonen worden gespeeld door een acoustische gitaar om vervolgens met een compleet ander geluid het nummer te vervolgen. Het zorgt voor een gezonde afwisseling op de plaat. Het werkt, na de misser, enorm verfrissend en dat is wel zo prettig. Verder heeft het nummer niet zo veel om het lijf, maar gezien de duur van het nummer is dat dan ook helemaal niet vervelend.
Vooral niet waneer dan ingezet kan worden voor ‘Communcation Breakdown’. Een nummer dat ik in het rijtje ‘You Shook Me’ en ‘Dazed And Confused’ schaar. Hoewel het nummer sneller en korter is dan voorgaande twee, passen de nummers voor mijn gevoel perfect bij elkaar. De solo’s komen weer terug en de blues is ook weer van de partij. Prachtig nummer gewoon. Led Zeppelin herpakt zich hier volledig.

‘I Can’t Quit You Baby’ is een rasecht blues-nummer. Het herpakt het gevoel van de eerste twee nummers weer. Heerlijke solo’s die de bijna fluisterende zang begeleiden. Alles staat hier in het teken van Jimmy Page, en eigenlijk is dat wel terecht.
De afsluiter is meteen het langste nummer van de plaat. De sfeer van de eerste twee nummers wordt weer herpakt en zo vormt het album in zijn geheel een mooi afsluitend geheel. Het nummer zelf, daar valt weinig op aan te merken. Een heerlijk nummer, dat je doet snakken naar meer. En dat hoort een afsluiter eigenlijk ook voort te brengen, toch?

Al met al is Led Zeppelin (I) een mooi afgerond en prachtig debuut. De indeling klopt gewoon, alles is een geheel maar toch kennen de afzonderlijke nummers genoeg variatie. Jammer van ‘Your Time Is Gonna Come’, maar deze misser wordt snel genoeg goedgemaakt. Het lijkt een natuurlijke overgang van een minder nummer, naar iets compleet anders om vervolgens keihard en goed terug te komen. Verder, luister en geniet.

4,5*( vanwege You Time Is Gonna Come)

avatar van Hans Brouwer
Hendrix4live schreef:
.....Verder ook natuurlijk Babe, I'm Gonna Leave You, wat het mooiste nummer van Zeppelin is.
Is dat zo Ik ken nog een veel mooier Led Zeppelin nummer .

avatar van ricardo
Led Zeppelin heeft eigenlijk alleen maar mooie nummers gemaakt vind ik. Zowel acoustisch en intiem als met het hardere werk stonden ze hun mannetje.

Ook mooi is een beetje het geluid wat wat ver weg klinkt, en dat geeft platen als deze dan weer een erg bijzondere sfeer mee.