Led Zeppelin - Led Zeppelin (1969)

Label: Atlantic

1. Good Times Bad Times (2:46)
  2. Babe I'm Gonna Leave You (6:42)
  3. You Shook Me (6:28)
  4. Dazed and Confused (6:28)
  5. Your Time Is Gonna Come (4:34)
  6. Black Mountain Side (2:12)
  7. Communication Breakdown (2:30)
  8. I Can't Quit You Baby (4:42)
  9. How Many More Times (8:27)
  10. Good Times Bad Times / Communication Breakdown [Live in Paris, 1969] * (3:52)
  11. I Can't Quit You Baby [Live in Paris, 1969] * (6:41)
  12. Heartbreaker [Live in Paris, 1969] * (3:49)
  13. Dazed and Confused [Live in Paris, 1969] * (15:01)
  14. White Summer / Black Mountain Side [Live in Paris, 1969] * (9:19)
  15. You Shook Me [Live in Paris, 1969] * (11:55)
  16. Moby Dick [Live in Paris, 1969] * (9:21)
  17. How Many More Times [Live in Paris, 1969] * (11:14)
avatar van DureGast
Ik kan echt niet hoger gaan dan 4* voor dit album.. Jimmy Page is echt een all-time hero maar die stem van Robert Plant... Ik kan daardoor bijna nooit een hele LedZep plaat uitzitten...

muismat schreef:
heel Led Zeppelin heeft in mijn ogen helemaal niets met Metal te maken.

Lood is een zwaar metaal.
Serieus: rond 1970 waren heavy metal en hardrock synoniem. Typisch voor Led Zep is de afwisseling van blues en folkinvloeden. En dat is op dit album al te horen, met name Babe I'm gonna leave you. Black mountainside - mi het minst geslaagd - verwijst naar Indiase muziek, met name de sitarspeler Ravi Shankar.

avatar van lennon
Leo Blokhuis had wel een mooi item in de top 2000 a gogo over de roots van (heel veel) Zep nummers... da's toch best even schrikken....

avatar van oceanvolta
Ik heb die aflevering niet gezien maar had wel eerder op youtube het één en ander gezien over de herkomst van bepaalde riffs en teksten die soms in zijn geheel letterlijk zijn overgenomen.

hier te zien.

Filmpje van Youtube pakken, en Klokhuis gaat weer de wijze professor uithangen. Die domme Roemer hoorde het toen volgens mij pas voor het eerst, en dat profileert zich dan als zo'n grote liefhebber.

avatar van Music4ever
Irriteer me vooral aan Matthijs tijdens de uitzendingen omtrent de top 2000 a gogo.
Hij kruipt zo in de kont van Blokhuis met zijn kleffe gedoe (zoentjes geven) en zet hem idd neer als de muziekprofessor.
Leuke is dat Leo die informatie ook via derden krijgt.
Item vond ik wel interessant maar zelf wist ik het allemaal al, toch leuk.
Roemer vond ik nou precies zo'n type die alleen de singletjes kent van de zogenaamde 'hardrock' bands die hij zo geweldig vind, echte SP'er......................

lennon schreef:

Een mooi oude-koeien-uit-de-sloot-haal-item was het. En ook nog eens onvolledig. Meer hierover in het Top 2000-topic. Ik zal deze discussie hier niet verder oprakelen. Of toch; als elke dief in staat zou zijn om met zijn buit een Dazed and Confused á la Zeppelin te produceren kan diefstal uit het Wetboek van Strafrecht worden geschrapt.

Hulde voor Zep's debuutplaat en eerste meesterwerk!

avatar van Brutus
Uitstekend debuutalbum

Good times, bad times
Communication Breakdown,
Dazed and Confuses en
How many more times,
Horen bij de beste nummers can led Zeppelin

avatar van iggy
Nu heb ik ze een tijd geleden allemaal geremasterd gekocht. En nu weet ik niet zo goed wat die page precies gedaan heeft. Want veel beter klinken ze niet. En ja mijn installatie is in orde. Dat was dus effe een tegenvallertje voor me. maar goed.
Good times bad times opent het debuut van de eerste zep. Een matige opener vooral dat zeikerige refreintje irriteert mij behoorlijk. Babe i'm gonna leave you aha da's direct een kraker van jewelste. Prachtig gezongen mooi spel van page en co heerlijk gewoon. De klaagzang van plant gaat door merg en been. Van you shook me ben ik niet echt kapot. Dazed and confused wat moet je er nog over zeggen prachtig gewoon. Your time is gonna come een aardige zep zeker niet slecht alleen dat tenen krommend refreintje brrr jammer man het nummer word daardoor behoorlijk verpest. Black mountain side aardig instrumentaaltje tikkeltje overbodig. Communication breakdown prima rocker. I can't quit you baby lekkere zep blues mooi guitaarspel van page. How many more times Zepper kan bijna niet vreselijk zware riffs prachtig guitaar/zangwerk uitstekende afsluiter. Prima debuut net 4 pingels

avatar van ricardo
Bij deze zit ik echt te twijfelen tussen een 4 of een 4.5*. Deze beluister ik veel vaker van IV, maar deze heeft ook een aantal nummers erop staan waar ik niet zoveel mee heb. Het sterkste spul van dit album beluister ik liever dan het sterkste spul van IV, maar IV vind ik als geheel een stuk beter. Naja geef hem net als IV ook maar 4*

Babe I'm Gonna Leave You en Chicago met 25 or 6 to 4 even achter elkaar beluisterd. Allebei prachtig!!!

ClassicRocker
Deze eerste klap van Led Zeppelin is een veelvoud van een daalder waard. Kwalitatief, maar ook qua impact. Het belang van dit album voor de ontwikkeling van rockmuziek kan moelijk overschat worden. De band heeft zogezegd flink leentjebuur gespeeld bij Amerikaanse bluesartiesten, maar zoals ik eerder stelde: 'als elke dief in staat zou zijn om met zijn buit een Dazed and Confused á la Zeppelin te produceren, kan diefstal uit het Wetboek van Strafrecht worden geschrapt'.

Wie mij vraagt naar de definitie van bluesrock krijgt dit stuk voor stuk uit meesterwerkjes bestaande album als antwoord. Het grootste hoogtepunt is Dazed and Confused, live menigmaal geïmproviseerd tot een kunststuk van langer dan een half uur. Die bluesy stem van Robert, die bluesy gitaar van Jimmy, ondersteund door de beste ritmesectie uit de geschiedenis van de rockmuziek.

iggy schreef:

Die indruk had ik ook. Mijn LZ-CD's stammen allemaal uit de jaren 80 en ze klinken prima. Dank je voor je bevestiging.

ClassicRocker schreef:
ondersteund door de beste ritmesectie uit de geschiedenis van de rockmuziek.

Neuh. Die eer gaat naar Deep Purple Mark II, met name in 1972. Strakker kun je het niet krijgen. Ongeacht de andere veelvuldige kwaliteiten van LZ.

ClassicRocker
Nee, Jones en Bonham zijn voor mij net ietsiepietse beter dan de eveneens tot de buitencategorie behorende Glover en Paice. 5* voor beide ritmesecties, no doubt about that.

avatar van muismat
DureGast schreef:

Het zijn alle 4 grote helden, en een van de weinige bands die dat van alle bandleden kunnen zeggen.

avatar van Leeds
Ik heb de smaak volledig te pakken. Ik verhoog naar 4.5. Wat een sterk album!!!

nee maar jaren geleden maakte ik hier al de opmerking dat dit album niet was te vinden in de top zoveel lijst. Inmiddels wel, echter deze mag toch echt wel in de top 25 staan ...
air, topec en eminem staan hoger .... tja dan noem ik ook wel wat op ...

avatar van Ernie
wat ben ik toch een enorme klootzak! ik trek de plaat even van 4,18 naar 4,17 Heb LedZep II op 4,5 ster staan omdat ik die juist nog iets beter dus moest ik deze wel een 4 geven. Niettemin prachtig debuut met schitterende in your face bluesriffjes en baslijnen om nog niet te beginnen over die oerstem van Robert Plant maar toch vind ik dat het op die 2de worp van hen nog allemaal dat ietsje genialer is

CannabisFristi
Een geniale plaat dit.

avatar van viking1
Prachtig debuut plaat van led zeppelin.
Lekker blues/rock georienteerd.
Vind hem iets minder dan lz2 maar n absolute topper.
Zit in mijn led zeppelin revival heb de eerste 5 cd's.
Nu is deze ff weer aan de beurt genieten.
Wil eingenlijk nog een live album van hun kopen.
Of de bbc sessions of how the west was once.
De bbc cd staat wat studio en wat live werk op,de andere is een dubbel cd met alleen live werk
Wordt op deze site hoog aangeslagen maar vind hem wel heel duur(hij zou het ongetwijveld waard zijn)maar toch,zag hem bij bol.com voor een dikke 24euro en bbc voor 11,99.
Weet dat smaken verschillen(maar goed ook)en je moet ze beide horen om te oordelen.
Denk 1 van beide te kopen nog maar ff goed naar luisteren.
Hebben beide een mooie set list.welke klingt het mooist en rouwst,en kwalitatief het best?
In ieder geval ben ik blij met mijn studio cd's waarvan deze n dikke 4.5 krijgt

avatar van oceanvolta
Dan zou ik toch voor How The West Was Won gaan. Klik

avatar van viking1
Dankje oceanvolta dat scheelt nog al,wordt de keuze een stuk aangenamer van kan nu beide cd's
Scoren voor die prijs.

avatar van Mindscapes
viking1 schreef:

Ik zou ook helemaal voor HTWWW gaan, mijn eerste echte kennismaking met Led Zep en meteen de beuk erin. Eén van de beste liveplaten die ik ooit ben tegengekomen. U bent verzekerd van de rauwheid ervan. 25 minuten Dazed & Confused? 23 minuten Whole Lotta Love? Alstublieft!

avatar van vielip
Nog een tip; als het ff lukt niet bij Bol.dom kopen! Met een beetje speurwerk vindt je wat je zoekt ergens anders altijd (veel) goedkoper.

avatar van ricardo
viking1 zou ook nog eens een kijkje kunnen nemen op marktplaats, daar staan ze soms ook erg goedkoop gebruikt op. Ik heb bbc sessions trouwens bij van leest weg voor minder dan een tientje weet ik nog.

Eigenlijk kun je gewoon blind voor beiden gaan, ze zullen je beiden erg goed bevallen.

Wil je goedkoop en makkelijk scoren zou ik op marktplaats bij het gebruikte spul gaan kijken kun je gewoon voor beiden gaan.

Als je 1 van de 2 hebt zul je gewoon nieuwschierig naar de andere blijven.

succes!

avatar van viking1
Dankje heren vielip en ricardo voor de ideeen.
Markplaats had ik zel ook al aangedacht maar ik wil ze graag nieuw hebben en daar is het vaak(niet altijd) 2e hands en dat wil ik niet wil ze graag nieuw dat ligt aan mij hoor kwaliteit zal ongetwijfeld ook prima zijn maar toch.
Maar jullie hebben gelijk met ff rustig verder kijken op sites en,je komt van zelf wat tegen.
Want wie wil nu te veel betalen.
Aangezien ik in appingedam woon hier hebben we sinds en antal jaren helaas geen platenzaak mee.ik ga wel eens naar groningen cd's shoppen maar daar ga je niet voor 1 cd heen.
Hoe heerlijk het ook vindt in platen/cd zaken te snuffelen.
Komt er helaas niet zo veel meer van,druk leven werk, speel zelf nog in een hobby band.
Zodoende bestel ik vaker cd's via internet(bol.com)vaak heel goedkoop 7.99.
Kan je niet voor naar groningen ha.
Maar de charme van het plaatje/cd kopen in de platenzaak gaat er zo wel af en dat is heel jammer.
En niet goed voor de platenzaken ik weet het,maar je kan je geld maar 1 keer uitgeven.
Maar ik zal wat,verder kijken dan mijn neus lang is en niet alleen bij bol.com kijken(gemakzucht)
Maar het liefst koop ik ze in de platenzaak.
Maar heren bedankt voor de informatie.
En denk inderdaad ricardo als ik een heb gehoord wil ik ook zeker de andere kopen,ben ik veel te nieuwschierig naar.

avatar van ricardo
Ik ben zelf begonnen met How The West Was Won. Beter dan dat krijg je het niet, lees anders de reviews daar eens. HTWWW bezit 3 schijfjes en BBC sessions 2, maar die laatste heeft ook veel dubbele nummers en daar moet je ook maar net van houden.

Of gewoon ff doorsparen en beiden gewoon blind kopen, hoef je ook niet te kiezen.

Misterfool
Prachtig album: een heerlijke adrealinerush. Het psychedelische gitaarwerk op Dazed and confused is een van de leukste dingen die in de jaren 60 op plaat is gezet.

Nieuwstad
Misterfool schreef:
Het psychedelische gitaarwerk op Dazed and confused is een van de leukste dingen die in de jaren 60 op plaat werden gezet.

Leuk dat ze dat nummer van Jake Holmes gecovered hebben ja.

Misterfool
Led Zeppelin heeft inderdaad veel gejat van folk en blues-artiesten. Babe, I'm going to leave you is bijvoorbeeld van Joan Beaz. Niet dat het me deert, songwritingcredits is meer een zaak voor juristen. De nummers zijn door led zep zo goed eigen gemaakt, dat elke "cover" het bronmateriaal ruimschoots overstijgt. Bovendien is de explosieve klankleur van dit album buitengewoon en in die tijd erg bijzonder.