Asaf Avidan - Different Pulses (2012)

Israƫl
Rock / Pop
Label: Telmavar

1. Different Pulses (4:27)
  2. Setting Scalpels Free (3:41)
  3. Love It or Leave It (4:29)
  4. Cyclamen (4:06)
  5. 613 (4:00)
  6. Thumbtacks in My Marrow (3:27)
  7. Conspiratory Visions of Gomorrah (4:49)
  8. A Gun & A Choice (3:17)
  9. Turn (4:05)
  10. The Disciple (4:49)
  11. Is This It? (3:40)
  12. Reckoning Song [Acoustic Version] * (3:20)
  13. This Cool * (4:10)
avatar van Eilord
Dat aERodynamIC succesvol is in het promoten van dit album is wel te merken. Voor mij heeft het ook gewerkt en daar ben ik je zeer dankbaar voor Eric!

Mijn eerste lijsterbeurt zal ergens tussen kerst en oud & nieuw geweest zijn. Het prachtige stemgeluid van Asaf viel mij gelijk op, maar de liedjes wisten mij nog niet te raken. Muzikaal snapte ik nog niet goed hoe ik hiernaar moest luisteren. Het klonk voor mij als bombasme wat maar niet op gang wilde komen. Toch wist het me wel te boeien en heb ik die plaat die dag zo'n drie keer gedraaid. Ik herkende wel de schoonheid van de muziek, maar hoe ik deze mix van Soul, Folk en Pop moest verwerken was mij tot voor vorige week nog een mysterie.

Vorige week zat ik namelijk 14 uur in de bus op weg naar mijn wintersportbestemming. Vanzelfsprekend is dat niet mijn favoriete bezigheid, dus probeer ik de tijd wat sneller te laten gaan door wat te slapen, maar dat valt nooit mee in een bus. Na veel artiesten uitgeprobeerd te hebben op mijn iPod kwam ik uiteindelijk uit bij Asaf Avidan. Het beviel me zo goed dat ik 4,5 uur ergens tussen slapen en wakker zijn heb verkeerd. Of iedereen hier zo naar luistert zal vast niet, maar voor mij heeft het uitstekend gewerkt. Alles viel ineens op zijn plek. Ik snapte de sfeer die het album op wilde roepen. Ik snapte de samenhang tussen de vele insturmenten op dit album, waarvan er niet een tussenuit springt, maar alles als coherent geheel waanzinnig mooi klinkt. Ik snapte hoe de muziek tegelijkertijd zo rustig klonk en tevens klonk alsof het elk moment uit kon barsten (het bombasme wat maar niet op gang wil komen). En ik ben in gaan zien hoe perfect die rustige begeleiding is bij de zang, wat nog altijd de grootste troef is van dit album. Asaf krijgt de ruimte om het een moment heel klein en breekbaar te zingen en op het andere moment om groots uit te halen. Prachtig om te horen hoe hij daarmee kan spelen. Ik heb het gevoel alsof hij op dit album niet een keer tot het uiterste gaat met zijn uithalen. Het zal denk ik zo'n 90% van zijn kunnen zijn. Dat klinkt misschien negatief maar dat is het allerminst. Het klinkt alsof hij een gaspedaal in zijn strot heeft ingebouwd waarmee hij zelf kan doseren hoe krachtig zijn stem moet zijn. Hij voelt het zo goed aan dat ik er kippenvel van krijg. Zodoende ben ik verzot geraakt aan dit album en ben ik er nu ook toe in staat om hier in andere omstandigheden van te genieten.

Om weer even terug te komen op de busreis. Het was voor mij de op een na relaxte busreis ooit. Op nr. 1 staat de rit terug toen ik nog langer van Asaf heb kunnen genieten. Momenteel heb ik dit nu op staan om te luisteren of ik nog iets negatiefs hoor, maar ik kom er gewoon niet op. Ik kan dus niets anders dan dit album 5* geven.

avatar van Bardt1980
Mooi stuk Eilord! Het doet me deugd telkens weer nieuwe enthousiastelingen tegen te komen bij de albums van meneer Avidan. Al snap ik het begrip bombast nog steeds niet helemaal bij dit album. Maar wat zou het. Mocht je Asaf eens helemaal los willen horen gaan dan raad ik je aan om eens naar de nummers Her lies of Empty Handed Saturday Blues te luisteren.

Van de week in de sneeuw dit album ook weer eens op de headphones gezet waar ie nog meer tot zijn recht komt. Zoals ik al verwacht had, een groeibriljantje. Hup, een halfje erbij!

Eilord schreef:

Goede muziek moet je delen

Bardt1980 schreef:

Dankje! Let wel dat ik het had over bombast dat maar niet op gang wil komen, hè. Het ligt constant op de loer op deze plaat, maar nergens wordt het bombastisch. Ander werk van de heer Avidan ga ik me binnenkort zeker eens aan wagen.

avatar van blonde redhead
Hij is mijn top 10 zelfs binnengedrongen. Ik luister dit de laatste tijd elke dag en wordt alleen maar beter. Ik heb al een paar jaar niet eens meer gedacht aan het veranderen van mijn top 10, maar om deze plaat kon ik gewoon niet heen. De enige reden dat hij er nog iet kan vallen is als het concert een grote tegenvaller wordt. Want dat bepaald daarna altijd een belangrijk deel van mijn luistergenot.

Dat concert moet haast super gaan worden afgaande op de vorige keer dat ik hem zag met de Mojos. Maar het is even afwachten met de nieuwe band natuurlijk
Ik heb er het volste vertrouwen in om wederom een geweldig optreden mee te maken.

avatar van IllumSphere
De plaat klinkt verschrikkelijk goed, maar het blijft iedere keer wennen aan de stem en aan het feit dat de persoon die zingt mannelijk is. Het doet me met momenten eerder denken aan de stem van Selah Sue dan dat van Asaf Avidan zelf. We kunnen in ieder geval wel spreken van iets origineels.

avatar van Snoeperd
Beetje laat om te zeggen, maar dit album vormt samen met Coexist en Home Again duidelijk mijn top 3 van 2012. Asaf Avidan heeft echt een schitterende stem, heerlijk rauw, beetje als Janis Joplin af en toe. En het titelnummer behoort tot mijn favoriete nummers aller tijden.

avatar van IllumSphere
Eigenlijk kan ik niet meer zeggen dan dat dit een hele goede plaat is, ondanks dat het einde qua niveau enorm verschilt met het begin en dat Conspiratory Visions of Gomorrah hier op staat. Een kleine smet op het genot, maar gelukkig verandert dit de score grotendeels niet. Mijn favoriete nummers zijn Differrent Pulses en Thumbtacks in My Marrow.

avatar van Mctijn
Conspiratory Visions of Gomorrah past juist prima in de sfeer van dit album.
Ik zou 613 en Thumbtacks in My Marrow als zwakkere broeders willen betitelen. Gewoon beide weglaten en je hebt een top-10 album.

avatar van muziekobsessie
hij staat ook alweer geboekt voor Paradiso 19 september, kan iemand mij eerlijk vertellen hoe de Melkweg was want ik zit te twijfelen

muziekobsessie schreef:

Klik!

@muziekobsessie: ik weet niet of je hem gezien hebt met de Mojos want deze band is echt compleet anders. Goed aangepast aan zijn nieuwe stijl. Erg indrukwekkend en vocaal blijft het natuurlijk smullen.
Ik zou zeker gaan! Hij staat ook in Rotterdam op zondag 16 juni: Hofplein podium en het is gratis

avatar van muziekobsessie
ja dat is misschien iets makkelijker Hofplein, leuk nodig gelijk iedereen uit die ik ken. Is toch veel eerder en ben niet zo dol op helemaal naar amsterdam reizen

moet je deze video is zien van 'n israelische zender..prachtig die ontroering van het publiek te zien.
mijn favoriete nummer
YouTube - ??? ????? ?????'??, Out in the Cold, ????? ????? ????

avatar van Eilord
19 september weer! Dit keer ben ik erbij. Voor de Melkweg was het al uitverkocht toen ik hem leerde kennen.

EDIT: Oh, eerder ook al dus
Wel helemaal in Rotterdam. Naar Paradiso is maar een half uurtje reizen voor mij.

avatar van Mctijn
Inmiddels 1x live mogen aanschouwen en ik verheug me nu al op de 2e keer aankomende juli op Rock Werchter.

Dank aan Aero die met deze review in 2009 Asaf heeft geïntroduceerd bij mij. Een van de betere artiesten van de afgelopen 10 jaar, dat durf ik te zeggen

Dat laatste ben ik helemaal met je eens (ook live geweldig) en die dank? Graag gedaan

Het heeft tijd nodig gehad maar inmiddels is hij op deze site een stuk bekender geworden en dat zal meer door die hit komen dan door mij

avatar van Fathead
Ik kan het volledig beamen! Dit album haalt het wat mij betreft nét niet bij zijn weergaloze debuut, maar hij is wel een van mijn tofste ontdekkingen sinds ik lid ben van deze site.

Overigens, mijn vrouw vindt dit verschrikkelijk...

Fathead schreef:
Overigens, mijn vrouw vindt dit verschrikkelijk...

UItzonderingen daargelaten is muziek een 'mannending' - een bezoek aan de Platenbeurs Utrecht zal dat ongetwijfeld weer bevestigen (de verhouding aantal vrouwen : aantal mannen is daar nog slechter dan in de ICT (1 op 7).

Niet dat dit nou een pleidooi is om meteen dan maar een mannelijke partner te nemen - ook in dat geval kan een aardige smaakdivergentie optreden

Mijn lief kan dit zeer waarderen en we zullen er ook zeker bij zijn begin mei in Tivoli.

Cured
Effe zeuren over die PB: ik moet er een pokke-eind voor rijden, dus aan benzine en entree (E 14 of zo!) ben ik al 45 euro of zo kwijt. Dan nog wat rest dingetejs, zeeg eens nog eens 10: ik houd het dus maar voor gezien. leuk voor diegenen die in het midden des lands wonen. Om on topic te komen: take/love it or leave it dus.

avatar van Eilord
5 mei staat hij ook op bevreidingspop in Haarlem! Kansen genoeg dus voor wie hem wil zien.

avatar van Bardt1980
Bevreidingspop? Dat is toch die dag dat we onze Vreihijd vieren?

Ik schaam me diep...

avatar van tsjong
Wat een pracht clip

Nieuwe clip bij Love It Or Leave It, nu nog zonder filter maar dat zal snel veranderen met alle naakt

YouTube - Asaf Avidan // Love It Or Leave It

aERodynamIC schreef:

YouTube - Asaf Avidan // Love It Or Leave It

Geeft een heel andere blik op het topic animeren. Maar goed de echte snickle-watchers onder ons zullen de IP (nee niet internetprotocol), maar de echte Israelische p* wel herkend hebben

Waaraan - you guess ... denk aan een bierworst

Nog een beetje van zijn concert in Utrecht genoten heer Mjuman? Ongetwijfeld heel wat gekleder

aERodynamIC schreef:

Yep, en de clips op YouTube geven een onvoldoende representatief beeld. We stonden wat naar achteren waar het geluid over het algemeen wat beter is.

Showman hoor. Ik vind hem één van de betere van dit moment.