Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (2012)

Label: Aftermath (II)

1. Sherane a.k.a. Master Splinter's Daughter (4:33)
  2. Bitch, Don't Kill My Vibe (5:10)
  3. Backseat Freestyle (3:32)
  4. The Art of Peer Pressure (5:24)
  5. Money Trees (6:26)

met Jay Rock

6. Poetic Justice (5:00)

met Drake

7. good kid (3:34)
  8. m.A.A.d city (5:50)

met MC Eiht

9. Swimming Pools (Drank) [Extended Version] (5:13)
  10. Sing About Me, I'm Dying of Thirst (12:03)
  11. Real (7:23)

met Anna Wise

12. Compton (4:08)

met Dr. Dre

13. The Recipe * (5:52)

met Dr. Dre

14. Black Boy Fly * (4:38)
  15. Now or Never * (4:17)

met Mary J. Blige

16. Collect Calls * (3:57)
  17. Swimming Pools (Drank) * (4:07)
  18. County Building Blues * (4:18)
  19. Swimming Pools [Black Hippy Remix] * (5:14)

met Black Hippy

20. The Recipe [Black Hippy Remix] * (4:23)

met Black Hippy

avatar van Holla
Hmm okee, nouja gelukkig dat je een andere mening heeft, hoor van iedereen dat m.A.A.d city 1 van de beste nummers is. Vind het wel briljant, maar ben meer een Bitch Don't Kill My Vibe man

avatar van NastyOnWax
Ik vond die eerste beat op M.A.A.D. City eerst echt slecht, maar nu vind ik em echt hard. Die tweede beat vind ik juist echt veel minder. Compton vind ik trouwens echt verrot en Backseat gaat wel.

avatar van Holla
Heb em weer is opgezet, en ben nog altijd overtuigd van Kendrick zijn kunnen. Dit is een van de beste albums die ik ooit gehoord heb

avatar van Kid
Kid
Wat' is 'I'm Dying of Thirst' toch een geweldig nummer. Telkens als ik hem luister krijg ik een benauwend gevoel, prachtig! Ontzettend sterke lyrics. Voor degene die ze beter wil begrijpen:
Kendrick Lamar ? Sing About Me, I'm Dying of Thirst Lyrics | Rap Genius - rapgenius.com

avatar van He$$el_01
Sowieso een mooie site dat.

avatar van NastyOnWax
Ik vind Dying of Thirst juist een van de mindere, terwijl ik Sing About Me juist de beste vind Dit album krijgt trouwens weer een half punt extra. Die eerste 10 tracks variëren van goed tot geweldig en pas vanaf Dying Of Thirst vind ik em minder worden.

avatar van Dociz
Sing About Me/Dying of Thirst doet mij steeds denken aan de track Move/Renaissance Rap van Q-tip.

Hier verandert de sfeer en beat ook geheel halverwege het nummer en spit Q-tip in het tweede deel maar door en door, zoals Kendrick ook in Dying of Thirst

Ik sluit me aan bij KId, dat Dying of Thirst een van de hoogtepunten van dit nog steeds beklijvende album is.

Beatswitch bij 2:50

avatar van 'rens.
Verlaag mijn stem naar 4*. Erg sterke tracks maar de hooks zijn vaak irritant.
Nummers over het algemeen zijn goed, goede beatkeuzes die bij de context van het nummer passen en goede teksten. Black Boy Fly is een bonus nummer die gewoon bij het originele album had gemogen, toffe track!

Minpunten:
Backseat Freestyle (Ik snap de context van het nummer wel, maar ik vind het niet tof om naar de luisteren.)
De hook van Real
Compton (Zo'n net-niet track)
Poetic Justice (Veel te zoetsappig )

Rene1979
Ok hij is weer een punt verhoogd!

avatar van Holla
En terecht ! Groeiertje dit album, ik luister hem nog altijd enorm veel. Zijn maar weinig albums die me maanden later nog zoveel kunnen boeien als deze

Rene1979
Het album is zeker bij mij gegroeid.. Hele unieke sound.. Moest er echt even aan wennen. Zoals met alle classics van de laatste jaren.

avatar van hond racisme
Ik moest het eerst ook niet zo hebben, al heb ik nog altijd mijn twijfels, de bangers staan echt in contrast met de 'wat mindere nummers.' The Art of Peer Pressure, Backstreet Freestyle, M.AA.d city, Swimming Pools en de bonustrack 'Black Boy Fly' zijn supergoed, maar dan heb je, eigenlijk al de rest buiten het matige Bitch, Don't Kill My Vibe die de boel letterlijk vergallen. Moeilijk.

avatar van Holla
Ik vind Money Trees, Sherane, Poetic Justice, good kid en Compton toch regelrechte hits terwijl Sing About Me, I'm Dying of Thirst misschien wel het beste nummer van het album is

Holla schreef:

Mhm, ik vind ze eerlijk gezegd te old school denk ik, geen idee wat het is. Money Trees is inderdaad goed, Poetic Justice is ook nog fijn. Good Kid is vrij saai, en Compton is gewoon totaal niet mijn stijl van hiphop.

avatar van Slowgaze
Ik vind vooral die vocoder in 'Compton' eigenlijk storend.

Rene1979
Nu dat ik dit album veel luister kan ik weinig storende elementen vinden.

avatar van WJW
WJW
Jeetje. Ik verafschuw hiphop, maar ben zó onder de indruk van dit album. Loop al dagen met dit album in mijn hoofd. Dit is goed!

avatar van niels94
Misschien reden om die oogkleppen wat betreft hiphop af te gooien, dan

avatar van Rhythm & Poetry
Ja. Als je dit album goed vindt dan lijkt het me sterk dat je een hekel aan het genre hebt. Dit is weliswaar een hele sterke, maar ook behoorlijke typerende plaat voor het genre.

avatar van hond racisme
Bwah, het is uitzonderlijk, zo'n goed hiphop album, maar inderdaad. Wat ze hierboven ook al zeggen.

avatar van bennerd
hond racisme schreef:
Bwah, het is uitzonderlijk, zo'n goed hiphop album...

Oh.

Maar het klopt wel hoor, het is een van de weinige hiphopplaten die op een positieve manier opvallen bij niet-hiphopliefhebbers.

avatar van niels94
Dat is logisch: dit album bereikt een groot publiek én heeft een inhoud die niet-hiphopliefhebbers aanspreekt. Dat gebeurt niet al te vaak. Als die mensen dan iets dieper zouden graven, zouden ze er misschien achter komen dat er meer albums zijn die ze kunnen bevallen.

avatar van bennerd
Ik vond het best verrassend dat het zo'n groot publiek wist te bereiken, maar ik heb geen idee hoe groot het promotieteam achter deze jongen is en waar de hype ineens vandaan kwam. Maar ik lijk deze plaat sowieso niet echt te begrijpen.

bennerd schreef:

Oh.

Ja, dat is juist wat ik wil zeggen. Ik vind wel dat meneer Lamar dat erg goed heeft gedaan. Ik had vroeger ook iets van 'bah, hiphop' maar zodra je je verdiept in het genre en wat breder begint te kijken, je wat dieper ingaat op de verschillende subculturen en alles ook serieus gaat bekijken is het echt 'prachtmuziek.' En ik denk dat Lamar voor veel mensen wel die 'eye opener' kan zijn, zoals niels hieronder al aanhaalt. Misschien is het inderdaad tijd om die oogkleppen af te nemen?

bennerd schreef:
Maar ik lijk deze plaat sowieso niet echt te begrijpen.

Ik ook niet eerst, ik vond het allemaal niet zo super. Maar als je jezelf pusht om er meer naar te luisteren is het echt heerlijk. Heb je het album 1 à 2 keer beluisterd of toch meermaals?

avatar van WJW
WJW
niels94 schreef:
Misschien reden om die oogkleppen wat betreft hiphop af te gooien, dan

Genoeg hiphopalbums gehoord, maar dit is de eerste die ik als geheel zeer goed kan hebben. En ik ben nou eenmaal een albumluisteraar.

avatar van Holla
Precies, het is een groeiertje, ook bij mij . En hond racisme, ik vond Compton en Good Kid eerst ook helemaal niets maar doordat ik het album en met name de nummers die ik niets vond meer ben gaan luisteren begon ik het steeds beter te vinden. Alleen is dat bij Real nog in mindere mate.

Maar inderdaad bennerd! Luister hem meer zoals hond racisme zegt, en als je hem dan nog niks vind dan ligt de beste man je gewoon niet ofso . Het blijft natuurlijk anders per persoon, wat mooi is of niet mooi.

avatar van meneer
Top album ! Ik probeer ook wat mezelf in de teksten te verdiepen, maar wordt soms weleens wat moe van alle sexuele frustraties. Soms blijven die jongens wel sterk in hun paringsdans hangen.

Begin ook steeds meer invloeden van Prince te horen. Spreekt deze jongen ook aan.

avatar van Oortrommel
Laat ik mijn eerste bericht op Musicmeter maar gelijk goed beginnen. Deze plaat heeft me geïnspireerd tot het aanmaken van een Musicmeter account, want ik kreeg na alle hype en commotie de behoefte om mijn stem ook te laten horen.

Ik ben een fervent hiphopliefhebber en ik kreeg van meerdere kanten, eigenlijk al sinds Section.80 uit 2011, het advies Good Kid, Maad City eens te luisteren. Nu vond ik Section.80 een waardeloos stuk vuil, totaal niet mijn kopje thee. Net zoals de hele 'Black Hippy Movement' niet in diezelfde thee-kan zit. Maar ik hoorde ook dat Good Kid, Maad City anders zou zijn. Iets in me heeft lang volgehouden om mijn tijd hier niet aan te besteden. Deels heb ik spijt van het niet luisteren naar dit gevoel.

Natuurlijk is het voor een artiest onmogelijk om na zoveel hype en publicity alles waar te maken. En natuurlijk is dit geen wanproduct, er zit een goede gedachte achter en het hele concept is uitzonderlijk professioneel aan elkaar gebreid. Dat laatste mag ook wel, als je ziet dat dit uitgebracht is onder Aftermath. Maar al met al vind ik het enorm tegenvallen. Zijn verhaal werd eind jaren '80 al veel krachtiger verwoord door N.W.A. en later in mindere mate door groepen als CMW. Ironisch genoeg doet van die laatste groep juist een lid (MC Eiht) mee op deze plaat...
Maar een boodschap kan ook subtieler gebracht worden dan Fuck Tha Police

Het is daarom enorm jammer dat al gelijk na een goed begin het verhaal de grond in wordt gestampt door het enorm irritante Bitch Don't Kill My Vibe. Pas bij The Act of Peer Pressure begint mijn interesse weer wat groter te worden, waarna de plaat een uitstekend midden kent. Nummers als Good Kid, Poetic Justice en Maad City zijn pareltjes. Sterke producties en teksten die daadwerkelijk wat toevoegen aan de kwaliteit van de muziek.

Helaas komt dan Swimming Pools om de hoek kijken... Dit nummer is te hitgevoelig gemaakt naar mijn mening. De productie klinkt meer als iets wat Young Jeezy zou gebruiken. Daarnaast is de hook ronduit vervelend.

Na deze misser maakt Kendrick Lamar het nog enigszins goed met het gevoelige Sing About Me, I'm Dying of Thirst, wat een geslaagd meesterwerkje is. Real is vervolgens een aardig vervolg hierop. De afsluiter is niet slecht, maar is wel weer erg on-origineel voor een conceptalbum (waar originaliteit veelbepalend is).

De hoogtepunten van de plaat wegen zeker op tegen de mindere tracks, maar al met al staan er voor mij teveel net-niet-nummers op om dit echt een goed cijfer toe te kennen. Volgens Kendrick Lamar is dit een short story. Nou, dit was dan een vermakelijke film, maar wel ééntje die ik niet snel nog ga opzetten.

Swimming Pools durf ik een classic te noemen. Jeetje die flow in de tweede verse en de climax in de derde..