Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (2012)

Label: Aftermath (II)

1. Sherane a.k.a. Master Splinter's Daughter (4:33)
  2. Bitch, Don't Kill My Vibe (5:10)
  3. Backseat Freestyle (3:32)
  4. The Art of Peer Pressure (5:24)
  5. Money Trees (6:26)

met Jay Rock

6. Poetic Justice (5:00)

met Drake

7. good kid (3:34)
  8. m.A.A.d city (5:50)

met MC Eiht

9. Swimming Pools (Drank) [Extended Version] (5:13)
  10. Sing About Me, I'm Dying of Thirst (12:03)
  11. Real (7:23)

met Anna Wise

12. Compton (4:08)

met Dr. Dre

13. The Recipe * (5:52)

met Dr. Dre

14. Black Boy Fly * (4:38)
  15. Now or Never * (4:17)

met Mary J. Blige

16. Collect Calls * (3:57)
  17. Swimming Pools (Drank) * (4:07)
  18. County Building Blues * (4:18)
  19. Swimming Pools [Black Hippy Remix] * (5:14)

met Black Hippy

20. The Recipe [Black Hippy Remix] * (4:23)

met Black Hippy

avatar van Holla
Ik durf dit album wel een classic te noemen, maar het is een groeiertje. Toch vind ik dat de zogenaamde ''hitgevoeligheid'' goed genoeg in balans met zijn eigen dingetje. Het is niet zo dat hij een single maakt die ver afstaat van wat hij voor de rest op het album doet, en het klinkt zeker als een goede single tussen de 11 anderen maar ik denk niet dat dit gemaakt is met de intentie om zoveel mogelijk geld te verdienen

avatar van Oortrommel
Holla, je bent of extreem naïef of extreem dom. Je mag zelf invullen wat het is...

Alleen het feit al dat Interscope/Aftermath zich hiermee heeft bemoeit moet al genoeg zeggen... Alle artiesten maken muziek voor de pingels. Dat is ook niet erg, zolang het eindproduct maar origineel is en er hoorbaar tijd en energie in is gestoken. Kwaliteit, daar draait het om.

Oortrommel schreef:

Nou, zo hoef je het ook niet te verwoorden... Maar inderdaad, de makers van dit album hebben sowieso deels de intentie gehad om geld te verdienen. Dat heeft bijna iedere muzikant die al van vrij hoge waarde is binnen de muziekwereld.

avatar van niels94
Beetje overdreven reacties op Holla. Het belangrijkste punt van zijn bericht, dat dit ondanks de hitgevoeligheid erg eigen klinkt, daar ben ik het mee eens. Bovendien klinkt dit in mijn oren ook absoluut als een project waar Kendrick meer wilde bereiken dan alleen geld verdienen - misschien was dat wel alles wat Holla wilde zeggen, al zal hij dat zelf even moet uitleggen. Duidelijk een creatieve geest. Wat enkele commerciële belangen natuurlijk niet wegcijfert, maar dat is in het geval van dit album niet erg.

avatar van Holla
Precies, dat is wat ik ermee bedoelde niels94. Bij elke release lijkt het me duidelijk dat geld verdienen meespeelt, maar het is zoals niels zegt erg eigen gebleven en dit is voor mij een groot pluspunt aan Kendrick Lamar. Zijn style ligt je, of hij ligt je niet.

Denk dat iemand dom of naïef noemen omdat hij/zij anders denkt juist extreem dom is, maar dit is mijn mening . Je had het tenminste wat netter kunnen verwoorden Oortrommel, dan had ik al wat meer respect voor je reactie gehad

avatar van bennerd
De intentie van een album heeft voor mij geen invloed op de score. Als het goed klinkt, krijgt het een hoge score.

Ik ga deze plaat overigens nog eens draaien een dezer dagen. Hoorde onlangs een track langskomen en vond het stukken beter dan bij de eerste draaibeurt.

avatar van hond racisme
Geld binnenhalen is de zaak van de platenmaatschappij en de promotors, muziek maken is de zaak van Kendrick Lamar, of rappers in het algemeen. Al is het mooi meegenomen als hij een procentje van de buit krijgt. Record companies halen artiesten binnen van wie ze denken dat ze geld kunnen verdienen. Die moeten muziek schrijven voor hun label, zodat het label het releast en daar de vruchten van kan plukken. Dit is toch gewoon altijd het geval? Het label en Kendrick zijn niet hetzelfde, daarom dus, het label hun doel is dus echter wel geld binnenhalen, dat van Kendrick Lamar is gewoon muziek maken. Niks om ''ruzie'' over te maken dus.

avatar van He$$el_01
Kendrick heeft geen geld nodig om te leven inderdaad. Ik denk dat hij veel liever drugs gaat dealen oid...

avatar van Holla
Overigens heeft de intentie ook helemaal geen invloed op de score bij mij hoor, maar ben gewoon blij dat hij dit album niet de ''sell-out'' uit is gaan hangen maar gewoon zijn eigen stijltje blijft weergeven.

Lol? Kendrick drugs dealen? Grappig man.

He$$el_01 schreef:

Is dat sarcasme of...? Ik snap de opmerking niet echt.

avatar van Holla
Denk het, maar snap niet waar dat sarcasme tegen bedoelt is

hond racisme schreef:

Is dat sarcasme of...? Ik snap de opmerking niet echt.

Je brengt het alsof Kendrick helemaal niet bezig is met geld verdienen met zijn muziek, wat natuurlijk onzin is. Natuurlijk maakt hij deze muziek om er geld mee te verdienen, anders kan hij terug naar een simpel baantje waar je niks aan verdiend of de criminaliteit in (bijvoorbeeld drugs dealen).

En uiteraard zijn het vooral de labels die bezig zijn met het zo effectief mogelijk uitmelken van alles wat populair is, maar als Kendrick echt alleen maar rapt omdat hij van muziek en Hip Hop houdt zou hij nu natuurlijk niet bij Aftermath zitten.

Niet dat het heel veel uitmaakt. Als ik geld zou kunnen verdienen met iets wat ik leuk vind om te doen zou ik het ook meteen doen natuurlijk.

avatar van Oortrommel
Het punt van mij was ook helemaal niet dat het erg is dat er geld met muziek wordt verdiend. Het gaat (zoals ik al aangaf) om het eindproduct. Kun je als luisteraar de muziek waarderen? Het ontkennen van de intentie om geld te verdienen aan muziek dat uitkomt op één van de grootste labels in de hiphop is in mijn ogen gewoon extreem naïef of extreem dom. Niks persoonlijks hoor.

En er zit wel degelijk een relatie tussen het gegroeide vermogen in de muziekindustrie, dit bewijzen o.a. de marketingbudgetten en invloeden van labels op de muziek zelf. Een goed voorbeeld is Lasers van Lupe Fiasco, waar hij zelf niet achter stond. Maar dat die relatie er is, wil niet zeggen dat alle muziek op grote labels per definitie slecht is. En vice versa uiteraard.

He$$el_01 schreef:

Nee, je hebt gewoon een belangrijke zin over het hoofd gelezen. "Daar kan de artiest dan ook een procentje van meepikken", dat procentje gaat dus over enkele 1.000€'s, het bedrag dat uitmaakt of Mr. Lamar muziek schrijft voor het label, ja of nee.

avatar van He$$el_01
Ik heb die zin niet over het hoofd GEZIEN. In die zin zeg je duidelijk: ''Kan de artiest een procentje van mee pikken''. Waar het mij om gaat is dat hij dat niet alleen kan, maar dat het natuurlijk ook een van de belangrijkste redenen is dat hij bij het label heeft getekend.

Maar deze discussie wordt een beetje eentonig.

He$$el_01 schreef:

Maar deze discussie wordt een beetje eentonig.

Akkoord, was die al van het begin trouwens (over de discussie)
Wat je juist zegt is ook zo, geld is ook de reden waarom hij heeft getekend? Was dat dan niet duidelijk dat ik dat mede bedoel? Maar inderdaad, deze discussie is best nutteloos dus maakt niet uit. Kendrick schrijft z'n liedjes en Kendrick earns his stacks.

avatar van Sandokan-veld
Heb me in de afgelopen twee maanden ook maar eens gewaagd aan Lamars veelbesproken album, maar ben helaas niet echt overtuigd. Aan de ambitie van Lamar zal het niet liggen, de plaat is opgezet als een ware vertelling, waarbij drankgelag, ruzies tussen wijken, peer pressure, een meisje van onduidelijke afkomst en een geleende auto uiteindelijk allemaal samenkomen in een noodlottige en gewelddadige finale, waarna donkere gedachten volgen, en een gebed en Jezus en hé kijk eens wie daar is, kindertjes, het is Dr Dre (*feestgedruis barst los).

Ironie daargelaten, is de manier waarop Lamar alle thema's en verhaallijntjes door elkaar weeft knap gedaan. Het is een van de drie redenen dat Good Kid, m.A.A.d. City toch een krappe voldoende van mij krijgt. De andere twee zijn Lamars verbaal/ritmische kwaliteiten als mc, die toch wel buiten kijf staan, en het handjevol echt goede nummers. Het titelnummer-duo is het best geslaagd, twee nummers die Lamars kwaliteiten briljant uitventen, maar ook 'Backseat Freestyle' is erg gaaf, en ´Swimming Pools´ is een leuke single.

De rest is hoogstens aardig, maar net zo vaak ontzettend saai. Dit komt omdat waar Lamar in snelheid, ritme en woordkeuze imponeert, hij in onderwerpkeuze of zeggingskracht veel minder weet te boeien. Hij zevert maar voort over Compton en zijn vrienden en vijanden en dat is allemaal leuk en aardig, maar ik woon daar niet. Wat moet ik daarmee? Ook de producties weten vaak nauwelijks te boeien. Dat je niet in elk nummer een poppy refreintje verwerkt valt te prijzen, maar op minstens de helft van de tracks wordt er wat strak en modern gedaan, en soms wat gekweeld om de suggestie van een hook te wekken. Op zulke momenten klinkt de plaat, op een bepaalde manier, bijna amateuristisch.

Het meest schrijnende moment vind ik het tweeluik 'SIng About Me, I'm Dying Of Thirst', dat opgezet is als de emotionele catharsis van de plaat, maar door Lamars egocentrische en repetitieve geneuzel en de flauwe productie verzandt het in sentimentaliteit en saaiheid. Het is natuurlijk slechts mijn mening, en laat niet gezegd zijn dat ik iets tegen Compton heb, maar misschien zou het goed zijn als Kendrick Lamar eens wat verder kijkt dan de hoek van de straat en gaat zien wat er nog meer speelt in de wereld. Hij mag vast wel de auto van zijn moeder lenen.

avatar van Holla
Leuk verwoord Sandokan-veld! Hoe vaak heb je de plaat beluisterd als ik vragen mag?

Sandokan-veld schreef:

avatar van Sandokan-veld
Pfff heb hem sinds half december op mijn mp3 speler staan en ik gok dat ik hem zo´n een a twee keer per week heb beluisterd, dus een keer of tien a twaalf? Meestal recenseer ik pas dingen als ik redelijk overtuigd ben van mijn mening, maar mocht ik bij herhaalde beluistering op bovenstaande terugkomen dan zal ik dat uiteraard ruimhartig toegeven op deze plek.

avatar van Holla
Klinkt goed , ik lees dat het mijne misschien wat sarcastisch over komt, maar ik heb eerlijk waar genoten van je recensie. Het stuk wat Oortrommel al aanhaalt is briljant .

Maar een keer of 10 a 12, toen had ik hem wel te pakken, dus ik denk niet dat je hem nog veel beter gaat vinden. Maar mooi dat je hem een goede kans gaf

avatar van Sandokan-veld
Thanks, Ik was niet beledigd, als iemand anders kritiek uit op een album dat ik geniaal vind, is mijn eerste impuls ook vaak om te zeggen: heb je wel goed geluisterd?

avatar van Holla
Lijkt me gewoon een relevante vraag ook , zijn een hoop mensen die het 1x luisteren om vervolgens volledig af te kraken en zich de helft van de nummers niet goed te herinneren.

avatar van IllumSphere
Ondanks de vele loftuitingen op zowel MusicMeter als andere site's, moet ik toch concluderen dat het bijzonder moeilijk is om te horen wat hier nu zo goed aan is. Het klinkt wel aardig, maar daar blijft het ook bij. Ik heb niets hoogstaand of memorabel tegengekomen en ik heb eerder de neiging om dit te classificeren als een dertien in een dozijn hip-hop plaat. Niets mis mee uiteraard, maar die platen zullen nooit de geschiedenisboeken halen. En dat vind ik wel een beetje vreemd voor een plaat met een gemiddelde van 4,01 en een Metacritic gemiddelde van 91 op 100. good kid, m.A.A.d city is een eendagsvlieg die het geluk heeft dat hij wat langer leeft dan een dag, maar toch een kort leven beschonken is. Gelukkig dat ik niet bepaal wat leeft of niet leeft en dat dit maar mijn bescheiden mening is.

avatar van bennerd
Godverdomme, dat was dus te denken... Ik denk niet dat ik ooit al een directe verhoging van drie sterren meegemaakt hebt in mijn carrière op deze site, maar deze parel van Kendrick Lamar heeft het in ieder geval geflikt. Sinds de herbeluistering begin deze week is het kwartje zo hard gevallen dat ik de plaat gewoon dagelijks moet draaien. Ineens vind ik Lamars heel diverse flow en gevarieerd stemgebruik ijzersterk en kan ik niet stoppen met mijn hoofd te bewegen op de geweldige beats. In het verhaal zelf heb ik mij nog niet verdiept, maar voorlopig valt er al genoeg lol te beleven met deze plaat.

bennerd schreef:

Voila Was precies hetzelfde bij mij. Wie deze plaat dus niks vind, gewoon blijven doorzetten, en je komt er wel.

avatar van Holla
Precies! Mooi dat ook jij deze plaat nu een parel vind bennerd! Duurde bij mij ook eventjes voor het kwartje viel, en zo zie ik vele reacties bij wie dit is.

Momenteel is Money Trees de ''track off the week'' voor mij, zo heb ik vrijwel elke week (soms wat langer dan een week), een track die me meer bevalt dan de rest. Terwijl ik wel gewoon het hele album draai om de 2 weken. Het klinkt nog altijd zoooo goed in mijn oren, een top 10 plek vind ik daarom terecht

avatar van Slowgaze
bennerd schreef:

hond racisme schreef:

Conclusie: omdat jij hem na meerdere keren luisteren beter vindt, geldt dat ook voor anderen. Bedankt voor jouw wijsheid!

Er is (gelukkig) nog zoiets als een eigen mening.