Paul McCartney - Wingspan (2001)

Alternatieve titel: Hits and History

Rock / Pop
Label: Parlophone

1. Wings - Listen to What the Man Said (3:57)
  2. Paul McCartney & Wings - Band on the Run (5:13)
  3. Another Day (3:43)
  4. Paul McCartney & Wings - Live and Let Die (3:13)
  5. Paul McCartney & Wings - Jet (4:09)
  6. Paul McCartney & Wings - My Love (4:08)
  7. Wings - Silly Love Songs (5:55)
  8. Paul McCartney - Pipes of Peace [Single Edit] (3:27)
  9. Wings - C Moon (4:35)
  10. Wings - Hi Hi Hi (3:09)
  11. Wings - Let 'Em In (5:11)
  12. Wings - Goodnight Tonight (4:22)
  13. Paul McCartney & Wings - Junior's Farm [DJ Edit] (3:04)
  14. Wings - Mull of Kintyre (4:46)
  15. Paul & Linda McCartney - Uncle Albert / Admiral Halsey (4:51)
  16. Wings - With a Little Luck [DJ Edit] (3:14)
  17. Paul McCartney - Coming Up (3:51)
  18. Paul McCartney - No More Lonely Nights (4:47)
  19. Paul McCartney & Wings - Let Me Roll It (4:52)
  20. Paul McCartney - The Lovely Linda (0:46)
  21. Wings - Daytime Nightime Suffering (3:24)
  22. Paul McCartney - Maybe I'm Amazed (3:53)
  23. Paul McCartney & Wings - Helen Wheels (3:47)
  24. Paul McCartney & Wings - Bluebird (3:26)
  25. Paul & Linda McCartney - Heart of the Country (2:25)
  26. Paul McCartney - Every Night (2:35)
  27. Paul McCartney - Take It Away [Single Version] (4:05)
  28. Paul McCartney - Junk (1:57)
  29. Paul McCartney - Man We Was Lonely (3:00)
  30. Wings - Venus and Mars / Rockshow [Single Edit] (3:46)
  31. Paul & Linda McCartney - The Back Seat of My Car (4:30)
  32. Wings - Rockestra Theme (2:37)
  33. Wings - Girlfriend (4:44)
  34. Paul McCartney - Waterfalls [DJ Edit] (3:25)
  35. Wings - Tomorrow (3:27)
  36. Paul & Linda McCartney - Too Many People (4:13)
  37. Wings - Call Me Back Again (5:00)
  38. Paul McCartney - Tug of War [Single Version] (4:04)
  39. Paul & Linda McCartney - Bip Bop / Hey Diddle (3:37)
  40. Paul McCartney - No More Lonely Nights [Playout Version - Edit] (3:53)
  41. Paul McCartney - Coming Up [Live at Glasgow] * (3:51)
  42. Paul & Linda McCartney - Eat at Home * (3:18)
bawimeko schreef:
En? Was Wings een singles-bandje? Jazeker!
De elpees zijn niet echt essentieel, behalve Band on the Run of London Town.
(...)
Het is niet allemaal van de hoogste klasse (C Moon), maar erg genietbaar!

(Paul McCartney &)Wings hebben prima cd's gemaakt en waren juist helemaal geen singles-bandje. Het was in die tijd (jaren 70) echter gangbaar om een single uit te brengen, ter promotie van de juist uitgebrachte LP.

Dat het Paul McCartney (en aanhang) was, betekende dat het vrijwel altijd in de hitlijsten belandde, tenzij het de derde of zelfs vierde single van de LP werd, dan hadden de Wings (lees McCartney) fans meestal de LP zelf wel in huis.

Echt héél bijzonder dat Bawimeko de LP's van Wings niet echt essentieel noemt en dan vervolgens een niemandalletje als C-moon als 'de hoogste klasse' in het werk van McCartney kwalificeert. Maar goed.

Ik vind juist het aardige aan Wingspan, dat McCartney veel rekening heeft gehouden met de uitgebrachte singleversies in die tijd. Dat maakt de cd speciaal, ten opzichte van de uitgebrachte 'losse' studio-albums van (Paul McCartney &) Wings, die de meeste schrijvers op MuMe waarschijnlijk wel in huis zullen hebben.

Dat maakt ook de cd buitengewoon 'aanschaf-waardig', want anders had je deze compilatie met al je cd's deze zelf ook wel kunnen inbranden.

Ook Paul McCartney heeft een hele creatieve periode in de jaren 70 achter de rug, die voor hem niet makkelijk was te evenaren (zie ook alle kritieken op de jaren 80 cd's) Dat verklaart waarom er ook veel uit de jaren 70 op deze Wingspan staat.

Dat, en natuurlijk het feit dat Wings officieel in 1979 zijn opgehouden te bestaan. Maar Wingspan is een prima compilatie uit die periode. Blijft natuurlijk wel altijd de kritiek, dat een greatest hits cd nooit kan tippen aan de sfeer die een enkele studio-cd wel weet op te roepen. Het zij zo.

Deze "greatest hits" ligt al een tijd zo goedkoop in de winkel, dat je er volgend jaar geld bij krijgt , denk ik.

Ad Brouwers schreef:
Dan nog hoef ik 'm niet. En weet je waarom. Het allerbeste nummer van Paul McCartney & Wings ontbreekt. Welk dat nummer dat is? Juist: "Mrs. Vandebilt"!!!!!! Dat je als samensteller van "Wingspan: Hits and History (2001)" "Mrs. Vandebilt" vergeet of bewust niet uitkiest. Dan ben je toch wel een ongeloofelijke ....... (vult U zelf maar in).

avatar van LucM
"Mrs. Vandebilt" vind ik ook één van de beste McCartney & Wings-songs en staat op "Band on the Run". Inderdaad had dit nummer er ook moeten opstaan, maar misschien hebben ze dat nummer weggelaten omdat velen "Band on the Run" dan niet meer zouden aanschaffen (vind ik het beste McCartney & Wings-album).

avatar van musician
Heren, het antwoord is eenvoudig.

Zowel in Engeland als in de VS is Mrs. Vanderbilt nooit op single verschenen.

Daarom is het ook niet eerder op een greatest hits cd gezet, McCartney kan niet alleen met Nederland rekening gaan houden (hoewel, een Dutch collection.............)

In ieder geval, dat is aan de andere kant ook de reden waarom wij op elke greatest hits Uncle Albert/Admiral Halsey krijgen: die heeft weer 1 gestaan in Amerika, terwijl het (bij mijn beste weten) nooit in Nederland is uitgebracht, in ieder geval nooit de hitlijsten heeft bereikt.

Nooit als single!!!

avatar van LucM
Het is inderdaad zo dat met de samenstelling van een greatest-hits-album eerst en vooral rekening wordt gehouden met de hitnoteringen in de VS, omdat daar de grootste afzetmarkt is. Zo komt het op compilaties wel eens voor dat er nummers die in België of Nederland een hit werden ontbreken omdat ze geen grote hit werden in de VS.

Nooit als single!!!

Ben je boos over Mrs. Vanderbilt of over Uncle Albert (of beide)?

Excuus aan de Belgische MuMe schrijvers: ik heb geen weet van Belgische hitnoteringen. Ik zou er wel eens een leuk boek over willen hebben met alle statistieken, maar dat terzijde.

Ik boos? Waarom? Ten eerste ben ik geen Belg (of ze moeten Breda vanmiddag stiekem geannexeerd hebben) en wat betreft die singletjes. Kom nou. Ik ben een Lennon fan.

Ad Brouwers schreef:

O, ik dacht dat je het belachelijk vond dat of Mrs. VanderBilt in de VS of Uncle Albert in Nederland nooit als single was uitgebracht.

Je schrijft toch Nooit als singel!!!?

Ik weet dat je geen Belg bent, ik schreef dat voor andere MuMe lezers.

No way , ik had de lp toch al in huis, als afkickend Beatlesfreak. En voor alle andere MuMe: IK BEN GEEN BELG !!!!!!! .Maar vind het overigens hele gezellige mensen!!! (De vlamingen)

avatar van frankieman
Maar Ad wat bedoelde je dan met: Nooit als single!!!

avatar van bikkel2
Wings heeft zelden het artistieke niveau gehaald van The Beatles. Ze kwamen goed in de buurt met Band On The Run en bepaalde songs van London Town. Niettemin heeft McCartney zonder meer een sterke en succesvolle periode meegemaakt.
Denny Laine was een trouwe volgzame Side-kick , die zijn momentjes kreeg , maar in de verste verte geen composorische partij was voor Mac.
Afgezien van Laine en Linda , zijn er nogal wat bezettingswijzigingen geweest. Ook natuurlijk niet helemaal voor niets. Paul was nu echt de baas , en dat liet ie duidelijk merken.
Wingspan , een alleraardigst overzicht met de hits en sterkere albumtracks. Frisse pop /rock die goed in het tijdsbeeld pastten van de toenmalige ontwikkeling in de scene. Want HI HI HI en Jet bijvoorbeeld zijn duidelijk gebaseerd op de toen hevig aanwezige Glamrock.
McCartney bleef de kunst verstaan van het maken van pakkende songs met veel herkenbaarheid erin. Zo zijn de coirtjes met Laine en Linda duidelijk Wings relaterend.
Niet alles is even sterk , want hij ging ook over de scheef met te kleffe niemandalletjes als My Love en Silly Love Songs.
Echter is dit niet de definitieve Wingscollectie naar mijn idee.
De solowerkjes van na Wings vind ik overbodig. Ik had liever gezien dat het ook echt alleen om Wings werk ging.
Ik wil niet zeggen dat dit veel verschil zou maken , maar van het solowerk kun je wellicht een aparte verzamelaar maken.
Onvergevelijk is tevens dat Girls School ( de b-kant van Mull of Kyntyre) ontbreekt.
1 van de beste rockertjes van Wings , en beduidend sterker dan dat verdomde doedelzaklied.

bikkel2 schreef:
Echter is dit niet de definitieve Wingscollectie naar mijn idee.

Ja, alleen het onderscheid (wanneer is het solo als ook Danny Laine mee blijkt te doen) tussen de diverse samenstellingen maakt het wel wat ingewikkeld. Waar wordt Paul & Linda McCartney onder geschaard?

Ik ben het wel met je eens, maar laten we dan kijken naar tijd in plaats van samenstelling: 1970 (McCartney) t/m 1979 (Back to the egg)?

Ja, helemaal mee eens. Girls school is volgens mij alleen te krijgen op de uitgebreidere versie van London town.

Ik bedoel gewoon dat Uncle Albert/Admiral Halsey in Nederland niet als single is uitgebracht. Dus musician, jouw conlusie klopt!

Sstttt
LucM schreef:
Met andere woorden: die Amerikanen zitten ons eigenlijk lelijk in het vaarwater. Wereldwijde kredietcrisis dankzij de VS (Crisis? What Crisis?), altijd wel ergens een vredesmissie ter vervullen dankzij die Amerikanen maar als absoluut toppunt: dankzij die yankees geen "Mrsvandebilt" op "Wingspan". Het moet niet gekker worden .

De échte McCartney fan heeft Band On The Run toch al in huis. En om nou om één nummertje zo'n heisa te maken vind ik spijkers op lag water zoeken. Het was commercieel in Amerika en de U.K. geen hoogvlieger. En ik snap dat nog ook, he ho, ho he ho!!!

avatar van Hans Brouwer
Een verzamelaar van Paul McCartney & Wings zonder "Mrsvandebilt" is hetzelfde als een verzamelaar van Deep Purple zonder "Child in Time, een verzamelaar van Led Zeppelin zonder "Misty Mountain Hop", een verzamelaar van de Earring zonder "Radar Love". Een blunder van de grootste orde dus. Daarom Ad: hoezo spijkers op laag water zoeken

Dus jij hebt van die dagen, dat jij met zwetend voorhoofd, trillend van de spanning helemaal opgewonden Mrs. VandeBilt van Paul opzet al zijnde één van zijn topnummers? Eén schrale troost. Paul heeft zelf de collectie bepaalt en in 2008 dat nummer voor het eerst in zijn Live-act opgenomen in Kiev. Misschien zegt dat iets over wat hij zelf over dat nummer vond

avatar van frankieman
En dat hij het in Kiev speelde was ook alleen maar omdat het via een Poll was gekozen.

avatar van bikkel2
Dit is dus duidelijk niet de definitieve Wingscollectie naar ik begrijp.
Zal er vast wel weer een keer 1 komen. Hopelijk dan wel voltallig en de juiste nummers geselecteerd.

Nou, ik heb liever dat Paul nog eens een cd uitbrengt met allerlei matriaal, dat ongetwijfeld nog op de planken in de studio ligt en met al die bonus nummers, die ik als Beatlesfan altijd misloop als je er te snel bij bent met het kopen van zijn muziek. Ik vind dat je als echte fan telkens gestraft wordt als je snel iets wilt hebben. Dus liever geen "best of" meer. Die zijn er al genoeg als je zijn Live cd's meetelt.

avatar van musician
Ja, die McCartney schuwt een compilatie meer of minder nu ook weer niet .

Die bonus nummers, en dat geldt niet alleen voor McCartney, komen bij mij maar zelden aan een voldoende. Het zijn vaak niet voor niets nummers die in een eerder stadium afgevallen zijn bij een reguliere studio cd.

avatar van Madjack71
Mooi overzicht en een prima verzamelaar. Er zal vast wel weer het e.e.a ontbreken. Maar wat niet weet wat niet deert. Ik floep deze nog regelmatig in de speler. Deze McCartney is een grootmeester pur sang. M.i heeft hij duidelijk laten merken dat er leven na de kevertjes was en hij goed in staat was om nog een superband neer te zetten. Baanbrekend als de Beatles was het niet, maar kan ook niet, zonder de magie van de andere 3 grootheden.

Maar evergreens genoeg op deze verzamelaar, met wel een lelijke hoes, maar soit.

musician schreef:
Ja, die McCartney schuwt een compilatie meer of minder nu ook weer niet .

Bij sommige nummers heb je gelijk, maar toch zou ik er een stel toch graag willen hebben, als fan, maar ook verzamelaar

avatar van devel-hunt
Toch zijn er veel goede bonus nummers of nummers die erg goed waren en het 'slechts' haalde als B-kant van een single. Het waren niet altijd de zwakke broeders die afvielen, maar ook nummers die niet in de sfeer of het concept van een plaat paste, dus er niet opkwamen, en bleven liggen.

Ad Brouwers schreef:
Inderdaad Ad, dat heb jij goed begrepen .

Waarheid als een koe!

Ik geloof niet, dat ik in mijn hele leven één compilatie ben tegengekomen, waarop uiteindelijk staat wat er op zou moeten staan.

Maar er zijn er wel, die een heel eind komen, zoals deze Wingspan.

Zoals ik ook al bij andere 'definitieve' compilaties heb geschreven: als startpunt voor nieuwe platenkopers (die nog niets van Wings hebben) is dit een prima cd voor weinig geld.

Daarna kun je altijd nog beslissen welke reguliere studio-cd van Wings je in de loop van de tijd gaat kopen.

Ik durf dat rustig te zeggen, want heel veel van McCartney smaakt uiteindelijk altijd naar meer, ook uit zijn Wings periode.
Wat ook het voordeel is van een reguliere cd is natuurlijk dat de nummers qua sfeer beter bij elkaar passen.

Ben ik helemaal met je eens, musician. Bovendien zag ik deze voor 5 euro in de bakken liggen bij Van Leest. Waar praten we dan nog over?

avatar van Thuurke
Voor 5 euro kan je geen betere dubbelverzamelaar hebben.