G-Unit - Beg for Mercy (2003)

Label: G-Unit

1. G-Unit (3:29)
  2. Poppin' Them Thangs (4:01)
  3. My Buddy (3:44)
  4. I'm So Hood (3:26)
  5. Stunt 101 (3:52)
  6. Wanna Get to Know You (4:25)

met Joe

7. Groupie Love (4:14)

met Butch Cassidy

8. Betta Ask Somebody (3:53)
  9. Footprints (4:21)
  16. Lay You Down (4:03)
  17. Gangsta Shit (4:12)
  18. I Smell Pussy (4:00)
avatar van MJ_DA_MAN
Ik had het tegen JAGUAR .

Mezelf schreef:

Deze man spreekt waarheid.
Nu JET_JAGUAR geband is kan ik niet meer om zijn reactie vragen, maar gezien jij het met zijn Sinterklaasverhaaltje eens bent (sterker nog, je noemt het de waarheid ) hoor ik graag waarom.

Raekwon the chef
Ja, vraag ik me ook af, want ik zag vooral een hoop gezever

avatar van Devoo
Dit album heeft inderdaad goede producties. Je mag alles zeggen wat je wilt, maar G-Unit heeft vaak goede beats en en mooie en heldere producties. De manier van rappen, en de flows van de rappers vind ik minder. Ook tekstueel trek ik dit niet. De nummers zijn gemiddeld van niveau, en hebben refreintjes die snel in je hoofd blijven hangen. Dat verklaart ook het grote succes van G-Unit bij de Mainstream. Het is erg toegankelijk en stoer, daarom slaat het ook aan. Nuja, ik geef het een 2.5*. Want niet alles aan dit album is ruk, en er staan zeker betere nummers op!

Mezelf
I smell pussy, is that you Ja?

MJ_DA_MAN schreef:

Nou, zal ik jou dat eens haarfijn uitleggen?

Dit album werd toendertijd hevig bekritiseerd, waarvan minstens 75% door mensen die dit soort muziek nooit luisteren of zogenaamd een "natuurlijke" afkeer hebben van alles wat 50 Cent ook maar met 1 vinger aanraakt.

Dit is ten eerste geen objectieve beoordeling.
En ten tweede slaat het de plank volkomen mis, want dit album bevat namelijk een aantal sterke producties en ook de manier waarop de teksten gebracht worden zijn van tijd tot tijd gewoon goed.

De kern van zijn bericht gaat om het feit dat mensen dit niet leuk vinden puur omdat het G-Unit is. En wat hij terecht aankaartte; als bijvoorbeeld Redman op Stunt 101 had gerapt en niet G-Unit, was de track meer gewaardeerd. Dit weet ik voor 99% zeker.

Het draait in deze zaak dus vooral om bevooroordeelde mensen die de schijn wekken een objectief slechte beoordeling te geven die uiteindelijk op niks dan vooroordelen gebaseerd is.

Veel van dit soort mensen claimen vervolgens dat andere artiesten (meer underground vaak) wel goede muziek zijn, als een soort rechtvaardiging van hun slechte cijfer voor deze cd. In de trend van "ik geef hier een 2 voor maar ik heb verstand van muziek want ik geef Operation Doomsday wel een 4".

Vandaar dat ik het in grote lijnen zeker eens ben met Jet Jaguar.

avatar van Kill_illuminati
Mezelf schreef:

Dat vind ik voor mezelf wel logisch aangezien ik Redman een fijnere rapper vind. Zelfs een van m'n favoriete karakturen in de rap game. Je neemt trouwens wel aardig een verkeerde vergelijking aangezien redman zoiezo al enorm veel word gewaardeerd. Redman rapt eigenlijk gewoon beter, vind ik.

avatar van MJ_DA_MAN
@ Mezelf: een beoordeling is sowieso nooit objectief, dus begin maar weer opnieuw. Je stukje is overigens best hypocriet gezien je bevooroordeelde mensen afkraakt maar zelf wel zo'n beetje iedereen over een kam scheert die dit album niet goed vindt (komt iig wel zo over, sommigen kunnen het ook daadwerkelijk niet goed vinden).

gipspoot
Ja maar hij heeft wel een beetje gelijk. Sommige backpack hiphopppers komen wel erg snel aan met oppervlakkige praatjes bij zulke commerciele albums als deze.

avatar van MJ_DA_MAN
Dat is natuurlijk waar, maar er wordt gesuggereerd dat dat altijd het geval is als je niet van dit soort hiphop houdt en bovendien is het erg gedramatiseerd gebracht door Mezelf en wijlen JET_JAGUAR .

Mezelf
Dat suggereer jij, ik niet. Ik geef mijn mening over het feit dat dit album toendertijd zo erg slecht beoordeeld werd. Tuurlijk zijn er mensen die dit gewoon niet kunnen waarderen, dat snap ik ook. Maar het overgrote deel was gewoon aan het "haten" op 50 Cent.

En ik dramatiseer niet, ik geef alleen aan dat sommigen hier dit album bevoordeeld bekritiseren met het excuus dat ze andere artiesten wél waarderen. Dat heeft totaal niks met elkaar te maken namelijk.

Iedereen mag zichzelf afvragen of hij/zij daar bij hoort of niet.

En een beoordeling kan zeker wél objectief zijn. Als er bijvoorbeeld met een cijfersysteem of puntentoekenningsformulieren etc. worden gebruikt. Het ligt eraan in hoeverre de beoordeler afstand kan nemen van datgene hij/zij beoordeeld. Ik ken genoeg mensen wiens mening ik objectief (genoeg) schat om te geloven.

avatar van MJ_DA_MAN
Het oorspronkelijke punt was dat er hier op MuMe zwart-wit over dit soort platen na wordt gedacht en dat velen hier vooroordelen hebben, maar dat is toch echt niet het geval (er zitten er natuurlijk wel wát bij, maar het merendeel is zeker niet zo). Ik ben al jaren lid dus weet echt wel waar ik het over heb. Ik heb het dan ook niet over het algemene beeld van ''backpackers'', maar over de users op deze site. En een beoordeling/mening over muziek is altijd subjectief; objectieve meningen bestaan niet.

avatar van JustiFicatioN
Mijn eerste originele hip hop cd. Ik heb hem toen der tijd helemaal grijs gedraaid. Ik zal hem binnenkort even nog eens een luisterbeurt geven, kijken of ik hem nog steeds goed vind.

Frostyx
4* heb niets met G-Unit maar dit is gewoon erg goed.

t-h-y-$
ik heb hier ook vrij weinig mee
maar het is wel een goed cdtje

Frostyx
Best maf, de rest van G-Unit vind ik rond uit kut, maar deze blijft gewoon goed
My Buddy, Poppin them thangs, Smile, Salute you, Beg for mercy , Stunt 101 en Eye for Eye zijn mijn favorieten

avatar van MAS
MAS
Heb deze cd nog origineel gehad maar ben hem ooit kwijtgeraakt. Achteraf niet erg ik ben geen fan meet van 50 en zijn kornuiten maar destijds vond ik dit echt geweldig.

avatar van KILLERBEE99
Beg For Mercy en G'd Up

Verder zijn de singles die uitgebracht zijn ook heel vet! De overige tracks gaat wel.

avatar van Harderwiek
Ik wardeer deze cd meer dan de cd's van 50. Het zijn niet hele sterke teksten en beats maar toch vermakelijk. Sla toch altijd wel aantal nummers over. Stunt 101 heeft wel lekkere beat en G'd Up, My Buddy, Poppin them thangs en Eye for Eye zijn ook wel goed.

FlO
gewoon een leuk album met goede beats.

avatar van Joris15
Poppin them thangs(L)

avatar van raafmau
heb de cd nog origineel goeie beats. flut raps maar gewoon lekker voor die tijd .

avatar van Rhythm & Poetry
Als je de teksten buiten beschouwing laat zijn de raps ook zeer verdienstelijk te noemen. Hier klinken de rappers van G-Unit nog hongerig.

avatar van ThingMan
raafmau schreef:

Ze hadden in die tijd toch veel meer en betere rap. Dit is redelijke standaard hap. 50 Cent was hier nog net een euro.

avatar van MAS
MAS
Deze weer een paar keer geluisterd en dit is toch wel een vermakelijk album. Er staan vooral een hoop dikke beats op dit album.

PriestMaiden
Popping the thangs is een vet nummer.
Album valt wel mee. De beats zijn oke. De teksten zijn niet al te serieus te nemen (zoals actiefilms eigenlijk) van tijd tot tijd kan ik hier wel eens van genieten.
Buiten 50 Cent en Loyd Banks zit hier naar mijn mening geen goede rapper bij.

avatar van CosaNostra
Wel stukke beter dan T.O.S.; je kan zegen wat je wil maar refreintjes blijven wel hangen en beats zijn ook wel oke maar niet gruwelijk. Elk nummer wel zelfde opbouw, couplet banks, couplet buck en couplet en refrein van 50.

Zeer goed album met als top nummer Popping Them Thangs

avatar van Harderwiek
Toch wel echt een goede plaat als ik eerlijk ben. Kan hier echt van genieten

avatar van Timo710
Soms ga ik op youtube een beetje terugluisteren naar muziek uit deze tijd 2003: zelfs de commerciële acts kwamen destijds goed uit de hoek. Ook al waren de teksten niet echt hoogstaand. Instrumentaal zat het allemaal erg goed in elkaar en vooral de arrangementen(opbouw bijvoorbeeld) van deze nummers waren goed. Als je dan gaat kijken naar de budgetten die videoclips destijds hadden kan ik alleen maar terugverlangen naar deze tijd waarin ik de televisie maar hoefde aan te zetten om hip-hop te kunnen luisteren.

Dit album is gewoon goed. Instrumentaal zit het op een niveau waar het Aftermath kamp al een lange tijd niet meer in de buurt is geweest. Alle artiesten lijken op deze plaat op hun best te zijn. Wat ik vooral hoor aan hip-hop die in deze tijd gemaakt is, is dat geld aan werd verdient en dat er ook echt een business in zat. Toenertijd was de muziekindustrie echt op zijn hoogtepunt en hip-hop was het grootste genre toenertijd.

Dit betekent dat er geïnvesteerd kon worden in studiotijd, stemcoaching, top-producers en dat het album niet gerushed in de winkels werd gelegd er werd een team van vakmensen met duidelijke kennis van muziek ingezet om het album te verwezelijken. En dit hoor je terug in de plaat. Iedere track lijkt op zijn plek en je hoort gewoon dat er genoeg nummers zijn geschrapt om deze tracklist te verwezelijken.

Tegenwoordig kan dit niet meer. Een album opnemen met een werkbudget van een paar ton en dit dan keihard terugverdienen met je album. Wekenlang in de studio opnemen om vervolgens daar de beste nummers tussenuit te pikken. Een enkeling kan dat, maar deze zijn over het algemeen "het" kwijt en lijken niet meer een drive te hebben. Jonge artiesten die op een hoog budget mogen opnemen zijn er weinig, dit is dan ook de reden dat er weinig goede, commerciële hip-hop wordt gemaakt tegenwoordig.

Is dit pure rauwe keiharde hip-hop? Nee. Het is commerciële hip-hop op een hoog niveau, dat een gigantische mainstream doelgroep heeft ontketend en daarnaast ook de deur heeft geopend voor veel mensen, waaronder ik. Om zich beter te gaan verdiepen in hip-hop.

Ik kan hier dan ook met moeite iets slechts over zeggen omdat ik G-Unit en 50Cent tegenwoordig niet zo tof meer vind. Dit is gewoon een sterke plaat.