Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane over the Sea (1998)

Folk / Rock
Label: Merge

1. The King of Carrot Flowers Pt. One (2:00)
  2. The King of Carrot Flowers Pts. Two and Three (3:06)
  3. In the Aeroplane over the Sea (3:22)
  4. Two-Headed Boy (4:26)
  5. The Fool (1:53)
  6. Holland, 1945 (3:12)
  7. Communist Daughter (1:57)
  8. Oh Comely (8:18)
  9. Ghost (4:09)
  10. [Untitled] (2:16)
  11. Two-Headed Boy Pt. 2 (5:13)
avatar van hoi123
Titelnummer.

avatar van chevy93
niels94 schreef:
@ Chevy, tuurlijk, want je vind het nummer verder slecht, maar kun je dan zeggen dat expliciet de tekst slecht is? Het bestaat toch dat je een nummer vreselijk vind mar de tekst wel goed? Ik neem aan dat je begrijpt wat ik bedoel
Ik geloof het wel, maar het feit dat je je specifiek op de teksten richt, is wat mij betreft onnodig. Ik waardeer albums/nummers niet opeens beter, omdat het een goede tekst heeft, maar qua zang (de manier van brengen) weinig voorstelt. Als ik (puur alleen) goede teksten wil, ga ik wel boeken lezen.

avatar van rock-rick
Af en toe kan ik best een nummer beter vinden door de tekst. Denk aan een I Don't Like Monday, al is die ook goed gebracht.

chevy93 schreef:

Volgens mij begrijp jij mijn punt gewoon niet, ik heb het er helemaal niet over dat een nummer per se beter wordt van een tekst, weet ook niet waar je dat vandaan hebt want natuurlijk ben ik het met je eens. Ik zei alleen dat een nummer dat jij slecht vind nog wel een goede tekst kan hebben, dat hoeft verder niks af te doen aan de 'slechtheid' van het nummer, die kan nog steeds kotsneiginggevend slecht zijn ( ), of de tekst op papier nou goed is of niet. En nou klaar want we zitten nu al een paar berichten over iets simpels wat na 1 bericht al duidelijk was volgens mij.

avatar van Eveningguard
De teksten van dit album als slecht bestempelen is nonsens. De emotie die Mangum voelde bij het lezen van het dagboek van Anne Frank spat er van af. Zelden heb ik iemand gehoord die zo goed kan rijmen.

And it's so sad to see the world agree
That they'd rather see their faces fill with flies

Van deze zin krijg ik elke keer weer tranen in mijn ogen. De wereld die de vervolging van de joden accepteert... Brrr.

avatar van niels94
Inderdaad. En hoe goed het ook gewoon klinkt, hoe vloeiend het allemaal loopt en het perfect in de muziek past... ongekend. Ja, als er iets sterk is aan dit album zijn het wel de teksten. Nee, alle rest is net zo goed

jellecomicgek72 schreef:

Wel aardig, alhoewel.. Als ik de songtekst zo lees gaat het eigenlijk nergens over.

And your mom would stick a fork right into daddy's shoulder
And dad would throw the garbage all across the floor

Gaat nergens over? Klinkt als een probleemgezin?

avatar van Arrie
chevy93 schreef:

Ik vroeg er naar, omdat Jelle zei dat ie de teksten ook slecht vindt. Ben het verder gewoon met je eens.

avatar van jasper1991
Goede muziek met matige zanger. Zo kan ik dit album het best samenvatten denk ik.

Die zanger mist power en emotie in zijn stem mijns inziens. Bovendien, als de zanger de hoogte in gaat lijkt het echt nergens op, komt mij gewoon totaal ongeoefend over. Het album is wel een mooi geheel en avontuur, met af en toe bijzondere arrangementen en melodieën. Het album bouwt goed op met dat eerste nummer, zakt halverwege een beetje in bij mij maar het eindigt toch wel weer mooi.
Ik kom niet verder dan een 6je, 3*.

jasper1991 schreef:

Die zanger mist power en emotie in zijn stem mijns inziens.

Ben ik niet met je eens, maar dat is gewoon persoonlijk

Dat is ie wellicht ook, maar hij pretendeert nergens geoefend te zijn, dat geeft deze muziek zijn charme (of niet )

avatar van SilverGun
jasper1991 schreef:
Die zanger mist power en emotie in zijn stem mijns inziens.

Dat is wel het laatste waar je Mangum van kunt beschuldigen.

avatar van BlueVelvet
The Scientist schreef:
maar hij pretendeert nergens geoefend te zijn
Dat lijkt me bijzonder moeilijk waar te nemen louter gebaseerd op de zang zelf. Of heeft hij iets dergelijks in een interview gezegd?

avatar van The Scientist
Ik heb nooit ergens gelezen dat hij zichzelf een begenadigd zanger vindt.

avatar van king_pin
Jeff gaf toch nooit interviews?

avatar van Eveningguard
De zanger mist emotie in zijn stem?! Sorry? Dat heb ik nog nooit gehoord. Ik ken geen zanger die zoveel emotie in zijn stem legt.

king_pin schreef:
Jeff gaf toch nooit interviews?

Hij heeft er een klein aantal gegeven. Kan me nog een radiointerview herinneren van hem.

avatar van jasper1991

Dat is wel het laatste waar je Mangum van kunt beschuldigen.

Zijn stem komt me nogal vlak over. Hij zingt zijn noten kaarsrecht, nauwelijks crescendo hoorbaar. Dus hij weet geen persoonlijke lading en power te geven aan wat hij zingt mijns inziens.

Maar eigenlijk valt dit nauwelijks te beredeneren, wat voor de een emotie is doet de ander niets. Het is voor een groot deel interpretatie, eigenlijk voor 100%.

avatar van Eveningguard
O oke, denk wel dat je een van de weinige bent. Juist door de emotie van Jeff wordt het album geprezen.

avatar van pim556
Door de zeer verschillende meningen en de discussies over de valse zang ben ik hier ontzettend benieuwd naar geworden.
Als ik het zo zie is het voor de één een geniaal album, en voor de andere helemaal niets.
Dat maakt me ook wel bang dat ik iets mis en het niet goed zal vinden.

Dus ik zal goed luisteren

avatar van rock-rick
Er valt bij dit album weinig te missen. Je waardering komt vanzelf of zal nooit komen .

avatar van pim556
Na drie luisterbeurten begin ik de plaat steeds meer te waarderen.

Het nummer dat eigenlijk meteen goed binnenkwam was de titelsong. Prachtig nummer.

Voor de rest moet ik wel aan de aparte stem van Mangum, vooral bij het Jesus Christ-gedeelte.

Daarnaast stoor ik me een beetje aan de slechte kwaliteit van dit album. Bij Holland, 1945 zijn de gitaren vaak gewoon een ruis. Ik weet wel dat dit lo-fi is enzo, maar toch vind ik het jammer.

Ik ben ervan overtuigd dat ik me over de negatieve puntjes heen ga zetten, want wat een prachtig album begint dit te worden!

pim556 schreef:
Bij Holland, 1945 zijn de gitaren vaak gewoon een ruis.

Noise gitaren. Zitten ook in King of Carrot Flowers pts. 2 & 3 en Ghost.

avatar van The Scientist
Volgens mij heeft dat inderdaad weinig met (productie)kwaliteit te maken, maar wordt gewoon moedwillig dat geluid neergezet... Net als dat er in rockmuziek distorted gitaren worden gebruikt, wat in feite ook een afbraak van het oorspronkelijke signaal is, maar wat ik ook niet als mindere kwaliteit zou zien aangezien eht moedwillig gebeurt.

avatar van rock-rick
Mij viel juist op hoe zuiver die productie is.

avatar van Gyzzz
Als de volledige zuiverheid van de klank in muziek altijd nagestreefd zou moeten worden, dan had op kwaliteitsplaten iedere melodie enkel uit pure sinustonen bestaan.

avatar van DirkM
Gyzzz schreef:

Gelukkig is muziek meer dan alleen het nastreven van volledige zuiverheid. Ben wel benieuwd hoe een dergelijke plaat zou klinken

avatar van Joren999
Behoorlijk saai. Gewoon een collectie van tonen achter elkaar (en dan niet gitaartonen, want die zijn niet zuiver). Gewoon van die nare computertonen.

avatar van king_pin
Een album van Hammock zou een kandidaat kunnen zijn daarvoor, erg zuivere klanken.
Maar waarom hebben we het bij NMH over zuiver? Dit is helemaal niet zuiver

avatar van Gyzzz
Was allemaal in reactie op pim556. Het feit dat ruis regelmatig kan optreden als ongewenst bijgeluid, maakt natuurlijk niet dat je er niets moois mee kunt doen.

niels94 schreef:

Noise gitaren. Zitten ook in King of Carrot Flowers pts. 2 & 3 en Ghost.

Het is inderdaad niet alleen bij dat nummer.
Maar het is natuurlijk niet dat alles zuiver moet klinken, alleen dit prachige album bewijst dat al.
Ik heb alleen een beetje het idee alsof ze expres wat vage ruisgitaren (want zo klinkt het gewoon voor mij, noise of niet ) hebben gepakt om er wat op te raggen. Dan klinkt het lekker alternatief!

Maar terwijl ik het prachtige Two-Headed Boy hoor ben ik er zeker van: Dit album verdient 5 sterren, en dat kan in de toekomst alleen maar stijgen.