Sigur Rós - Takk... (2005)

IJsland

14. Ó Friður * (4:47)
  15. Kafari * (6:08)
  16. Elfur * (2:17)
avatar van musicfriek
Oei, oei, oei..... Dit is ook al zo mooi! Ik waan me met deze muziek op allerlei plekken ter wereld. Geweldig hoe je je fantasie tot uiting kunt laten komen op deze muziek

Beter dan ( ) en ook deze krijgt van mij een hoge waardering: 4,5*

avatar van Pinsnider
De eerste zes nummers staan, om maar eens in Tour de France termen te spreken, in Haute Categorie. Ik denk dat geen enkele gewone sterveling ooit in staat is geweest of in staat zal zijn om een mooier rijtje nummers te maken als dit zestal. Ongelofelijke pracht en schoonheid!! Voor die eerste zes wil ik graag 6* geven. Aangezien dat niet kan, en de tweede helft van de plaat toch voor mij op een 4* uitkomt, wordt dat een dikverdiende 5* op het rapport...
De euforie van Hoppipola, het loos gaan op Glosoli, de twinkelende belletjes op Se lest, de bombast van Saeglopur... jongens jongens....

avatar van musicfriek
Kan mij het bommen, 5 sterren voor deze. ONGELOOFLIJK goed is dit zeg!

avatar van Lukas
Ik denk dat ik op basis van Glasolie en Huppeldepup al wel kan zeggen dat ik deze zeer binnenkort ook maar eens moet aanschaffen.

Electro_
Het valt me op dat een hoop mensen opeens weer dit album 'ontdekken' en hogere stemmen geven, en hem aanschaffen. Ik ook, maar dat komt door de leuke prijs op Bol.com

Zo erg ontdekken is dit toch niet? Het album is ruim een half jaar oud!
Dat de band ontdekt begint te worden door velen is wat anders......., maar dat komt wel vaker voor hier op de site en dat maakt het ook zo leuk. Zo zie je bv the Cure ook opeens in the picture staan.

Omayyad
aERodynamIC schreef:
Zo zie je bv the Cure ook opeens in the picture staan.

Dat komt denk ik ook een deel door de recentelijk verschenen remasters...

Electro_ schreef:

Heb hem ook besteld en wat mij betreft mag iedereen dit aanschaffen, dit is muziek voor iedereen

En een hoge waardering verdiend dit album ook gewoon!

avatar van the viking
Deze staat ook bij mij op het verlanglijstje hopla hopla vind ik in elk geval erg mooi !

avatar van Lukas
Twee zielen, een gedachte, the viking en ik

Omayyad schreef:

Dat komt denk ik ook een deel door de recentelijk verschenen remasters...

Denk het juist niet. Weet ik niks van iig. Ik heb het album op aanraden van anderen geluisterd en berichten gepost en daarmee anderen "aangestoken". Leuk hoe dat soms werkt hier

avatar van the viking
HaHa voor het Musicmeter virus hebben ze gelukkig nog geen vaccin gevonden !

the viking schreef:
HaHa voor het Musicmeter virus hebben ze gelukkig nog geen vaccin gevonden !

shappy1010
Heel bijzonder dat hier zo lovend over word gedaan, ik constateer nml. dat deze muziek eigenlijk niks met rock te maken heeft, en alles met synthesizer muziek die zo populair was in de jaren 80. Iemand die de album "voices" van Vangelis zou luisteren hoort min of meer dezelfde stijl. De stem van de zanger heeft vrij veel weg van Jon Anderson, zie hier weer de link met Jon & Vangelis.

Ik vind het best wel aardig hoor, ik ben/was een groot liefhebber van Vangelis, Enigma & What have ya. alhoewel de muziek van Sigur Ros wel erg verzuipt in al dat klankengeweld, dat maakt het wel wat experimenteler, maar soms wat rommelig. De wall of sound had wat beter uitgemixt kunnen worden.

Dus mijn conclusie, aardig, 3* (maar om dit nou in je top 10 te zetten, tja kan niet echt zeggen dat dit nou van die invloedrijke revolutionaire artiesten zijn, moet je toch maar eens meer naar eerder genoemde luisteren).

avatar van Pinsnider
Mooi bericht Shappy! Hier kan mooi over gediscussieerd worden. Zo ben ik het in grote lijnen met je oneens. Alleen al het feit dat er bij Sigur Rós (naar mijn weten) geen synthesizer aan te pas komt maakt het al een stuk beter en mooier dan het steriele getokkel van Vangelis. De enige overeenkomsten vind ik de sferische composities, en vooruit, de stem van Jon Anderson.
Tevens vind ik dat Sigur Rós wel degelijk "Rock" is! In de zin van het gitaargebruik, de drums en de piano. De oude synthesizerhelden heb ik nooit zo los horen gaan als onze IJslandse vrienden hier en daar doen.
En de mix vind ik juist bijzonder geslaagd: lekker gruizig of dromerig.
Maar ik begrijp je punten op zich wel!

shappy1010
Ja natuurlijk zitten hier wel synthesizers in. Het begrip synthesizer is echter wel wat veranderd de afgelopen jaren. De openingstrack zou een Korg synthesizer kunnen zijn (zo klinkt het in ieder geval), het kan ook een sample zijn van een strijkersorkest, bewerkt met synthesizer of digitale effect processoren, komt op hetzelfde neer. Tegenwoordig kunnen ze zo verschrikkelijk veel in een studio, je fantasie is nog de enige limit. Vangelis en cohorten waarin veel meer pioniers hierin en hadden lang niet de beschikking over al dat digitale geweld.

Maar het klinkt wel zeker iets meer als een "band" dan als een mannetje achter een toetsenbord dat zeker, en dat opzicht is het heel erg geslaagd. Ik heb de plaat nu al een tijdje op en ik moet zeggen vind het wel meer dan ok hoor. Maar nogmaals, de reacties hier verbazen me, ik had niet gedacht dat dit soort muziek op MuMe word gewaardeerd, over het algemeen word dit soort muziek niet echt als "cool" gezien.

avatar van The Scientist
Op Takk... zijn de climaxjes inderdaad wat goedkoper en voorspelbaarder dan op de vorige drie albums (die in Glosoli is hier een goed voorbeeld van). Dat ben ik helemaal met je eens, vind dit ook een wat zwakkere plaat... nog steeds wel mooi.

( ) is wat langzamer, en wat minder voorspelbaar.. en is daarom mijn favoriet.

Zeker live is dit toch echt een rock-band die meer dingen van Mogwai weg heeft dan van het door jou genoemde Vangelis. (voor zover ik kan beoordelen). Wel mooi dat je het kunt waarderen

Luister maar eens naar deze:

en deze:

Kijken wat jullie daarvan vinden

Luister maar eens naar deze:

en deze:

Kijken wat jullie daarvan vinden

Ik begin wel benieuwd te raken... Als het net zo mooi is als SR dan is dat natuurlijk nooit verkeerd!!

edit: zojuist het titelnummer van die Vangelis plaat geluisterd enneh.... tsja.... ehm...hoe zeg ik dat netjes..??
Misschien weet SR een warmer gevoel op te wekken en klinkt het daarom zoveel beter..??

Pinsnider schreef:

Luister maar eens naar ask the mountains, vergeet ook niet dat het natuurlijk een ander tijdperk is.

Oh ja, ik gooi er toch een half puntje bij, ik zal nooit fan van Sigur Ros worden, maar vind het toch wel erg prachtige sfeermuziek.

avatar van rustugan
Het valt me op dat weinig mensen het hebben over het nummer Svo Hljott, terwijl ik dat toch wel het mooiste nummer van het album vind. Prachtige melodie zit in dat nummer.

Album zit goed inelkaar met voor mij dus Svo Hljott en Gong als uitschieters.

Dikke 5

shappy1010
Hoe zijn de andere albums, is het meer van hetzelfde of zitten er grote verschillen in?

avatar van The Scientist
Von is veel experimenteler, en veel mooier dan Takk..

Agaetis Byrjun en ( ) zijn iets ingetogener dan deze, minder goedkope climaxen... Allebei ook zeer goede platen vind ik. Ik vind zelf ( ) beter omdat ie wat constanter en wat 'vloeiender' is, meer een geheel dan Agaetis Byrjun.

Ba Ba Ti Ki Di Do is veel geklooi met speeldoosjes... ook erg leuk om te horen, maar mist de overtuiging van de andere albums.

avatar van Pinsnider
Shappy: Ik heb "Ask the mountains" ook geluisterd en ik ben toch bang dat het steriele van de muziek me wat tegenstaat. De melodieën zijn wel erg mooi op zich...

Scientist: grappig, Von vind ik juist weer te rauw, Agaetis Byrjun heeft voor mij teveel uitschieters (positief en negatief) en () vind ik erg donker. Ben zeker met je eens dat de eerdere twee ingetogener zijn, maar ik vind Takk juist zo mooi vanwege de constante kwaliteit, het enthousiasme en de positieve sfeer.

The Scientist schreef:
Von is veel experimenteler, en veel mooier dan Takk..

Deze zin mag je natuurlijk aanpassen. Dat Von experimenteler is lijkt me duidelijk. Maar dat ie ook mooier is dan Takk daar valt natuurlijk zwaar over te twisten. En zeker als mensen niet bekend zijn met alle muziek en er naar vragen vind ik je opmerking een beetje misleidend ook.
Jij vindt het een mooiere cd, dat is iets heel anders....... Maar om het als feit te verkopen aan iemand die een wat onafhankelijke mening wil: je weet zelf ook wel dat Von een beetje los staat van de opvolgers.

avatar van The Scientist
Owkee... heb je gelijk in... is naar mijn mening mooier dan Takk... ja, maar dat komt ook omdat Von in mijn straatje ligt ja.

Vind op Takk... alles een beetje voorspelbaar, maar niettemin erg mooi

The Scientist schreef:
maar dat komt ook omdat Von in mijn straatje ligt ja

Precies. Ik denk dat de meeste users meer met Takk kunnen dan met Von.
En voorspelbaar????? Kom op zeg. Liedjes uit de top 40 zijn voorspelbaar.

Battle of the moderators!!

Is wel degelijk een groeiplaat jongens, ik begin hem steeds mooier te vinden. Vind het niet zo revolutionair als sommige van jullie, maar dit is toch wel in mijn straatje.

@pinsnider : ik heb er nog 1tje voor je en dan hou ik op: Italian Song van Jon & Vangelis. Als je dat niet met Sigur Ros kan vergelijken weet ik het niet meer.

Battle of the moderators!!

Ik ga hem natuurlijk weer even proberen!! Op zich snap ik je punt wel, kwa "klanktapijten" lijkt het best op SR, maar ik vind Vangelis zo emotieloos...

En hup moderators

Battle of the moderators!!

Hoezo battle? The Scientist heeft het al lang aangepast en daarnaast is hij moderator en ik crew

Helaas, dit is hopen op iets dat niet gaat komen....