DANGERDOOM - The Mouse and the Mask (2005)

Label: Epitaph

6. Old School (2:40)

met Talib Kweli

7. A.T.H.F. (3:03)
  8. Basket Case (2:34)
  9. No Names (Black Debbie) (3:07)
  10. Crosshairs (2:26)
  11. Mince Meat (2:33)
  12. Vats of Urine (1:48)
  13. Space Ho's (3:29)
  14. Bada Bing (4:35)
  15. Skit 1 * (1:19)
  16. El Chupa Nibre [Remix] * (2:45)
  17. Perfect Hair 2 * (2:20)
  18. Korn Dogz * (3:01)
  19. Skit 2 * (3:20)
  20. Sofa King [Remix] * (2:50)
  21. Space Ho's [Madlib Remix] * (3:52)
  22. Mad Nice * (3:11)

met Black Thought en Vinny Price

23. Spokesman * (2:26)
dilladawg schreef:
die beat van Crosshairs

DevendraBan
Ik vind deze eerlijk gezegd ook sterker dan Madvillainy, op dit album klinkt DOOM echt geweldig fris, zijn flow en teksten hebben zo een heerlijk scherp kantje, wat ook perfect bij deze plaat past. Moeilijk om uit te leggen wat ik hier precies mee bedoel, maar het klinkt allemaal luchtiger dan zijn andere werk. Meer met een mentaliteit van; ik-spit-de-hele-hip-hop-scene-naar-de-reet-en-ik-geniet -er-godverdomme-van.
Goud waard, dit plaatje.

panjoe schreef:
het einde van sofa king vind ik wel echt sick...
he said try scan, no thing, three-card dead, fly man go for bling, he got bled, I jam over sting, see spots red, I am sofa king we todd ed

En dan die sample erachter, magistraal. En zo zijn er nog talloze lines op te noemen waarvan je mond wijdopen valt.

Voor welke cover zal ik gaan? Deze of de Europese, welke is zeldzamer

Kill_illuminati schreef:
Voor welke cover zal ik gaan? Deze of de Europese, welke is zeldzamer

Ik heb deze nog nooit gezien in welke winkel dan ook. Ook niet in Australië en Nieuw Zeeland en daar heb ik in elke stad de grootste muziekwinkel gecheckt, dus dan weet je iig dat daar de euroversie verkocht wordt. Vind deze bovendien mooier..

avatar van Kill_illuminati
Ik heb deze in fame zien liggen.

Oh. Haha. Ik niet .

avatar van Kill_illuminati
Hoewel ik dat hoesje mooier vind ga ik denk ik voor de Europese release.

Niek schreef:

ik heb hem met deze hoes gewoon van ebay af geplukt voor 20 incl verzendkosten, op vinyl

Een witte 17 jarige jongen die naar gitaarmuziek luistert, als mistens 7 jaar. Soms luistert hij ook naar wat electronisch muziek of wat hiphop maar echt geinterseerd is hij er niet in ook al vindt hij het soms briljant. Hij mist de gitaren, drums en bas. Hij wilt graag naar ander spul luisteren maar voor hiphop moet hij echt in de bui zijn. Eerder staan electro als boards of canada of Nathan Fake op.

Maar MF Doom vindt hij best tof, kan hij goed verstaan en Doom teksten vindt hij erg tof. Granls Barkely is ook een leuk bandje, zelfde voor the Grey Album. MF Doom+de man achter Granls moet intersant zijn en dat is het ook. Hij kijkt al dik 2 jaar online naar een animatie serie genaamd Aqua Teenage Hunger en lacht zich soms het ongeluk om sommige stukken, zijn favorieten zijn de schelende teterisblokjes die zich als macho hiphoppers gedragen(hoop gebitch enzo).

Mah nu maar eens stoppen met dat tweede persoon gedoe. Laast heb ik een hoop Doom gepindakaast en die platen maken best wel overuren op mijn pc. Vooral Dangerdoom, perfecte lengte(40 minuten), perfecte beats maar vooral een onzettend frise hiphop plaat. En ja, als Aque Teenage Hunger fan vindt hij het geweldig om al die figuren(onder andere de egocenterische milkshake Master Shake, de domme Meatwab en hun menselijke buurman de redneck Carl) in de skits te horen. Maakt de skits geweldig en vullen de tekenfilm achtige beats en raps perfect aan('Carl lives next door to a food fight'). De Stones Throw en Adult Swim samenwerking blijft een geweldige actie.

En ja, het is een makkelijk in het oor liggend en briljant hiphop album dat ik nog vaak ga draaien.

'This sucks man, I'm bored'

avatar van principal2000
Lekker album van een zeer goede combi van MC en producer......en niet te vergeten de Aqua Teen Hunger Force! Goed en grappig tegelijkertijd. Jammer van de korte speelduur. Ik vind MF Doom beter matchen met Danger Mouse dan met Madlib.

avatar van P Jay
D-ark schreef:
Mah nu maar eens stoppen met dat tweede persoon gedoe.

... je was in de derde persoon bezig...

avatar van Kill_illuminati
Ik ben toch maar voor de USA versie gegaan.
Die ziet er komisch en cartoonish achtig uit.

panjoe schreef:

Ik heb hem gewoon bij Waxwell in Amsterdam gekocht voor 20 eurotjes, was heel toevallig, destijds zocht ik hem al een tijdje en ik doe mijn wekelijkse ronden langs de platenzaken staat hij daar gewoon. Verder nooit meer gezien, alleen de europese versie maar die vind ik niet mooi.

Overigens is dit zo'n meesterlijke plaat, kan er naar blijven luisteren. Doet mij ergens ook wel denken aan de Viktor Vaughn plaat. Die was destijds ook zeer vernieuwend en fris.

Rene1979
Waxwell? Wat is dat voor zaak?
Ik heb ook deze hoes die hier staat.
Die europese vind ik niet mooi.
Heb deze bij Virgin op times Square gekocht toen.
Hele vette hoes en een vette plaat.
Na Viktor Vaughn mijn favo Doom plaat..

avatar van Kill_illuminati
Ik heb de Amerikaanse versie ( dus deze ) gewoon in Fame in Amsterdam gekocht.

avatar van Niek
Gisteren van mijn lieve vriendin kado gekregen . Hoe die bas erin komt op A.T.H.F. is heerlijk. Geniaal cdtje dat wellicht halfje omhoog moet.

Iemand die weet waaruit het sample komt aan het begin van sofa king?

"Is it much, too much to ask
Not to hide behind the mask"

Improvision
The Nova Local - If You Only Had the Time

avatar van Leonard91
Nadat ik Hip-Hop jarenlang heb genegeerd omdat ik niets had met al die bling-bling idioten ben ik toch maar eens wat plaatjes gaan luisteren. Blijkt maar weer eens dat je eigenlijk niet kan zeggen dat je een bepaald muziekgenre niet leuk vind omdat er bijna altijd toch wel wat te vinden is wat je aanspreekt.

Ik vind dit namelijk een ronduit geniaal album. Echte verhalen zoals bij Atmosphere miste ik in het begin een beetje, maar ik ging Doom hoe langer hoe meer waarderen. Er zitten ontzettend veel leuke woordgrapjes en verwijzingen in, al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Doom soms gewoon wat onzin uitkraamt dat wel vet klinkt (en rijmt). Ik zal vast ook genoeg verwijzingen niet snappen, zo ken ik bijvoorbeeld Aqua Teen Hunger Force helemaal niet. Maar tegenwoordig toveren de meeste teksten nog steeds een glimlach op mijn gezicht, al weet ik al wat komen gaat.

De beats vind ik geweldig. Redelijk simpel maar zo leuk dat ze niet gaan vervelen. De instrumenten zijn allemaal geslaagd. De samples van alle cartoonfiguren zijn hilarisch en passen perfect bij het hele stijltje.

Al met al een perfecte combinatie van geweldige beats en raps aangevuld met leuke samples. Heerlijk om weer een rapper te horen die zichzelf niet constant op de schouder aan het kloppen is.

Ik begin maar eens met een 4,5* maar dat zou zomaar ooit uit kunnen groeien tot een 5* en een plekje in mijn top 10 (als die gemaakt wordt).

Nog een ding. Ik hoor veel mensen die 50 cent (ook niet echt mijn favoriet) altijd afzeiken en meer underground figuren als MF Doom geweldig vinden. Een veel gehoord punt van kritiek is dan dat 50 een monotoon stemgeluid heeft, maar heeft Doom dat niet ook gewoon? Talib Kweli klinkt op Old School al en stuk minder monotoon, al klinken ze allebei geweldig.

avatar van Kill_illuminati
Dat men 50 cent afkraakt heeft meer met het feit te maken dat men dat doet stoer vind om te interessant te over te komen. Dit omdat zij zogenaamd betere muziek luisteren. Heeft niets met 50's kwaliteiten te maken.

Kill_illuminati schreef:
50 Cent maakt erg slechte muziek. Dát is de voornaamste oorzaak dat ie afgekraakt wordt en niets anders. Maar dit is offtopic.

avatar van Timo710
Hoezo Hokjesgeest?

avatar van MJ_DA_MAN
Leonard91 schreef:
Waarom reageer ik toch altijd op dit soort berichten?

Gallow
Niek schreef:
Dát is de voornaamste oorzaak...en niets anders.

wat

Timo710 schreef:
Hoezo Hokjesgeest?

Haha, die is goed. Omdat er (veel) mensen zijn die zijn muziek slecht vinden heeft iemand die dat vindt een hokjesgeest ?

Gallow
Nee, hokjesgeest omdat Niek zegt dat 50 cent's slechte muziek de enige reden is dat 50 cent wordt afgekraakt.

panjoe (moderator)
Oh dan begreep ik je verkeerd
en
ben ik het helemaal met je eens.

-zucht-

Lees! Ik zeg dat dat de voornaamste oorzaak is. Niets meer en niets minder. Of je het daarmee eens bent zal me worst zijn. Dat is iig een voornamere oorzaak dan dat men het zegt om stoer te doen (hetgeen ik op reageerde).

Het wachten is op de mods..

Harco
Leonard91 schreef:

Een monotoon stemgeluid zegt nog altijd niets over de flow van een rapper: iets wat 50 Cent de laatste jaren verloren is.

avatar van levenvergeten
Ik vind het geen hokjesgeest hoor. Dat is wanneer je alles wilt categoriseren in verschillende hokjes. Niek categoriseert niet, maar laat een (mogelijke) reden voor een hokje zien.

Deze Doom-plaat heeft trouwens zijn kracht na al die jaren niet verloren. Ooit ontdekt dankzij een recensie in de OOR (nota bene) en de eerste die ik van hem hoorde. Eén en al gezelligheid, knotsgekke raps, grappige skits en heerlijke beats.