Toto - Toto IV (1982)

Label: Columbia

1. Rosanna (5:32)
  2. Make Believe (3:43)
  3. I Won't Hold You Back (4:56)
  4. Good for You (3:18)
  5. It's a Feeling (3:06)
  6. Afraid of Love (3:53)
  7. Lovers in the Night (4:27)
  8. We Made It (3:56)
  9. Waiting for Your Love (4:13)
  10. Africa (4:55)
Casartelli (moderator)
Rosanna vind ik een knap popnummer, maar t.a.v. Waiting for your love ga ik helemaal met Luka mee. En It's a feeling vind ik ook niks. Verschillende stijlen? Leuk, maar deze hadden ze wat mij betreft achterwege mogen laten.

avatar van Bart_86
Tsja, ik kan je niet dwingen het allemaal leuk te vinden natuurlijk
Maar ik snap 't wel, ik vond Waiting For Your Love ook lange tijd helemaal niks. Maar toen ik de Past To Present video kocht en die clip zag kreeg ik er op één of andere manier direct een heel ander beeld van.

shappy1010
Ik ben meer van het nieuwere werk van Toto, maar deze album is natuurlijk een klassieker in de pop geschiedenis. Jammer dat Africa en Roseanna zo doodgedraait zijn. In dat opzicht is Toto IV een zegen als zowel een vloek geweest voor de mannen, het commerciele succes bleek onmogelijk te zijn om te toppen. Bovendien gaan bij succesvolle acts/albums de critici snel in de aanval, als iedereen het goed vindt kan het onmogelijk goed zijn, is dan al snel de gedachte. En dat is natuurlijk jammer, Toto heeft zoveel meer te bieden.

De nekslag kwam helemaal toen Kimball aan de druk&drugs eronder door ging en de band werd uitgekicked. Het zou in de VS nooit meer goed komen voor de boys.

avatar van Marty
Alles klopt aan deze plaat. Vandaar de vijf sterren. Geen enkel zwak moment.

Ace
De plaat die mijn vooroordeel wat betreft Toto bevestigt: 2* voor de moeite en Africa (wat ik lang geleden een geweldig nummer vond).

Casartelli (moderator)
Ik verlaag naar 3½*. I won't hold you back is toch wel erg glad en het duo Afraid of love/Lovers in the night nog wel sterk, maar niet meer zo magisch als ik het ooit vond. Make believe blijft wel een sterk nummer trouwens.

Toto vroeger [door mijn ouders] teveel geluisterd, vind ze inmiddels erg goed En hou ook wel een beetje van de cd's. Vooral Rosanna erg, erg leuk

avatar van HammerHead
Ha, jullie zullen het misschien niet geloven, maar ik heb deze vandaag aangeschaft op vinyl voor 0,50 euro. Daar laat ik zelfs geen Toto klassiekers voor liggen.

shappy1010

Nou breekt mijn klomp

fastpulseboy

hmmm nog teveel denk ik,
als ik er geld bijkreeg zou ik em nog niet in mijn kast willen hebben staan...

teutoon
fastpulseboy schreef:

hmmm nog teveel denk ik,
als ik er geld bijkreeg zou ik em nog niet in mijn kast willen hebben staan...

Heel goed, blijf je er maar lekker af .

HammerHead schreef:

Even een paar keer luisteren en je kunt ook nog twee favoriete nummers aanvinken.

Casartelli schreef:

Sorry hoor, misschien heb ik niet alles gevolgd, maar wat kun je ermee om 2 nummers aan te vinken?
Kun je hiervan de uitslag ergens teruglezen, of zo?
Of is dit puur voor jezelf?

Kan iemand me hier iets meer over vertellen?

avatar van lebowski
Poeha schreef:

Kun je hiervan de uitslag ergens teruglezen, of zo?
Of is dit puur voor jezelf?

Kan iemand me hier iets meer over vertellen?

Onder de statistieken-tab vind je de 'stand'.

lebowski schreef:

Onder de statistieken-tab vind je de 'stand'.

Hé, super, Lebowski!

Bedankt voor de tip!
Eindelijk kan ik er wat mee!

Heel goed album !
Die drum-intro van ''Rosanna'' blijf ik ook goed vinden.
Kan het niet laten om even mee te tikken op het stuur.
''Africa '' is uiteraard ook waanzinnig !
De rest van de liedjes zijn ook gewoon sterk !

avatar van frankvankesteren
Leuke popmuziek, altijd leuk om nog terug te horen op de radio of gewoon af en toe op te zetten, niet te vaak natuurlijk..

Rosanna is natuurlijk wel een klassieker..Africa ben ik wat sneller zat

Africa is gewoon een top nummer, dat 't afgelopen 25 jaar zo vaak gedraaid is, kan 't nummer ook weinig aan doen.
Rosanna vind ik al weer een heel stuk minder, dus aan de rest zal ik maar niet beginnen.

Spuit 12 schreef:

Moet je toch nog even gaan luisteren naar Make Believe, Spuit! Dit is echt een supernummer!
Onbegrijpelijk dat dit nooit als single is uitgekomen!
Aan de andere kant...zo kan het ook niet "grijsgedraaid" worden!

avatar van Rinus
Het grote commerciele succes album van Toto, o.a. door de singles die een hit werden, zoals "Rosanna" en "Africa" (wat ik persoonlijk een minder nummer vind). Daarnaast vind ik het album ook niet het beste bevatten wat Toto gemaakt heeft, maar door de bank genomen gewoon een solide plaat. Op vinyl.

TOTO schreef:

Ik moet wel zeggen dat Lukather alleen de leadvocals heeft op I Won't Hold You Back en Afraid of Love en hij zingt samen in een duet met Bobby Kimball, Rosanna.
Africa is een duet van David Paich en Bobby Kimball, Lovers in the Night heeft als leadvocal David Piach en de ovige nummers zijn gezongen door Bobby Kimball

Oja? Ik kan me vergissen,maar ik geloof toch dat Steve Porcaro de lead vocals op zich neemt in het nummer dat hij zelf heeft geschreven; It's a Feeling.

avatar van Lamontagne
Die begin roffel van Rosanna is nog steeds kippevel.

Als ik op vakantie ga zit deze er altijd bij in de auto heerlijk album

EVANSHEWSON
Don Henley schreef:
Heel goed album !
Die drum-intro van ''Rosanna'' blijf ik ook goed vinden.
Kan het niet laten om even mee te tikken op het stuur.
''Africa '' is uiteraard ook waanzinnig !
De rest van de liedjes zijn ook gewoon sterk !

Beslist hun beste, uit de periode dat ze nog relevante muziek maakten.
Want Toto zijn technisch onbetwist, samen met de heren van Pink Floyd trouwens, de meest onderlegde muzikanten, ook vaak gevraagd als studiomuzikant, maar hun muziek vind ik vaak nogal steriel klinken.
Hier zijn ze echter op hun best. En ik vind die pianosolo op het eind van Rosanna heel erg jazzy, die richting waren ze beter ingeslaan nartuurlijk. Ze hebben er de klasse voor.
Deze en een goede best of, en je hebt echt alles wat je van deze band moet in huis halen.

****

EVANSHEWSON schreef:

Beslist hun beste, uit de periode dat ze nog relevante muziek maakten.

****

Hier sla je de plank toch enigszins mis, EVANSHEWSON.
Dan moet je daar toch echt Kingdom Of Desire en/of Falling In Between aan toevoegen voor de wat hardere noot binnen het TOTO oeuvre.
Groet,
Poeha

avatar van Lamontagne
Poeha schreef:

Hier sla je de plank toch enigszins mis, EVANSHEWSON.
Groet,
Poeha

Ja Patrick dat is een hele goeie tip

EVANSHEWSON
Lamontagne en Poeha, bedankt voor de tip; Kingdom of Desire en Falling in Between dus hé ?
Ik moet zeggen ik ken die platen niet echt, maar daar wordt dan aan gewerkt.

Beste Toto album ,betekende ook hun grote doorbraak perfecte songs en productie.
Ik heb het idee dat de band de rest van hun carierre bleef zoeken naar het niveau dat ze hadden op dit album en soms krampachtig de songs en de sound van dit album probeerden te herhalen.
Zie bijvoorbeeld The Seventh one en de Africa -klonen The other side ( Kingdom of desire) en Bottom of your soul (Falling in between)

sciron schreef:

The Other Side een Africa cloon?
Hetzelfde vind ik niet gelden voor BOYS, mag dan misschien wat weg hebben maar het is gewoon een schitterend nummer.
Ook The Seventh One is een van m'n favo albums dus wat dat betreft kun je niet zeggen dat die 'herhaling van IV' en de Africa-clonen nou zo negatief uitpakken.

je kunt alles zeggen, maar niet dat Toto steeds op zoek was naar een herhaling van IV, IV is hun meest softe album, en in mijn ogen nog steeds hun minste in vergelijking met de rest waar het allemaal wat steviger is.
vergelijk het nummer Gypsy Train maar eens met Africa, zo anders kan Toto zijn, en daarom ben ik zo'n fan, geen enkel nummer klinkt hetzelfde, bijna alle genres paseren de revue in hun discography.

Ik ben het er er helemaal mee eens dat Toto een band is die met alle stijlen raad weet en er zelfs in uit blinkt.
Van Jazz tot Funk en van Hardrock tot Symfo.
Ik ben al meer dan twintig jaar een grote fan van deze band .
Maar niemand kan ontkennen dat de nummers die ik noemde wel veel weghebben van Africa.
Michael Porcaro heeft zelf in een interview met het blad Oor toegegen dat Toto te lang zich bezig heeft gehouden met het nabootsen van de sound van Toto 4 .
En het grootste voorbeeld daarvan vind ik toch The Seventh One.
Neemt niet weg dat het een killer-album is.
Toto is een band die veel groter had kunnen worden met de kwaliteit die zij bezitten op het gebied van compositie en instrumentbeheersing.
Relax jongens ik sta aan jullie kant !