Dire Straits - Dire Straits (1978)

Label: Vertigo

1. Down to the Waterline (3:55)
  2. Water of Love (5:23)
  3. Setting Me Up (3:18)
  4. Six Blade Knife (4:10)
  5. Southbound Again (2:58)
  6. Sultans of Swing (5:47)
  7. In the Gallery (6:16)
  8. Wild West End (4:42)
  9. Lions (5:05)
Het debuutalbum van Dire Straits met pakkende songs. Toentertijd verfrissend en opmerkelijk muzikaal werk in het punktijdperk. Saillant detail: Sultans Of Swing werd voor het eerst een hit in ons eigen kikkerlandje! 600.000 stuks verkocht in NL.

avatar van HiLL
Redlop schreef:

De eerste en de beste van ze.

Nee niet de beste vind ik. Het moment dat ze Telegraph Road maakte, toen kwam de beste

Nummer 1 en 4 van deze cd vind ik top!

Dit is ook een van mijn eerste plaat die ik toen kocht ik zette hem op zette hem weer op ik was verkocht sinds die tijd was Ds alles voor me brothers in arms was net iets beter als deze maar niet veel dit was echt een winnaar en zal dat altijd blijven.

avatar van ajp
ajp
Nee duidelijk de beste, hierna ging het alleen maar bergafwaarts, met af en toe een artistieke oprisping.

Dit album is een beetje JJ Cale on the rocks, hadden ze gewoon moeten blijven doen.

Topalbum dus

avatar van Hans Brouwer
Dire Straits, wat moet je er van zeggen?? Heel vakkundig maar een beetje gladjes.

Alleen dat debuutalbum. Verscheen in de zomer van 1978, het was een sensatie. Er werden vergelijkingen gemaakt met Bob Dylan (vooral door het stemgeluid van heer Knopfler).
Ik heb deze lp zo verschrikkelijk veel gedraaid en ik kon er geen genoeg van krijgen. Nu heb ik de cd weer eens opgezocht en draai 'm op dit moment, het blijft van grote klasse. Alle nummers zijn stuk voor stuk hartstikke goed maar mijn drie absolute hoogtepunten zijn:"Six blade knife", "In the gallery" en "Lions". Het album Communique vind ik ook erg goed, daarna werd het naar mijn mening allemaal wat minder....
Dit debuut album van Dire Straits verdient het maximaal aantal sterren, 5 dus!!

Redlop schreef:
De eerste en de beste van ze.

Mee eens. Sultans Of Swing is natuurlijk een mooi nummer, maar ben toch nooit geen fan geweest van hun verdere werk.

Heel goed album, ik vind de eerste twee albums absoluut de beste ... misschien omdat David Knopfler toen nog meespeelde? Ik denk dat ik de enige ben, maar sultans of swing vind ik helemaal niet zo'n goed nummer. Na drie keer luisteren gaat het ongelooflijk vervelen (de solo is natuurlijk wél meesterlijk)

avatar van Splinter
Oooh wat is dat een geweldig gitaar nummer, Als Sultans of Swing op staat pak ik altijd mijn gitaar en speel hem helemaal uit. En als ik geen gitaar heb, dan maar luchtgitaar. Geniaal.. De rest van de Dire Straits vind ik net zo vervelend als Phil Collins of naja misschien begrijp je wat ik bedoel.

Ik ken de rest van dit album niet zo.. heb de plaat geleend maar mijn platenspeler is op het moment stuk.

Ik heb dit album van Dire Straits eigenlijk nog nooit helemaal gehoord, en hoewel ik toch wel graag naar deze band mag luisteren, zelfs naar een concert van ze geweest in '92, vraag ik mezelf af of ik dit mischien niet een beetje achterhaald zal vinden.

avatar van Flipper
Een tijdloos debuut van grote klasse.

avatar van frankvankesteren
Wat een schitterend debuut!!!... Hoe die Mark Knopfler dit nog zo nuchter en bijna eentonig kan zingen is voor mij een raadsel want ik ga bij Sultans of Swing helemaal uit mijn dak..beste single sowieso van Dire Straits..beste album niet: Brothers in Arms is een tikkeltje beter..

avatar van eddy_lives
ben ik het niet mee eens, voor mij zal dit altijd de beste dire straits plaat blijven! het andere werk (vooral brothers in arms) is ook top, maar op dit album is het nog allemaal nieuw en orgineel.

avatar van frankvankesteren
het mooie aan brothers in arms is voor mij nou juist dat het ook vrij nieuw is..de perfectie in de plaat kreeg weleenswaar de bovenhand, maar de songs zijn voor mij ook heel erg vernieuwend

SoundWave schreef:
Ik heb dit album van Dire Straits eigenlijk nog nooit helemaal gehoord. Ik ben er voor mezelf dan ook nog niet helemaal uit of ik deze ooit aan zal schaffen.
Soundwave, ik zou dit album maar heel gauw kopen, downloaden of kopiëren . Het is hun eerste, tevens beste album .

avatar van PUbu
Deze plaat klinkt tenminste nog lekker spontaan, die andere zijn ook wel goed maar dit verveeld niet zo snel.
Lekkere verfrissende gitaarspel tussen al dat new wave geweld terwijl men dit ook new wave noemde. Dire Straits een zorg, Sultans of Swing was niet zo'n geijkte single maar juist in Nederland een hit, de rest volgde.

verschrikkelijk goede plaat van de straits
ik heb ze twee keer zien optreden en mark solo zo`n 6 keer , hoorde voor het eerst down to the waterline in een cafe in 1978 en sindsdien ben ik aangestoken met het knopfler virus als mark een album uitbrengt waarop hij alleen maar kucht en niest dan koop ik hem nog , kan niet wachten tot de nieuwe cd uitkomt in september 2007
deze zal wel weer een jaar in mijn cd speler zitten
dit is de beste gitarist die er is op de wereld

avatar van Lamontagne
Sluit me helemaal bij rudiger aan, dit is gewoon zo'n album die je opzet en en waar je helemaal in de ban van kan zijn.
Hetzelfde effect krijg je met al zijn werk maar dat verder terzijde.
Het mooie van dit album is gewoon dat je dat broeierige merkt van al die clubs waar ze deze nummers allemaal gespeeld hebben.
De sfeer komt helemaal over op deze plaat.
Gewoon een 5

EVANSHEWSON
verschrikkelijk goede plaat van de straits
deze zal wel weer een jaar in mijn cd speler zitten
dit is de beste gitarist die er is op de wereld

Hallo, mooie commentaar is dit; Zodra ik die eerste songs gehoord had van dit bandje, was ik ook in de ban ! Deze eerste elpee toen nog, hadden we in ons jeugdhuis en ze werd héél vaak gedraaid !
Volg Knopfler ook nu nog, want die man blijft mooie albums maken, inderdaad;
Favorieten op dit album zijn Down the Waterline - Water of Love (staat helaas op geen enkele compilatie !), Six Blade Knife, het overgekende Sultans... en in the Gallery.

Helaas, hoe goed ik Knopfler als gitarist ook vind;
Mijn favoriete gitaristen zijn ;
1. David Gilmour (By far !)
2. Eric Clapton
3. Jimi Hendrix
4. Mark Knopfler
5.. Carlos Santana !

Maar voor Knopfler luister ik niet enkel voor zijn gitaarspel, hou ook enorm van zijn wat mompelende stem - doet soms wat aan Bob Dylan denken vind ik !

Dit album geef ik 4 sterren ****

avatar van rudiger
over david gilmour gesproken , misschien heb je de dvd van gilmour ( meltdown concert ) , daar speelt hij het nummer shine on you crazy diamond acoustisch , erg goed trouwens
mijn favoriete gitaristen top 5 is

mijn favoriete gitaristen top 5 is

Rudiger, het is helemaal geen mooi lijstje

De allerbeste gitarist op deze aardbol is toch echt Ritchie Blackmore, op kleine afstand gevolgd door Carlos Santana en Jan Akkerman. Jouw nummer één kan leuk gitaar spelen maar ook niet meer dan dat .

Overigens over dit debuut album van Dire Straits niets dan lof .

avatar van frankvankesteren
Hangt er toch maar net van af wat je een goede gitarist vind... over het algemeen spelen mensen in ieder geval niet zo snel een solo van Knopfler na.. niet heel verwonderlijk aangezien Knopfler nog nooit een snaar heeft aangeraakt met een plextrum in zijn hand..

Hans Brouwer schreef:
Rudiger, het is helemaal geen mooi lijstje

Overigens over dit debuut album van Dire Straits niets dan lof .

maar dan kunnen de nummer twee en drie van mijn lijstje dus wel gitaar spelen , ja ieder zijn smaak , volgens mij kunnen ze allemaal gitaar spelen in hun genre , de een houd van boerekool en de ander niet ik heb niets tegen ritchie blackmore , want ik bezit alle deep purple cd`s, en leuk gitaar spelen doe je na een aantal lessen , groetjes

avatar van rudiger
Jouw nummer één kan leuk gitaar spelen maar ook niet meer dan dat .

ach als je het nummer brothers in arms ( de live uitvoering tijdens het mandela tribute 1988 niet gehoord hebt )
als dit geen gitaarwerk is dan kan geen enkele nederlander fietsen en schaatsen

rudiger schreef:
Jouw nummer één kan leuk gitaar spelen maar ook niet meer dan dat .

Ach als je het nummer Brothers in Arms (de live uitvoering tijdens het mandela tribute 1988 niet gehoord hebt). Als dit geen gitaarwerk is dan kan geen enkele Nederlander fietsen en schaatsen
Rudiger, natuurlijk is Mark Knopfler een heel goede gitarist!! En zeker op dit debuut album van Dire Straits is Mark Knopfler helemaal in topvorm . Maar om Mark in je "favoriete gitaristen top 5 " op de eerste drie plaatsen te zetten lijkt mij een beetje veel van het goede .

avatar van rudiger
kijk die top 5 van mij moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen , mark k staat gewoon op 1 , ik vind ritchie b natuurlijk ook een klasse gitarist , zijn grote kwaliteit is dat hij enorm kan improviseren , als hij 20 keer de gitaarsolo in child in time speelt dan is dat geen twee keer hetzelfde , alleen jammer dat hij een andere richting is op gegaan ( met dat kastelen gedoe ), dit wou ik effe laten weten , groetjes rudiger

DonDijk
EVANSHEWSON schreef:

hier ben ik het absoluut niet mee eens,kan me er niet eens iets bij voorstellen eigenlijk dat jij dat vindt.hoor echt de overeenkomst niet.kan ook aan mij liggen hoor!

avatar van rudiger
mark zingt met zijn vingers

avatar van Oldfart

een mooi lijstje toch

zoiets vraagt natuurlijk om een reactie; maar ik gedraag me vandaag; doe het lekker niet

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
[quote]Hans Brouwer schreef:

Dit is opzich wel een interessant punt. Is het inderdaad zo dat Mark Knopfler naast Sultans Of Swing verder geen meesterlijke geniale gitaarstukken gedaan?
Ik zou het niet weten, ben ten eerste geen gitaarspeler en ten tweede ken ik daar niet genoeg Mark Knopfler muziek voor. Misschien heeft iemand anders hier wel een mening over? Dan zal ik zeker de moeite nemen om eventuele vergelijkbare nummer (qua genialiteit van Knopfler) te beluisteren.