Het eerste soloalbum van John Grant, Queen of Denmark, was een voltreffer. Midlake gaf er een fijne jaren '70 schwung aan en toen ik John eenmaal in Rotown live had zien optreden was ik helemaal om en moest het gewoon wel de volle 5* worden. Dat ik hem een dag erna in boekhandel Donner tegen het lijf liep was een leuk extraatje en dat hij op Facebook soms reageert op mijn berichten of foto's geeft het geheel net even wat meer maar heeft geen invloed op mijn waardering voor dat album.
Nee, dan de film Weekend waar zijn muziek gebruikt werd......... extra sfeerverhogend en het deed me weer eens beseffen hoe goed dat album is. Een terechte 5*.
En dan de opvolger die nu dan bijna verkrijgbaar is inclusief een bijbehorend optreden in Paradiso (hij staat ook in Rotterdam op het Motel Mozaique Festival).
Pale Green Ghosts zou dansbaar worden en meer electro-invloeden krijgen. Niet zo vreemd met de hulp van Biggi Veira (Gus Gus).
Titeltrack
Pale Green Ghosts ademt behoorlijk de sfeer van het laatste Gus Gus album Arabian Horse en dat vind ik een geweldig album. Dit nummer dat uiteraard gewoon van de hand van John is vond ik zo mogelijk nog geweldiger. Wat een magistrale compositie is dit toch. Ik werd er spontaan verliefd op en die liefde blijft voortduren. Eens in de zoveel tijd leer je een nummer kennen dat veel met je doet. Dit is er zo eentje. Niet de pure emoties die ik ervaar met de nummers van Queen of Denmark maar een geheel andere sensatie.
Blackbelt liet John ons daarna kennen. Wederom horen we de Gus Gus invloed en het werd mij wel duidelijk: dit zou inderdaad een dansbaar album gaan worden. De reacties waren wisselend. Veel mensen vonden dit maar bedenkelijk. Ik juichte het toe: dit zou te gek gaan worden. van mij mag hij.
De echte nieuwsgierigheid ging uit naar nummer drie van dit album,
GMF genaamd. En wat blijkt? Dit had zo op Queen of Denmark gekund. 'The Greatest Motherfucker that you ever gonna meet'. Right John: daar had je iedereen even tuk. Ik hoor hier de vibe van It's Easier, een hoogtepunt van de voorganger. Niks dansnummer maar wederom een kippenvel song. Wat een mooi nummer is dit zeg. Dit kan ik heel wat keren achter elkaar beluisteren en het is niet moeilijk dit snel mee te galmen. Dat Sinéad O' Connor meedoet is fijn maar haar rol is bescheiden zoals dat ook blijkt te zijn op andere tracks waar ze de backing vocals verzorgt.
Vietnam krijgt een licht electronische beat mee. Een nummer dat al op het live-menu stond en dat ook prima met één been past op Queen of Denmark maar door het ietwat cheesy synthesizer geluid en die genoemde electronische beat staat het met het andere been stevig op Pale Green Ghosts. De strijkers geven het geheel een melancholische lading mee. De sceptici onder u hoeven niet te vrezen voor dit nummer.
It Doesn't Matter to Him kent het spacey geluid van het debuut en raakt me wederom vol in mijn muzikale hart zoals Queen of Denmark dat deed (met dank aan McKenzie Smith, Paul Alexander en ook Sinéad).
Why Don't You Love Me Anymore is wat soberder en kent iets dreigends. Onderkoelds wellicht. Een wat sferischer track. Misschien dat de IJsland-invloed hier wat meer naar voren komt. Sinéad is hier op de achtergrond duidelijk aanwezig maar eist totaal de hoofdrol niet op wat een mooie mix veroorzaakt tussen deze twee geweldige vocalisten. Het nummer kent een heftig electronisch outro.
You Don't Have To klinkt alsof het afkomstig is van de voorganger maar door de electronische begeleiding besef je dat dit toch echt John Grant anno nu is. Toch ligt de Gus Gus sound er niet al te dik bovenop en dat vind ik wel een verdienste van Biggi Veira. Het album blijft hierdoor ademen en wordt geen Gus Gus featuring John Grant, dat heeft Grant ook helemaal niet nodig. Dit nummer kwam tijdens de 2011 concerten al eens voorbij maar heeft nu dus een make-over gekregen wat wonderwel uitpakt. Alsof er diverse stijlen in de blender zijn gegooid met als resultaat een sfeervol melancholisch nummer met rustige electro geluiden en een jaren '70 saus. Erg fraai gedaan.
Sensitive New Age Guy is dan eindelijk weer een dance track. Behoorlijk electro-new wave. Mensen die de bonustracks van Queen of Denmark kennen zullen niet verrast opkijken als ze dit horen. De zang is ook wat anders zoals indertijd ook het geval op b.v. That's the Good News.
Als ik dit zo hoor vind ik het ergens wel jammer dat dit niet vaker gebeurt op Pale Green Ghosts. Heerlijk vind ik dit maar ik snap heel goed dat velen dit juist niet van hem willen horen en dit misschien als skipnummertje gaan zien.
Ernest Borgnine is heftige kost. Niet door de sax van Óskar Gudjónsson maar meer door de inhoud ervan.
Grant kwam tijdens het London Meltdown Festival in juni 2012 een tweede keer uit de kast maar nu over zijn Hiv-status. Iets waar hij lang mee geworsteld had om dit nu wel of niet naar buiten te brengen. Hij zong toen een nummer I Tried to Talk to You dat daar over ging en het voelde niet goed dat hij erover zweeg het zelf te hebben. Aangemoedigd door Andy Butler van Hercules and Love Affair deed hij het dan toch tegenover het publiek. Hij wilde erover praten omdat hij er zo mee worstelde. Een heldhaftige stap omdat het immers nog steeds taboe is. In dit nummer behandelt hij dit onderwerp nu ook om zo misschien het taboe wat te doorbreken. Daarnaast komt religie hier ook (weer) om de hoek kijken en wat dat met hem doet.
I Hate This Town gaat ongetwijfeld niet over Reykjavik waar Grant sinds kort woont en wat een gewaagde stap was zo op zijn 43e.
De toon is wat luchtiger in de stijl van Chicken Bones. Ook dat kan hij blijkbaar nog. Wel is dit nummer iets droeviger van toon ondanks de wat vrolijker uptempo gedeeltes: een bijzondere combinatie!
Afsluiter
Glacier is met een ruime 7 minuten het langste nummer van dit album en sluit naadloos aan op het vorige nummer. Tourmaatje Chris Pemberton krijgt hier een grote rol toebedeeld. Het is een epische afsluiter met een schitterende opbouw waar wederom die warme stem zo goed naar voren komt. Ik vind het een emotionele tour de force die ik nu al koester. Ook hier voel ik de emoties die ik voel op het debuut. Soms doet dit nummer haast klassiek aan.
Hiermee kan ik Pale Green Ghosts toch behoorlijk verrassend noemen. Niet de dansplaat waar ik een beetje op hoopte na het horen van de titeltrack maar een wonderschone, gedoseerde mengeling van zijn vorige album met een wat hedendaagser geluid waar we af en toe zeker de stijl van Gus Gus herkennen maar zo minimaal dat we dit eigenlijk best wat kunnen verwaarlozen als we naar het grote geheel luisteren. Een groots geheel wat mij betreft.
Ik hoopte op een klapper en wist dat het moeilijk zou worden om wederom een 5* album voorgeschoteld te krijgen.
Ik denk dat dit wel degelijk gebeurt is maar dat ik dit album net als Queen of Denmark nog even op me in zal moeten laten werken. Een concert om dat gevoel te versterken gaat in April nog komen en of ik hem weer bij toeval tegen het lijf loop valt te bezien (evenals of hij nog tijd over heeft om op mijn Facebook berichtjes te reageren

Pale Green Ghosts heeft me verrast op een manier die ik niet verwacht had maar oh wat ben ik er gelukkig mee. Die 5* zal er waarschijnlijk op termijn nog wel van gaan komen.
John is absoluut tot mijn topfavorieten van dit moment gaan behoren!