Jawat! - Ut Zwarte Aap (2005)

Label: Top Notch

16. Paraat (3:40)
  17. Muziek (8:32)
  18. Niet Bewust
avatar van BoordAppel
Vloeistof zit rijmtechnisch wel een beter in elkaar dan deze plaat. Jawat heeft soms wat simplistische rijmschema's.

avatar van Opschuiven
Deze plaat is helemaal geweldig!!! Vooral 'Die Apen Weer' is megagoed!

Electro_
Dit lijkt na Duvel mijn tweede hiphop-album te worden! Vind ook dit erg lekkere muziek, vooral Batterij en Duidelijk. Is nu de tweede keer dat ik hem beluister, bij Jawat vind ik vooral de beats leuk. Maar bij Duvel is het meer de tekst + stem. 3,5*

Relax
Eerste echte stem van NL dat ik kan waarderen.
Ik heb het over zijn STEM niet over stemmen.
Opgezwolle, goede rijmcapaciteiten, deze man, geweldige rauwe stem, alleen zwarte koffie is wat overdreven.
Intro nummer klinkt oke
Beats zijn ook best goed, rockachtig, of gewoon hiphop.
Soms wat onnodige dingen maar de verhalen kloppen wellicht wel.
4.0

avatar van Josje
jawat is cool!!! duidelyk is uit op clip en die is echt lachen.
mn favo's; zwarte koffie,nou en,die apen weer,plakka maar de 2 beste zyn duidelyk en battery.. aaight

Ja, dit vind ik nou echt een heerlijk album.
Duidelijk & Batterij zijn idd de 2 beste nummers maar ook Tisnietwatjeziet en Zwarte Koffie zijn erg lekker..
Stem verhoogd naar *4.

avatar van Judith
Beats klinken erg vet, ben m nu aan het luisteren, zal wel 3,5* worden. Had niet gedacht dat iets uit m'n eigen woonplaats zo goed zou klinken.

Live is hij echt zalig, vooral batterij vind ik graaf nummer. Mer ook de rest is goed. Je mag er alleen niet te lang ner blijven luisteren.

Pelvin
Jawat is live idd veel beter maar deze cd is ook echt wel goed. ik vind jawat zeker wel een van de beste rappers van NL. maar je moet er niet te lang naar luisteren nee. de gastbijdrages van sticks zijn trouwens erg goed

Relax
"I Believe i can fly.. gesnoven mischien ? "
leuke diss tegen R Kelly

Relax schreef:
"I Believe i can fly.. gesnoven mischien ? "
leuke diss tegen R Kelly

wat is het nut om R Kelly te dissen? Lange Frans gaat tog ook niet uithalen naar Dr Dre

avatar van Plakband
Pfff, waarom zou het een nut moeten hebben, het is gewoon ff een leuk grapje!

R Kelly kun je niet vaak genoeg dissen.. Leuke plaat, Jawat is vet, alleen wel in kleine doses, luister altijd maar een paar nummer, maar niet per se dezelfde. Betekend toch dat het wel een goede cd is. 3.5*

Melle K
Wel leuke CD, beetje jammer van zijn teksten af en toe.
Live is Jawat wel een stuk beter.

Ik vind de nummers met Dion productie wel erg matig op deze cd, alleen Zo Alleen gaat nog wel, al erger ik me daar dat dat telefoongesprek niet als aparte skit erop is gezet.

avatar van Petterson
Die beats, pfff, fantastisch!

Pauper
Dat ik hier nog geen reactie heb geplaatst, ik vind zeker niet elk nummer even dope maar ik waardeer hem om zijn unieke eigen stijl. Daarnaast staan er een aantal hele dikke tracks op, zoals de Waarheid (ft. Sticks), Ut Zwarte Aap, Zo Alleen, Zwarte Koffie (ft. Opgezwolle) en zo zijn er nog een paar, Vondeling en Illusie vind ik wat minder alhoewel tekstueel wel in orde is, een 4*

Harco
Aantal dope nummers, maar toch een paar tracks die het verzieken. Live is deze man erg dope; erg energiek.

3,5.

avatar van Word_Play
Ik haal er een halfje van af. Op de Kubus en Delic-tracks na blijft het grootste deel niet echt hangen.

Erg goed album, al heel vaak gedraaid.

Ook tijdje geleden live gezien, Jawat is je Batterij live maakt een blijvende indruk. Overige nummers ook helemaal goed.
Ik wacht op Jawat's Live album.

Op dit album zitten gewoon goede nummers. Goede beats, goede teksten.
uiteraard zitten er een paar mindere tussen, zoals altijd.
4,5 waard.

avatar van Niek
Hmm. Vind dit niet veel bijzonders. tZegt denk ik wel wat dat de in de Statistieken 4 meest genoemde nummers alle vier met gastartiesten zijn. Jawat kan zeker wel wat, maar een album dragen kan hij wat mij betreft niet. Vind hem niet zo sterk hierop. Van mij mag hij zich beperken tot gastoptredens op de Opgezwollealbums. 3 Sterretjes..

avatar van luc011190
Niek schreef:

Ik vind hem op Gekkenhuis erg zwak komen, hier komt hij een stuk beter tot zijn recht

avatar van Petterson
Damn, Jawat is zeker mijn batterij..

Dr.Greenthump
@ Niek

Vind Jawat juist wel altijd sterk komen alsof hij bart van de energie. Dat onderscheid hem denk ik ook van de andere Nederlandse mc's. Dan denk ik dat een type als Duvel eerder geen heel album kan dragen, want Jawat heeft inhoudelijk wel een stuk meer te bieden. Oké hij kiest soms wel voor iets te makkelijk rijm woorden en is raptechnisch misschien niet helemaal de beste. Toch komt hij echt dope door zijn agressieve stem, overtuiging en snelle flow. Hij bewijst met dit album dat hij zeker een sterke plaat kan maken. Natuurlijk wordt hij ook ondersteund door een aantal sterke beats en wat dope gast artiesten, maar dat maakt het alleen maar beter. Zelf vind ik Plakka, Vondeling, Zwarte Koffie en Tisnietwatjeziet het dopest en hij neemt daar toch het grootste aandeel voor in rekening. Opgezwolle komt dan wel heel erg strak, maar Duvel verzorgt alleen het maar het refrein.

avatar van Niek
Tsja, ik ben het daar helaas totaal niet mee eens. Ik vind noch zijn flow, noch zijn stem, noch zijn rijms echt goed. Enkel goede teksten, maar daar red je het natuurlijk niet alleen maar mee. Ook de beats vind ik niet zo bijster sterk. Te hard vaak, waardoor het niet meer relax is om naar te luisteren. Het is denk ik gewoon mijn stijl niet. Ik ontken zeker zijn kwaliteiten niet, maar het is nu eenmaal niet mijn ding.

avatar van ViciouzZz
Niek schreef:

ok, maar das te begrijpen, sowieso heeft jawat een wat ruigere flow als opgezwolle e.d. maar ik vind t cker nie slecht. Ik moest er ook wel ff aan wennen toen ik t voor t eerst hoorde, maar nu vind ik jawat toch behoorlijk dope.
En tis natuurlijk ook nie allemaal ruig en hard wat ie maakt, nummers zoals "vondeling" en "zo alleen" vind ik niet echt hard.

En sowieso, heb een optreden gezien van Opgezwolle waar Jawat ook bij was en als je al ziet hoe druk die man is on stage, tja dan vallen alle stukjes van het jawat-puzzeltje in 1x op z'n plaats...

Greetz...

avatar van thomzi50
Bij zijn concerten krijgt de muziek vaak iets extra's inderdaad

Je moet inderdaad ff wennen aan die ruigere flows.. maar daarom is hij zo dope..
Zo alleen, xtase en illusie zijn mijn favorieten!! Bij zo alleen is dat telefoongesprek inderdaad vervelend..maar de track zelf is te hard.
Deze man kent mij niet.. maar toch begrijpt mij me zo goed..vreemd eigenlijk...

Live breekt hij de tent af, je kan niet stil blijven staan wanneer hij gaat spacen..tisnietwatjeziet, zwarte koffie en de waarheid luister ik alleen op zn concerten. Te ruig om relaxed thuis te beluisteren.

Vondeling is idd niet zo hard..maarja.. je hebt altijd wat mindere nummers op een album.

Sticks en Jawat!.. mannen naar m'n hart

love,

avatar van luc011190
De beat van Duidelijk is ook best wel geniaal

Maarten||
K heb deesze avond het fftjes doorgekeke. Sommige nummers klinken echt heel dope, zit nu op een 3,5. En zal zeker stijgen, want ik moet nog wennen aan de rauwe flows en beats.

Maarten||
Zwaar harde beats en sommige nummers zijn echt heel lekker kwa flows. Teksten gaan er nog mee door, vind het toch net ietwat minder als het uit zwolle etc. komt.. door die lekkere beats komt dit album op een dikke 4,0