Jawat! - Ut Zwarte Aap (2005)

Label: Top Notch

16. Paraat (3:40)
  17. Muziek (8:32)
  18. Niet Bewust
avatar van Shelter
Rauwe beats en flows... teksten voor het grootste gedeelte goed. Alleen die tekst van batterij vind ik echt irri... "en laad op, jawat is je batterij".. ik weet niet wat het is maar ik vind dat een irritant nummer.
Over het algemeen erg lekker albumpje met hele fijne beats die je uit je klankkast kan blasten.
Favoriete nummers: tisnietwatjeziet (ondanks simpele rijm tisnietwatjeziet piet, niet watje denkt henk enz), zwarte koffie, nou en, die apen weer, paraat.
4 sterren

JustaRascal
Deze man maakt pakkende tracks, maar het kan gaan vervelen als je het te vaak in korte periode luister. Live is ti te gek!

Social_Mask
1 keer beluisterd en valt toch wel mee. Had hem gehoord op Gekkenhuis van Opgezwolle waar hij echt dope klonk. Tot zover nog niet een nummer gehoord waar hij dat niveau haalt.
Momenteel 3,5*.

avatar van ViciouzZz
Dan moet je m dus nog wat vaker luisteren

Zwarte Koffie 10x beter dan gekkenhuis trouwens

Social_Mask
Neej gekkenhuis is geniaal vind ik. Zwarte Koffie is wel beste van dit album.

raffael77
Zo alleen vind ik geweldig

avatar van thomzi50
Ik vind Zwarte Koffie ook veel sterker dan Gekkenhuis. Zwarte Koffie is dan ook de uitblinker op deze energieke maar toch soms wat amateuristische plaat (3.5*). Vooral de laatste twee, drie nummers vind ik maar matig.

Social_Mask
Yep helemaal met je eens, behalve dat gedeelte dat Zwarte Koffie sterker is dan Gekkenhuis.

avatar van ViciouzZz
Dan moet je Jawat mss s een keer live gaan bekijken...dan begrijp je ook wrom ik zwarte koffie beter vindt...

JustaRascal
Dit album kan een hele lange tijd heel vet zijn. Maar als ti begint te vervelen zijn de rapen ook echt gaar.

avatar van laurensio
Dit album heb ik heel veel geluisterd, vooral Zwarte koffie, Batterij, Moeilijk en Duidelijk. Jawat heeft echt een heel lekkere rapstem die in veel nummers heel energiek gebruikt word, vooral duidelijk! 3,5* voor dit album, de laatste paar nummers en wat andere rustigere nummers zoals illusie vind ik toch wat minder maar niet meteen slecht

kArIzMa_TuRk
Goeie plaat! Deze man gebruikt goeie beats en teksten. Flowt super!
Duidelijk, Batterij en Plakka zijn de beste tracks. 4*

avatar van Shinobi
Dit is gewoon een lekkere album, chille flow, strakke beats. Gewoon lekker, klaar.

Ik geef 'm 5 sterren.

Maarten||
Jawat; Live de bom, op album middelmatig.

avatar van dusso
Jawat, een van de beste mc's van Nederland. Vind dit ook een gruwelijk album. Live is hij helemaal de bom. Hij weet z'n energie die hij live doet niet op al z'n tracks over te brengen, maar op de meeste doet hij dat wel.

Productie is ook wel lekker. Vooral die van Delic en Kubus zijn dope.

avatar van luc011190
Album ben ik toch wel wat zat geraakt. De beats zijn vaak erg vet (Plakka, Zwarte Koffie) maar ik vind Jawat! echt een matige rapper. Ik word erg moe van dat geschreeuw.

avatar van Judith
jeroenman schreef:
Allemaal fout. Geboren in Den Haag, jeugd gewoond in Utrecht, later in Kampen en nu alweer een paar jaar in het Verre Oosten: Zwolle!!!

Hij noemt zichzelf een Kampenaar in ieder geval.

De produkties zijn zeer sterk, veel zwollenaren.

vier sterren.

avatar van Koert
Er zit een paar slechte nummers tussen. 'Muziek' bijvoorbeeld, vind ik niet om aan te horen. Maar de knallers luister ik nu al twee jaar. Duidelijk, Batterij, Die Apen weer etc. Ze blijven goed.

4.5*

avatar van Reijersen
Mijn huwelijk met Nederlandstalige hiphop zal altijd een haat-liefdeverhouding zijn. De agressieve stijl van Jawat bevalt me best, maar vaak wordt het te eentonig en kunnen de producties me niet bekoren. Aan de andere kant is het ook maar net in wat voor een bui ik ben.

3,5 ster.

Perfect! Echt een van de beste rappers van Nederland, samen met Opgezwolle en Duvelduvel. Dikke 5 sterren, ik luister dit al zo lang, en het verveeld nogsteeds niet!

Oyver
Jawat! houdt de Nederlandse Hiphopscene schoon van konijnenrappers. Niemand kan momenteel aan hem tippen. Toch heeft Henrix groot gelijk met zijn veronderstelling dat Opgezwolle en Duvelduvel hoog horen in de Nederlandse Hiphop. Verder is het matig.

Ik ben blij met Jawat! Hij maakt voor mij de Nederlandse taal en muziek iets toegankelijker. Ik luister ook naar bijvoorbeeld De Jeugd van Tegenwoordig en de Opposites. Dit zijn echter kwalitatief dramatische nummers. Ik beschouw en luister ze ter entertainment. Opposites en de Jeugd zijn meer komiekrappers. Jawat! is een meer kritische, tekstueel sterkere rapper. Vooral Zwarte Koffie is goed. Daarin ook uitstekende performance van Opgezwolle.

3,5 ster voor het album. Hij valt hier en daar tegen. Maar laat Jawat! nog maar een tijdje door rappen. Wie weet wordt de Nederlandse hiphop voor mij dan nog een keer echt interessant.

avatar van Urbanoetang
Hoor nu 'Woo stijl' op de Precept van Duvel, op de beat van Plakka (of Plakka op de beat van Woo Stijl, die wel vroeger is uitgebracht). Merk je meteen al dat Jawat! op een wat lagere trede in de nederhop staat. Al met al wel een lekker plaatje die later helaas een beetje inzakt. Met als hoogtepunten Tisnietwatjeziet, Zwarte Koffie en Batterij.

Benieuwd naar z'n nieuwe plaat, waarvan ik heb gehoort dat deze binnenkort komt (iemand die hier een datum van weet?)

JustaRascal
Geen idee, weet wel dat ti geen contact meer heeft met de rest van Buitenwesten?

avatar van TheFunkyM
Jawat heeft een heerlijke flow (stem), heerlijke manier van rap, en lekkere teksten, en chille beats.

Toch kan mij dit album niet lang boeien.. Ik weet niet wat het is, ik vind het op den duur (helft van het album) eentonig worden en daardoor zet ik het af.

avatar van TheFunkyM
album boeit me toch een stuk beter! Kun je zeggen, hoe weet je dat na 1 dag. MAAR ik luister het album nu al samen met NAS, 2 dagen achter elkaar

0.5 omhoog

Deze man betekend wat voor de Nederlandse hiphopcultuur. Goede stevige beats en prachtige raps. Eén van de beste van Nederland.

avatar van Max Payne
In mijn top 10 beland na 2 optredens gezien te hebben

Duidelijk
Zo Alleen
Plakka

voor mij de top tracks

Superbeertje
Deze gast heeft echt veel energie. Koppensnellers is echter zijn beste nummer live is Jawat! al helemaal erg. De beste tracks zijn eigenlijk samengevat in die LP. Maar ja erg lekker album 4*

avatar van MAS
MAS
Het album is inderdaad wat amateuritisch. Dat neemt niet weg dat het een van de beste Nederlandse hiphop albums is. Jawat klinkt altijd eerlijk en oprecht en de energie spat er vanaf (vooral tijdens zijn optredens)