Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (1978)

Label: Columbia

1. Badlands (4:04)
  2. Adam Raised a Cain (4:34)
  3. Something in the Night (5:14)
  4. Candy's Room (2:48)
  5. Racing in the Street (6:54)
  6. The Promised Land (4:29)
  7. Factory (2:19)
  8. Streets of Fire (4:03)
  9. Prove It All Night (4:01)
  10. Darkness on the Edge of Town (4:29)
avatar van Jord
In mijn ogen Bruce' beste.

avatar van andré
inderdaad een goed album van Bruce, alleen ik kan nooit kiezen tussen The River, Born To Run in deze.

Welke 't mooist is kan ik niet over oordelen...

Maar ik denk dat Born to Run (voor Amerika) het belangrijkst is geweest...

avatar van LittleBox
Bruce's eigen favoriete album ook

Down_By_Law
Beste Bruce album, en mijn # 2 aller tijden. Met name 'Adam Raised A Cain' is uitzonderlijk sterk, maar ook 'The Promised Land', 'Racing In The Street', 'Factory', 'Darkness On The Edge Of Town', 'Candy's Room' en natuurlijk 'Badlands' zijn top. 5/5

fredpit
Nog geen fatsoenlijke review bij dit schitterende Bruce Springsteen album. Daar ga ik eens wat aan doen

Ik geef 5* sterren aan dit album..Het lijkt me onmogelijk om hier een laag cijfer uit te delen, Bruce zingt hier oprecht over het amerikaanse leven, zoals dat door het grootste gedeelte van de Amerikanen beleeft wordt. Niet de snelle New Yorker, de Californische Beach Boy maar het leven van Bruce ergens in het midden van de U.S.A....in een plaatsje waar de toekomst er net zo stoffig uitziet als de schaarse wegen die er naar toe leiden. Die schaarse wegen brengen je (met je lief) naar een hoopvolle toekomst of de plaatselijke fabriek..

Luisterend naar dit album, tekstvel erbij, kan ik me voor stellen dat de gemiddelde Amerikaan trots moet zijn geweest dat Bruce over hun "kleine" bestaan zulke prachtige liedjes heeft geschreven, en hem dus ook als hun held zijn gaan beschouwen.

Deze opvolger van 'Born to Run' is wat rustiger, somberder ..minder bombastisch als dat "Monument van de Amerikaanse cultuur" En is dan weer energieker als Nebraska en heeft naar mijn idee ( gevoelsmatig ) meer samenhang als The River..

Hoogtepunten ...Adam Raised a Cain, waarin Bruce zijn frustratie's uitschreeuwd over het feit dat je uiteindelijk niet meer als een product van je opvoeding lijkt te zijn..Racing in the Streets, Het dagelijkse leven ontsnappen met een "Chevy"... Dit liedje doet je even vergeten waar je mee bezig bent...prachtig !! Prove it all night, Naast auto's zijn er natuurlijk ook nog girls..waarmee je, samen in de "Chevy", naar een betere toekomst (hoopt) te rijden..Darkness on the Edge of Town Gaat over als de girls and cars niet datgene brengen waar je op gehoopt hebt, en is een prachtig slotnummer van dit album.

Ik beleef het gehele album als een film over een klein amerikaans stadje waar iedereen elkaar "gevangen" houd in een web van wanhoop, geheimen, depressie, oude gewoontes en..hoop. Die dan meestal ook niet meer als slechts hoop blijkt te zijn.

Everybody's got a secret, Sonny,
Something that they just can't face,
Some folks spend their whole lives trying to keep it,
They carry it with them every step that they take.
Till some day they just cut it loose
Cut it loose or let it drag 'em down
Where no one ask any questions,
or look too long in your face,
In the darkness on the edge of town...

Wat een mooi stukje fredpit

avatar van Tribal Gathering
Op zich is het met de composities op dit album dik in orde. Dat moest ook wel want hij had wegens allerlei rechtzaken ruim de tijd om de beste songs te selecteren.

Ik vind het alleen jammer dat Bruce zijn stem wat "dof" klinkt op dit album.

Hopelijk brengen ze volgend jaar een betere versie van deze cd uit, (net als bij Born to Run) met daarbij weer een concert dvd van de tour die bij het album hoorde. Bruce scheen toen als performer op zijn hoogtepunt te zijn geweest.

Inderdaad een mooie review fredpit.

EVANSHEWSON
Hoe volg je een klassieker zoals Born to Run op ?

Met alweer een uitstekende plaat.

Weliswaar iets minder overweldigend dan zijn voorganger, maar ja, hoe kan het ook anders ?

Prima plaat

4 stars
****

Pieter Paal
'Born to run' en 'Born in the U.S.A.' zijn ook goede albums, maar deze plaat ziet toch vaker een naald.

avatar van Coentje
Ik vind hem op de cover wel wat weghebben van Dylan? Om nou meteen met Bart Veldkamp te komen

avatar van animalkrullie
Lekkere Bruce klassieker.
Lekker ruig en heerlijk rustig!
Een tijdloos album.

avatar van Coentje
Absoluut 1 van de mooiste albums die ik ooit heb gehoord.

Met Racing In The Streets als hoogtepunt, maar eigenlijk is de rest ook magistraal.

Zigstar
Dé beste plaat van Bruce. Ik heb deze maar onlangs ontdekt, maar deze laat 'Born to Run' vér echter zich! Geen enkele zwakke track te bespeuren, en ik ben serieus aan het overwegen om deze 5 sterren te geven. Ik luister er nog enkele keren naar, en hou het voorlopig nog op 4.5. Wat een ontdekking!

avatar van Saldek
Strak albumpie, zeker. Toch heb ik met deze altijd een haat/liefde relatie gehad. Ik vind de songs namelijk ijzersterk, er staat geen mindere op. De één is alleen wat beter nog dan de andere. Maar de songs hadden naar mijn voorkeur met wat meer power geproduceerd mogen worden. Want de songs zijn ijzersterk (mede getuige de live-uitvoeringen eens gehoord) maar komen net niet helemaal uit de verf mij betreft. Maar enfin, hier zal ik wel het een en ander over me heen krijgen misschien als ik zie dat het gem. boven de vier torent.

avatar van itchy
Nee hoor Saldek, ik begrijp dat wel. Dit album klinkt wat stoffig, er ontbreekt wat dynamiek in het geluid. Wat dat betreftt zou ik wel benieuwd zijn wat een remaster met deze plaat zou doen.

avatar van Sven Vermant
Wat een plaat is dit toch.
Afgelopen zaterdag genoten van de 3 nummers die hij van dit album uitvoerde in Gelredome. Vooral Badlands !

Dit album hoort gewoon in de toplijst thuis.
5* (zo vast als een huis in mijn geval).

avatar van LittleBox
Sven Vermant schreef:
Wat een plaat is dit toch.

Helemaal mee eens. Bruce zette vooral met Badlands echt het hele Gelredome op zijn kop. Super! Intussen luister ik maar weer eens naar de prachtige bootleg Passaic Night (september 1978). De setlist daarvan is sowieso al om flauw van te vallen maar als je dan ook nog eens zúlke uitvoeringen van Prove it all night, Streets of Fire en Promised Land krijgt moet je gewoon in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege een overdosis kippenvel.

avatar van Sven Vermant
Helaas ken ik de bootleg niet, maar de overdosis kippenvel kan ik me heel goed voorstellen.

avatar van ArthurDZ
behoort tot zijn 5 beste albums( samen met born to run, born in the usa, tunnel of love en greetings from asbury park NJ)
dit is mijn mening, ik zeg niet dat iedereen dat moet vinden.

avatar van Twinpeaks
2 favoriete tracks selecteren is haast onmogelijk van dit album.Dit blijft gewoon een fantastisch album waarin Bruce weer eens dieper in de mens duikt.Het donkere en desolate voert de boventoon ,maar wordt nergens teveel.Mooie bespiegelingen en bovenal fantastisch gevangen in een perfect muzikaal frame.Ook ik wacht met smart op een special 30th anniversary edition en laten ze dan als bonus het Winterland Concert in zijn geheel erbij doen.Die is nagegoeg perfect met een geweldige Prove it All Night versie.

avatar van Coentje
Over 8 dagen 30 jaren oud alweer.

Hij blijft tijdloos.

avatar van ArthurDZ
ik ben gisteren naar zijn geweldige concert in antwerpen geweest. Prove it all night en badlands waren de hoogtepunten van de avond! en ze staan niet toevallig op deze schitterende plaat.

avatar van Martin Visser
ArthurDZ schreef:

ik was er ook. born to run en thunder road waren mijn hoogtepunten. niet toevallig allebei op die andere schitterende plaat

avatar van ArthurDZ

die waren zeker ook fantastisch, alleen heel jammer dat hij the river niet gespeeld heeft, van die derde goeie plaat

avatar van James Douglas
Zoals gezegd, 'Racing in the Streets' vind ik Springsteen's mooiste. Geef mij maar een rauwe Bruce!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vandaag maar weer eens uit de CD kast gehaald , wat een Album!!!!
Dit vind ik een veel consistenter album dan Born To Run.
Een ietwat donker, droefgeestig album over het alledaagse amerikaanse leven.
Hier staan een tiental prachtnummers op, de een nog beter dan het andere.
Racing In The Streets springt er wat mij betreft bovenuit , maar ook Badlands & het titelnummer zijn super, dit zijn ook de nummers die ik op Disc 2 van Bruce Springsteen & The E Street Band Live 1975-1985 geweldig vind.
Enfin zoals ik al zei geen zwakke broeder op dit album te ontdekken, en dit album is mijn inziens alleen nog overtroffen door The River & The Rising en staat op een gelijk ( hoog) niveau als Nebraska!

'Fris je geheugen weer eens op en ga luisteren naar het oevre van Bruce Springsteen', zoiets moet het geweest zijn. De laatste keer dat ik zoiets deed was alweer een flinke tijd geleden met David Bowie en nu dus The Boss.
Een groot liefhebber, laat staan fan, ben ik nooit echt geweest; mij iets te veel pure Amerikaanse rock. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar de rustiger nummers van Springsteen en gelukkig zijn die op dit album zeker ook te vinden. Maar ook het steviger werk is op dit album behoorlijk evenwichtig (i.t.t. een paar missertjes op b.v. The River).
Toch weet hij me op dit album best een paar keer flink te grijpen. Ik denk dat dit komt door het doorleefde en de puurheid die dit album weet uit te stralen. Ik wil het haast ernstig noemen.
Absoluut een sterke plaat wat mij betreft.

avatar van Dungeon
Stuk voor stuk mooie nummers. Toen Born in the USA uitkwam was ik nog kind en mn broer kreeg die plaat. Ik moest het na lang zeuren met deze plaat doen. Maar ik wilde Born ook hebben. Gelukkig werd ik al snel verslaafd aan deze plaat en hebben de nummers veel betekent voor mij tijdens mn opgroeien. Tegen de nummers Lost in the Flood en Jungleland kan deve plaat niet op. Maar als geheel vind ik dit de mooiste plaat die the Boss gemaakt heeft.

avatar van Droombolus
Nog steeds de enige studio plaat van de Baas die me echt raakt en dan ook meteen wel tot in het diepste onderdeel van m'n wezen. Toen ie net uit was bleef ik in platenwinkels rondhangen waar ie opstond net zolang tot de laatste noot was verklonken en dat terwijl ik 'm thuis gewoon al in de kast had staan natuurlijk. Mijn fascinatie met deze plaat is 30 jaar na dato nog steeds volledig intakt en Darkness heeft daardoor een vaste plaats in mijn Top-25 aller tijden verworven, maar ja: daar doen we hier niet aan hè ...... en gelukkig staat ie momenteel weer in m'n Top 10 ........