1 Juli 1973 was geen goede dag voor Wyatt. Hij viel van 4 hoog naar beneden, om vervolgens gebroken op straat te belanden. Rock Bottom! Zijn drumtalenten, net als het gevoel in zijn benen waren verdwenen: nooit meer teruggevonden. 3 maanden lang was het plafond zijn enige uitzicht De val leefde een jaar later nog steeds voort, al zou Wyatt dit altijd ontkennen. De getrainde luisteraar hoort dat hij liegt.
Rock Bottom is geen makkelijke kost, maar elke Investering wordt ruimschoots terugverdient. Zoals wel vaker bij dit soort platen is de eerste luisterbeurt vooral pootjebaden. Nergens kan een touw aan vastgeknoopt worden en sommige dissonante jazzkleuren irriteren eerder dan dat ze bewondering oproepen. Dit beeld verandert drastisch nadat je meerdere keren dit album hebt beluisterd. Dit album weet mij zelfs sporadisch te ontroeren.
Wyatt, die niet langer van zijn drumtalenten gebruik kon maken, moest voortaan vertrouwen op zijn melodieuze hoge stem en songwritertalenten. Een legioen collegemuzikanten werd opgetrommeld om Robert bij te staan. Waaronder, de door mij zeer bewonderde, Mike Oldfield op Gitaar. Zelf speelde Wyatt keyboard op dit album en niet zonder resultaat. Zo maken de kamervullende synthgolfen, van Seasong een magische albumopener. De rest van de Magie wordt geleverd door de ontroerende teksten en zijn spookachtig, indrukkwekkende stem.
But I can’t understand
The different you in the morning
When it’s time to play at being
Human for a while
Please smile.
Sea-song is het meest toegankelijke nummer op deze plaat. De rest van de nummers zijn dichtbegroeide jazzers. Zo wordt je op little red riding hood.. ,al vanaf de eerste seconde, de adem ontnomen door een vloedgolf van blazers. Kippenvel en klaplongen!!. Verder vind ik ook het tweeluik: alifib/alife een hoogtepunt op dit album. Van zoekend en mysterieus tot schemerend en dreigend. Het tweeluik eindigt fenomenaal met een voordracht van een gedicht van en door Alfrenda Benge(Alfie). Op dit album draagt daarnaast Ivor Custler twee maal een gedicht voor : deze vind ik een stuk minder geslaagd. Ik mag zijn stem niet zo.
Conclusie: Prachtig album van Wyatt, hoewel geen meesterwerk: de voordrachten van meneer Cutler zijn niet aan mij besteed en deze plaat is op albumopener Sea song na niet magisch. Toch een erg bijzonder en persoonlijk album, met ijzersterke teksten. 4*