Oude liefde roest niet zeggen ze wel eens, toch is dat wel een beetje het geval tussen mij en Suede.
De jaren '90 waren perfect voor deze band met als hoogtepunt Dog Man Star dat stevig verankerd staat in mijn top 10 en een debuut om van te smullen plus een Coming Up die bijna net zo sterk is als dat top 10 album.
En toen was daar bijna de milleniumwisseling en was het gedaan met de pret. Head Music deed me niet veel. A New Morning viel daarentegen beter i.t.t. bij veel andere muziekliefhebbers maar het hoge niveau en mijn persoonlijke warme gevoel was wel aardig verdwenen. Suede hoort bij een tijdperk dat lang vervlogen is.
De solo-albums van Brett vond ik eigenlijk best goed en The Tears was ook best fijn maar die echte magie en van mijn kant vervoering ontbrak jammer genoeg wel.
Het nieuws dat de band toch nog actief bleek (helaas kon ik niet bij hun optreden in Amsterdam zijn een paar jaar terug) en zelfs een nieuw album zorgde er toch voor dat ik erg nieuwsgierig werd.
Zo mooi als toen zou het niet kunnen worden (als dat toch het geval was dan zou dat natuurlijk geweldig zijn) maar zoals gezegd beviel A New Morning mij best wel en waarom niet genieten van weer een paar nieuwe nummers.
Het werden er 10 die in een vrij rap tempo over je heen denderen. Daardoor lijkt het een beetje een grote brei van sterke Suede nummers maar geen onderscheidende Suede nummers. Pas tegen het einde komt er onderscheid en ik raad iedereen aan om toch zeker de rit uit te zitten naar die mooie nummers (
Sometimes I Feel I'll Float Away en
Always zijn daar een goed voorbeeld van).
Typisch Suede zonder het echte heilige vuur of de grootsheid van een Dog Man Star.
Maar daar ging ik al niet van uit en dat luistert dan wel relaxed.
Bloodsports bevat 10 puike nummers die doen wat je van deze band verwacht. Net zo genietbaar als hun vorige uit 2002 alweer of The Tears. Eigenlijk niet meer maar zeker ook niet minder. Ik ben er voor mezelf nog niet helemaal uit of dat komt doordat deze band voor mij bij een bepaalde tijd hoort of dat het puur het album zelf is.
Hoe dan ook is dit gelukkig geen zwak album geworden en kunnen ze er mee voor de dag komen. Voor de oude fans een leuke aanvulling en of ze er nieuwe fans mee winnen valt nog te bezien. Geïnteresseerden raad ik dan toch hun eerste drie albums aan.
Fijn om ze weer te horen, dat zeker! Nu de vraag of ik de cd of lp ga bestellen