Slowcore.. trage, sfeervolle muziek; ja zeker. Dat sfeervolle en trage - of eerder rustige - kun je ook wel zeggen van Nick Drake en doet me ook wel denken aan hem. Toch zit er een verschil tussen beide.
Bij Nick Drake stel ik mij een meisje voor, begin twintig. Ze loopt mij langzaam voorbij - ik noem haar (The Visions Of) Johanna: haar haar kastanje bruin, lippen zo rood gekleurd dat je zou denken dat het bloed is - en misschien is dat ook zo. Haar ogen naar de grond gericht alsof ze haast door heeft dat de wereld haar blik niet waardig is, die sproeten op haar gezicht - net gekleurde regendruppels die besloten om toch maar te blijven. Een lach dat een man zowel hoopt geeft, als angst inboezemt. Ze loopt - nee, zweeft: elegant, maar ook dodelijk. Och, stond ze maar stil, dan zou ik pas kunnen genieten van haar schoonhied..
Low (I Could Live in Hope) zie ik meer als een tachtiger*, met hangend borsten, zeer waarschijnlijk een gerimpelde... Ahem. Een vrouw die langzaam loopt, omdat ze niet anders kan - ze heeft geen keus. Een oude dame die waarschijnlijk niet sneller is dan de vooruitgang die ikzelf boek betreffend het spel genaamd liefde. Ze slentert vooruit - achteruit, soms zie ik het verschil niet - met behulp van een rollator, waar ik soms de neiging krijg om die af te pakken en voor haar uit te duwen. Gewoon om te zien of ze dan wat vaart zet. Maar terwijl ze valt - de neiging werd toch te sterk om te negeren - zie ik dat het ooit een prachtige dame was. Ik zou zelfs zweren dat dit ooit diezelfde Johanna is die mij ooit voor bij liep..
De vergelijking met Nick Drake gaat eigenlijk niet op, en slaat verder ook nergens op, vooral niet op zo'n manier..
Maar mijn punt is denk ik wel duidelijk

; het is mij op momenten te traag, en niet die mooie traagheid. Het begint vrij goed, maar het was denk ik beter geweest als het album een kwartiertje korter duurde. Het is op momenten ook erg mooi, de sfeer die wordt gecreeërd is prachtig; ultiem voor-het-slapen-gaan plaat. Degelij, meer niet.
*Okej, misschien is Low geen tachtiger, maar eerder het meisje met wie je had afgesproken dat als jullie beide op je veertigste nog vrijgezel zullen zijn, elkaar weer zullen ontmoeten. Nick Drake is het meisje dat je tegen die tijd hoopt te ontmoeten.
Geen jointjes, maar ik de afgelopen weken gewoon niet voor 13.00 opgestaan.