Wilco - Kicking Television (2005)

Alternatieve titel: Live in Chicago

Label: Nonesuch

1. Misunderstood (6:09)
  2. Company in My Back (3:44)
  3. The Late Greats (2:41)
  4. Hell Is Chrome (4:56)
  5. Handshake Drugs (6:24)
  6. I Am Trying to Break Your Heart (6:04)
  7. Shot in the Arm (4:51)
  8. At Least That's What You Said (5:19)
  9. Wishful Thinking (4:27)
  10. Jesus, Etc. (4:00)
  11. I'm the Man Who Loves You (3:58)
  12. Kicking Television (3:03)
  13. Via Chicago (5:15)
  14. Hummingbird (3:20)
  15. Muzzle of Bees (4:50)
  16. One by One (3:26)
  17. Airline to Heaven (4:41)
  18. Radio Cure (4:42)
  19. Ashes of American Flags (6:04)
  20. Heavy Metal Drummer (3:22)
  21. Poor Places (5:32)
  22. Spiders (Kidsmoke) (11:17)
  23. Comment (6:13)
Dat denk ik ook, wat betreft die concert DVD. Maar met genoeg extra's en behind-the-scenes opnames en de kwaliteit van Kicking Television, de moeite waard om naar uit te zien

avatar van Yeahz
Morinfen schreef:
Eh, om even de mierenneuker in me naar boven te laten komen : 'one by one' is origineel afkomstig van Mermaid Avenue, de collaboratie tussen Wilco en Billy Bragg waarbij oude Woody Guthrie-teksten op muziek gezet werden, lyrics van one by one zijn dus eerder toe te schrijven aan wijlen Guthrie dan Tweedy (waarmee ik voor alle duidelijkheid geen afbreuk wil doen aan zijn kwaliteiten als lyricist).

Dat is op zich geen mierenneukerij, lijkt me gewoon een welkome toevoeging Dit doet wat mij betreft ook niks af aan de lyricskunsten van Tweedy. Uiteraard ben ik ook erg benieuwd naar een mogelijke dvd-registratie; gaat ongetwijfeld mooie beelden opleveren.

avatar van Cor
Cor
Ja, mooie live registratie en inderdaad (al veel gememoreerd) een fantastische setlist met het merendeel van de nummers van 'Yankee Hotel Foxtrot' en 'A Ghost Is Born'. Mooi neergezet.

er is eindelijk een live registratie op dvd in aantocht!

18 april, Ashes Of American Flags. Dus nog een maandje wachten. Verder doet Jeff Tweedy en enkele Wilcobandleden mee aan de nieuwe Neil Finn en Friends' cd, Seven Worlds Collide. Er staat ons dus veel moois te wachten.

avatar van De-noir
Leuk en aardig, maar wanneer komen ze nu eindelijk eens in een Nederlandse zaal spelen?

De-noir schreef:
Dat is een hele goeie vraag. Ik zou het niet weten, maar van mij zo snel mogelijk, als het kan.

avatar van Jeanneman
Wow! Ik vond Ashes Of American Flags al een geniaal nummer, maar die versie die hier op staat doet het origineel gewoon verbleken. Godgloeiende gitaren, wat een genot om naar te luisteren.

Al met al een geweldige verzameling van hoogtepunten en daarom minstens 4,5* waard!

avatar van L_T_B
Berichten verplaatst naar Wilco

Nihilisme
Het einde van deze uitvoering van Ashes of American Flags is misschien wel het mooiste stukje gitaar dat ik in tijden gehoord heb.

Dit album doet elke studioplaat van ze verbleken. Godsgruwelijk goed.

Nihilisme schreef:

Dit album doet elke studioplaat van ze verbleken. Godsgruwelijk goed.

Even wat dieper op deze post ingaan:

De plaat begint het met machtige Misunderstood. Het gehak aan het einde van het nummer ("I'd like to thank you all... FOR NOTHING! NOTHING! NOTHING!") is nog beter dan op Being There. Dan volgen eigenlijk mijn twee minst favoriete liedjes van de plaat en Hell Is Chrome is 'm ook nog nét niet. Vanaf Handshake Drugs wordt het concert écht goed, waarin de ene topper na de andere de revue passeert. De prachtige stem van Jeff, de snijdende gitaar van Nels Cline, de heerlijk stampende percussie; de hele band is in bloedvorm.

Hoogtepunt blijven toch de gouden toppers van weleer (Shot In The Arm, I Am Trying To Break Your Heart, Via Chicago, jammer dat We're Just Friends ontbreekt!) en mijn favoriete Wilco liedje: Ashes of American Flags. Als je niets van de band kent, raad ik je aan om de versie op deze plaat eens te tjekken. Het is simpelweg magie. Maar de nummers van A Ghost Is Born zijn minstens net zo goed, vaak nog beter dan op plaat.

Zonder twijfel de beste live-plaat van deze eeuw. Woehoe, Lowlands!

@ Nihilisme. Weet je dat er een mooi dubbel DVD van Wilco is, uit 2005, I Am Trying To Break Your Heart. Met een film over Wilco, trailer, making of.... en een hoop songs. En dit jaar is eind april Ashes of American Flags uitgekomen. En dat is een live registratie. Bovendien komt na Wilco, The Album ook nog het project 7 Worlds Collide uit, waaraan Wilco (Jeff Tweedy) ook mee doet. ( kun je al wat van op You Tube zien). En Kicking Television, tja da's één van de beste liveconcerten ooit, helemaal met je eens.

avatar van LittleBox
En wat te denken van het net uitgebrachte "Ashes of Americam Flags", de live-DVD die met nummers als Kingpin en Shot in the Arm zeker kan tippen aan Kicking Television!

Zeker te weten!!!!!!!!!!

Ad Brouwers schreef:

Jep, zowel I Am Trying To Break Your Heart als Ashes of American Flags gezien, allebei fantastisch.

avatar van Yeahz
Ik heb weer zin om de loftrompet over deze plaat op te steken want voor mij is dit echt een ongekend emotionele parel, zo intens. De melodieen liggen fantastisch in het gehoor en Tweedy schuurt eroverheen alsof hij compleet in de muziek verdwijnt.

Ik ken weinig tot geen muziek die puurder klinkt dan dit. Uiteraard werkt de live-productie daar grotendeels aan mee, maar daarmee belanden we juist bij een van de bijzonderste facetten van dit werkje wat mij betreft: alles wordt gespeeld met de zuiverheid van een studio-opname, maar baadt tegelijkertijd in een zuivere gloed en warmte. De teksten van Tweedy, die ik sowieso al erg kan waarderen, komen nog beter uit de verf omdat zijn stem net wat meer ruimte krijgt.

Ik had altijd enige moeite om een live-plaat goed te kunnen waarderen, aangezien de beleving me toch voorbehouden leek aan het bijwonen van het bewuste concert en een live-plaat slechts een slap aftreksel van de hele ervaring zou kunnen bevatten. Het tegendeel blijkt waar: natuurlijk kan het niet tippen aan het 'being there', maar tegelijkertijd voelt het compleet anders aan dan een 'gewone' plaat. De warmte, het gevoel, het 'leven' is aanwezig, slechts het beeld ontbreekt, maar dat mag ik er dan gelukkig erbij fantaseren. Ik heb echt geen moment spijt gehad van het aanschaffen van Kicking Television

CD 1 is lichtelijk geliefder dan CD 2, maar zoals dat gaat bij platen als deze zijn dat verwaarloosbare verschillen. Dit is over de gehele linie gewoonweg heerlijk, geen dissonant te bespeuren. Ik had van tevoren nooit gedacht dat een plaat als deze in mijn top 10 zou belanden, maar hij staat er, fier en souverein op nummer 1.

Pu-u-u-r genieten.

je hoeft ook geen spijt te hebben van 't aanschaffen van Kicking Television, Yeahz, want het is gewoon één van de mooiste live-cd's ooit. Als de je deze zo goed vindt móet je eigenlijk de DVD Ashes Of American Flags ook kopen. Pas een paar maanden uit. Helemaal niet zo duur en een geweldige aanvulling op deze pracht cd. Je weet niet wat je ziet en wat je hoort!!!

avatar van De-noir
Deze ken ik nog niet, dus net maar eens besteld bij cd-wow. 6,99 voor twee cd's. Ga ik zeker geen spijt van hebben als ik dat hier zo lees

avatar van jeroen1904
Zeker en vast niet, heb deze ook enkele weken in mijn bezit en echt een geweldig live album. Heb de muziek van Wilco leren kennen via een vriend die me Yankee Hotel Foxtrot uitleende. Twee jaar geleden hoorde ik dan What Light op de radio. Voor de rest kende ik niets van het werk van Jeff Tweedy. Vorig jaar dan Sky Blue Sky gekocht (samen met deze Kicking Television het enigste album dat ik van hen heb, een schande ik weet het), maar die plaat heeft echt weken in mij cd-speler gekampeerd. Via deze Kicking Television kom ik dus in aanraking met andere nummers van deze fantastische band. Echt een aanrader en voor mij een opstap om het andere werk van deze band aan te schaffen. Binnen 2 weken komt Wilco (The Album) uit, ik kijk er al naar uit. Deze Kicking Television is echt een must have. Fantastische live cd!

avatar van philtuper
Fantastische live-plaat die heel goed weergeeft wat de band live in petto heeft. Fantastische live-band dus ook!

avatar van midnight boom
Geweldig!

Heel veel zin in het concert in de effenaar 17 november!

avatar van blonde redhead
Toegevoegd aan mijn persoonlijke top 10. Had altijd een andere cd van Wilco in mijn top 10 staan. Dit omdat ik altijd vond dat er geen live albums thuis horen in een top 10. Ach wat maakt het uit voor deze moeten we gewoon een uitzondering maken omdat hij nog zoveel beter is als de Wilco albums. Net als de concerten overigens. Daarmee eer je zo'n live band dan ook op de juiste manier. OF niet?

Social_Mask
Het is een hele zit, maar het resultaat mag er wel zijn, hoor. Live klinken ze niet veel anders (lees: net zo goed) dan op hun albums. Dat is bij andere bands wel anders. De vraag is dan wat voor een toevoegende waarde een dergelijke plaat heeft. Nou, het is naar mijn mening wel wat innemender als geheel. Bovendien weergeeft het toch wel de kwaliteiten van de band. Zoals eerder opgemerkt, veel bands kunnen niet zo goed live presteren als op de studioplaten. Dat verdient toch wel een pluim.

Maar eerlijkheid gebied mij te zeggen: ik had heel goed zonder dit album gekund.

Ik ben het eigenlijk voor 90% met je mening eens, Social Mask. Maar ik vind toch ook wel eens leuk een "live" optreden van een band te horen. De sfeer, de interactie met het publiek e.d. Bovendien is dit de enige "livecd" van Wilco.
Dat jij ook zonder dit album zou kunnen leven snap ik ook wel, maar velen zullen dat niet met je eens zijn. Eigenlijk een beetje een overbodige opmerking. Maar aangezien je niet negatief bent over dit album raad ik je Ashes Of American Flags aan. De enige "live-dvd" van Wilco. Perfect! en heel makkelijk "uit te zitten".

Social_Mask
'Probleem' is meer dat een live-album vaak interessanter is als de uitvoeringen van sommige nummers afwijken van de albumversies. Zoals bijvoorbeeld op Massey Hall van Neil Young.

Nihilisme
Ik vind júist wel dat de nummers heel anders klinken dan op CD. Tweedy's stem is in de loop van de jaren sowieso veranderd: sinds hij gestopt is met roken, is zijn stem veel mooier geworden. Een nummer als Handshake Drugs komt veel beter tot haar recht op deze CD, om nog maar te zwijgen over de versies van bijvoorbeeld A Shot In The Arm of Ashes of American Flags. Of de 'uitbarstingen' in Via Chicago. Ook een nummer van hun meest recente plaat, Bull Black Nova, was nog een stuk overtuigender dan op het album bij het concert van afgelopen Lowlands. Ik vind Wilco absoluut een band die live nog vele malen sterker overkomt dan op album (hoewel die ook absoluut niet vergeten moeten worden).

Ik snap best dat het een 'hele zit' voor mensen is overigens, maar ik heb daar persoonlijk geen moeite mee. Eén van de weinige bands die me de volle tijd kan vermaken, onder andere door de variatie onder de nummers. Sowieso is Wilco niet in een hoekje te plaatsen (al vind ik hun laatste plaat wat minder sterk). Voor mij blijft het in ieder geval een zeldzaam goed geoliede liveband, een ervaring die ik eigenlijk alleen bij Radiohead live ook ervoer. Deze CD bewijst dat in volle glorie.

Overigens mooi dat je Massey Hall noemt, naast Kicking Television mijn favoriete live-album allertijden.

avatar van freakey
midnight boom schreef:
Geweldig!

Heel veel zin in het concert in de effenaar 17 november!

En wat was het geweldig he!!!! Wilco live is meer dan geweldig, ook deze cd!!

Xander
IJzersterke liveplaat. Wilco blijft een uitermate boeiende band en ik kijk er ongelofelijk naar uit om ze binnen enkele weken voor een tweede keer live te zien!

avatar van freakey
Xander schreef:

Waar spelen ze dan?

avatar van De-noir
In Groningen, TakeRoot 2010.