Vic Godard & The Subway Sect - A Retrospective (1977-81) (1984)

Rock / Punk

10. Spring Is Grey
  11. Watching the Devil
  12. Stop That Girl
avatar van RonaldjK
In juni 1978 geven de Sex Pistols een optreden in Manchester, dat het lontje zou worden van de punkrevolte. De leden van Subway Sect hoorden bij hun gevolg, net als Siouxsie Sioux en latere leden van Generation X met daarin Billy Idol.
Subway Sect wordt vervolgens in september 1976 opgericht, mede door toedoen van Sex Pistols' manager Malcolm McLaren. Het was één van de groepen die optrad op festival 100 Club Punk Special, nog diezelfde maand gehouden. Over een bliksemstart gesproken!

Nu ben ik bezig om de albums te beluisteren achter mijn afspeellijsten met nummers uit new wave en aanverwanten, maar in het geval van Subway Sect wordt dat 'm niet. De productie blijft namelijk beperkt tot twee singles.
De groep opent op de fameuze White Riot Tour van The Clash, neemt in 1978 single Nobodys Scared op én doet een sessie bij BBC Radio 1-dj John Peel. Hierop ontslaat manager Bernie Rhodes, die tevens The Clash onder zijn hoede had, de gehele groep op frontman Vic Godard na. Opnieuw zie ik dat het credo 'Do it yourself' niet altijd gold...

Met de goedkeuring van Rhodes wordt om Godard heen een nieuwe Subway Sect geformeerd, waarmee een heel album wordt opgenomen. Na meer onenigheid met de manager blijft dit titelloze debuut tot op de dag van vandaag op de planken liggen - als de banden nog bestaan...
Wél verschijnt een remix van het nummer Ambition op single; het schopt het eind 1978 tot #15 in de NME-lijst met singles van dat jaar. De concurrentie was niet misselijk, zie het overzicht daarvan. De heerlijke zeurzang van Godard, de toetsen van een anoniem gebleven klavierenmens en als slagroom de verraderlijk smakelijke bliepjes uit een Casio.

Godard is er even klaar mee, maar keert in 1980 terug met een nieuwe bezetting, begrijpelijkerwijs buiten de tentakels van Rhodes. De groep heet nu Vic Godard & The Subway Sect. Hierin grijpt hij terug op rockabilly, swing en skiffle, de muziek van eind jaren '50, begin '60. Hier zijn publiek en pers nog niet klaar voor en in 1982 keert verruilt hij de muziekwereld voor een bestaan als postbode.
Met terugwerkende kracht wordt hij als een pionier erkend en in de indiewereld van de jaren '90 wordt hij steeds vaker genoemd als invloed. Hierop keert Godard in 2002 terug met Sansend, waarop warempel indierock (of is het new wave maar dan van het nieuwe millennium?) klinkt.

Bij Drowned in Sound verscheen in 2007 een verhelderend artikel over de groep in de eerste jaren. Zie ook deze zes minuten uit de docu 'Punk in London' bij de Duitse tv.
En wat betreft dit A Retrospective? Een leuk tijdsdocument van een avontuurlijke muziekman, die zich wist te ontworstelen aan een nare manager. Er verschenen overigens meer compilaties en nieuwe albums van (Vic Godard & The) Subway Sect, die echter niet op MuMe zijn opgenomen. Ik verwijs u naar Discogs of uw streamingplatform.

Mijn muzikale reis door de new wave van 1978 kwam van Pere Ubu en Nina Hagen Band; omdat ik het debuut van synthpioniers Tubeway Army al eerder besprak, vervolg ik bij het debuut van Public Image Ltd..