Rammstein - Rosenrot (2005)

Duitsland
Rock / Metal
Label: Universal

1. Benzin (3:46)
  2. Mann Gegen Mann (3:50)
  3. Rosenrot (3:54)
  4. Spring (5:24)
  5. Wo Bist Du (3:55)
  6. Stirb Nicht vor Mir (Don't Die Before I Do) (4:05)

met Sharleen Spiteri en Bobo in White Wooden Houses

7. Zerstören (5:28)
  8. Hilf Mir (4:43)
  9. Te Quiero Puta! (3:55)

met Carmen Zapata

10. Feuer und Wasser (5:17)
  11. Ein Lied (3:43)
Kwestie van smaak mensen.
Simpel is het niet, en slecht ook niet naar mijn mening.

avatar van HammerHead
Wat ik er tot nu toe van heb gehoord op rammstein.de klinkt veelbelovend. Het is natuurlijk moeilijk beoordelen op een paar sampeltjes, maar het niveau van Reise Reise wordt makkelijk voorbijgestreefd hier. Dat was toch vooral een erg onevenwichtige plaat.

VanDeGriend schreef:

Nee is helemaal niet mn punt al verdenk ik er veel bands van dat ze om geld te verdienen hun ding te doen...en zeker het Pink Floyd van na Waters...Waarmee ik dus niet zeg dat t slecht is wat ze doen/deden. Sterker nog, ik ga ook gewoon die peperdure Pulse dvd die zo goed getimed en om commerciele redenen vlak voor de feestdagen uitkomt, kopen.

Daarnaast schreef Mozart (van de "klassiekers" die jij noemt, weet ik het niet) kennelijk ook gewoon muziek om in leven te blijven (dit heb ik uit de film Amadeus dus als er een cultuurhistoricus is die anders weet, hoor ik het wel). Dat ie daar toevallig goed in was is meegenomen

Mij maakt het dus geen fluit uit zolang acts maar muziek maken die ik goed of leuk vind. Wat dan verder hun beweegredenen zijn maakt me vaak niet zoveel uit. Hoor bijvoorbeeld liever Rammstein die het dan kennelijk voor het geld doen (nou en...) dan pakweg Arcade Fire of Bonnie Prince Billy die worden gezien als niet-commerciele acts.

Wel geef ik toe dat acts die muziek maken die bij mij in de smaak valt en dat ook nog eens doen met andere motieven dan alleen maar geld verdienen, een streepje voor hebben.

On topic, ik ben best benieuwd naar deze cd en zal m zeker gaan halen. Daarbij verwacht ik dan geen hemelbestormend meesterwerk maar lekker een uurtje vertier voor in de auto. En da's ook wel eens lekker.

Daarom haalde ik Mozart niet aan. Hij is zowat de enige componist aller tijden die het (deels) deed om z'n levensstijl in stand te kunnen houden. In diezelfde film zie je ook Salieri verschijnen, die om een andere reden (bv. religieus geïnspireerd) bleef schrijven, zoals duizenden anderen...

Ik heb het cdtje al beluisterd (vraag maar niet hoe ik er aan gekomen ben) maar het is een kneiterd van een cd, vooral het nummer Te Quiero Puta is fantastisch en verfrissend dankzij, jawel, een Spaanse sound. Verder knalt de cd er weer in, en zitten er ook een paar mooie rustige nummers tussen. Dus iedereen rennen naar de winkel morgen voor deze nieuwe Rammstein!

avatar van VanDeGriend
JJ_D schreef:

Nou das toch prima allemaal...

avatar van NERD
Ik vind Rammstein erg sterk in vooral de melodieen in hun nummers. Textueel is het misschien allemaal niet erg overweldigend (daar let ik dan ook helemaal niet op) maar er zitten erg lekkere en aanstekelijke muziekjes in de nummers.

avatar van Eddie
Ik vind ze de laatste jaren een beetje tam worden als ik dit vergelijk met platen als Sehnsucht dan ramt het veel minder hard. Aan de andere kant hadden ze het ook niet overleefd als ze zo hard waren blijven beuken. Niet dat het nu slaapliedjes zijn geworden, maar het boeit mij gewoon minder tegenwoordig.

Die hoes ziet er ieder geval cool uit..

avatar van dynamo d
Fucker schreef:
Die hoes ziet er ieder geval cool uit..

In Japan was dit al de hoes van het album 'Reise, Reise':

Coole hoes, maar het had origineler gekund

dynamo d schreef:

In Japan was dit al de hoes van het album 'Reise, Reise':

Coole hoes, maar het had origineler gekund

dat hebben we ondertussen al 5x gehoord, ik heb niet de japanse verzie van reise reise dus voor mij is het wel orgineel (ben wel benieuwd wat voor hoes ze gaan gebruiken voor de japanse verzie van rosenrot)

veder de muziek is goed!
mijn favorieten:
mann gegen mann
rosenrot
wo bist du(intro doet me denken aan du hast)
Stirb Nicht Vor Mir / Don't Die Before I Do

ik vind dit 1 van de beste rammstein albums...

Dit album is zeker beter dan Reise, Reise naar mijn menig, maar toch niet de beste. Dat vind ik toch wel de eerste twee
maar Reise, Reise viel me wel tegen

avatar van dynamo d
wilcodezwijger schreef:

5x, waar dan?
Even wat "onvriendelijks" terug. Let op de spelling: VERSIE

Rosenrot doet het wereldwijd erg goed in de charts!
Het heeft in Duitsland gemakkelijk Robbie Williams met het (overigens prachtalbum) Intensive Care van de eerste plaats gestoten.
De cd heeft in Duitsland ook al een Platina-plaat in ontvangst mogen nemen.
Ook in Oostenrijk en Finland staat Rosenrot op de eerste plaats.
In Zweden, Denemarken en Zwitserland staat het album op de tweede plaats, en in Nederland en Tjechie is het schijfje goed voor de vierde plaats.

De (gelijknamige) nieuwe single 'Rosenrot' is trouwens vanaf 9 december te koop en bevat de volgende tracklist:

1. Rosenrot - Single Version (03:47)
2. Rosenrot - The Tweaker Remix by Chris Vrenna (04:34)
3. Rosenrot - Northern Lite Remix by Northern Lite (04:45)
4. Rosenrot - 3AM At Cosy Remix by Jagz Kooner (04:50)

Voor de 'single-cover' en verdere informatie over de release zie:

Leuke plaat van Rammstein maar zeker niet beter als Sehnsucht en Mutter.

soeperman87 schreef:

@ HammerHead:

Die remix van 'Meshuggah' is niet om aan te horen!
De remix van 'Apocalyptica' is echter wel leuk gedaan.

Ik heb die Meshuggah versie even gepindakaasd, en ik kan maar 1 ding concluderen: je hebt het echt totaal bij het verkeerde eind. Wat een enorm vette mix. Persoonlijk heb ik het niet zo op re-mixjes, maar dit is gewoon goed gedaan. Al moet ik zeggen dat er op de zang na weinig Rammstein in de mix is terug te vinden. Eigenlijk is het een Meshuggah track geworden met Duitse zang.

Jups, en daarom vind ik het nummer ook verschrikkelijk...
De enige remix die ooit op een Rammstein single is verschenen die ik interessant vind is de remix van Ohne Dich door Laibach.

avatar van HammerHead
Komt natuurlijk ook doordat ik Meshuggah een absoluut geniale band vind, terwijl Rammstein tegenwoordig niet veel verder komt als "wel aardig" bij mij. Eigenlijk vind ik alleen Herzeleid echt een goede plaat van begin tot eind.

ForzaRob
ik vind deze echt stukken beter dan reise.reise . beetje ouderwetse rammstein die ik hier hoor

HammerHead schreef:

Inderdaad.
Meshuggah vind ik muzikaal gezien best goed, maar het is niet mijn stijl.
Ik hoor meerdere mensen zeggen dat ze 'Herzeleid' het beste Rammstein album vinden, terwijl andere beweren dat het nieuwere werk stukken beter is.
Ik denk dat het eerdere en latere werk van Rammstein best ver uit elkaar staan, muzikaal gezien, en dat er daarom een 'splitsing' tussen de beluisteraars is.
Ik vind persoonlijk het nieuwere Rammstein werk wel wat beter, met als hoogtepunt 'Mutter'.

avatar van HammerHead
Ik hou bij dit soort bands gewoon meer van ouderwets ragwerk.

avatar van Agony
Recensie die ik voor www.muzikantenweb.nl heb geschreven:

Rammstein - Rosenrot

Ik heb dit album maar weer eerst even de tijd gegeven alvorens er tekstueel mijn kritiek op los te laten. Aangezien "Rosenrot" in diverse "vak"bladen al werd afgeschilderd als het minste album van Rammstein tot nu toe was er erg benieuwd naar de verrichtingen van deze duitsers, aangezien ik ze de laatste jaren amper op een misser heb kunnen betrappen.

Het weirde elektronica/industrieel/metal-gezelschap heeft in de loop der jaren een toppositie in het eigen genre ingenomen, met als hoogtepunt het met vlagen briljante en uitgebalanceerde album "Mutter". Daarna werd het uitstekende "Reise Reise" uitgebracht. En dan nu "Rosenrot"...

Het album (wat weer erg fraai is vormgegeven) opent met 'Benzine'; onbegrijpelijk dat dit standaard nummer gekozen is als eerste single. Het is namelijk wel een lekkere stamper, maar verder niets bijzonders. Dit in tegenstelling tot de titeltrack 'Rosenrot' wat zich ontpopt tot een heerlijke song met een melancholische inslag. Die melancholiek is ook op meerdere songs op het album duidelijk hoorbaar, zoals in 'Spring' en vooral in het prachtig opgebouwde 'Stirb Nicht Vor Mir' (met zowaar engelse vrouwelijke vocalen door Sharleen Spiteri van Texas).

Natuurlijk wordt er ook regelmatig gas gegeven; 'Zerstören' is daar een goed voorbeeld van, maar vreemd genoeg is dit ook meteen weer een mindere track. Net zoals Benzine gaat het wel lekker tekeer, maar is het net allemaal te standaard. Absoluut niet standaard is het fantastische, briljante en hilarische Spaans(!)talige 'Te Quiero Puta'.

Tja, en wat is dan de eindconclusie; een album met 2 gezichten; enerzijds gevuld met zeer sterke bijzondere songs, waarop de band ook tekstueel nog steeds groeit. Anderzijds een aantal songs die net iets minder zijn dan we van Rammstein gewend zijn, maar wel nog altijd stukken beter zijn dan de gemiddelde releases op het harde muziekvlak die maandelijks het levenslicht zien.

Ach, misschien heeft Rammstein als unieke en innovatieve act ons wel te veel verwent met al het uitgebrachte materiaal van de laatste jaren en moet ik niet zo zeuren……

avatar van dave
de eerste vier liedjes vallen wel mee maar er zijn er ook geflopt
(stirb nicht vor mir)
het spaanse liedje valt wel mee
3.5

Wat velen zeggen dat dit hun minste album is vind ik absoluut niet zo.
Ik vind het een lekker album.
Het begint met 5 uitstekende nummers.
Vooral de tekst in met name het 1e couplet is geweldig.
Daarna wordt het iets minder maar het blijft wel goed.
Kortom minder dan bijvoorbeeld Sehensuch maar absoluut niet slecht.

Marcel²
Iceman schreef:
Wat velen zeggen dat dit hun minste album is vind ik absoluut niet zo.
Ik vind het een lekker album.
Het begint met 5 uitstekende nummers.
Daarna wordt het iets minder maar het blijft wel goed.

Helemaal mee eens. Rosenrot begint sterk met Benzin. Hun derde single Mann Gegen Mann is ook erg sterk nummer. Tweede single Rosenrot mag er ook zijn. Spring en Wo Bist Du zijn ook goed en dan gaat het mis. Stirb Nicht Vor Mir vind ik niet goed. Misschien zijn er mensen die dit nummer wel kunnen waarderen, ik in iedergeval niet. Zoals Iceman al zegt na nummer 6 word het iets minder maar het blijf wel goed. Toch dit album in zijn geheel net ietsje beter dan Reise Reise. Te Quiero Puta! ja ook niet zo Ook dit album geef ik 3.5* net als Reise Reise waarom dan de zelfde stem terwijl ik deze ietsje beter vind. Op Reise Reise staan wat mindere tracks niet slecht. Op Rosenrot staan voor mij 2 nummer die ik echt slecht vind daarom

iets minder dan de eandere benzine slaat eigenlijk nergens op maar wel lekker 4,0

avatar van animalkrullie
Vind deze cd niet sterk.
Benzin heeft wel een lekkere dynamiek.

Ik vind vooral de rustige nummers erg gaaf. Ik ben dan ook meer een rockballad rock/klassiek kinda guy dan stevige stamper. Maar als ik er voor in de stemming ben, vind ik de ragnummers op dit album ook goed luisterbaar.

Ik geef hem 4 sterren, vooral omdat er voor Rammstein-begrippen veel rustige nummers opstaan met aparte instrumenten en goede teksten.

Electro_
Mann Gegen Mann wordt erg vaak gedraaid op MTV. Is wel een 'opvallend' nummer, ik vind hem wel leuk. Dat heb ik eens in de zoveel tijd met een Rammstein-nummer.

mijn eerste en (voorlopig) enige Rammstein album, en ik vind 'm wel erg geslaagd

beste nummer vind ik 'Mann Gegen Mann'

avatar van Ralph_Mennes
Dit is echt mijn favoriete album van Rammstein, het werd door velen betiteld als ronduit slecht en nietstoevoegend, maar toch vind ik vooral de eerste paar nummers ronduit geweldig. Oli krijgt eindelijk weer eens een échte taak en flake kan weer es z'n keyboard uit de kast halen. verder blijft het geram van rammstein gewoon aan het rammen. In het spaans vind ik gedurft en toch aardig gelukt, dat is een pluspunt. voor deze cd de volle aantal punten! 5!