Adrian Younge & Ghostface Killah - Twelve Reasons to Die (2013)

Alternatieve titel: Adrian Younge Presents Twelve Reasons to Die Starring Ghostface Killah

Hip-Hop / Soul
Label: Soul Temple

1. Beware of the Stare (3:18)
  2. Rise of the Black Suits (2:57)
  3. I Declare War (2:54)

met Masta Killa

4. Blood on the Cobblestones (2:41)

met U-God en Inspectah Deck

5. The Center of Attraction (4:05)

met Cappadonna

6. Enemies All Around Me (2:15)

met William Hart

7. An Unexpected Call (The Set Up) (2:34)

met Inspectah Deck

8. The Rise of the Ghostface Killah (3:29)
  9. Revenge Is Sweet (5:06)

met Masta Killa en Killa Sin

10. Murder Spree (2:50)

met U-God, Masta Killa, Inspectah Deck en Killa Sin

11. The Sure Shot (Parts One & Two) (3:44)
  12. 12 Reasons to Die (3:14)
avatar van Dociz
Normaal gesproken ben ik geen groot fan van Ghostface, ook al zie ik objectief dat hij een van de betere en constante emcees is.

Dit album,echter, bevalt me erg goed. De producties zijn fris organisch, met toch dat klassieke filmische gevoel en voor mij ook zeker een echt Wu sfeertje. Ik vind dat Younge volledig geslaagd is in zijn plan om Ghostface een "filmisch landschap te bieden om zijn verhaal te vertellen", zoals hij het zelf omschrijft. Ghostface grijpt deze kans met beide handen aan.

Eigenlijk vind ik tot nu toe elke track sterk..

Ik begin met 4,5.

Dociz schreef:

Eigenlijk vind ik tot nu toe elke track sterk..

Ik begin met 4,5.

Hetzelfde hier, met hetzelfde gevoel over Ghostface, respect voor zijn consistentie als mc maar toch niet echt mijn ding meestal. Maar deze plaat is gewoon te vet!

Adrian Younge tijdje geleden ontdekt en daarvan was ik zwaar van onder de indruk. Toen ik hoorde dat hij een plaat met Ghostface zou maken wist ik eigenlijk bij voorbaat al dat dit niet kon mislukken. Ik geef 4,5 ster. Jammer dat de plaat niet langer duurt....

avatar van Holla
''So Beware of the Stare of the Ghost Face Killaaaaaahhhhh!''

avatar van thgryda
Die Apollo remix van Rise of the black suits vind ik een stuk minder dan het origineel. Vette beat van Apollo, ook nog eens behoorlijk anders van stijl dan we van hem gewoon zijn maar het neemt het filmische aspect dat dit album zo sterk maakt compleet weg. Gaat hij het hele album remixen? Ik wil dat zeker checken maar beter dan dit gaat het niet worden vrees ik.

avatar van Glaciers of Ice
Ik was ook verrast dat Apollo eindelijk eens iets anders deed, maar zoals thgryda al zei vind ik Younge's versie ook een stuk beter. Die van Apollo is aardig repetitief waar die van Younge veel variatie kent.

avatar van Silky & Smooth
Storytelling en een comic-achtige, filmische sfeer, dit zijn de twee ingrediënten die een Ghostface-track goed maken. Laat dit net de twee elementen zijn die aanwezig zijn op dit album. Er is een verhaal, een concept, wat erg sterk wordt uitgewerkt door Ghostface en kornuiten (de manier waarop Capadonna het gesprek overneemt op Center of Attraction). Over de dreigende sfeer ben ik helemaal lovend. Het is net alsof je in een oude film stapt, wat een heerlijke muziek van Adrian Younge!

Eén van de beste platen dit jaar!

avatar van Silky & Smooth
Kan niet wachten trouwens tot ie in de bus ligt, ben er benieuwd naar die speciale Deluxe-editie met cassette en stripboek!

Rene1979
Als je hem krijgt.. Slechte ervaringen met Soul Temple.

avatar van Silky & Smooth
Jij had The Man with the Iron Fists niet gekregen toch?

Rene1979
Klopt....

avatar van Glaciers of Ice
Inderdaad belachelijk. Rene, ik adviseer je hoe gek het ook klinkt om een account te maken op Wu-Tang Corp en daar de user LiveFast even een PM stuurt. Zo hebben anderen (mensen die ik ken ook) hun order alsnog ontvangen. Ik denk niet dat je hem krijgt als je erop wacht.

avatar van shaadiq haynes
Wat een zonde dat de break in '12 Reasons...' pas na 2'30" komt...

avatar van Jordyp
Eerste luisterbeurt vond ik dit een ramp, maar dit was totaal onterecht. Dit is namelijk juist een heerlijk soulvol album die met de luisterbeurt beter lijkt te worden. Stem volgt nog, eerst nog een paar keer op repeat.

avatar van CosaNostra
Probeert Ghost; Masta Killa, Deck en U-God wat extra shine te geven ofzo?
Ben benieuwd naar het album...

CosaNostra schreef:
Probeert Ghost; Masta Killa, Deck en U-God wat extra shine te geven ofzo?
Ben benieuwd naar het album...

Ze komen allen belachelijk hard, wees niet ongerust

Rudi84
Ronduit geweldig! De (zeer) hooggespannen verwachtingen worden helemaal waargemaakt. Heerlijk jaren '50 Italiaans gangstersfeertje wat Younge hier neerzet, lekker strakke, gestripte raps en het album duurt geen minuut te lang.

Zie hier ook de livevertolking van I Declare War bij Jimmy Fallon, met The Roots als begeleidingsband (!): Late Night with Jimmy Fallon - Ghostface Killah: I Declare War - Video - NBC.com - latenightwithjimmyfallon.com

Zou ghost geïnspireerd zijn door kendricks vorige album? Is dit gewoon toeval?

avatar van MJ_DA_MAN
ELdonkey schreef:
Zou ghost geïnspireerd zijn door kendricks vorige album? Is dit gewoon toeval?
Toen Kendrick Lamar's album uitkwam was dit album al (zo goed als) af. Dit album had in eerste instantie ook een releasedatum van 20 november vorig jaar.

avatar van thgryda
Ik zie de vergelijking niet? Buiten dat beide albums uitstekend zijn en dat ze opgebouwd zijn als 1 groot concept, als het ware een film die zich track per track verder zet... Maar het thema van dit album is toch niet vergelijkbaar met dat van Kendrick?

thgryda schreef:

Nee klopt enige vergelijking is dat het een concept album is.

Overigens vind ik het wel jammer dat Raekwon niet mee doet op dit album. Denk ook het enige minpuntje voor mij persoonlijk.

avatar van Glaciers of Ice
Iets missen wat er nooit is geweest ?

avatar van Kos
Kos
ELdonkey schreef:

Nee klopt enige vergelijking is dat het een concept album is.

Er zijn wel meer hiphop concept albums hoor.

Rudi1984
Ik zit nu de instrumentale versie van TRTD te luisteren: zelfs die is érg gaaf! En dat terwijl ik normaal helemaal niet van de instrumentale muziek ben. Vooral erg gaaf om te horen hoeveel diepte en detail er in die muziek zit, dat hoor je normaal toch niet snel omdat je aandacht dan afgeleid wordt door de raps.

avatar van Harderwiek
The Brown Tape ben ik overigens nog niet tegengekomen.

Rudi1984
Harderwiek schreef:
The Brown Tape ben ik overigens nog niet tegengekomen.

Ik ook niet... Ik krijg hem straks wel op cassette als het goed is, maar ja, die kan ik niet afspelen.

avatar van Glaciers of Ice
Als het goed is moet die versie ook wel na het weekend gebootlegd zijn. De tour is deze week al begonnen geloof ik of deze week nog gaan beginnen.

avatar van KILLERBEE99
Erg mooi dit, mijn punt kan nog stijgen.

avatar van kobe bryant fan
Dit is nou hoe een sterke Hip-Hop plaat moet zijn.
Een korte speelduur waardoor het niveau constant hoog blijft, een leuk concept waarbij de beats enorm goed passen bij het concept en een MC die vol zin en op niveau rapt.
Een van de betere platen van dit jaar!

avatar van Kill_illuminati
Het is echt een tof album geworden. De minimalistische beats zitten vol sfeer en zorgen ervoor dat Ghostface de kans krijgt om alle aandacht te krijgt, zonder dat het saai wordt. Het valt mij op hoe goed die flow van hem blijft, zelfs nu hij al wat ouder is.